Kymmenen maalin ilta Turussa

Lahden Pelicans tuli Turkuun hyvin valmistautuneena, mutta se ei tänään riittänyt yhteenkään pisteeseen. Loukkaantumisista kärsivä TPS joutui luovuttamaan jo valmentajansakin sairaslistalle, mutta pystyi kuitenkin kääntämään pelin edukseen.

TPS oli pelannut jo yli kaksi ottelua maaleitta ennen illan kamppailua. Se ottikin ottelun näennäisen hallinnan itselleen alusta lähtien. Ensimmäisen 10 minuutin aikana kiekko kävi vain harvakseltaan kotijoukkueen puolustusalueella.

Marco Tuokko ja Mika Alatalo saivat alkuerän maukkaimmat paikat tiputtaa paineet harteiltaan, mutta kummankin laukaukset Markus Helanen torjui. Pian pääsi myös Kai Nurminen yksin läpi, mutta Helanen kesti edelleen.

Erän puolivälin lähestyessä Alatalo kieputti maalin takana pakit solmuun ja syötti vapaana maalilla olleelle Mikko Rauteelle, mutta Helanen oli ilmeisesti noitunut maalinsa koskemattomaksi. Heti perään Alatalo vapautti puolestaan Ville Vahalahden läpiajoon, mutta hänet Pelicansin Jussi Heikkinen koukki jäähyn arvoisesti nurin.

Jäähyn aikana nähtiin jälleen vahvaa Tepsin pyöritystä, mutta maalien teon vaikeus ei vieläkään helpottanut. Antti Aalto veti tyhjän maalin ohi ja Mikko Rautee ei saanut Jiri Vykoukalin loistavasta syötöstä kiekkoa sivurautaa lähemmäksi.

TPS ilmeisesti turhautui tässä vaiheessa ja Pelicans pääsi lyömään painetta Tuomo Karjalaisen maalille. Ensimmäisestä maalipaikastaan lahtelaiset sitten onnistuivat. Tommi Hannus sai kiekon maalille ja veti kääntölaukauksella kiekon ohi Karjalaisen. Näin vieraat näyttivät isännille, kuinka helppoa se maalien tekeminen voi ollakaan.

Maalista Pelicans sai valtavasti uutta virtaa ja hallitsikin lievästi erän loppua. Jari Kauppila epäonnistui avopaikasta nostamaan kiekon yläkulmaan. Sen sijaan Santeri Heiskanen vahvan myllytyksen päätteeksi ampui kiekon verkkoon ja vei lahtelaiset 0-2 –johdossa erätauolle.

Tepsin maalihanat avautuivat lopulta

Toisen erän alkuun Pelicans pääsi pelaamaan ylivoimaa. Tällä kertaa kuitenkin jäähy koitui TPS:n onneksi, kun Vykoukal vapautti Niko Mikkolan läpiajoon. Mikkola harhautti Helasen ja veti pienestä kulmasta kavennuksen.
Tilanteessa Pelicansin valmentaja Petteri Sihvonen jäi harmittelemaan peluutustaktiikkaansa:

- Yritimme ylivoimalla pelata neljällä hyökkääjällä ja yhdellä pakilla. Mikkola pääsi siinä meidän miehiltä karkuun ja toi Tepsin peliin mukaan. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä ollut viisaampaa ottaa varman päälle ja pelata kolmella hyökkääjällä. Kieltämättä siitä TPS sai hengen päälle.

Seuraavana pääsi puolestaan Tepsi ylivoimalle Helasen otettua jäähyn. Nyt alkoi jo kotijoukkueen ylivoimakin kulkea, sillä Antti Hulkkosen siniviivalta lähtenyt veto meni Elorannan mailan ja Jermu Piston luistimen kautta maaliin.

Kauan ei tilanne kuitenkaan tasoissa pysynyt, vaan Toni Mäkiaho veti Ville Hirvosen poikittaissyötön komeasti verkkoon. Näin oli Pelicans nopeasti kuitannut Palloseuran nousun.

Seuranneesta aloituksesta puolestaan TPS painoi kiekon Helasen maalille. Syntyi valtava hässäkkä, jonka aikana monikaan ei tiennyt, missä kiekko pomppi. Tuomari Jyri Rönn tarkisti tilanteen videolta, mutta maalissa ei kiekko ollut käynyt.

Mäkiahon jäähyn aikana TPS painoi vimmatusti tasoitus mielessään, mutta Helanen kesti pommituksen. Jäähyn jälkeen ansaittu tasoitus tuli lopulta Elorannan survottua kiekon väkisin yläpesään. Tilannetta edelsi Kai Nurmisen veto, josta kiekko tuli reboundina Elorannalle.

Kahden ensimmäisen erän laukaisutilasto 67-26 Tepsin hyväksi osoitti, että melkoisia tuhlaajapoikia turkulaiset olivat tähän mennessä olleet.

