TPS:n taika mureni

Turkuhallin 20-vuotisottelussa oli jaossa kolme tärkeää sarjapistettä, kun TPS ja SaiPa iskivät yhteen. TPS:n toisen erän kiri venytti ottelun lopulta jatkoajalle, josta turkulaiset selvisivät voittajina lukemin 3-2 (0-2, 2-0, 0-0, 1-0).

SM-liigan hännänhuippu TPS kohtasi kolmantenatoista majailevan SaiPan toista kertaa kolmen päivän sisään. SaiPan etumatka oli vain kahden pisteen mittainen ja keskinäisen playoff-sarjan toisessa osassa TPS:lla oli mahdollisuus nousta vihdoinkin pois jumbosijalta.

SaiPa pyrki parhaansa mukaan pilaamaan Turkuhallin juhlapäivän menemällä heti ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon. Pahasti eksyksissä olleet isännät kuitenkin kuroivat eron kiinni toisessa erässä ja maalittoman kolmannen erän jälkeen Tomas Plihal hankki lisäpisteen Turkuun jatkoajalla.

Ensimmäinen erä yhteen maaliin

Turkulaisten otteluissa avausmaalin merkitys on ollut suuri, sillä TPS on hävinnyt jokaisen ottelun jossa vastustaja on aloittanut maalinteon ja voittanut jokaisen jossa se on itse osunut ensin.

Ottelun alku oli kuitenkin TPS:lle katastrofaalinen. Vain puolentoista minuutin jälkeen Mikko Pukan viivalta laukoma kiekko löysi tiensä maskin takana häärineen Atte Engrenin taakse ja Turkuhalli vaikeni.

Kahdeksan minuutin pelin jälkeen SaiPa oli lähellä tehdä toisen maalinsa ylivoimahyökkäyksestä, mutta TPS:n onneksi Juha Kiilholman laukaus epäonnistui ja numerot pysyivät samoina.

Kankeasti luistellut, huonosti syötellyt, surkeasti hyökännyt ja puolustuksessa lusmuillut turkulaismiehistö koki toisen takaiskun erän puolivälissä. Mario Valery-Trabuccon syöttö ei tavoittanut TPS:n viivamiehiä ja Dale McTavish karkasi läpiajoon. Kanadalainen harhautti Engrenin tyylikkäästi ja nosti SaiPan johdon kahteen maaliin.

Dale McTavish teki SaiPan toisen maalin kymmenen minuutin pelin jälkeen.

– Oltiin ekassa erässä ihan lumiukkoja, TPS:n Riku-Petteri Lehtonen typisti.

Molemmat joukkueet pääsivät vielä erän loppupuolella kokeilemaan ylivoimapeliään mutta varsinaisia maalipaikkoja ei kummallekaan siunaantunut. TPS:n kauden huonoimpiin kuuluvan erän ansiosta SaiPa pääsi ensimmäiselle erätauolle tukevassa johto-asemassa.

– Ensimmäinen erä oli hyvää kiekkoa, sekä kiekko että luistin liikkuivat, tiivisti SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

TPS nousee

Toisen erän alku ei näyttänyt kovinkaan kummoisia merkkejä muutoksesta ja avauserän viimeisten minuuttien sekava peli jatkui. Vajaan neljän minuutin jälkeen TPS:n Trabucco onnistui kuitenkin iskemään kavennuksen.Tomas Kudelka pääsi hyvään vetopaikkaan b-pisteen kaarelle, mutta malttoi vielä syöttää kentän poikki Trabuccolle, joka ohitti SaiPan maalia vartioineen Andreas Bernardin napakalla laukauksella.

Seitsemän minuutin kohdalla Jarno Lippojoen maila osui Plihalia kasvoihin ja TPS pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla. Kun Pauli Levokari otti turhan väkivaltaisuusjäähyn 54 sekuntia myöhemmin, tarjosi SaiPa kotijoukkueelle maalipaikkaa kuin tarjottimella.

