HIFK kaatoi HPK:n rangaistuslaukauksin

Helsingin IFK voitti HPK:n kotihallissaan 3-2. Ottelun ratkaisu nähtiin vasta rangaistuslaukauskilpailussa, kun HIFK:n Janne Laakkonen iski voitto-osuman. Hallitseva Suomen mestari johti ottelua 2-0, mutta isäntien onnistui kiriä tasoihin kolmannessa erässä.

HIFK:n ja HPK:n ottelu ei tarjonnut katsojille unohtumatonta kiekkoelämystä. Tunne ja taklaukset loistivat poissaolollaan, ja kummankin joukkueen kiekollinen peli oli välillä jopa luokatonta.

- Erittäin huono peli. Ainakin me pelattiin huonosti. Pisteet olivat tarjolla, mutta eivät kelvanneet. Olen erittäin pettynyt oman joukkueen esitykseen. Kiekollinen peli oli todella aneemista, vierailijoiden päävalmentaja Jukka Jalonen ruoti.

HIFK:n päävalmentaja Bob Francis kehui pohjoisamerikkalaiseen tyyliin vastustajajoukkuetta.

- HPK on hyvin valmennettu kärsivällinen joukkue, joka liikkuu ahkerasti. HPK on erinomainen vastahyökkäyksissä, ja se osaa kääntää hyvin peliä, Francis kehui.

- Pyrimme saamaan HPK:n liikkeen pois, se oli avainasioitamme, ja onnistuimme siinä, Francis jatkoi.

- Voitto oli meille kahden tappio-ottelun jälkeen erittäin tärkeä.

Avauserässä runsaasti erikoistilanteita

HIFK on tällä kaudella usein heti ottelun alussa päästänyt maaleja omiin. HPK ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään HIFK:n heikkoa alkua. Vierailijat saivat ensimmäisessä erässä pelata niin 5-3 ylivoimaa, kuin yhden miehen ylivoimaakin reilunlaisesti, mutta ilman tulosta.

- Ylivoimapelimme oli surkeaa! Ylivoimasta ei tullut mitään. Hävittiin aloituksia hyökkäyspäässä ja jouduttiin hakemaan kiekkoa omasta päästä. Aika huonoja ylivoimayrityksiä oli, Jalonen manasi.

Ensimmäinen erä mentiin pitkälti HPK:n komennossa. HIFK:n peli oli alussa tahmeaa eikä kiekollinen peli hurmannut. HIFK:n tahmeudesta kertovat myös runsaat jäähyt.

- Viidessä, kuudessa pelissä vastustaja on tehnyt ensimmäisen maalin, eli ehkä turhaan varottiin virheitä. Ei uskallettu tarpeeksi pelata kiekon kanssa, HIFK:n laituri Lennart Petrell harmitteli.

HPK:n ensimmäisen erän paras tilanne osui Antti Pihlströmille, joka heti ottelun avaushetkillä punnersi väkisin HIFK:n maalille, mutta laukaus kilpistyi HIFK-vahti Jan Lundellin suojuksiin. Myös ketju Janne Lahti-Ville Leino-Jani Hassinen sai toistuvasti pyörityksiä HIFK:n päätyyn, mutta ilman tulosta.

HIFK:n paras tilanne syntyi, kun ensimmäinen erä oli puolivälissä. Hyvän ottelun pelannut Rem Murray nousi omalta alueelta, harhautti kaksi hämeenlinnalaista ja syötti kiekon Janne Laakkoselle. Laakkonen oli aivan vapaana maalin edessä, mutta kiekko tuli hieman liikaa jalkoihin, joten Laakkonen ei saanut kunnon laukausta aikaiseksi.

Janne Laakkonen oli muutenkin näkyvästi esillä ottelussa. Hän sai reilusti ylivoima-aikaa, mutta otteista paistoi hermostuneisuus, ja kiekko poltti lavassa aivan liikaa. Rennommalla suorituksella Laakkonen olisi voinut helposti iskeä parikin osumaa.

Lundell haparoi

Ottelun ensimmäinen maali näki päivänvalonsa toisen erän kolmannella minuutilla. Kerho-puolustaja Veli-Pekka Laitinen laukoi siniviivan tuntumasta löysähkön laukauksen, joka livahti luvattoman helposti Lundellin längistä maaliviivalle. HIFK:sta kiekkoa lähimpänä oli puolustaja Teemu Laakso, joka oli kuitenkin täysin väärin sijoittunut. Laakso oli Joonas Vihkon selän takana eikä saanut pidettyä Vihkon mailaa. Vihkolla olikin helppo työ tökkäistä kiekko verkon perukoille.

HPK:n toinenkin maali syntyi helposti. Avausmaalista oli ehtinyt kulua viitisen minuuttia, kun Jani Hassisen kevyehkö laukaus livahti etunurkasta verkon perukoille. Veto olisi ollut täysin torjuttavissa, joten Lundell voi ottaa maalin kontolleen.

