Viirimiehet Helsinkiin

LIIGA / Ennakko
Voittoputkessa pelaava HPK saapuu tiistaina Helsinkiin mittaamaan viime aikoina takkuilleesti pelanneen HIFK:n päivän vireystason. Kotijoukkueella on ottelussa jälleen paljon pelissä muutaman huonommin sujuneen ottelun jälkeen.

Alkukaudesta jopa muutaman ottelun hävinnyt HPK on parantanut viime peleissä otteitaan. Joukkue on kerännyt viimeisestä neljästä ottelustaan jokaisessa enemmän pisteitä kuin vastustajansa. Tappara ja Blues kaatuivat kotona kahden pisteen arvoisesti, SaiPan ja Bluesin vieraana HPK vei täydet pisteet.

HPK:n alkukauden sekava maalivahtitilanne rauhoittui viime viikolla, kun joukkue teki kauden mittaisen sopimuksen kokeneen Mika Oksan kanssa. Oksa on aloittanut HPK-uransa kahdella voitolla ja saanee pelata käytännössä kaikki pelit Miika Wiikmanin paluuseen saakka. Oksan onnistumiset ovat heijastuneet samalla koko joukkueen peliin positiivisesti.

Hämeenlinnalaisten tehomiehinä ovat tähän mennessä olleet eri miehet kuin viime vuonna. Seuran pistepörssiä johtaa koeajan kautta joukkueeseen tullut voimalaituri Toni Mäkiaho, jonka takaa löytyvät viime vuonna loukkaantumisista kärsinyt Jani Hassinen ja uusi hankinta Aki Uusikartano.

Tasaisesti jakautuneet pisteet ovat näkyneet HPK:n voitoissa, joissa ratkaisurooleihin ovat nousseet vuorotellet eri ketjut. Joukkueen parhailla maalintekijöillä, Hassisella ja Janne Lahdella on kummallakin tilillään neljä maalia. Lahden keskushyökkääjä, HPK:n viime kauden profiilinimi Ville Leino on kärsinyt loukkaantumisista, eikä ole saanut vielä tähän mennessä itsestään tehoja irti.

HPK:n puolustukseen suuren aukon tekee pitkäaikaisloukkaantuneen kapteeni Mikko Jokelan puuttuminen. Jokelan jättämää aukkoa on kuitenkin noussut paikkaamaan yllätysnimi, Jukureista täksi kaudeksi HPK:hon siirtynyt Mikko Mäenpää. Joukkueen uusista puolustajista myös Mika Strömberg ja Fredrik Svensson saavat paljon vastuuta.

IFK:n vuoristorata palaa kotiin

IFK pelasi koko edellisen viikon vieraspelejä. Urakka alkoi hyvin, kun joukkue kaatoi kurinalaisen esityksen jälkeen paikalliskilpailijan Jokerit. Torstain ottelussa Oulussa kotijoukkue Kärpät runnoi IFK:n jäänrakoon ja lauantaina Turussa IFK jäi maaleitta TPS:ää vastaan. Viimeksi, kun IFK esiintyi kotonaan oli joukkueella alla murskatappio Lahdesta. Silloin joukkue sai koottua puolustuspelaamisensa kasaan ja pystyi voittoon JYPiä vastaan.

Toistaiseksi IFK:n ns. paketti on pysynyt kasassa vain korkeintaan muutaman ottelun peräkkäin. Näyttääkin siltä, että valmentaja Bob Francisin sisäänajama pelisysteemi vaatii pelaajilta aikaisempaa enemmän keskittymistä ja tarkkuuttaa. Siirtyminen hallitusta kaaoksesta viisikon yhteistoimintaan ja passiivisempaan pelityyliin on aiheuttanut tilanteen, jossa pelaajat eivät ole luontaisesti "hereillä" jokaisessa tilanteessa.

Tämänkertaista ryhtiliikettä haittaavat joukkueen loukkaantumiset. Poissa ei ole montaa pelaajaa, mutta joukkueesta puuttuvat ehkäpä tärkeimmät nimet, Cory Murphy ja Steve Guolla. Kahden kiekkotaiturin puuttuminen näkyy etenkin ylivoimapelissä, joka on ollut viime aikoina varsin vaisua.

IFK:n alivoima on joutunut viime peleissä huomattavasti ylivoimaa useammin tuleen, eikä ole sekään onnistunut toivotulla tavalla. Tähän ongelmaan olisi lääkkeenä turhien rangaistusten kitkeminen. Mikäli IFK ottaa yhtä paljon rangaistuksia kuin viimeisimmissä otteluissaan, on HPK:n vieraspeleissä hyvin toiminut ylivoima avainasemassa.

Kokonaisuudessaan SM-liigan tiukennettu tuomarilinja on näyttänyt ajoittain jo lievenemisen merkkejä. IFK ja HPK:n välisen ottelun puhaltaa tämän kauden tuomareista toiseksi vähiten rangaistuksia tuominnut Markku Kruus

» Lähetä palautetta toimitukselle