HIFK:n pelaaja-arviot 2022–23: Nuoria onnistujia ja välieräsarjassa alisuorittaneita kärkihyökkääjiä

LIIGA / Artikkeli
Juha Jääskä nousi hieman yllättäen HIFK:n ykkössentteriksi.
Helsinkiläisten kausi oli todella kaksijakoinen. Joukkue taisteli upeasti läpi syksyisen kriisin ja keväällä kaukalossa nähtiin varsin yhtenäinen HIFK. Kärkipelaajat eivät kuitenkaan pudotuspeleissä nostaneet HIFK:n osakkeita.

Maalivahdit

6-  Niilo Halonen
Runkosarja: 19 ottelua, 85,28%, 3,08 pmk
Pudotuspelit: -
Halonen jatkoi siitä, mihin kevään 2022 TPS-puolivälieräsarjassa jäi. Torjuntatyöskentely oli todella epävarmaa ja se heijastui samalla joukkueen pelaamiseen. Halosella on lahjoja olla hyvä maalivahti Liigassa, mutta tällä hetkellä henkinen puoli tuntuu olevan koetuksella. Ei jatka seurassa.

9+  Roope Taponen
Runkosarja: 41 ottelua, 91,41%, 1,96 pmk
Pudotuspelit: 12 ottelua, 90,14%, 2,37 pmk
Taponen pelasi todella vahvan kauden. Nousi hieman yllättäen HIFK:n selkeäksi kärkivahdiksi ja otteet olivat runkosarjassa todella tasaisia. Pudotuspeleissä taso ehkä hieman tippui, mutta ilman Taposta HIFK ei olisi edes pelannut pudotuspeleissä. Jatkaa HIFK:ssa.

Puolustajat

7½  Victor Berglund
Runkosarja: 29 ottelua, 2+18=20, -4
Pudotuspelit: 10 ottelua, 0+4=4, -1
Ruotsalaispuolustaja oli loppujen lopuksi vahvistus. Berglund toi varsinkin runkosarjassa ylivoimapeliin selvää tehokkuutta, ja myös kiekolliset ratkaisut olivat usein peliä edistäviä. Loppukautta kohti suoritustaso laski ja pudotuspeleissä ruotsalainen oli selvästi muiden kilpailijoiden kärkipuolustajia heikompi.

6  Kasper Kotkansalo
Runkosarja: 24 ottelua, 1+6=7, -7
Pudotuspelit: -
Kotkansalon kausi päättyi isoon loukkaantumiseen. Alkukaudesta oli joukkueen tapaan varsin virhealtis. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

8  Christian Kåsastul
Runkosarja: 33 ottelua,1+9=10, +15
Pudotuspelit: 12 ottelua, 0+3=3, +-0
Alun sekoilun jälkeen norjalainen taistelija oli yksi HIFK:n valopilkkuja. Kåsastul kamppaili kentällä hyvällä asenteella ja hyvän luistelutaidon ansiosta puolustaja onnistui pääsemään pois vastustajan karvauksen alta. Kiekolliset taidot ovat rajalliset, mutta oikeassa roolissa Kåsastul on erinomainen puolustaja Liigaan. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

7+  Eddie Larsson
Runkosarja: 50 ottelua,1+7=8, +3
Pudotuspelit: 11 ottelua, 0+1=1, -2
Ruotsalaispuolustaja pelaa varsin tylyä puolustuspeliä, mutta kiekollisesti Larsson ei pystynyt joukkuetta juuri auttamaan. Kankea liike myös aiheutti usein ongelmia puolustuspäässä. Odotuksiin nähden Larsson oli varmasti lievä pettymys. Jatko auki.

7  Joona Lehmus
Runkosarja: 13 ottelua, 1+1=2, -6
Pudotuspelit: -
Paikkasi loukkaantumisia kauden aikana. Ei loistanut oikein missään. Jatkaa HIFK:ssa.

