Chiodo nollasi HIFK:n

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnan Pallokerho otti toisen voiton pudotuspelisarjassa HIFK:ta vastaan, vaikka olikin jäädä avauserässä vieraiden jyrän alle. Maalivahti Andy Chiodon nollapelin ja tehokkaan toisen erän ansiosta Kerho käänsi alakyntensä lopulta selväksi voitoksi.

IFK:n nimimiehistä ei tunnu nousevan ratkaisijoita tilanteen kaipaamalla tavalla. Sarjan ensimmäiset ottelut ovat uumoilleet jo viime kauden uusintaa helsinkiläisten parhaimmiston lannistuessa HPK:n maalivahtipeliin.

Ensimmäisessä erässä 21 torjuntaa kerännyt Chiodo tukahdutti vahvasti ottelun aloittaneen vierasjoukkueen rynnistyksen. HPK:lla oli suuria vaikeuksia päästä hallitusti edes hyökkäysalueelle ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Tästä huolimatta tauolle mentiin kotijoukkueen kahden maalin johtoasemassa Mikko Mäenpään ja Jani Keinäsen onnistuttua käytännössä ainoista maalintekopaikoista, jotka HPK:lla erässä oli.

IFK pääsi kaiken lisäksi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla erän viime minuutit, mutta tehottomuus vaivasi helsinkiläisiä. Maalivahti Jan Lundelliakaan ei voi oikein syyttää, jos hyökkääjät eivät pysty tekemään maalin maalia.

- Pelasimme loistavan ensimmäisen erän. Mieleen palasi avausottelu täällä, jolloin myös ensimmäinen erä oli loistava. Valitettavasti jouduimme tappiolle, summasi IFK:n valmentaja Paul Baxter ottelun jälkeen.

lisää

HPK nitisti HIFK:n, kuvaaja tallensi tapahtumat.
[katso kuvat]



Voiton takuumiehinä toimivat Pihlström ja Mäenpää.
[lue lisää]

Myös kotijoukkueen valmentaja Jukka Jalonen näki ottelun kulun samalla tavalla.

- Paul puhuu asiaa, sanasta sanaan. Näin tässä pelissä kävi. Tämän kauden aikana ei ole oltu näin pahasti alakynnessä ensimmäisessä erässä. Chiodo piti meitä pystyssä, ja teimme paikoista maalit. Oltiin tehokkaita ja tavallaan selvittiin tilanteesta paremmin kuin ehkä olisi ollut oikeus, Jalonen kommentoi.

"I'm not worried. I'm pissed off!"

Baxter oli syystä tyytyväinen ottelun alkuun, mutta antoi muuten kovaa palautetta etenkin nimimiestensä otteista. Eikä turhaan, sillä kolmessa ottelussa yhteensä kolme maalia tehnyt IFK tarvitsee menestyäkseen onnistumisia juuri tähdiltään.

Ensimmäisen erän jälkeen peli kääntyi täysin HPK:n vietäväksi.

- Toisen erän esitystä ei voi mitenkään hyväksyä. Huippupelaajamme pelasivat niin huonosti heidän parhaimmistoaan vastaan, että se oli suorastaan naurettavaa. Päästäksemme huomenna takaisin peliin meidän huippujemme on nostettava tasoaan. Piste. He saivat levätä kolmannessa erässä, joten huomenna heidän on pelattava paremmin, Baxter suomi.

Jukka Jalonen ei osannut nimetä syitä, miksi Kerho on ollut vahva juuri toisissa erissä.

- Toinen erä oli meiltä erittäin hyvä. IFK:lla ei ollut yhtään maalipaikaa. Tietenkin peli kestää 60 minuuttia, ja uskomme, että vaikka olemme alakynnessä, pystymme nousemaan siitä. En ole kuitenkaan miettinyt, miksi toiset erät ovat olleet hyviä.

IFK:n pelaaminen nojaa vahvasti nimimiesten suorittamiseen, ja kaatuu sen mukana. Esimerkiksi ykkösketju ei ole onnistunut tekemään vielä pistettäkään puolivälierissä. Paul Baxter kertasi jälleen kerran, mitä hän odottaa aina tärkeimmiltä pelaajilta.

