60-vuotias SaiPa nollasi Tapparan

LIIGA / Raportti
Syntymäpäiviään viettänyt SaiPa kaatoi kotihallissaan Tapparan viihdyttävien vaiheiden jälkeen. Runsaslukuisen kotiyleisön edessä juhlaotteluaan pelanneen SaiPan voiton takuumiehenä olivat jälleen ulkomaalaisvahvistukset ja kauden ensimmäisen nollapelin pelannut Iiro Tarkki.

SaiPa ja Tappara kohtasivat lauantai-iltana jo kolmannen kerran kuluvalla kaudella. Aikaisemmat pelit menivät lappeenrantalaisten nimiin, eikä toverusten kolmas koitos tehnyt poikkeusta. Juhlaottelussaan väkevästi taistellut SaiPa esitti lähes täydelle Kisapuiston yleisölle intensiivistä kiekkoa ja joukkueen maalivahti Iiro Tarkki sai tuuletella loistavan iltapuhteensa päätteeksi kauden ensimmäistä nollapeliään.

- Saatiin kermaa kakunpäälle lopputuloksen suhteen. On se kuitenkin hienoa, että vaikka on peli muiden runkosarjaotteluiden joukossa, niin koko SaiPa-perhe - vanhat SaiPat ja legendat koolla saman katon alla ja upea päättää tällaiseen voittoon. Nähtiin se taisteleva Idän Jätti. Pelihän ei ollut mitään supernäyttävää, mutta äärettömän kovaa taistelua alusta loppuun, hehkutti SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin taiston tauottua.

Tapparan näytöstä

Ennen juhlaottelun alkua ottelun arvoa kunnioittaen Kisapuiston lehtereillä kuunneltiin Maamme – laulu. Avauskiekon pudottua jäähän oli kuitenkin täysi rähinä päällä, sillä vierailija Tappara ei halunnut jäädä tapahtumassa sivurooliin. Tamperelaiset painoivatkin vastustamattomasti kiekon kerta toisensa jälkeen SaiPan kenttäpäätyyn ja SaiPan maalilla voittoisan HPK-ottelun jälkeen jatkanut Iiro Tarkki laitettiin töihin.

Ensimmäisen huippuvaarallisen tilanteen järjesteli kuitenkin juhlakalu SaiPa, kun terävästi vastahyökkäykseen lähteneet lappeenrantalaiset olivat enemmän kuin lähellä avausmaalin tekoa. Miikka Jouhkimaisen puolittaisen läpiajon Tapparan maalilla hyvin läpi ottelun torjunut Harri Säteri patjallaan vielä torjui, mutta paluukiekkoon sännänneellä Tero Koskirannalla ammotti edessään tyhjä maali. Koskirannalle jäi tilanteesta kuitenkin luu käteen, sillä laiturin suora laukaus kilahti tolppaan.

Erä eteni vahvassa kirvesrintojen komennossa, mutta maalintekoon pystyi ainoastaan SaiPa. Ottelun avausmaali syntyi lopulta ennen erän puoltaväliä. Simo Mälkiän rangaistuksen aikana loistavan ottelun pelannut Elmeri Kaksonen heitti itselleen biljardisyötön laidan kautta ohi Tappara-puolustuksen ja karkasi johtamaan sputnikkien ylivoimahyökkäystä.

Kaksonen odotti hyökkäykseen mukaan tullutta Eetu Holmaa ja pelasi tämän nokitusten Säterin kanssa. Neljästi maalinteossa viimeisessä viidessä ottelussa onnistunut Holma teki siirron kämmenelle ja nosti kiekon ylös ohi voimattoman Tappara-vahdin. Holman kauden kuudes osuma jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

SaiPa ei kuitenkaan tähän avauserässä tyytynyt. Lappeenrantalaisten ykkösvitja sai aikaiseksi vahvan paineen Tapparan päähän ja nerokkaiden syöttökuvioiden päätteeksi Dmitri Nabokov syötti polviltaan kiekon maalin eteen liukuneelle kultakypärä Shayne Toporowskille. Joukkueen syömähammas teki ensimmäisen illan kahdesta maalistaan Säterin jalkojen välistä.

Avauserä kuvasi hyvin koko ottelun kuvaa. Tappara ei missään nimessä ollut kenttätapahtumissa huonompi joukkue, mutta vahva kiekkokontrolli ja hallinta ei tulostaululla näy. Lähimpänä kuparisen rikkomista oli Kim Strömberg, joka laukoi lujan laukauksen ristikkoon.

- Edellisessä vierailussa täällä aloitettiin myös hyvin ja saatiin tehtyä myös tulosta. Tänään ei tulosta syntynyt. Pelin hallinta ja se, että pidät kiekkoa näyttävästi ei riitä voittoon. Tehottomuus vaivasi tänään, se on selvä. Myöskään puolustuspelaaminen, jota teroitettiin ennen ottelua, ei tänään riittänyt, harmitteli vieraiden pettynyt valmentaja Mikko Saarinen.

Toinen erä ottelun tasokkain

Ensimmäisen erätauon jälkeen pelitapahtumat tasoittuivat ja kotijoukkue SaiPa alkoi myös saamaan konettaan käyntiin. Ironista olikin, että SaiPan ottelun paras erä ei joukkueen maalisaldoa täyttänyt. Tamperelaisittain erän alku oli synkkä, sillä neljän minuutin kohdalla joukkueen kapteeni ja ikoni Janne Ojanen jätti kentän loukkaantumisen vuoksi.

