Vauhdikas kiekkoilta

Tapparan ja Ässien kohtaaminen perjantai-iltana tarjosi paljon vauhtia ja hyviä maalitilanteita. Ainoastaan toisessa erässä sai Hakametsän yleisö ihmetellä keskialueen sähläystä. Ottelun loputtua oli tulostaululla numerot 5-0, jotka mairittelevat kotijoukkuetta.

Toki Tappara voittonsa tänään ansaitsi. Kirvesrinnat olivat tänään edellä joukkuepuolustuksessa, maalinteossa sekä ehdottomasti maalivahtipelissä. Paluun kaukaloon tehnyt Mika Lehto oli ottelun ehdottomia sankareita. Ässien maalilla torjunut Scott Langkow ei puolestaan pystynyt pitämään joukkuettaan mukana ottelussa.

Ässät aloittaa terävästi

Ensimmäisessä erässä huomasi heti, että vierasjoukkue Ässät ei ollut tullut Tampereelle peruuttelemaan, vaan todella haastamaan kotijoukkueen. Jo minuutin jälkeen oli porilaisjoukkueella loistava maalintekopaikka, kun Tomi Pöllänen pääsi yrittämään Lehdon ohitusta maalin edestä kolmeen neljään kertaan.

- Pompotin kiekon ensin itse eteen ja olin jo valmiiksi vähän vahingossakin kyljellään, ja jätkät ampuivat siihen. Totta kai se on hyvä asia, kun oli minuutti tai puolitoista pelattu, että tuli heti muutama torjunta siihen. Siitä sai sellaisen fiiliksen päälle, minkä maalivahti tarvitseekin, kuvasi ottelun sankari Mika Lehto Ässien alkuminuuttien tilannetta.

Hetkeä myöhemmin oli Ässillä jälleen hyvä tilanne siirtyä ottelussa 1-0-johtoon, mutta tällä kertaa Pasi Tuominen pilasi hyökkäyksen ottamalla kampitusjäähyn. Tämän ylivoiman aikana Tapparakin pääsi mukaan peliin. Kiekko pyöri mallikkaasti Ässien alueella, mutta Tarvaisen tolppalaukausta lukuun ottamatta oli laukausten määrässä ja laadulla parantamisen varaa.

Kun Ässät tuli täysilukuiseksi iski kotijoukkue kuitenkin lopulta kiekon verkon perukoille. Asialla oli Tapparan amerikkalaisvahvistus Tom Bissett. Ylivoiman päätteeksi kokenut laitahyökkääjä etsi hetken syöttöpaikkaa, mutta ampui lopulta kiekon itse b-pisteen kaarelta ohi Langkow:n.

Hetkeä myöhemmin iskivät tamperelaiset uudelleen. Johannes Alanen laukoi Jaakko Uhlbäckin syötöstä lähietäisyydeltä, ja kiekko kimposi Langkowin torjunnan kautta verkon perukoille. Ässien puolustaja koitti vielä pelastaa kiekon maaliviivalta väljemmille vesille, mutta myöhästyi hieman.

Alasen maalin jälkeen ensimmäisessä erässä nähtiin vielä makoisia maalipaikkoja molemmissa päissä. Tappara pääsi muutamaan kertaan yrittämään lisäosumia Ässien maalin edestä, mutta loput lähentelyt Langkow kesti. Ässätkin iski terävästi nopeilla, suorilla vastahyökkäyksillä. Parhaiten tilanteita loi Richard Rochefortin kentällinen, jossa laidoilla pelasivat Tomi Pöllänen ja Pasi Tuominen. Etenkin Pöllänen esitteli nopeutta ja vaarallisuuttaan, mutta tulokkaan viimeistelytaito jätti vielä toivomisen varaa.

Toinen erä sekavaa peliä

Toisessa erässä molemmat joukkueet tiivistivät otetta keskialueella, tai siltä se näytti katsomoon. Suuri osa erästä nimittäin pelattiin keskialueella eikä kummallakaan joukkueella ollut oikein kontrollia pelistä. Ässät pääsi useammin hyökkäyksiin ja hallitsikin erän maalintekotilanteita. Toisaalta kunnon painetta eivät porilaisetkaan onnistuneet luomaan Tapparan päätyyn.

Parhaimmat paikat erässä osuivat Olegs Sorokinsin jäähyn kohdalle, ja nimenomaan Tapparan päädyssä. Aluksi Markku Tähtinen ja Jari Korpisalo pääsivät 2-1-hyökkäykseen, mutta Mika Lehto venytti loistavasti Korpisalon laukauksen tielle. Hetkeä myöhemmin vapautui Olegs Sorokins suoraan jäähyaitiosta läpiajoon, kun kiekko ponnahti Langkowin syötönkatkosta yllättäen aina keskialueelle saakka. Sorokinsin sihti oli kuitenkin hukassa, ja ylänurkkaan suunniteltu laukaus viuhui selvästi ohi maalin.

Erän ainoasta maalista vastasi kuitenkin Tappara, vaikka Ässillä olikin enemmän maalintekopaikkoja. Janne Ojanen syötti Jaakko Uhlbäckille, joka ei kuitenkaan saanut kiekkoa haltuunsa. B-pisteiden välissä lojuneeseen irtokiekkoon ehti ensimmäisenä Johannes Alanen, joka viimeisteli kääntölaukauksella illan toisen osumansa Langkowin jalkovälistä.

