Maalijuhlaa IFK:n kustannuksella

HPK aloitti viimeisen rypistyksen runkosarjaa komealla voitolla. Petopaidat olivat harjoitelleet tauon tosissaan, mutta kentällä se ei näkynyt. HPK teki maaleja ylivoimalla, tasaviisikoin ja alivoimalla, IFK:n ihmetellessä huuli pyöreänä.

Liikaa ei toki saa kotijoukkuettakaan polkea. Peli kaatui muutaman avainpelaajan heikkoon iltaan ja HPK:n murhaavaan tehokkuuteen. Suurimmat epäonnistujat olivat maalivahdit, joista kumpikin kävi vuorollaan päästämässä neljä maalia. Myöskään IFK:n pelinrakentajilla Cory Murphyllä ja Steve Guollalla ei ollut paras iltansa. Guollan pelaaminen olikin ennen peliä epävarmaa pienen loukkaantumisen johdosta. Murphy taas pompotti kiekkoa hyökkäyspäässä, eikä puolustaminenkaan ottanut sujuakseen.

Tasainen ensimmäinen erä

Merkkejä tulevasta murskauksesta ei nähty vielä ensimmäisellä kaksikymmenminuuttisella. Vierailijat kuitenkin aloittivat terävämmin ja puolentoista minuutin pelin jälkeen Guollan otti jäähyn estäessään HPK:n tiukkaa tilannetta. Viisi sekuntia aloituksesta, Toni Mäkiaho ohjasi David Schneiderin takalaudoista pompanneen kiekon ohi Jan Lundellin.

Peli jatkui tasaisena. HPK:n karvauspeli ja tiivis viisikkopuolustus vaikeutti kotijoukkueen pelinrakennusta. IFK:lle tarjottiin ylivoimaakin, mutta se oli tehotonta, eikä tilanteita saatu rakennettua. Vierailijat loivat vaarallisemmat paikat erän ensimmäisellä puoliskolla ja noin kahdeksan minuutin kohdalla David Moravec käytti kiekon ylärimassa.

Heti tilanteen jälkeen HPK:n Juha-Pekka Loikas otti tyhmän jäähyn estäen kiekotonta Turo Järvistä. Ottelun toisessa ylivoimassa helsinkiläisten yritys olikin jo parempaa, mutta tulosta ei tullut. Jäähyn jälkeen peli kääntyikin aavistuksen kotijoukkueelle. Punapaidat kolistelivat laitoja ihan vanhaan malliin jakamalla muutaman kovan taklauksen. Tämä sekoitti vuorostaan vierailijoiden pelin avaamista, mutta palkkiota IFK ei yrityksestään saanut.

Ajassa 16.05 päätuomari Jari Levonen puhalsi varsin köykäisen oloisen 2+10 minuuttisen Ilkka Pikkaraiselle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Ylivoiman lopulla hyvän ottelun pelannut Mikko Jokela siirsi vierailijat kahden maalin johtoon. Puolustaja siirsi takakulmalle pompanneen kiekon ohi Lundellin, todella vaisun pelin pelanneen IFK puolustajien Tommi Kovanen / Jere Karalahti katsellessa lähimpinä miehinä vierestä. Sama pari katseli myös ensimmäistä maalia aitiopaikalta.

Repeäminen

Toisen erän alku jatkui tasaisena ensimmäiset neljä minuuttia. Ajassa 24.08 Mika Strömbergin löysä veto siniviivalta lipui sisään nuoren Risto Korhosen hienosta ohjauksesta. Maski oli kova, ja tilanne nopea. Maalintekijäkin korjattiin oikeaksi vasta muutaman minuutin miettimisen jälkeen. Joka tapauksessa, tilanne 0-3 vierailijoille.

IFK:n kavennuspaikka tuli ennen erän puolta väliä. HPK otti kaksi jäähyä lähes peräkkäin, mutta ylivoima ei ottanut sujuakseen. 10 sekuntia rangaistusten päättymisen jälkeen HPK:n karvaus puri. Ville Leino anasti kiekon maalin takana. Nopea kääntö kulmalle, jossa Jani Hassinen kiitti ja siirsi kiekon neljännen kerran ohi Lundellin. Tämä riitti valmentaja Paul Baxterille, joka komensi Aleksis Ahlqvistin tolppien väliin.

Ei alkanut ruusuisesti Ahlqvistinkaan komennus, sillä heti ensimmäisestä tilanteesta lukuja rumensi yksi illan tehopakkauksista, Antti Pihlström. IFK:n nuoren puolustajan Lasse Korhosen merkkaus petti ja mies pääsi kiertämään tekopaikkaan liian helposti.

Tässä vaiheessa kuului paukkumista selkärangan suunnalta ja punapaidat ottivat kaksi typerää jäähyä peräkkäin. HPK kiitti ja teki kaksi maalia. Ensin Mäkiaho kuuteen nollaan ja minuuttia myöhemmin Aki Uusikartano siirsi vierailijat jo 0-7 johtoon.

Pientä lohdutusta jo tyhjeneville lehtereille tarjosivat Pasi Salonen ja Rem Murray, jotka taiteilivat kavennuksen kauniin kiekon siirtelyn päätteeksi. Erän loppuun HPK taituroi vielä alivoimamaalin. Janne Lahti polki läpi jättäen Kimmo Kuhdan ja Lasse Korhosen jälkeensä. Luvut jo 1-8 ja kolmas erä oli enää muodollisuus. IFK-maalivahti Ahlqvistin toisen erän tilastot eivät ole mairittelevia: 10.10 kentällä, 2 torjuntaa, 4 päästettyä maalia.

Pakolliset 20 minuuttia

Juniorisarjoissa pelit oli tapana lopettaa siinä vaiheessa, kun homma on täysin selvä. Näin olisi voinut tehdä myös tässä pelissä. Viimeiset 20 minuuttia olivat loppuvihellyksen odottelua. IFK:n kovin yrittäjä Lennart Petrell teki ansaitun maalin ajassa 45.32. Muut tilastomerkinnät olivat neljä jäähyä. Toimittajan muistiinpanot erästä kertovat paljon: Pelailua. Maali. Pelailua. Jäähy. Pelailua…

Valmentajat vaitonaisina

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi valmentajaa, joista tiukinkaan pokeriammattilainen ei olisi voinut arvata lopputulosta ilmeiden perusteella. Hymyä ei nähty Jukka Jalosenkaan naamalla, vaikka siihen olisi ollut täysi oikeutus. Sen sijaan hän keskittyi etsimään pelistä tasaväkisyyttä vaikka väkisin.

- Viisikkopeli oli hyvin tasaista. Ilman erikoistilanteita maalit menivät meille 2-3, mutta ratkaisu tuli sitten erikoistilanteissa. 0-5 ratkaisi pelin. Varsinkin toisessa erässä kaikki paikat tuntuivat menevän sisään. Olemme pelanneet tällä kaudella pelejä, joissa meillä on ollut saman verran tilanteita, mutta olemme tehneet vain yhden tai kaksi maalia.

IFK:n Baxter jakoi tyylilleen uskollisena kiitosta vierailijoille.

- HPK pelasi niin kuin meidän olisi pitänyt pelata.

Kapteeni Kimmo Kuhta oli sanoissaan suorempi.

- En mä osaa selitellä mitä tänään tapahtui. Jotain hassua. Pelissä oli aika vähän hyvää tänään.