40 sekuntia liikaa - Tappara nousi rinnalle ja ohi

Nick Bailenin viime hetkien tasoitus käänsi pelin Tapparalle.
Kuva © Jarno Hietanen
Torstai-illan ottelu todisti sen, että jääkiekossa ei maalin johdossa ole varaa löysätä hetkeksikään. TPS oli viimeiselle minuutille asti kiinni voitossa, mutta kellossa oli lopulta kotijoukkueen kannalta 40 sekuntia liikaa. TPS-puolustuksen peruuttelu kostautui, sillä Tappara kiitti saamastaan tilasta, tuli rinnalle ja meni voittolaukauskilpailussa ohi.

Ottelun avausmaali odotutti itseään tasan 55 minuuttia. TPS sai paineen hyvin Tapparan alueelle. Dan Sexton syötti kiekon maalin kulmalta siniviivalta nousseelle Jere Pullille, joka onnistui jääkudillaan ohittamaan hyvin pelanneen Juha Metsolan.

Tapparan tasoitus oli lähellä jo pari vaihtoa johtomaalin jälkeen, kun Veli-Matti Vittasmäen purku lipesi katsomon puolelle ja tuloksena oli jäähy pelin viivyttämisestä. Tasoitustontti osui Tappara-pakki Nick Bailenille, joka pääsi nousunsa päätteeksi yrittämään viimeistelyä takatolpalta.

Bailenin yritys kuitenkin edusti Tapparan siihenastista peliä osuvasti. Tamperelaisilla oli ottelun mittaan riittävästi paikkoja ratkaista peli, mutta viimeistely ontui pahasti. Niin tälläkin kertaa, sillä vaikka Bailenilla oli rutkasti aikaa katsoa minne kiekon laittaisi, niin laukaus osui keskelle Fredrik Norrenan patjaa.

Viimeisellä minuutilla Bailen pääsi yrittämään uudestaan, eikä erehtynyt. Jenkkipakki kuskasi kiekkoa keskialueella, TPS-viisikko antoi hänelle tilaa, joten Bailen ajoi alueelle sisään ja tasoitti pelin tarkalla takanurkkaan painuneella rannelaukauksella.

Jatkoajalle mentäessä TPS näytti hieman lamaantuneen dramaattisesta tasoituksesta, sillä joukkueen pelaamisessa ei onnistunut oikein mikään. Tappara hallitsi jatkoajan tapahtumia, eikä ratkaisumaalikaan ollut kaukana. Läpi ottelun melko näkyvästi esiintynyt akseli Antti Erkinjuntti-Pekka Jormakka pääsi kahdesti samassa vaihdossa 2-1 tilanteeseen TPS-maalille, muttei kumpikaan onnistunut lyömään viimeistä naulaa arkkuun.

Lähemmäksi pääsi Erkinjuntti, jolla oli jo tyhjä maali edessään, mutta TPS:n Vittasmäki pääsi viime hetkellä väliin ja esti varmalta näyttäneen maalin. Hetkeä myöhemmin Jormakalle avautui lähes samanlainen paikka, mutta hänen laukauksensa epäonnistui.

Voittolaukauskilpailussa ratkaisijana oli juuri Jormakka, joka ainoana pelaajana onnistui saamaan kiekon maaliin. Muuten varmasti esiintynyt Norrena oli voimaton Jormakan rystynoston edessä.

TPS tarjoili avausmaalia

Pelillisesti TPS oli etenkin avauserässä alakynnessä. Kotijoukkueen avauspeli takkuili pahasti, sillä avaussyötöt viipyivät pahasti ja puolustajat joutuivat kiekottelemaan keskenään jättösyötöin suorastaan kutsuen karvaajat kimppuunsa.

Tappara saikin useita paikkoja kiekonriistoista ja nopeista käännöistä, mutta laukaukset jäivät järjestäen heppoiseksi, joten Norrena selvisi TPS-maalilla melko helpolla, vaikka töitä riittikin.

Tappara puolestaan tyytyi vetäytymään keskialueelle tehden TPS:n pelinrakentamisen entistä hankalammaksi. Peruuttelu ja rikkominen sopi Tapparalle hyvin, sillä joukkue oli liikkeellä melkoisen raskaalla jalalla.