- Ensimmäinen ja kolmas erä oli mielestäni hyvää peliä. Pystyimme luomaan tilanteita viisikkopelaamisen kautta ja pitämään kaveri poissa maalintekotilanteista. Toisessa erässä peli vähän levisi, ja kaveri sai tilanteita sellaisella vähän uhkarohkealla pelillä, mutta Lehto oli siinä vaiheessa hyvä, kommentoi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi ottelun kulkua ottelun jälkeen.

Pirnes lopettaa Ässien pyristelyn

Kolmannessa erässä Ässät teki kokoonpanomuutoksia, mutta sekään ei tuntunut auttavan. Maalipaikkoja ei onnistuttu luomaan enää toisen tai ensimmäisen erän malliin ja Tapparan onnistui jäädyttämään peliä. Lopullisen niitin Ässien verkkoon iski Esa Pirnes, joka riisti Markku Tähtiseltä kiekon Tapparan puolustussinisellä. Läpiajoon karannut Pirnes ei erehtynyt, vaan harhautti Langkowin hienosti ja viimeisteli varmasti lukemiksi 4-0. Samalla oululaislähtöinen keskushyökkääjä näytti patapaidoille mallia kuinka läpiajosta viimeistellään maali.

Tappara komisteli numeroita vielä Sami Venäläisen yksinkertaisella, mutta hienolla maalilla. Arto Kuki toimitti kiekon siniviivan jälkeen maalille, jonne Venäläinen kiirehti Ässä-puolustajan takaa ja ohjasi kiekon hienosti suoraan Kukin syötöstä yläkulmaan.

Venäläisen maalin jälkeen ei enää ottelussa ihmeitä nähty, vaikka Ässät yritti sitkeästi murtaa Mika Lehdon nollan. Loppupelin paras paikka siunaantui Jari Korpisalolle, joka latasi suoraan Timo Ahmaojan syötöstä, mutta Lehto vei jälleen pidemmän korren.

Ässille tuntuikin olevan tänään mahdoton tehtävä Lehdon ohittaminen. Tomi Pöllänen, Pasi Tuominen ja Jari Korpisalo pääsivät hyvin maalipaikkoihin ja olivat sillä tavoin joukkueen parhaimmistoa. Toisaalta samalla tavalla kolmikko oli Ässien epäonnistujia, sillä kukaan ei onnistunut tekemään maalia edes avopaikoista. Paremmalla viimeistelyllä Ässät jatkaa kuitenkin ehdottomasti taistelua pudotuspeleissä ja kahtena seuraavana päivänä porilaisilla onkin tärkeät ottelut Pelicansia ja Lukkoa vastaan.

Tapparan peli oli sujui tänään mallikkaasti. Erityisesti Mika Lehdon paluu kaukaloihin onnistui mainiosti. Myös Janne Ojanen pelasi parhaan pelinsä aikoihin ja keräsi kolme syöttöpistettä. Samalla tavalla koko joukkue pelasi hyvän ottelun ja tällä kertaa maalipaikat käytettiin mallikkaasti hyödyksi, vaikka toki useampaankin maaliin oli mahdollisuudet. Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi korostikin joukkuepelin tärkeyttä.

- En kiinnitä niin yksilöihin huomiota, vaan pidän huolta joukkueen pelaamisesta. Olemme tehneet paljon töitä tämän eteen ja heti kun teemme vähemmän töitä, niin se näkyy. Tänäänkin toinen erä oli katastrofi, se oli sen tyylistä peliä. mitä ei voi yksinkertaisesti jääkiekossa pelata. Yksilötkin näkyvät paremmin, kun joukkue pelaa yhdessä. Pelaaminen on helppoa silloin, kun jokainen tietää mitä tehdään. Silloin tulee niitä yksilösuorituksiakin sinne sekaan. Joku ajattelee, että kun pelataan liian kurinalaisesti, niin se on yksilöiltä pois. Mielestäni se on juuri päinvastoin. Kun viisikko on tasapainossa, niin silloin pystyy Barkov tai Ojanen näyttämään eväitään.

Vieläkö saa taklata?

Jääkiekon seuraajien keskuudessa on ihmetelty Marko Mäkisen pitkää pelikieltoa. Useiden mielestä täysin puhtaasta taklauksesta annettiin jopa neljän ottelun pelikielto. Hämmennystä herätti myös asian myöhäinen käsittelyajankohta.

- On mielestäni erittäin hyvä, että on otteluvalvojat ja kurinpitoryhmä. Se on hyvä systeemi. Mutta sitten tietysti ne henkilöt, jotka toimivat sen järjestelmän sisällä... Ihmettelen, että jos tiistaina tapahtuu, niin perjantaina vasta toimitaan. En tiedä heräsikö siellä joku sitten yhtäkkiä, että tämmöistäkin on tapahtunut. Tieto tuli vasta kolme tuntia ennen peliä. Mäkinen ilmoitettiin kokoonpanoon liigaan, ja siinä vaiheessa vasta tuli tieto meille päin, että hänen tapausta aletaan vasta käsittelemään. Ammattilaisurheilussa aika outoa. Uskon, että tässä vaikutti Helsinki aika paljon – Helsingissä räjähtää, niin maakunnassa roiskuu, kommentoi Jukka Rautakorpi Mäkisen pelikieltoa ja tapaa, jolla asia käsiteltiin.