HIFK:lla ei ollut missään vaiheessa ottelua kontrolloitua hyökkäyspeliä eikä hyökkääjien ja puolustajien yhteispeli toiminut lainkaan. Puolustajat tuntuivat olevan hyökkäyspäässä väärin sijoittuneina, eivätkä he myöskään saaneet avattua peliä. HIFK:n puolustus suorastaan huutaa loukkaantunutta Cory Murphyä avuksi.

Helsinkiläisten onnistui kaventaa ottelu ajassa 27.08. Maali ei syntynyt hienon viisikkopelaamisen tuloksena vaan hienon yksilösuorituksen päätteeksi. HIFK pelasi alivoimaa, kun kiekon sai itselleen Turo Järvinen. Järvinen nousi hiukan kömpelön näköisesti oikeaa laitaa. Tarkka veto melko kaukaa yllätti HPK:n maalia vartioineen Mika Oksan, ja kiekko painui ylänurkkaan.

Järvinen ei ole kauden aikana maaleilla mässäillyt, mutta hän on kunnostautunut erityisesti alivoimapelissä. Francisiltä riittikin kehuja Järviselle.

- Järvinen tekee hirveästi hommia. Hän todella ansaitsi maalin, Francis kehui.

Murray iski tasoituksen

Kotijoukkue tasoitti ottelun ajassa 43.57. Maalin Rem Murray, joka laukoi kiekon verkkoon Laakkosen ja Pasi Salosen hyvästä esityöstä aivan maalin edestä.

Murray oli ottelussa yksi kentän parhaita pelaajia. Murrayn peli ei näytä kovin häikäisevältä, mutta hän on HIFK:lle erittäin tärkeä niin tasakentällisin, ylivoimalla kuin alivoimallakin.

Kolmannessa erässä peli pyöri ajoittain pitkiä toveja keskialueella. Vaarallisia maalipaikkoja ei juuri nähty ennen kuin aivan ottelun viime sekunneilla. HPK painoi kiekon HIFK:n maalille, Lundell seikkaili aivan väärällä tolpalla ja puolustajat olivat ties missä. HPK-hyökkääjä sai kiekon maalin takana, ja edessä oli tyhjä maali. HIFK:n kultakypärä Kimmo Kuhdalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin koukkaista vastustaja nurin, sillä ilman koukkua maali olisi ollut selviö.

- Kyllä mä istuin aika pelonsekaisin fiiliksin jatkoajalla jäähyaitiossa. Mutta vastustaja olisi ilman koukkua tehnyt siitä maalin, Kuhta kertoi jäähystään.

- HPK:lla oli jatkoajalla pari aika hyvää paikkaa neljällä kolmea vastaan. Onneksi Lundell kesti alivoimalla.

Kumpikaan joukkue ei saanut maalia aikaiseksi jatkoajalla, joten ratkaisua jouduttiin hakemaan rangaistuslaukauksin. Ensimmäinen yrittäjä oli HPK:n David Schneider, mutta hän ei saanut kunnon laukausta aikaiseksi. HIFK:n Janne Laakkonen onnistui omassa rangaistuslaukauksessaan, joten kotijoukkue nappasi kaksi tärkeää pistettä lukemin 3-2. Pisteiden tärkeyden myönsi myös Petrell.

- Hyvä fiilis! Eiköhän tässä muutaman tappion jälkeen ala nyt voittoja tulla, Petrell toivoi.

Ottelu oli siinä mielessä erikoinen, että ylivoimamaaleja ei nähty ollenkaan, vaikka jäähyjä jaettiinkin reippaasti. Kuhdan mielestä HIFK:n ylivoimapeli on kuitenkin aiempaa parempaa.

- Saatiin tänään laukauksia aikaiseksi, ei ollut pelkästään siirtelyä. Saatiin ylivoima pyörimään ja se oli parempaa parissa edellisessä pelissä. Käytiin eilen treeneissä läpi ylivoimaa, toitotettiin sitä, että kiekko maalille, jätkä maalille. Saatiin kiekko hyvin alueelle, nyt pitää vielä keksiä miten sen saa maaliin, Kuhta mietti.

Siinä missä kummankin joukkueen ylivoimapelaaminen tökki, niin alivoimapelaaminen oli sitäkin parempaa.

- Alivoimapelimme oli hyvää, Jalonen myönsi.

Omiensa otteisiin pettynyt Jalonen löysi alivoimapelaamisen lisäksi vain yhden positiivisen asian.

- Antti Pihlström energisenä kaverina erottui joukosta. Muuten oli aika laamaryhmä liikkeellä.

Laamaryhmällä on mahdollisuus petrata otteitaan torstaina, kun joukkue kohtaa KalPan vieraskaukalossa. HIFK:n seuraava koitos on myös torstaina, kun se saa Lappeenrannassa vastaansa SaiPan.