Kuusitoista kertaa illan aikana laukonut Markus Nordlund oli lähellä tuoda mustapaidat tasoihin kovalla lämärillä, mutta Bernardin jalkojen välistä liukunut kiekko kimposi tolpasta takaisin kentän puolelle ja Bernard pääsi rojahtamaan sen päälle. Läpi ottelun hämärän rajamailla olleen tuomarikaksikon toinen osapuoli Petri Tuomisto hylkäsi osuman ilman videotarkistusta ja SaiPan johto säilyi.

Nordlund kuitenkin otti omansa hetkeä myöhemmin. Kahden miehen ylivoimalla viivamiehenä ollut Nordlund vaihtoi puolta vasemmalle ja lähetti rannelaukauksella kiekon maalille eikä Bernard ehtinyt reagoida.

Tasoituksen jälkeen TPS sai uuden vaihteen päälle ja turkulaisten luistin alkoi kulkea uudella tavalla. SaiPan parhaat tilaisuudet maalintekoon syntyivät nopeista vastahyökkäyksistä, mutta peräti 54 laukausta ottelussa torjunut Engren ehti aina kiekon tielle.

– Toisessa erässä liike loppui. Engren oli hyvä mutta meidän maalintekotehokkuus oli heikkoa, Selin päivitteli.

Varovainen kolmas erä jäi maalittomaksi, Plihal ratkaisi jatkoajalla

Ottelun kolmannessa erässä molemmat joukkueet jäivät ilman vaarallisia maalipaikkoja. Kumpikin onnistui rakentamaan hyviä tilaisuuksia, SaiPa nopeilla hyökkäyksillä ja TPS monimutkaisemman kaavan kautta, mutta Engren ja Bernard pitivät maalinsa puhtaina.

Erän ainoa tilastomerkintä nähtiin vajaat kahdeksan minuuttia ennen loppua, kun Michal Birnerin korkea maila vei SaiPan ylivoimalle. Lappeenrantalaiset eivät pystyneet hyödyntämään etuaan ja ratkaisumaali jäi uupumaan. Kolmas erä päättyi 2-2-numeroissa ja ratkaisu siirtyi jatkoajalle.

– Toisessa erässä pääsimme peliin mukaan mutta jostain syystä kolmannessa nukahdettiin taas vähän, Lehtonen summasi.

Ensimmäistä kautta päävalmentajana toimiva Lehtonen antoi myös palautetta ottelun tuomaristolle.

– Kolmannessa erässä SaiPalle olisi pitänyt viheltää useampia jäähyjä.

Jatkoaika kääntyi TPS:n hallinnaksi kolmen minuutin jälkeen kun Levokarin illan toinen rangaistus vei Palloseuran ylivoimalle. 26 sekuntia ennen päätössummeria TPS pelasi näyttävällä kuviolla SaiPan puolustuksen auki ja Plihal pääsi lyömään voittomaalin Bernardin verkkoon.

Tomas Plihal ratkaisi ottelun jatkoajalla Ville Vahalahden syötöstä.

Ottelun jälkeen myös Selin kertoi oman mielipiteensä tuomaritoiminnasta.

– Lokakuun lopussa Petri Tuomisto vei meiltä mahdollisuuden voittaa ja tänään kävi vähän samalla tavalla.

TPS:n saaman lisäpisteen myötä ero joukkueiden välillä kaventui yhteen pisteeseen, tosin SaiPa on pelannut yhden ottelun vähemmän. Taistelu jatkuu TPS:n osalta huomenna ja SaiPalla lauantaina.

Turkulaiset joutuvat heti perjantaina vaikeaan paikkaan kun Erkka Westerlundin saapumisen synnyttämässä hurmoksessa kiekkoileva Jokerit isännöi Suomen mestareita. SaiPalla puolestaan on edessä välipäivä ennen kuin lauantaina Kisapuistossa vierailee saman piste- ja ottelumäärän joukkue Pelicans.

– Peliin en ole tyytyväinen mutta kahteen pisteeseen olen. Huomenna lähdetään Helsinkiin ja tämä esitys ei riitä alkuunkaan siellä, Lehtonen summasi.