Erän lopulla TPS:lle tarjoutui mahdollisuus kivuta kuskin paikalle ylivoimalla, mutta mainittavia paikkoja turkulaiset eivät aikaiseksi saaneet. Syynä tähän oli kotijoukkueen epävarma ja heikkolaatuinen syöttöpeli. Jokainen lupaavampi aihio tyssäsi juuri ennen ratkaisuyritystä annettuun epätarkkaan syöttöön.

Ei vielä maaliviivaa lähemmäksi

Kuten olettaa sopii, ei 0-0 tilanteessa pitkälle edennyt jääkiekko-ottelu antanut yleisölle elämää suurempaa viihdettä. Toisessa erässä sentään maali kävi jo lähellä molemmissa päissä. Kun erää oli pelattu viitisen minuuttia, onnistui TPS:n Tero Koskiranta ujuttamaan kiekon jo maaliviivalle, mutta paikalle sännännyt Sexton ei ehtinyt survaisemaan irtokiekkoa verkon perälle ennen kuin Tapparan puolustus ehti siivoamaan roskat pois.

Pari minuuttia myöhemmin oli Tapparan Tomas Plihalin vuoro yrittää lähietäisyydeltä, mutta viimeistely jäi torsoksi. Erä ehti jo ehtoopuolelleen, kunnes oli seuraavan läheltä piti –tilanteen vuoro. Tapparan Pekka Saravo pääsi vapaasti ampumaan siniviivalta, painava kuti tärähti takatolppaan ja lipui kohti maaliviivaa. Norrena oli tilanteessa täysin ulalla, eikä tiennyt missä kiekko on, mutta hänen onnekseen irtokiekkoon ehtivät ensinnä Derek Famulare ja Steven Seigo, joiden onnistui lyödä limppu väljemmille vesille.

TPS:lle tarjoutui vielä hieman yllättävä ylivoimamahdollisuus, kun Tapparan päävalmentajalle Jukka Rautakorvelle tuomittiin toimihenkilön rangaistus. Rautakorpi ei ollut samaa mieltä tuomaripari Antti Boman-Jari Levonen linjasta ja palaute oli ilmeisen tulista. Boman kyllästyi tätä kuuntelemaan, katkaisi pelin ja tuomitsi Tapparalle kaksiminuuttisen. TPS:lle aukesi hyvä paikka rankaista, kun Vittasmäki sai neliön läpi tulleen syötön haltuunsa ja lähti nousemaan kohti maalia. Laukaus kuitenkin viipyi ja päätyi lopulta suoraan Metsolan hanskaan.

TPS halukkaampi päätöserässä

European Trophyn sarjatilannetta ajatellen Tapparalla ei pelissä ollut panosta, mutta kotijoukkueella oli vielä mahdollisuus taistella paikasta Berliinin lopputurnauksesta. Liekö tämä sitten sytyttänyt TPS:ää, mutta kolmas erä oli kirkkaasti kotijoukkueelta paras. TPS oli selvästi aktiivisempi, halukkaampi ja päättäväisempi kuin vastustajansa, mutta heikko viimeistely ja varsinkin päätöserässä muutamaan hienoon pelastukseen venynyt Metsola pitivät nollat taululla.

Heti erän ensiminuutilla oli Francis Parélla loistava paikka viedä kotijoukkue johtoon, mutta kanukkihyökkääjä ampui takatolpalta Metsolan patjaan. Hieman ennen erän puoltaväliä oli Sextonin vuoro yrittää. Nopea jenkki murtautui laidasta läpiajoon, mutta hänen nostonsa pysähtyi Metsolan olkapäähän. Illan komeimman torjunnan Metsola korjasi itselleen hieman erän puolivälin jälkeen, kun oli Camilo Miettisen vuoro todeta Tappara-vahti paremmakseen. Metsola napsi Miettisen terävän rannekudin komealla hanskatorjunnalla.

Tämän kauden European Trophyn alkulohko huipentuu TPS:n ja Tapparan osalta heti huomenna Tampereella, kun joukkueet kohtaavat uudemman kerran.