HIFK:n kärsivällinen peli toi voiton

LIIGA / Raportti
Helsingin IFK:n voittoputki jatkui seitsemän ottelun mittaiseksi, kun joukkue otti ansaitun voiton Tapparasta. Ottelun käännekohdaksi muodostui kolmas erä, jossa HIFK meni menojaan Tapparan nukahtaessa täydellisesti.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi piti pitkän palaverin joukkueen kanssa välittömästi ottelun jälkeen ja se harvalukuisten toimittajien joukko, joka oli vielä paikalla, ei kuullut turhia selittelyjä. Rautakorpi ei heti löytänyt mitään erityistä syytä illan esitykseen.

- Semmoista se on, ei voi selitellä. Kaveri teki maalit niistä paikoista, joita sai kolmanteen erään ja peli tavallaan kääntyi sitä kautta. Tämä oli jotenkin vaikea peli. Vaikea sanoa mistä se johtuu, mutta ei vaan saatu toimimaan peliä tänään, Rautakorpi linjasi ja jatkoi:

- Toisen erän loppuvaiheessa HIFK sai paljon ylivoimia, mutta meidän alivoimapelaaminen oli erittäin hyvää. HIFK alkoi selvästi vähän väsymään. Tuntui ehkä siltä, että kolmannen erän piti jatkua siitä, mutta ei se sitten jatkunutkaan.

kuvakooste

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
[katso kuvat]

HIFK:n päävalmentaja Doug Shedden puolestaan painotti joukkueensa pitkäjänteistä työtä ottelun viimeisessä erässä.

- Kolmannessa erässä painotimme taklausten merkitystä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Pysytään pelissä mukana ja odotellaan omaa tilaisuutta. Niitä sitten tuli, ja hienoilla yksilösuorituksilla hoidettiin homma kotiin.

- Yritin löytää yhdeksän parasta hyökkääjää päätöserään. Pari kaveria ei paljon jääaikaa saanut, mutta se tehdään mikä on tehtävä voiton eteen.

Ensimmäisen erän aaltoliike

Ottelun ensimmäisten minuuttien aikana molempien joukkueiden pelaamista leimasi varovaisuus, joka kuitenkin pian muuttui aaltoliikkeeksi. Hyökkäykset vyöryivät tasaisina molempiin päihin, mutta varsinaisia maalintekotilanteita ei nähty ennen erän viimeisiä minuutteja.

HIFK:n Patrick Lostedtin istuessa koukkaamisjäähyä, Tappara sai ylivoimakuvionsa kuntoon. Tuukka Mäntylän syöttö laidasta löysi HIFK-nelikon keskelle unohtuneen Petri Kontiolan, joka toimitti kiekon tulisella lämärillä Jan Lundellin längistä sisään.

Kauan ei hyvän olon tunne Tappara-leirissä säilynyt, sillä HIFK kuittasi takaiskun välittömästi. Läpi ottelun huikeasti pelannut Tony Salmelainen lähti kiertämään Tappara-maalin takaa saaden peräänsä pakkiparin Greg Hawgood-Brian White. Puolustajien sekoillessa Arttu Luttinen parkkeerasi itsensä Tapparan Mika Lehdon vartioiman maalin eteen, jonne Salmelainen toimitti kiekon. Luttisen vedon Lehto vielä torjui, mutta kiekko kimposi onnekkaasti takaa nousevalle Jere Karalahdelle, jolla oli helppo työ siirtää musta tyhjään verkkoon.

Tapparan hallintaa

Toinen erä oli jäähymääristä huolimatta lähes suvereenia Tapparan hallintaa. Vaikka isännät kuluttivat jäähypenkkiä peräti kuuden kakkosen arvoisesti, joukkue teki erän ainoan maalin. Illan näyttävimmästä osumasta vastasi toistamiseen Tapparan ykköskenttä ja jälleen ylivoimalla.

Mäntylä syötti tarkasti siniviivalta Kontiolalle, joka puolestaan jatkoi kiekon matkaa jalkojen välistä b-pisteen kaarelle sijoittuneelle Teemu Nurmelle. Sekunnin katsottuaan Nurmi sijoitti kiekon rannevedolla tarkasti HIFK-maalin nurkkaan. HIFK:n Lundell ei hyvästä yrityksestä huolimatta pystynyt torjumaan tarkkaa laukausta.

- Viidellä viittä vastaan meillä ei ollut mitään hätää, otettiin vain liikaa jäähyjä. Tappara on hyvä ylivoimajoukkue. Oli tiedossa, että tuomari Jari Levonen viheltää tarkasti koukut, Salmelainen totesi ottelun jälkeen.

Tämän jälkeen HIFK heräsi otteluun mukaan ja alkoi painaa peliä väkisin Tappara-päätyyn luoden vaarallisia pyörityksiä Lehdon vartioiman maalin ympärillä. HIFK ei kuitenkaan päässyt erän aikana tolppaa lähemmäksi, Tapparan tyytyessä purkamaan kiekkoja omalta alueeltaan ja keskittyen vastaiskuihin. Tapparan Stefan Öhman ja Mika Viinanen pääsivätkin nokikkain Lundellin kanssa, mutta HIFK-vahti veti molemmilla kerroilla pidemmän korren.

Kohtalokas kolmas erä

Viimeisen erätauon aikana HIFK haki uuden taisteluilmeen ja painoi päälle kuin yleinen syyttäjä Tapparan nukahtaessa täydellisesti. Vain reilun neljän minuutin pelin jälkeen Janne Hauhtonen pääsi nousemaan laidasta ja syötti millin tarkasti Tappara-pelaajien keskelle nousseelle Salmelaiselle, jolla oli helppo työ tasoittaa lukemat.

Osumasta huolimatta Tappara ei herännyt taistelemaan, vaan jatkoi flegmaattisella linjalla. HIFK tarjoili shokkihoitoa vain viisi minuuttia tasoitusosuman jälkeen, kun Mark Murphy taklasi Tapparan Pasi Puistolan hyökkäysalueen kulmassa. Puistolan harhasyötön seurauksena kiekko päätyi b-pisteelle nousseelle Toni Häppölälle. Häppölän ensimmäisen laukauksen Lehto vielä torjui, mutta Häppölä jatkoi tilanteen loppuun saakka survoen kiekon maaliin Tappara-puolustuksen seuratessa katsellaan vierestä.

Johto-osuman jälkeen Tappara sai virtaa, mutta HIFK:lla ei ollut suurta hätää omalla alueellaan edes alivoimalla. HIFK-pelaajat siivosivat kiekkoja alueeltaan pois kerta toisensa jälkeen ja viimeisenä lukkona toimi Lundell. Erän loppu oli puhdasta kosmetiikkaa, varsinkin kun Salmelainen polki vielä Tappara-pelaajilta karkuun täydentäen HIFK:n voiton sijoittamalla kiekon tyhjään maaliin vain seitsemän sekuntia ennen ottelun loppua.

Tilinpäätös

Rautakorpi antoi sanktiota joukkueelleen kamppailun tauottua:

- Me emme pelanneet joukkueena kolmannessa erässä. Olen pettynyt joukkueen esitykseen tänään. Täytyy muistaa, että tässä lajissa on myös henkisiä tekijöitä. Kun kaksi maalia pamahtaa omiin, niin se varmasti syö henkisesti miestä ja vaikuttaa pelaamiseen.

- Kun tulee yksittäisiä virheitä, mitä kolmannessa erässä nähtiin, se kertoo vain joukkuepelaamisen puutteesta. Mitä pidemmälle peli etenee, sitä enemmän pitää luottaa omaan pelaamiseen. Missään nimessä en kuitenkaan laita kolmatta erää väsymyksen piikkiin. Kun tuon tasoisia virheitä tulee, se ei ole väsymystä.

- Valmistauduttiin kyllä joukkueen kanssa tähän kamppailuun, mutta kun tulos on tällainen, niin silloin ei olla onnistuttu valmistautumisessakaan. Tänään oli erittäin sekava peli puolin ja toisin, kaikennäköistä tapahtui ja joukkue pelasi hyvin sekavia jaksoja.

HIFK-leirissä oltiin tyytyväisiä illan esitykseen ja voittoputken jatkumiseen:

- Seitsemän voittoa putkeen on loistosaavutus liigasta riippumatta. Meille se on tärkeää, olemme nuori joukkue, Shedden totesi.

- Monella joukkueella ei ole kahta hyvää maalivahtia, meillä on. Lundellin paikka ykkösenä ei ole kirkossa kuulutettu.

Tosin hieman parannettavaakin löytyi.

- Aikaisemmissa peleissä ylivoimamme on ollut todella hyvää, tänään ei. Ei joka ilta voi kaikki toimia loistavasti.

Tony Salmelainen?

- Niin, mitä hänestä nyt voi sanoa. Uskomattoman hyvää peliä, kahdeskymmenes maali. Näin jo alkukaudesta, että hän pelaa loistokauden. Hän on tällä hetkellä liigan paras pelaaja, siitä ei ole epäilystäkään, Shedden lopetti.

Myös Salmelainen löysi vastustajasta lisää virtaa peliinsä.

- Tampereelta on Ilveksen ajoilta hyvät muistot ja paikallispelit olivat silloin erittäin kiihkeitä, sieltä jäi varmaan muistoksi se, että Tapparaa vastaan on erilailla jännitystä kuin muita vastaan. Hakametsään on aina kiva palata.

Kysymyksen huikea vireestä ja uskomattomasta lähtönopeudesta mies kuittaa seuraavasti:

- Meillä on erittäin hyvä viisikko, täydennämme toisiamme. Lisäksi tein muutoksia kesäharjoitteluun, enemmän pomppuja ja muutin painoharjoittelua, tuloksena vähemmän kiloja. Se näkyi myös testeissä, tein 20 metrin juoksussa ja kevennyspompussa oman ennätyksen. Tulokset näkyvät myös terävyydessä kentällä, lähtönopeus on parempi.

» Lähetä palautetta toimitukselle