Ansaittu voitto

Kierroksen kärkikamppailu Tampereella ei tarjonnut suuria kiekkoelämyksiä. Alussa hienoisesti peliä hallinnut Tappara joutui nöyrtymään, kun kolmannen erän peruuttelu kostautui. Rangaistuslaukauksissa Kärppien Juhamatti Aaltonen toimitti kiekon Mika Lehdon selän taakse vuorenvarmasti.

Maalintekotilanteet ja suvereenit hallintajaksot olivat kortilla, kun sarjataulukon kärkikaksikko kisasi pisteistä Hakametsässä. Sen sijaan ottelun yleisilme piti sisällään tinkimätöntä ja tarkkaa puolustuspelaamista. Huolimatta joukkuetta vaivaavasta loukkaantumissumasta vierailija Oulun Kärpät piti paketin kasassa paremmin ja yrittäminen palkittiin ekstrapisteellä jatkoajan jälkeisessä rangaistuslaukauskilpailussa.

Mike Stutzel

Kivenkova maskimies
[lue lisää]

Ottelun jälkeen Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli silminnähden pettynyt joukkueen esitykseen:

- Ei voi tyytyväinen olla, kun häviää jääkiekko-ottelun. Mutta huippuotteluhan tämä oli. Iso peli ja se näkyi molemmissa joukkueissa. Molemmat puolustivat erittäin hyvin. Maalintekotilanteet olivat vähissä puolin ja toisin. Hyvin pudotuspeli-tyyppinen peli.

Kärppä-käskijä Kari Jalonen tiivisti peli-idean:

- Meillä oli pelin teemana rohkeus. Me pelattiin erittäin rohkeasti. Meillä oli hyvä sotasuunnitelma, ja pysyttiin Tapparan pelissä mukana alusta asti ja lopussa mentiin jopa ohi.

Kärppä-maalissa loistanut Niklas Bäckström oli puolestaan tyytyväinen joukkueen yleisilmeeseen:

- Pelattiin tosi fiksusti ja tehtiin paljon töitä. Meillä oli etenkin puolustuksessa kapea materiaali, mutta kaikki taistelivat uhrautuvasti. Totta kai se on hyvä suoritus, kun pystyy Tapparan täällä voittamaan.

Hakemista puolin ja toisin

Perinteitä kunnioittaen molemmat joukkueet kokeilivat toistensa pelituntumaa ottelun alkuminuuteilla ja kuten niin usein aikaisemminkin Hakametsässä on tällä kaudella nähty, Tappara sai koneen käyntiin nopeasti.

Tapparan Teemu Laineen jäähyn päättymisen jälkitunnelmissa oululaiset unohtivat puolustamisen ja Tapparan neloskenttä sai lyötyä kiekon Kärppä-kulmaan. Kärppä-kapteeni Lasse Kukkonen polki kiekkoon ensimmäisenä Tapparan Joni Töykkälän seuratessa iholla kiinni. Kukkonen yritti purkaa kiekon rystyvedolla, mutta kiekko päätyi laidassa olleen Marko Ojasen lapaan. Ojanen veti rannevedon kohti Niklas Bäckströmin vartioimaa Kärppä-maalia, jonka edestä kiekon ohjasi verkkoon vapaaksi unohdettu Marko Mäkinen.

Maalin jälkeen Tapparan painostus jatkui voimakkaana ja joukkue sai luotua useita potentiaalisia maalipaikkoja. Ainoastaan Bäckströmin loistovire pelasti oululaiset uusilta takaiskuilta. Erän puolenvälin jälkeen Tapparan ote kuitenkin alkoi herpaantumaan ja Kärpät pääsi yhä useammin tilanteisiin Tappara-maalia vartioineen Mika Lehdon edessä.