7½  Einari Luhanka
Runkosarja: 28 ottelua, 1+1=2, -2
Pudotuspelit: 9 ottelua, 0+2=2, +2
Nuoren puolustajan ensimmäinen kausi Liigassa oli varsin onnistunut. Luhanka joutui useaan otteeseen varsin tukalaan paikkaan HIFK:n loukkaantumistilanteen myötä, mutta peliesitykset olivat varsin kypsiä. Paransi pudotuspeleissä vielä pelaamistaan, joten kokonaisuudessaan kausi oli onnistunut.

8  Ilari Melart
Runkosarja: 59 ottelua, 7+16=23, -7
Pudotuspelit: 7 ottelua, 1+4=5, +1
Melart saapui HIFK:hon isoin odotuksin. Alkukaudella Melart pystyi pelaamaan vahvaa kiekollista peliä ja tehopisteitä syntyi kiitettävästi. Kauden mittaan taso kuitenkin tippui, ja varsinkin fyysinen panos jäi varsin pieneksi. Pudotuspeleissä otti hölmön pelikiellon, mikä vaikeutti helsinkiläisten menestysmahdollisuuksia. Melart oli kuitenkin yksi suurin tekijä siihen, että HIFK onnistui satumaisessa kirissään Lukkoa vastaan kuudennessa puolivälieräottelussa. Jatkaa HIFK:ssa.

7½  Johan Motin
Runkosarja: 45 ottelua, 3+7=10, +13
Pudotuspelit: 12 ottelua, 0+2=2, -1
Ruotsalainen puolustaa luotettavasti illasta toiseen. Motin on yksi HIFK:n suurista henkisistä johtajista. Pudotuspeleissä oli yllättävän paljon vaikeuksissa varsinkin nopeaa Lukkoa vastaan. Sopimus jatkuu.

8-  Otso Rantakari
Runkosarja: 53 ottelua, 8+21=29, +15
Pudotuspelit: 12 ottelua, 0+2=2, +1
Rantakarin kausi oli todella kaksijakoinen. Alkukaudesta hyökkäävän puolustajan itseluottamus oli kadoksissa ja peli-ilme oli pahimmillaan jopa ylimielistä. HIFK-valmennus penkitti syksyllä useaan otteeseen ja lopulta pelillinen taso nousi. Pudotuspeleissä Rantakari hävisi Berglundin tapaan kilpailun vastustajan kärkipuolustajille. Tilastollisesti runkosarja oli erinomainen. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

8-  Otto Salin
Runkosarja: 27 ottelua, 2+6=8, +6
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+2=2, +1
Loukkaantumiset estivät Salinin todellisen läpimurron Liigan kiekollisten puolustajien joukkoon. Pelikunnossa ollessaan pystyi olemaan selkeästi vahvistus. Pudotuspeleissä pääsi pelaamaan myös ylivoimalla ja siellä otteet olivat lupauksia herättäviä. Jatkaa ensi kaudella HIFK:ssa. Mahdollisuus isoon läpimurtoon.

Hyökkääjät

7+  Sebastian Dyk
Runkosarja: 34 ottelua, 2+9=11, +3
Pudotuspelit: 9 ottelua, 3+2=5, +0
Ruotsalaislaiturin kausi oli jälleen kerran vaikea. Dyk ei löytänyt sopivaa tutkaparia, ja näin ruotsalainen seilaili ketjujen välillä paljon. Pystyi kuitenkin puolustamaan laadukkaasti, mikä oli valmennukselle iso apu. Pelasi varsin hyvin pudotuspeleissä, ja oli yksi HIFK.n parhaita hyökkääjiä. Siirtyy Ruotsiin.

6½  Kasper Halttunen
Runkosarja: 27 ottelua, 0+1=1, -7
Pudotuspelit: 1 ottelua, 0+0=0, -2
Nuori superlupaus ei onnistunut vielä olemaan tehokas Liigan puolella. 64 laukausta ilman maalia runkosarjassa kertovat tylyn faktan. Kolleissa pystyi tuloksentekoon. Ensi kaudella mahdollinen läpimurto.