- Parhaiden pelaajien on oltava parhaita pelaajia. Heidän on oltava parempia kuin vastustajan parhaiden pelaajien. Silloin peli voitetaan. Kun näin ei ole, peli hävitään. Toki vastustaja oli hyvä, ja etenkin heidän maalivahtinsa ensimmäisessä erässä.

- Murphyn on nostettava tasoaan, Tommi Kovasen on nostettava tasoaan, Pasi Saarisen on nostettava tasoaan... kokeneiden pelaajiemme on nostettava huomattavasti tasoaan, yltyi Baxter nimeämään alisuorittajia pressitilaisuuden jälkeen.

- En ole huolissani, olen raivoissani! Baxter tähdensi vielä matkalla koppiin.

Pahimpaan hassiin sortui Helsingin ottelun sankari Billy Tibbetts. Toisessa erässä, IFK:n pelatessa ylivoimalla, Tibbetts löysäili luistellessaan David Schneiderin lyömän purkukiekon perään, ja HPK:n Antti Pihlström viiletti laidasta vauhdilla yllättyneen Tibbettsin ohi. Aki Uusikartanolla oli helppo työ viimeistellä kolmas osuma Pihlströmin esityöstä.

Viimeinen erä säästelyä

Kolmas maali lamautti vieraiden pelin täysin, eikä IFK pystynyt enää pelin lopun aikana kunnolla haastamaan HPK:ta oikein millään rintamalla. Lopullisesti kamppailu muuttui pelailuksi Steve Guollan hankittua hyökkäyspään jälkitilanteessa pelirangaistuksen keihästyksestä. HPK sai sinänsä harmittoman näköisestä, joskin aiheellisesti tuomitusta tilanteesta seitsemän minuutin ylivoimajakson, jonka se käytti lähinnä varmistellen johtoaan.

- Mielestäni tuomio tilanteesta oli kova. Jäätiin kamppailemaan, maila oli vastustajan kainalossa, ja osui siitä liikkeestä mahaan, näki Baxter tilanteen.

IFK:n paras terä oli tässä vaiheessa jo kateissa, joten pelin ratkaisuksi tuomiosta ei ollut.

Janne Lahti ja Mikko Mäenpää kaunistelivat jäähyn jälkeen eron viiteen maaliin. IFK säästeli tässä vaiheessa jo tärkeimpiä pelaajiaan seuraavaan otteluun, ja etenkin Pasi Nielikäinen sai pelata sydämensä kyllyydestä viimeisen puolen erän aikana.

Nielikäinen yrittikin loppuun asti kuumentaa HPK:n Ville Leinoa, mutta lopulta Leinon perässä tasavajaalla juossut IFK-nelikko sai nöyrtyä, kun Mikko Mäenpää pääsi ohittamaan Leinon petaamasta avopaikasta Jan Lundellin.

Vaikka IFK oli lyöty, Paul Baxter painotti, että keinot kääntää sarja ovat yhä olemassa.

- Pudotuspelien menestymisen avain on, että unohdamme tämän illan ja muistamme miten kovaa meidän pitää pelata näitä kavereita vastaan voittaaksemme heidät - koska he ovat hyvä joukkue. Ja meidän on pelattava kovaa vähintään 60 minuuttia, ja miten kauan tahansa tarvitseekin. Tarvitsemme jokaisen panosta, Baxter päätti.

Myös Jukka Jalonen tiesi, mihin Kerhon on keskityttävä.

- Meidän on parannettava huomiseksi ottelun alun pelaamista. Vaikka mentiinkin täysillä, pitää pystyä pelaamaan laadukkaammin. Ei voida luottaa siihen, että Chiodo pelastaa meidät taas.

- HIFK tulee varmasti taas samalla hyvällä asenteella ja liikkeellä. Kuten Paul totesi, ei muuta kuin eteen päin.

HPK:n kannalta ikävä uutinen oli David Moravecin loukkaantuminen, jonka takia hän jätti kentän toisessa erässä. Jukka Jalonen oli pudotuspelityyliin vaitonainen vamman vakavuudesta.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran jo tiistaina Helsingissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle