Tappara kaatui surkeaan ensimmäiseen erään

LIIGA / Raportti
Tämän ottelun kohtalo ratkaistiin jo avauserässä, kun SaiPa takoi taululle neljä maalia kotijoukkue Tapparan kahta vastaan. Tamperelaiset eivät tästä sillasta toipuneet, vaan olivat kamppailun viimeiset kaksi erää puhtaasti takaa-ajajan asemassa.

Heti alussa vierasjoukkue SaiPa tuli huomattavasti valmiimpana otteluun kaataen kylmää vettä Tapparan niskaan. Vain vajaan kahden minuutin jälkeen Dan Iliakis pujotteli Tappara-pelaajien välistä karkuun Dmitri Nabokovin mainiosta syötöstä ja sijoitti kiekon Harri Säterin längistä maaliin. Reilu minuutti tästä ja Miikka Jouhkimainen lisäsi lappeenrantalaisten etumatkaa nostamalla kiekon puolittaisen läpiajon jälkeen verkkoon.

- Pelaajat olivat valmistautuneet erinomaisesti tähän peliin ja se näkyi heti ensimmäisestä sekunnista lähtien. Pystyttiin viemään sen jälkeen peliä ja voittamaan kaksinkamppailuja, SaiPa-luotsi Ari-Pekka Selin kertasi.

- Heikko ottelu meiltä, joka ei alkanut ollenkaan niin kuin oli tarkoitus. Kolme minuuttia pelattu, kaksi läpiajoa ja 2-0 taulussa. Ei oltu valmistauduttu riittävän hyvin niihin muutamiin asioihin, joita SaiPasta oli nostettu esiin. Joku meni tänään pieleen, oltiin tänään kaikki yhtä heikkoja aina pelaajista valmentajiin saakka. Parempi joukkue voitti kuitenkin tänään, Tapparan pääkäskijä Mikko Saarinen manasi.

Kotijoukkue sisuuntui takaiskuista sen verran, että Jukka Peltola kuittasi lukemat lähes välittömästi ampumalla nopean laukauksen b-pisteen kaarelta ohi Iiro Tarkin. Vasta tämän jälkeen tamperelaiset tuntuivat varsinaisesti heräävän, mutta joukkueen energia näytti kohdistuvan enemmän fyysisiin otteisiin kuin itse pelin rakenteluun.

Pyrkimys häiritä vastustajaa kääntyi kotijoukkuetta itseään vastaan ja ei ollutkaan yllätys, kun erän puolivälin jälkeen SaiPa pääsi jälleen karkumatkalle. Kultakypärä Shayne Toporowski siivosi Säterin torjunnasta läpi tulleen kiekon maaliin. Osuma syntyi SaiPan kahden miehen ylivoimalla. Tapparan Timo Koskela ja Janne Ojanen kavensivat eron yhdeksi maaliksi, mutta erän loppupuolella lappeenrantalaisten Petri Koskisen ohjaus lisäsi eron jälleen kahdeksi maaliksi.

- Päästiin aika helposti Tapparan pakkeihin kiinni ja se ruokki rohkeata hyökkäyspeliä. Tappara pääsi sitä kautta suoriin hyökkäyksiin ja myllyttämään päätypeliä. Siinä Tappara on aivan tämän liigan kärkijoukkueita, Selin tunnusti.

Maalihanat kiinni ja päätä seinään

Toiseen erään Tapparan maalille vaihdettiin Mika Lehto. Sen jälkeen sulkeutuivat maalihanat ja pelin virtaus tasoittui. Erätauon aikana kotijoukkue oli rauhoittunut ja mitä pidemmälle erä eteni, sitä paremmin Tappara pääsi peliin kiinni. Se sai painostusjaksoja SaiPan päätyyn, mutta syöttöjen ajoittainen huolimattomuus, hyökkäyspelin päämäärättömyys ja ponneton viimeistely estivät lisäosumat. Tarkin tasoista maalivahtia vastaan kun ei riitä se, että laukaisu kohdistetaan maalin keskelle.

- 4-2 -tilanteessa yritettiin pelata kiekko vaan nopeasti päätyyn ja saatiin toisessa erässä vähän SaiPan maalin eteen hässäkkää, muttei lopulta kunnollista painetta kuitenkaan. Olisi pitänyt pelata enemmän ryminällä erässä, mutta kyllä SaiPa karvasi ja tukki keskialuetta myös hyvin, Saarinen latoi.

SaiPa oli erässä pitkälti vastaantulija, mutta silti se sai muutamia vaarallisia maalipaikkoja yksinkertaisesti toimittamalla kiekon b-pisteiden väliin nousevalle pelaajalle ja pyrkimällä laukauksen jälkeen irtokiekkoihin. Tämä taktiikka tuottikin erän ainoa maalin, kun se pääsi rokottamaan Tapparaa aivan erän lopulla Tero Koskirannan osumalla.

Päätöserässä pelin luonne oli selvä: Tappara pyrki hyökkäämään epätoivoisella vimmalla, mutta se löi toistuvasti päätään tiiviisti ja kurinalaisesti puolustaneeseen lappeenrantalaisjoukkueeseen. SaiPan maalilla Tarkki hoiti loput. Tamperelaisten toivo heräsi hetkeksi vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen, kun Antti Kangasniemi kavensi ohjauksellaan eron kahteen maaliin. Tappara ei kuitenkaan saanut pelijuonesta kiinni, eikä pystynyt todella haastamaan SaiPaa missään vaiheessa.

- Maali on vähän sellaista kosmetiikkaa. Niillä maalipaikoilla mitä saatiin kahdessa viimeisessä erässä, niin kyllä kolmen maalin ero oli aika paljon. Kyllä tämä peli kulminoitui pääosin ensimmäiseen erään. Nyt voi jo sanoa, että peli oikeastaan ratkesi SaiPan toisen erän maaliin, Saarinen näki.

Tapparan ja varsinkin tamperelaisyleisön tunteita kuumensi myös SaiPan Miikka Jouhkimaisen törmäys Lehtoon. Tilanteen jälkeen Lehto kieriskeli ylidramaattisesti jään pinnassa, joskin Jouhkimaisen lopulta ryntäykseksi tuomittu teko oli täysin järjetön.

Lopussa vierailijoiden Joni Yli-Torkko kaunisteli lukemat vielä tyhjään maaliin ja samassa ajassa hellankoukkumaisen kuumana läpi ottelun käynyt Ville Nieminen kuittasi itselleen käytösrangaistuksen.

- Saatiin kaksi tyylikästä erää, mutta kolmannessa erässä passivoiduttiin, vaikka tavoite oli jatkaa samaan malliin. Tappara tuli päälle kovalla jyrällä ja loppu meinasi mennä vaikeaksi, mutta selvittiin, Selin lopetti.

» Lähetä palautetta toimitukselle