7½  Roni Hirvonen
Runkosarja: 57 ottelua, 15+13=28, +6
Pudotuspelit: 11 ottelua, 2+2=4, -2
Hirvosen kausi oli joukkueen tapaan nousujohteinen. Syksyllä Hirvonen tuskaili tuloksenteon kanssa, ja myös itseluottamus oli alhaalla. Keväällä sai lisää tehoja, ja muodosti laadukkaan hyökkäysketjun Eetu Koivistoisen ja Julius Nättisen kanssa. Matkasi välieräsarjan jälkeen Pohjois-Amerikkaan.

9-  Juha Jääskä
Runkosarja: 56 ottelua, 12+25=37, +14
Pudotuspelit: 6 ottelua, 0+4=4, +2
Vihdoin ja viimein se lopullinen läpimurto. Nousi täysin puskista HIFK:n ykkössentteriksi. Tulevaisuutta silmällä pitäen Jääskässä on ainesta HIFK:n kapteeniksi. Vahvuudet kahden suunnan pelaamisessa. Harmittava loukkaantuminen pudotuspeleissä. Pelasi viimeiset ottelut selvästi puolikuntoisena. Sopimus jatkuu.

7½  Aleksanteri Kaskimäki
Runkosarja: 41 ottelua, 3+4=7, -2
Pudotuspelit: 7 ottelua, 3+1=4, +3
Pelasi runkosarjassa paljon pelejä, mutta ottelukohtainen peliaikakeskiarvo oli alle yhdeksän minuuttia, joten luonnollisesti tulosta ei juuri syntynyt. Nosti pudotuspeleissä hurjasti tasoaan ja oli jatkuvasti kentällä vaarallinen. Jatkaa seurassa.

8½  Eetu Koivistoinen
Runkosarja: 60 ottelua, 20+18=38, -5
Pudotuspelit: 11 ottelua, 1+6=7, +0
Koivistoinen elää ja hengittää onnistumisista. Syksyllä tehosentterin pelaaminen oli varsin tuskaista, sillä koko joukkueen hyökkäyspeli oli umpilukossa. Vuoden 2023 puolella Koivistoinen oli tehokas ja pelaamisesta paistoi peli-ilo. Lukko-sarjassa oli kuudennessa ottelussa elintärkeän tasoitusmaalin tekijä. Jatkaa HIFK:ssa.

8-  Julius Nättinen
Runkosarja: 38 ottelua, 12+20=32, +7
Pudotuspelit: 12 ottelua, 2+4=6, -1
Jälleen kerran varsin rikkonainen kausi. Kun Nättinen sai maalihanansa auki, niin tulosta syntyi hyvällä tavalla. Loukkaantumiset vaikuttivat kuitenkin Nättisen luistelu- ja kamppailupelaamiseen. Pudotuspeleissä vain kaksi osumaa, ja se on maalintekijältä aivan liian vähän. Jatkaa HIFK:ssa.

7½  Otto Paajanen
Runkosarja: 60 ottelua, 6+15=21, -6
Pudotuspelit: 11 ottelua, 2+2=4, +1
Kokenut kahden suunnan sentteri pelasi nousujohteisen kauden. Runkosarjassa Paajanen ei pelannut omalla tasollaan, ja myös tehotilasto oli kuusi maalia pakkasen puolella. Pudotuspeleissä sotaratsu nosti tasoaan ja oli yksi helsinkiläisten parhaista. Vaihtamassa seuraa.

8½  Iiro Pakarinen
Runkosarja: 58 ottelua, 19+17=36, +7
Pudotuspelit: 12 ottelua, 7+1=8, +5
Pakarinen on HIFK:lle todellinen sielupelaaja. Fyysinen laitahyökkääjä pelasi kauden aikana myös puolustajan ja keskushyökkääjän paikalla. Iski keväällä tärkeitä maaleja ja useat kovat taklaukset lämmittivät HIFK-kannattajia. Jatkaa HIFK:ssa.

