Kärppien ylivoima liikaa TPS:lle

Voitosta voittoon marssinut TPS palasi tylysti jään pinnalle, kun Oulun Kärpät jyräsi joukkueen Turussa numeroin 4-8 (2-3, 0-2, 2-3). Erityisesti Jari Viuhkolan johtama Kärppien ykkösketju oli liikaa turkulaisille.

Ketjun maestro Viuhkola merkkautti tehot 2+2, eivätkä laitahyökkääjät Pavel Rosa (1+3) ja Kristian Kuusela (1+1) hekään toimettomina olleet. Erityisesti ylivoimapelissä vieraat olivat murhaavan tehokkaita ja kun TPS-puolustus avitti vieraita virheillään, olivat murskavoiton ainekset valmiit.

Ilotulitus alkaa

Jo avauserässä nähtiin lähes yhtä paljon maaleja kuin keskimääräisessä liigapelissä. Ensimmäisenä osui ylivoimaa pelannut kotijoukkue, kun Mike Radja osui kiekkoon kahdesti peräkkäin ilmasta, eikä Tuomas Tarkki voinut kuin ihmetellä tapahtunutta. Pian johtomaalin jälkeen TPS pääsi vielä pelaamaan lähes täydet kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla, mutta ilman tulosta.

Jäähyt tapettuaan Kärpät rankaisi. Rosa nousi ja katsoi rauhassa mitä tehdä kiekon kanssa, kun edessä näennäisesti puolustanut Markus Nordlund valui passiivisena kohti Atte Engrenin vartioimaa TPS-maalia. Rosan syöttö tavoitti takatolpalta Jari Viuhkolan, joka nosti joukkueensa tasoihin. Palloseura kuittasi kuitenkin vielä uudestaan johtoon ylivoimalla, kun Lassi Kokkala ampui Tarkin suojien kautta sisään.

Kokkalan maali syntyi Kärppien neljännen jäähyn aikana. Seuraavat neljä otti vuorostaan TPS, ja hölmöily maksoi kotijoukkueelle paljon. Kokkala ja Max Kolu katselivat jäähyaitiosta, kun Viuhkolan kädet kävivät ja Vesa Viitakoskella oli hyvän syötön jäljiltä helppo työ nostaa kiekko takatolpalta tyhjiin.

Kärppien kahden miehen ylivoima jatkui, kun Aki Berg lähti istunnolle ja oululaisten kokenut kaarti pääsi jälleen käyttämään tilan hyödykseen. Bergin jäähyä ehti kulua vain seitsemän sekuntia kun Viuhkola ja Viitakoski tekivät esityön ja Rosa napautti irtokiekon sisään. Veli-Matti Vittasmäen ja Jens Skålbergin maalinedustan siivous ei tilanteessa toiminut ja Engren jäi ilman apuja. Kotijoukkueen turhautuminen huipentui Joonas Järvisen suunsoitosta erän lopussa ottamaan käytöskymppiin.

Toisen erän loppu ratkaisee

Palloseura sai toisen erän alkuun oivan tilaisuuden tasoitukseen, kun Toni Jalo pääsi kiekonriiston jälkeen yksin läpi. Matala laukaus jäi kuitenkin Tarkin suojiin, eikä ensimmäisenä reboundiin ehtinyt Antti Reivonen onnistunut hänkään saamaan kiekkoa maaliin asti. Tarkki oli terävänä myös muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Palloseura pääsi jälleen pelaamaan kahden miehen ylivoimalla ja kiekko pelattiin Michal Birnerille takatolpalle. Näyttävä kilpitorjunta sai Birnerin pyörittämään päätään.

TPS oli tasaviisikoin ollut joukkueista jopa pirteämpi, mutta jäähyjensä jälkeen myös Kärpät alkoi saada otetta pelistä ja paineen alla kotijoukkue alkoi sortua virheisiin. Skålbergin ja Nordlundin kiekonmenetykset eivät kuitenkaan vielä kostautuneet, kun Kärpät ei saanut kiekkoa tolppaa lähemmäksi. Myös Palloseura pyöritti ajoittain hyvin ylivoimalla, mutta Tarkki otti maskittomiksi jääneet laukaukset kiinni yksi toisensa jälkeen.

Erän viimeiset minuutit muodostuivat lopulta ottelun ratkaisuksi. Kimmo Koskenkorva vei ensin Campbellia yhdellä yhtä vastaan –tilanteessa kuin litran mittaa ja iski kiekon tarkasti alakulmaan ajassa 38.30. Lisää kylmää vettä tuli turkulaisten niskaan, kun Nordlund ja Campbell eivät saaneet Justin Forrestin laukauksen jälkeen maalinedustaa kuriin ja Viuhkola pääsi täydentämään tehosaldoaan.

Höntsähengessä loppuun

Päätöserästä ei suuria odotettu, mutta muutama maukas yksilösuoritus ja runsas maalimäärä pitivät ainakin yleisön hereillä. Erityisesti Kärppien ylivoimapeli sujui jälleen mallikkaasti. Näyte tästä saatiin ajassa 44.21, kun Ville Vahalahden jäähy ehti vanhentua vain 11 sekuntia ennen Kuuselan maalia.

Seuraava TPS-jäähy päättyi samassa hengessä, vaikkakaan ei aivan yhtä nopeasti. Kotijoukkueen leirissä ärtymystä herätti se, että Vittasmäki sai alivoimalla kolhun kasvoihinsa ja jätti pelaamisen kesken. Peliä ei kuitenkaan vihelletty poikki ja Ossi-Petteri Grönholm pääsi paukuttamaan numeroiksi jo 2-7.

Peli jatkui "höntsäilyn" merkeissä ja maalimäärä kasvoi edelleen. Turkulaiset kavensivat, kun edellisen maalin aikana jäähyllä istunut Aki Uusikartano onnistui komean yhdistelmän päätteeksi. Kärpät puolestaan tarvitsi seuraavalla ylivoimallaan 12 sekuntia ennen kuin kiekkoa kaivettiin Engrenin takaa, tällä kertaa onnistujana oli Forrest. Päätöserän hienoin yksilösuoritus kirjattiin tosin lopulta Toni Jalon nimiin, kun nuoren miehen röyhkeä nousu Tarkin nenän alle palkittiin maalilla.

Loppunumerot 8-4 kertovat karua kieltään Palloseuran puolustuspelistä. Tolppien välissä seissyt Engren ei missään nimessä loistanut, mutta suurin osa maaleista oli seurausta TPS-pakiston virheistä. Erityisesti Nordlundilla ja Campbellilla on syytä nostaa tasoaan jatkossa. Hyökkäysketjujen osalta TPS joutui tekemään remonttia jo ennen pelin alkua, kun Tappara-pelin parhaimmistoon kuulunut Ilari Filppula joutui jäämään sivuun. Tämä tosin ei käy selitykseksi tappiolle, varsinkaan kun Filppulan tilalle nostettu Toni Jalo onnistui.

Kärppien ykkösketju tulee taatusti tekemään tulevalla kaudella laajalti tuhojaan, siinä määrin siitä löytyy osaamista. Muiden joukkueiden kannalta pelottava tosiasia on myös se, että Kärpät ei joutunut Turussa edes venymään iskeäkseen kahdeksan maalia. Kunhan joukkue saa nostettua luistelunsa perinteiselle Kärppä-tasolle, on vastustajilla tekemistä oululaisten kaatamisessa.