Pelicans taisteli loppuun asti

Kolmannessa erässä TPS löysi jostain vielä yhden vaihteen ja lisäsi luistelua. Pelicans ei kuitenkaan suostunut putoamaan kyydistä, vaan se loi vastaiskuista useita hyviä tekopaikkoja. Varsinkin Kauppila ja Hannus olivat alituiseen vaarallisia vastaiskuissa.

Erän 6. minuutin kohdalla TPS:n ykköskenttä pyöritti minuutin verran kiekkoa Helasen maalilla ikään kuin ylivoimalla pelaten, mutta Pelicans puolusti uhrautuvasti. Hyökkäykset ajautuivat jatkuvasti liian lähelle maalia. Lahtelaisten puolustajat pelasivatkin koko ajan lähellä omaa maaliaan luottaen hyvään maalivahtiinsa. Saman vahvisti myös Petteri Sihvonen pelin jälkeen:

- Meillä on yksi liigan parhaista maalivahtikaksikoista tällä hetkellä. Siinä on puolustajien hyvä pelata lähellä maalia, kun maalivahtiin voi luottaa.

Kun ottelun viimeinen viisiminuuttinen pyörähti käyntiin, oli TPS:n puolustajan Markku Paukkusen vuoro loistaa. Hän ajoi vauhdilla kiekon kanssa maalille, mutta päättikin viime hetkellä kiertää maalin ja yrittää vanhanaikaista. Temppu onnistui ja Paukkusen ilmeestä näki, että maali maistui makealta. Siinä taisi lähteä useampikin apina selästä.

Vain 18 sekuntia ehti kulua edellisestä kun kiekko toimitettiin jälleen Pelicansin maaliin. Nyt vuorostaan Matias Metsäranta ajoi maalille ja nosti aivan etukulmalta kiekon yläpesään. Vapauttavan syötön Metsärannalle tarjoili Marco Tuokko, joka muutenkin oli tänään pelipäällä.

Vajaa kolme minuuttia ennen ottelun loppua joutui Antti Aalto jäähylle ja Pelicans laittoi kaikki yhden kortin varaan. Helanen luisteli pois maaliltaan ja kavennusta haettiin kuudella kenttäpelaajalla. Riski kannatti, sillä Jani Keinänen veti ruuhkan takaa kiekon ohi Karjalaisen ja näin oli eroa enää yksi maali.

Lopussa vielä Helanen tuli uudelleen pois maaliltaan, mutta tällä kertaa pääsi Palloseura tekemään ratkaisevan osuman tyhjiin. Tuokko vapautti nyt puolestaan Rauteen irti ja hän laittoikin kiekon varmasti maaliin. Näin oli erittäin vaiherikkaassa ottelussa nähty peräti kymmenen maalia. Jos ei ottelu tasoltaan kovin korkealle noussutkaan, niin yleisöllä ainakin oli nähtävää.

Sihvosta harmitti vain pisteetön ilta

Pelicansin asema sarjan viimeisenä ei ole helppo. Petteri Sihvosen tulo ykkösvalmentajaksi ei ole suurta muutosta menestykseen tehnyt. Sihvosella itsellään usko ei ole kuitenkaan loppunut ja tänään hän olikin saanut ryhmäänsä taistelevan ilmeen, jollaisella varmasti vielä pisteitäkin otetaan.

- Kuka vielä sanoo, ettei jääkiekon SM-liigan peli voi olla värikästä? Mielestäni tämä oli viihdettä parhaimmillaan. Olimme valmistautuneet otteluun huolella. Tulimme hyvällä liikkeellä ja haastoimme hieman uinuvan TPS:n. Olisin mielelläni ottanut pisteen kotiin viemiseksi, vaikka Tepsi peliä hallitsikin. Meillä on suuria taistelijoita tuolla kopissa, vaikka vaikeita aikoja elämmekin.

- TPS paransi peliään koko ajan ja se oli heiltä erittäin kova suoritus tulla peliin mukaan, antoi Sihvonen tunnustusta myös kotijoukkueelle.

TPS:n päävalmentaja Jukka Koivu oli saanut perjantain harjoituksissa kiekon korvaansa, joten hän ei tänään vaihtoaitiossa peliä johtanut. Hallilla hänet kuitenkin illan mittaan nähtiin, joten Koivu ottanee taas vetovastuun ensi viikolla. Lehdistön tenttiin saapuikin tänään Seppo Suoraniemi, joka luonnollisesti oli voittoon tyytyväinen.

- Aloitimme pelin hyvin ja meillä oli hyvä liike siinä ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Sen jälkeen peli käsittämättömästi lässähti ja liike loppui. Toinen kymmenen minuuttia olikin meiltä huono ja Pelicans pääsi tekemään kaksi maalia.

- Itse pelasimme liian lähelle maalia ja se toi paljon torjuntoja Pelicansin maalivahdille. Mikkola toi meidät kuitenkin peliin mukaan ja se maali sytytti meidät. Kolmas erä oli meiltä jälleen hyvä, totesi Suoraniemi.