6-  Kevin Roy
Runkosarja: 19 ottelua, 1+5=6, -3
Pudotuspelit: 1 ottelua, 0+0=0, -1
Kanadalaishyökkääjä saapui tammikuussa HIFK:hon loppukauden kestävällä sopimuksella. Ensimmäisissä otteluissa Roy onnistui tekemään ylivoimalla muutaman tehopisteen, mutta peruspelaamisessa oli paljon puitteita. Luistelu- ja kamppailupelaamisessa kosolti kehitettävää. Keväällä ei päässyt juuri pelaamaan. Ei jatka seurassa.

7+  Jesse Seppälä
Runkosarja: 47 ottelua, 1+4=5, -1
Pudotuspelit: 9 ottelua, 1+0=1, +0
Seppälä pääsi pelaamaan varsin ehjän kauden Liiga-joukkueen mukana. Kauden mittaan Seppälän pelaaminen otti selkeitä kehitysaskelia. Pudotuspeleissä oli pirteä. Jatkaa HIFK:ssa.

6  Teemu Tallberg
Runkosarja: 57 ottelua, 3+10=13, -4
Pudotuspelit: 12 ottelua, 0+1=1, -4
Kapteenin kausi oli hyvin vaikea. Kolme maalia 57 ottelussa on auttamatta suurseuran kapteenilta liian vähän. Vahvuudet kamppailu- ja puolustuspelaamisessa. Tallbergilla on iso HIFK-sydän, mutta pelillisesti laitahyökkäjän taso on tippumaan päin. Jatkaa HIFK:ssa.

7½  Leevi Teissala
Runkosarja: 36 ottelua, 3+8=11, +7
Pudotuspelit: 9 ottelua, 3+0=3, +2
Taiturimainen laitahyökkääjä ihastutti HIFK:n kannattajat pudotuspeleissä. Välillä jopa uhkarohkeat harhautusyritykset johtivat useisiin näyttäviin tilanteisiin. Teissalan pitää kehittyä vielä puolustuspelaamisessa tehdäkseen todellisen läpimurtonsa Liiga-tasolla.

8½  Kristian Vesalainen
Runkosarja: 40 ottelua, 16+21=37, +7
Pudotuspelit: 12 ottelua, 2+3=5, +5
Vesalainen saapui Helsinkiin kesken kauden Ruotsista. Ensimmäiset 10 ottelua olivat raamikkaalle hyökkääjälle vaikeita, mutta alun tahmeuden jälkeen näytti todellisen tasonsa. Todellinen tykkilaukaus yhdistettynä vahvaan luistelu- ja kamppailupelaamiseen luovat kovaa uhkaa. Tappara-sarjassa ei pelannut omalla tasollaan, mikä saattoi johtua loukkaantumisesta. Jatkaa HIFK:ssa ja voi hyvin taistella ensi kaudella jopa maalikuninkuudesta.

7+  Miro Väänänen
Runkosarja: 30 ottelua, 4+6=10, -1
Pudotuspelit: 9 ottelua, 0+0=0, -2
Rikkonainen kausi, mutta kaukalossa ollessaan pelasi vahvaa nelossentterin peliä. Pudotuspeleissä ei pystynyt hämmentämään toivotulla tavalla. Jatkaa HIFK:ssa.

7  Micke-Max Åsten
Runkosarja: 48 ottelua, 3+4=7, +5
Pudotuspelit: 12 ottelua, 1+1=2, -2
Alaketjujen rouhijasta on kasvanut todellinen IFK-ikoni. Iski runkosarjassa taas kolme osumaa, joten maaliennätys jäi taas yhden osuman päähän. Fyysinen pelaaja, joka jättänyt taakseen takavuosien hölmöilyt. Jatkaa HIFK:ssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle