TPS lisäsi Lukon tuskaa

TPS nappasi täydet kolme pistettä, kun se tiistai-iltana kukisti Lukon Turkuhallissa lukemin 5-2. Ottelu tarjosi melko hyvätasoista kiekkoa ja kolme hyvin samantapaista erää. Illan puhutuin hahmo oli kuitenkin mies, joka ei ollut edes hallissa.

Ennen ottelun alkua julkisuuteen tuli tieto, jota on huhuttu pitkin syksyä. Tshekin maajoukkueessakin vieraillut Ivan Huml siirtyy TPS:n hyökkäyksestä Elitserieniin Mora IK:n riveihin.

lisää

Värikkään taiston värikkäät kuvat
[katso kuvat]

Huml Mora IK:n riveihin.
[lue lisää]

TPS:n Hannu Jortikka oli tapaukseen liittyen hyvin niukkasanainen, eikä kommentoinut Humlin lähtöä juurikaan.

- Aamuharjoituksissa ilmoitettiin kokoonpano. Se ei ollut se kokoonpano, millä pelattiin. Tällaista tämä on, tyytyi Jortikka toteamaan.

Itse ottelu tarjosi yleisölle kohtuullisen kiekkoillan, joka ratkesi kotijoukkueen oltua tehokkaampi. Jääkiekko osoittautui jälleen kerran maalintekopeliksi. Lukolla oli omat mahdollisuutensa ottelussa, mutta TPS:n puolustus torpedoi Jani Hurmeen johdolla Lukon hyvätkin paikat. Raumalaiset eivät onnistuneet tasakentällisin maalaamaan.

- Ihmeellisiä pomppuja meni omaan päähän. Se oli minun mielestäni tämän pelin ratkaisu. Tietysti itse ei saatu tasakentällisin yhtään maalia tehtyä, tuumiskeli pettynyt Mika Toivola.

- 2-0 johdettiin ensimmäisen erän jälkeen ja minusta se ei oikein vastannut pelin kulkua, myönsi myös turkulaisten Hannu Jortikka.

Lukko painaa ja TPS tekee maalit

TPS sai otteluun vauhdikkaan alun, kun turkulaiset siirtyivät onnekkaasti johtoon runsaan kuuden minuutin pelin jälkeen Lukko-puolustuksen epäonnistuttua purussa. Rännipurun katkaissut Kai Nurminen heitti kiekon nollakulmasta maalille ja kiekko meni Jere Myllyniemen selän taakse puolustustehtäviin kiirehtineen Josef Strakan kautta.

Maalin jälkeen Lukko jatkoi jo ottelun alussa aloittamaansa aktiivista peliä. Joukkue teki paljon töitä ja pyrki kovalla häirinnällä hankaloittamaan turkulaisten pelinrakentelua ja pääsemään itse maalipaikkoihin. Tässä kettupaidat onnistuivatkin ajoittain varsin mallikkaasti. Paikoista huolimatta Lukko ei onnistunut maalinteossa.

Turkulaiset lisäsivät johtoaan erän lopulla. Siniviivalaukausta seuranneessa maalinedushässäkässä vahvin oli lopulta Tomi Sykkö, joka sai murjottua kiekon maaliviivan yli.

- Pelattiin ihan hyvä peli, mutta jos tuollaisia maaleja menee omiin, niin on hirveän vaikea voittaa, manasi Lukon Toivola.

Samalla kaavalla

Toisen erän alku noudatteli ensimmäisestä tuttua käsikirjoitusta. Lukko painoi alun, mutta TPS teki maalin.

Hyvän ottelun pelannut ketju Kai Nurminen-Jussi Makkonen-Tuomas Suominen loi painetta Myllyniemen vartioimalle maalille. Lopulta Nurminen pääsi tarjoilemaan kiekon Makkoselle, jolla oli helppo työ siirtää kiekko yli jäässä maanneen Myllyniemen.

- Toisessa erässä meillä oli sitten paikat mennä karkuun, mutta hukattiin maalipaikkoja, suomi Hannu Jortikka suojattejaan.

Ottelun voittomaalin järjestelleelle Makkosen ketjulle osui monet hyvistä paikoista, muun muassa Tuomas Suomisen läpiajo, jonka Jere Myllyniemi nollasi erinomaisesti. Kokonaisuutena Makkosen johtama kolmikko onnistui kuitenkin mainiosti, vaikka koostumus oli saanut vasta ottelun alla tietää pelaavansa yhdessä.

- Ennen peliä saatiin tietää, että pelataan ketjuna. Hiukan puhuttiin, mitä tehdään ylivoimalla, mutta sen enempää ei ehditty miettiä, kertasi ketjunsa otteisiin tyytyväinen Makkonen.

Myös ketjukaveri Suominen oli tyytyväinen saatuun vastuuseen ja onnistumisiin.

- Nyt saatiin sitä, mitä on toivottu. Mukavalta tuntuu onnistua, myhäili Suominen.

Lukko onnistuu ylivoimalla

Lukko avasi oman maalihanansa hieman ennen ottelun puolta väliä. Joni Yli-Torkon ja Aki Bergin istuessa jäähypenkillä. Pitkän hiomisen jälkeen Pekka Saarenheimo siirsi kiekon maalille. Shayne Toporowskin ensimmäisen ohjauksen Hurme pystyi torjumaan, mutta paluukiekon Toporowski nosti maalin kattoon.

Kavennuksen jälkeen Lukko otti jälleen otetta itselleen, mutta joukkueen pyörityksestä jäi jälleen puuttumaan viimeinen rutistus. Toisaalta TPS pelasi viileästi ja pystyi kontrolloimaan tapahtumia omalla puolustusalueellaan.

- Lukolla oli omat hetkensä, mutta ei päästetty heitä kovin pahoihin paikkoihin. Ja Jamppa poimi sitten kaiken, mitä otettavissa oli, kommentoi Tuomas Suominen TPS:n puolustusilmettä.

Kolmannen erän alku oli edellisten toisinto. Kettupaidat tulivat erään kovalla sykkeellä, mutta hyvä painejakso katkesi Jiri Hunkesin runsaan kuuden minuutin kohdalla saamaan jäähyyn, jonka aikana TPS kasvatti johtoaan.

Layne Ulmer käynnisti nopean hyökkäyksen pitkällä syötöllä. Ville Vahalahti toi kiekon hyökkäysalueelle ja jätti pelivälineen takaa tulleelle Kent McDonellille. Kanadalaishyökkääjä ampui Vahalahden jaloista tulisen jäänuoliaisen Myllyniemen längistä verkkoon.

Hetkeä myöhemmin myös Lukon ylivoima onnistui Tuomas Suomisen jäähyn aikana. Ilkka Heikkinen laukoi siniviivalta ja Pekka Saarenheimo ohjasi kiekon Palloseuran maaliin.

Kavennuksen jälkeen Lukko painoi peliä turkulaisten päätyyn. Muutamaa minuuttia ennen ottelun loppua Mika Toivola hioi joukkueensa kuvioita aikalisällä. Tulokset jäivät kuitenkin lahjoiksi.

TPS sai tiistain kamppailuun takalinjojensa tueksi pitkästä loukkaantumisestaan toipuneen Jesse Saarisen. Mies onnistui roolissaan varmana peruspuolustajana erinomaisesti, joka herkisti myös Hannu Jortikan kehumaan Saarista.

- Jesse (Saarinen) pelasi hyvin siihen nähden, että tämä oli hänelle kauden toinen peli. Siinä on mallia muillekin tässä joukkueessa, on tehnyt kovaa töitä loukkaantumisen jälkeen ja paino on pudonnut 6-7 kiloa, kehaisi Jortikka.

Lukon kiriyritykset katkesivat lopullisesti viime minuuttien jäähyihin. Vuoronperään jäähylle komennettiin Lukon Petri Lammassaari, TPS:n Aki Berg ja Lukon Jiri Hunkes. Varsinkin Bergin ja Hunkesin jäähyt olivat hieman kyseenalaisia.

Jäähyjen seurauksena kotijoukkue pääsi pelaamaan neljällä kolmea vastaan. Ylivoiman turvin Kai Nurminen pääsi kaunistelemaan numeroita viimeisellä minuutilla tehden illan toisen osumansa.

TPS:n seuraava ottelu on torstaina Palloseuran matkustaessa Lappeenrantaan. Lukko taistelee torstaina sarjapisteistä rakasta vihollistaan vastaan Porissa.