Voitto ilman tyylipisteitä

Helsingin vanhassa hallissa nähtiin tiukka ja tasainen vääntö, jossa ratkaisu näytti jo venyvän jatkoajalle. Ratkaisijaksi nousi ottelun lopulla vanhaa seuraansa vastaan pelannut Billy Tibbetts. Pelillisesti tänään ei nähty urotekoja, vaan kovat panokset näkyivät kentällä.

Muita illan ratkaisijoita olivat ehdottomasti maalivahdit. Kummassakin päässä nähtiin tärkeitä torjuntoja, varsinkin ottelun lopussa IFK:n pelatessa alivoimalla Jan Lundell otti muutaman todella tärkeän kopin. Myös valmentajat jakoivat kiitosta häkkäreilleen pelin jälkeen.

Lisää

Janne Keränen avasi maalitilinsä pudotuspeleissä
[lue lisää]

Tasaviisikoin HPK oli hieman niskan päällä, mutta erikoistilanteissa tehot puuttuivat. Kotijoukkue oli parempi yli- ja alivoimalla ja ratkaiseva maali syntyikin miesylivoimalla.

Maammelaululla liikkeelle

Ottelu alkoi juhlallisesti kansallislaulun merkeissä. Juhlat jäivätkin pitkälti siihen. Kiekon pudottua jäähän ei kentällä nähty sankarillisia suorituksia, vaan varmaa oman pään puhtaana pitoa. Ensimmäisessä erässä nähtiin vähän kohahduttavia kohtauksia ja pari heppoista jäähyä. Tulostaululle saatiin ensimmäinen merkintä ajassa 18.20, kun Janne Lahti siirsi vierailijat johtoon. Tilanne syntyi IFK:n vaarallisesta vaihtovirheestä, jonka vierailijat käänsivät nopeasti vastahyökkäykseksi. David Moravec syötti ja Lahti viimeisteli takakulmalta tyhjiin IFK puolustuksen katsellessa vierestä.

Kuittaus tulikin yhtä nopeasti kuin avausmaalin tilanne. Viisitoista sekuntia myöhemmin Janne Keräsen upea pelaaminen synnytti tasoituksen. Keränen karvasi kiekon kulmasta ja jatkoi matkaansa takakulmalle, josta Tibbetts löysi hänet tarkalla passilla. Hyvin samantyylinen kuin avausmaali ja peli oli jälleen tasan.

Fiilis hakusessa

IFK:n päävalmentaja Paul Baxter puhui muutama peli takaperin tärkeiden pelien vaikutuksesta pelaajiin. Tärkeiden pelien pitäisi sytyttää pelaajat uudelle tasolle ja valmentaja odottaa omiensa nauttivan jäälle pääsemisestä kevään pidetessä ja panosten kasvaessa. Tänään toiveet eivät kyllä toteutuneet. Kumpaakin joukkuetta leimasi ihmeellinen haluttomuus, varsinkin keskimmäisessä erässä. Ilmeisesti kopissa oltiin liikaakin painotettu puolustamisen tärkeyttä, eikä jäällä nähty iloista hyökkäyspelaamista.

Toisella kaksikymmenminuuttilla ei maaleja nähty, tilastoihin tiensä löysi vain muutama jäähy. Erästä ei juurikaan jäänyt jälkipolville kerrottavaa, suurin uutinen oli laukausten meno vierailijoille selkeällä 11-25 erolla. Vierailijat olivatkin pirteämpiä, mutta vain maalit lasketaan.

Vihdoin häppeninkiä

Kolmas erä alkoi ikävästi samoissa tunnelmissa kuin toinen periodi. Puolen välin jälkeen tunnelma hieman piristyi ja erän kolmannella ylivoima yrityksellä petopaidat saivat vihdoin sitä kaivattua hunajata. Tibbettsin siniviivaveto löysi tiensä ohi hyvin pelanneen Andy Chiodon. Veto itsessään oli kuin suoraan oppikirjasta. Suoraan syötöstä siniviivalta takakulmaan, ohi vastakkaiseen suuntaan liikkeessä olleen Chiodon.

Punapaitaisilta kannattajilta jäi pian maalin jälkeen muutama sydämenlyönti väliin, kun pitkin iltaa epävarmasti pilliä puhallellut Hannu Henriksson antoi Jere Karalahdelle ottelurangaistuksen Joonas Vihkoon kohdistuneesta polvitaklauksesta. Tilanne oli jäähyn arvoinen, mutta seuraavan pelin poissaolo ja käytännössä viimeisten viiden minuutin alivoimalla pelaaminen oli kova tuomio. Karalahti on siis poissa maanantaisesta Hämeenlinnan pelistä. Sama kohtalo on ilmeisesti IFK- kasvatti Vihkolla, joka loukkasi tilanteessa polvensa.

Kun ratkaisija Tibbetts vielä purki kiekon oman maalin takaa aina katsomoon asti, joutui kotijoukkue todelliseen ahdinkoon. Kolmella viittä vastaan peli sujui kuitenkin mallikkaasti, eikä HPK myöskään ansainnut papukaija-merkkejä ylivoimatehoillaan. Muutamat vaaralliset laukaukset pysäytti Lundell, eikä hämeenlinnalaisryhmä päässyt ylärimaa lähemmäs tasoitusta. Näin IFK otti elintärkeän voiton, tasoittaen voitot yhteen yhteen.

Erikoistilanteet hampaissa

HPK:n päävalmentaja Jukka Jalonen ei jakanut omilleen ruusuja lehdistötilaisuudessa.

- Tasainen peli. Meille tarjottiin voittoa lopun ylivoimalla, mutta ylivoima oli tehotonta. Sama ongelma meillä oli koko pelin.

Baxterkään ei ollut täysin tyytyväinen voitosta huolimatta.

- Tiukkaa taistelua molemmilta. Maanantaina meidän on tehtävä enemmän töitä hyökkäyspäässä.

Kaiken kaikkiaan kädenlämpöinen ottelu. Jostain syystä paikalle oli saapunut vain 6609 katsojaa, vaikka lauantain ja pudotuspelien olisi luullut kiinnostavan petofaneja. Parempaan pitäisi pystyä, mikäli HPK:sta meinaa saada tarvittavat neljä voittoa, ottaen huomioon että ainakin yksi pitäisi saada vielä sikakatsomon edessä Hämeenlinnassa.