Sitkeä yrittäminen palkittiin erän viimeisellä minuutilla, kun Tapparan Mika Viinanen passitettiin istumaan kaksiminuuttista kampituksesta. Kalle Sahlstedt voitti aloituksen Tappara-päädyssä, Janne Pesonen kiersi kiekon kanssa kulmaan ja syötti namupassin suoraan Lehdon edessä olleen Pekka Saarenheimon lapaan. Edessä oli tyhjä verkko ja tilanne silmänräpäystä myöhemmin 1-1. Viinasen jäähyä ehti kulua vain kuusi sekuntia. Ensimmäisen maalin tehnyt Mäkinen ei saanut helpossa tilanteessa pidettyä Saarenheimoa aisoissa ja joutui tilanteen jälkeen vilttiin. Miehen paikan nelosketjussa otti Teemu Nurmi.

- Olihan siinä selvä nukahdus. Alivoima-aloitus ja kaveri pääsi siitä maalille 2-1 -tilanteeseen. Tähän peliin ainoa oh-hoh –maali, Rautakorpi manasi.

Tappara maalaa ja jäädyttää

Ottelun toinen erä ehti vanheta reilut neljä minuuttia, kun Tappara pääsi 5-3 -ylivoimalle. Kankeasti alkanut ylivoimatilanne päättyi lopulta kotijoukkueen kannalta onnellisesti, kun Timo Vertala pääsi nostamaan kiekon maaliin Bäckströmin nenän edestä. Tilannetta edelsi Petri Kontiolan ja Pasi Puistolan erinomainen yhteispeli, jonka päätteeksi Puistola pääsi nousemaan kiekon kanssa b-pisteiden väliin ja laukaisemaan mustan kohti Kärppä-maalia.

- Kiekko osui siinä päähän, mutta tuomari jätti tällä kertaa viheltämättä poikki. Kyllähän se kiekko aina vähäksi aikaa katoaa, mutta vaikea sanoa oliko se tuossa niin ratkaisevaa, Bäckström kertasi ottelun tauottua.

Johtomaalin jälkeen kirvesrinnat joutuivat ahtaalle, kun vierailijat alkoivat voittaa kaksinkamppailutilanteita ja myllyttää tilanteita tosissaan. Kärppien parhaat paikat siunaantuivat Stefan Öhmanin jäähyn aikana, mutta Lehto esitti oivallisia otteita suorittamalla muutamia loistotorjuntoja.

Erän puolenvälin jälkeen kummankin joukkueen otteissa seurasi suvantovaihe, peli lässähti ja tuloksena oli sarja mitäänsanomattomia purkukiekkoja omalta alueelta. Tosin Kärpät olivat tässäkin vaiheessa lievästi yritteliäämpi varsinkin ylivoimalla. Todellisia maalipaikkoja ei kuitenkaan enää nähty.

Nöyrä ja yritteliäs pelaaminen saa palkinnon

Kolmannessa erässä Tapparan taktiikka noudatti edelleen perinteistä kaavaa: johtoasemassa joukkue jäädytti peliä, eikä hyökkäyksiä yli Kärppien siniviivan nähty. Itse asiassa Tappara-pelaajat toivat maksimissaan kiekon hyökkäyssiniviivalle, josta he löivät kiekon päätyyn.

Alussa taktiikka toimikin loistavasti ja esimerkiksi Janne Ojasen jäähyn aikana Kärpät eivät saaneet edes ylivoimakuviotaan kuntoon. Mutta kun vastassa on liigan kärkijoukkue, peruuttelu ja passiivinen pelaaminen tulee kostautumaan ennemmin tai myöhemmin. Tänään tämä tapahtui ennemmin, sillä Sami Venäläisen jäähyn aikana Kärppien Ilkka Mikkola toi kiekon yli siniviivan ja antoi syötön vierellään nousevalle Juhamatti Aaltoselle. Tappara-puolustajien syöksyessä eteen Aaltonen ajautui maalin sivulle, mutta takaa tuli Jari Viuhkola, joka paikkasi tilanteen ja tasoitusmaali oli tosiasia.

Erän lopussa Tappara yritti vielä vimmatusti saada johtomaalia, mutta Kärppien puolustus ja Bäckströmin torjunnat pitivät lukemat tasoissa.

Pisteet Ouluun

Jatkoajan ensimmäisen minuutin kohdalla Kalle Sahlstedt joutui pitämään laidasta nousevaa Janne Ojasta kiinni kahden minuutin arvoisesti, jonka ansiosta Tappara pääsi niskanpäälle. Vajaan 30. sekunnin jälkeen Puistola kilautti maalin sivurautaa Kontiolan nappisyötöstä.

Paras paikka siunaantui kuitenkin Tapparan Öhmanille, joka pääsi puolittaiseen läpiajoon kolmen minuutin pelin jälkeen. Öhman harhautti Kärppä-puolustajan ja veti kiekon kohti Kärppä-maalia. Kiekko kimposi Bäckströmin suojuksista takaisin suoraan Öhmanin lapaan ja mies pääsi nostamaan rystyltä mustan kohti tyhjänä ammottavaa verkkoa. Varma maalipaikka jäi kuitenkin haaveeksi Bäckströmin haamutorjunnan ansiosta ja linjatuomari sai poimia kiekon aloitusta varten maajoukkuevahdin hanskasta.

- Tärkeään paikkaan tuli torjunta - yritin vain pysyä mukana ja saada
jotakin tielle. Kun aina yrittää loppuun asti, niin joskus tulee
palkintokin. Tietysti tuuriakin pitää olla matkassa, mutta tässä kuitenkin nähtiin että aina kannattaa yrittää, Bäckström totesi.

Rangaistuslaukauksissa ei turhia ihmetelty: Tapparan Mäkinen aloitti, mutta vakioharhautus ei tällä kertaa purrut hurjassa vireessä olleeseen Bäckströmiin.

- Oli minulla pieni aavistus siitä, mitä on tulossa, mutta kyllähän
siinäkin täytyy pitää vaihtoehdot avoimina. Huono jää oli kyllä molarin
puolella siinä, Bäckström jatkoi.

Seuraavana polki vauhtiin Aaltonen, muutama harhauttava liike vartalolla, vähän jalkaa ylös ja liru kulmasta sisään.

- Käytän aina samaa kikkaa, toivottavasti ei tässä paljastunut kovin pahasti, Aaltonen myhäili.

Myös Mika Lehto suitsutti Aaltosen ratkaisua:

- Todella suuret krediitit Aaltoselle. Nuori pelaaja erottui jo varsinaisella peliajalla ja kruunasi illan yhdellä yhtä vastaan. Sai meikäläisen näyttämään ihan C-juniorilta. Hän on mennyt todella paljon eteenpäin ja kun oppii vielä joukkuepelin, niin tulee tekemään ihmeitä tuolla kentällä.

Loppupuinnit

Kamppailun jälkeen Jukka Rautakorpi harmitteli jatkoajan tilannetta ja näki pikaista korjausta vaativan osa-alueen:

- Peli oli pienestä kiinni. Oli siinä Öhmanillakin tilaisuus lyödä kiekko verkkoon jatkoajalla. Mutta se on sitä urheilun jossittelua.

- Häviävästä joukkueesta on tässä yritetty tehdä voittavaa koko kauden ja välillä välähtää aika hyvääkin voittavaa pelaamista. Nukahduksesta johtuvat maalit pitää saada pois. Mutta tavallaan se on myös hyvä asia, haastetta riittää.

Jalonen puolestaan hehkutti Kärppien pelisysteemiä ja ottelun avainpelaajaa:

- Runkosarjan voitto ei ole tärkeää, parasta tässä pelissä oli, että meidän peli menee koko ajan parempaan suuntaan.

- Aaltonen on erittäin lahjakas pelaaja. Hän uskaltaa yrittää myös rangaistuslaukauksissa.

Aaltonen itse korosti joukkueen nöyrää ja pitkäjänteistä työtä:

- Ekassa erässä Tappara tuli lujaa, mutta toinen oli sitten meiltä ehkä
paras. Hyvin saatiin peli käännettyä. Sitten vain uskottiin siihen, että se maali sieltä tulee, ja tulihan se.

- Meillä on hyvä, laaja materiaali. Nyt nähtiin, että kun puhalletaan yhteen hiileen, niin pärjätään hyvin vaikka jätkiä on pois.