Pelicansin lento ei riittänyt Turussa

LIIGA / Raportti
TPS otti neljännen peräkkäisen voittonsa kukistamalla Lahden Pelicansin lopulta varsin selvin numeroin 4-1. Erikoistilannepelaaminen nousi jälleen kovin keskeiseen osaan.

Perjantain kamppailu ei montaa ikimuistettavaa hetkeä tarjonnut. Ottelu pysyi tasaisena kolmannen erän alkuun asti, jolloin TPS katkaisi Pelicansin selkärangan kahdella nopealla maalilla.

- Kolmannen erän alku nukuttiin ja siinähän se sitten meni. Tiedettiin Tepsin vahva karvaus. Siinä vaan nukuttiin. Tuli pari helppoa virhettä… Ne tuli niin nopeasti, että niiden jälkeen oli ilma pois joukkueesta, tuumi pettynyt Hannu Aravirta.

kuvakooste

Perjantain värikuvat
[katso kuvat]

Toinen ottelun kulminaatiopiste oli erikoistilannepelaaminen. Erotuomari Hannu Henrikssonin pilli soi tiuhaan tahtiin. Pelicans sai pelata varsinkin toisessa erässä paljon ylivoimaa, mutta joukkue ei käyttänyt etsikkoaikaansa hyväkseen.

Pelicansin ylivoima ei kuitenkaan toiminut TPS:aa vastaan lainkaan. Tosin ajoittain joukkue onnistui pyörittämään ylivoimaansa näyttävästi, mutta suoraviivaisuus lahtelaisten otteista puuttui.

- Tänään meiltä epäonnistui erikoistilannepelaaminen ihan täysin. Kyllä meille paikkoja tarjottiin. Ehkä se näkyi, ettei oltu ihan niin raikkaita ja teräviä ja keskittyneitä kuin tällaisessa ottelussa olisi pitänyt olla.

- Kyllähän se välillä ihan hyvin pyöri tänäänkin, mutta säästeltiin ja säästeltiin koko ajan laukauksia. Kauheasti kaarreltiin, eikä vaan lähdetty suoriin ratkaisuihin. Pyöriteltiin sitten laidoilla kiekkoa. Varsinkin ylivoimapelissä näkyi, ettei meillä tänään ollut sellaista tappamisen makua tuossa touhussa, murehti Aravirta.

Osansa Pelicansin huonossa ylivoimassa oli myös TPS:n hyvällä alivoimalla. Myös lyhytsanainen Hannu Jortikka kiitteli joukkueensa alivoimaa.

- No joo, kyllähän meidän alivoima toimi tänään aika hyvin, myönsi Jortikka.

Hannuista Aravirta yltyi kehumaan turkulaisten alivoimapelaamista vuolassanaisemmin.

- Tepsin alivoimapelaaminen oli äärettömän hyvää. Aivan älyttömän hyvää peliä heiltä. Kahden erän jälkeen meidän ylivoima oli 0-1. Se on iso juttu, totesi Aravirta.

Nopea avausmaali

TPS tuli ottelun alkuun väkevästi ja aloitti maalinteon jo runsaan kahden minuutin jälkeen. Jussi Makkonen pyöri maalin takana ja Pelicansin pakkipari Anssi Salmela-Sami Helenius lähti yksissä tuumin estämään Makkosen aikeita. Hyökkääjä löysi maalin kulmalta TPS-kippari Mika Alatalon, joka yllätti helpohkosti pienestä kulmasta Pelicans-maalia vartioineen Antti Niemen.

Maalin jälkeen Palloseuran hyvä ote katosi tyystin. Koko alkukauden turkulaisten ongelmana ollut pelin hitaus oli kuvassa mukana myös perjantaina. Avausten antaminen kesti kovin pitkään ja syötöt tulivat seisoville pelaajille. Myös pieni epätarkkuus oli kotijoukkueen ongelmana avauserässä. Syötöt jäivät jalkoihin tai menivät hieman pitkäksi. Pienet huolimattomuusvirheet leimasivat myös Pelicansin otteita, joten kokonaisuutena avauserä oli sekavaa kiekkoa.

- Pelin alku oli meille vaikea. Siinä maalin jälkeen tuli jäähyjä. Me ei saatu omaa peliä käyntiin ollenkaan. Varsinkin meidän karvauspelaaminen kärsi, kun moni kaveri joutui istumaan pitkiä aikoja penkillä. Niiden on vaikea tulla sen jälkeen peliin sisään. Se on selvä asia, pohdiskeli Hannu Jortikka ottelun jälkeen joukkueensa kohtaamia ongelmia.

Hannu Aravirta löysi joukkueensa esityksestä positiivisia seikkoja nimenomaan ensimmäisestä erästä.

- Eka erä oli meidän paras tänään. Selvitettiin ihan tyylikkäästi vieraspeliksi ja eilisen kovan pelin jälkeen.

Toisen erän alussa Pelicans pääsi tasoittamaan hieman onnekkaasti. Mikko Pukka yritti purkaa pelivälineen pois Palloseuran puolustusalueelta. Purkuyritys pysähtyi kuitenkin linjatuomari Juha Suoraniemeen. Syntyneestä vastaiskusta Olli Julkunen pääsi iskemään tasoituksen ohi Jani Hurmeen.

- Kaveri sai siihen toisen erän alkuun maalin. Tietysti valitettavasti linjatuomari Suoraniemen jalan kautta lähti se ylivoimahyökkäys. Toivotaan, ettei Suoraniemelle tapahdu näitä virheitä kovin usein jatkossa, koska se ei ainakaan TPS:aa edesauta, Jortikka sanaili.

Pelicansin tasoituksen jälkeen Jortikka sekoitti ketjuja herättääkseen joukkueen. Kai Nurminen siirtyi samaan ketjuun Ivan Humlin ja Matti Ahon kanssa. Layne Ulmer ja Kent McDonell saivat rinnalleen Ville Vahalahden. Kakkosketjussa ottelun aloittanut Marko Mäkinen siirtyi jarruketjuun Mikko Rauteen ja Joni Yli-Torkon seuraksi. Nämä muutokset saivatkin joukkueeseen uutta eloa.

Nurminen ja Huml voiton arkkitehteinä

Uudet ketjukoostumukset herättivät varsinkin Ivan Humlin sekä nivusvaivoistaan toipuneen Kai Nurmisen. Ennen toisen erän puolta väliä kaksikko pääsi alivoimalla nopeaan vastaiskuun. Huml pelasi Nurmiselle avoimen paikan, eikä Nurminen epäonnistunut vapaasta paikasta.

Lopullinen ratkaisu nähtiin TPS:n voimakaksikon toimesta kolmannen erän alussa. Anssi Salmela jätti kiekon sokkona oman maalinsa takana. Ensimmäisenä paikalla oli Huml, joka syötti nopeasti maalin eteen Nurmiselle, jonka rannelaukaus viuhui ohi Niemen.

Vain minuutti edellisestä isäntien ylivoima pyöri tehokkaasti. Kent McDonellin laukaus jäi pyörimään maaliviivalle. Ville Vahalahti ehti ensimmäisenä paikalle ja pääsi tyrkkäämään kiekon maaliviivan yli.

Tästä Pelicans ei enää noussut. Joukkueen jalka alkoi painaa ja joukkue sortui runsaisiin jäähyihin. Ottelun lopulla lahtelaisten hermokontrolli alkoi pettää. Sekä Olli Korkeavuori että Aki Bergin kanssa nopean painiottelun käynyt Kari Sihvonen saivat kymmenen minuutin rangaistukset. Niinpä vierasjoukkue ei missään vaiheessa saanut todellista kiriä käyntiin.

Hannu Jortikka oli tyytyväinen TPS:n päätöserään.

- Kolmannessa erässä me saatiin mun mielestä oma luistelu käyntiin. Saatiin sitä kautta ansaitut sarjapisteet. Se kolmas erä oli meiltä hyvää jääkiekkoa.

Sekä TPS että Pelicans ovat tulessa seuraavan kerran ensi tiistaina. TPS matkustaa Poriin Ässien vieraaksi. Pelicans puolestaan kohtaa Espoossa Bluesin.

» Lähetä palautetta toimitukselle