- Hänelle tuli käsivamma. Vielä en tiedä, mikä on diagnoosi, mutta heti oli varmaa, että hänen pelinsä loppuu siihen. Se vaikeutti meidän pelaamista. Seuraavassa vaihdossa Tomi Peltonen putosi kokoonpanosta pois. Hän oli meidän varakeskushyökkääjänä ja sen jälkeen mentiin kolmella sentterillä. Raskaat tappiot myös sillä puolella, jos nyt Janne (Ojanen) joutuu pitkään sivussa olemaan. Saarinen manasi.

Ottelun puolivälin tienoilla SaiPa pääsi ensimmäistä kertaa ottelussa ylivoimalle, mutta Harri Säteri vieraiden maalilla esti hienosti kotijoukkueen yritykset. Tämän jälkeen SaiPa alkoi luoda maalipaikkoja säännöllisesti myös tasaviisikoin, mutta tässä vaiheessa Säteri piti joukkueensa vielä mukana voittotaistelussa. Parhaat paikat tulivat Toporowskille ja puolustaja Dan Iliakisille, mutta etenkin Toporowskin yritykseen Säteri venyi komeaan torjuntaan.

Myös toisessa kenttäpäädyssä riitti paikkoja. Tapparan pelin paras maalipaikka tuli jälleen vahvan pelin pelanneelle Jukka Peltolalle, kun nuori hyökkääjä karkasi SaiPan Dan Iliakisilta ja luisteli läpiajoon. Iliakisin onnistui kuitenkin häiritsemään harhautusta yrittänyttä Peltolaa, ettei kiekko maaliin saakka ohi heittäytyneen Tarkin mennyt.

Juhlapelin huumaa

Ottelun päätöserässä hallin tunnelma oli parasta mitä tällä kaudella Kisapuistossa on nähty. Erän alkuhetkillä kotijoukkueen kannattajat kuitenkin kokivat kauhunhetkiä, sillä SaiPan pelaajien jalat tuntuivat jääneen pukuhuoneeseen.

Tapparan tehopuolustaja Jussi Halme pääsi yrittämään lähietäisyydeltä SaiPa-puolustajien sekoiltua, mutta pelin kannalta tärkeää kavennusosumaa tamperelaiset eivät saaneet aikaan. Lappeenrantalaisten valmentaja Selin teki omat johtopäätöksensä ja otti aikalisän kolmannen erän alkuun. Aikalisän syyt eivät tulleet yllätyksenä.

- Kyllä me aika sekavia oltiin kolmannen erän ensimmäiset minuutit ja tarkoituksena oli viestittää sitä, mitä oli tekeillä ja tapahtumassa. Pää rauhoittumaan ja jätkät tekemään oikeita asioita oikeaan aikaan. Hyvin pojat lopulta hoiti sen homman, Selin selvitti.

Vaikka SaiPa saikin aikalisän jälkeen rivinsä hetkeksi kuntoon, oli Tappara päättänyt taistella tosissaan liigapisteistä. Viimeistään tässä vaiheessa valokeilaan nousi kuitenkin Tarkki, joka torjui Jori Lehterän luomat huippupaikat tyylikkäästi. Lehterän ketjukaverit, Jonas Enlund ja tuhlaajana lauantaina kunnostautunut Kim Strömberg joutuivat todistamaan Tarkin virettä lähietäisyydeltä.

Kun Tappara ei kavennusta missään vaiheessa saanut, käytti SaiPa paikkansa päätöserässä tehokkaasti hyväkseen. Vierailijan selkärangan katkaissut kolmas osuma syntyi, kun erää oli pelattu kymmenen minuuttia. Jälleen väkevän painostuksen luonut Jarkko Immosen johtama ykkösketju pääsi tuulettelemaan maalia.

Shayne Toporowski iski illan toisen osumansa pienestä kulmasta Säterin suojien kautta sisään ja ottelu oli käytännössä taputeltu. Toporowskin maaliin syötöt merkittiin Immoselle ja syöttöpörssissä jaetulle ykkössijalle nousseelle Nabokoville.

Tappara haki lopussa kavennusta vielä ilman maalivahtia, mutta Joni Yli-Torkko pääsi laukomaan ottelun päätöslukemat tyhjiin. Yli-Torkko saa kiittää maalistaan Elmeri Kaksosta, sillä Kaksonen olisi vahvan karvauksensa päätteeksi voinut itsekin sijoittaa kiekon tyhjänä ammottaneeseen Tappara-maaliin.

Lehdistötilaisuuden antia

Ari-Pekka Selin oli ottelun jälkeen tyytyväisyyttä täynnä, sillä juhlaottelun voittaminen on liigaseuralle harvinaista herkkua. Selin muisti myös antaa tunnustusta hyvän vastuksen antaneelle Tapparalle.

- Tappara oli erittäin hyvä. Oltiin ensimmäisessä erässä ja etenkin sen viimeinen vitonen todella pulassa. Toisen erän ensimmäisellä kympilläkään ei meinattu millään päästä juonesta kiinni. Iiro (Tarkki) piti meitä pystyssä. Sopivaan kohtaan saatiin maalit tehtyä ja tietysti ne pelaajat, joilta maaleja odotetaan kaivoivat ne väkisin. Näistä seikoista muodostui se kokonaisuus, jolla saatiin taistelua Iirollekin se nollapeli vihdoin ja viimein.

Vieraiden käskijä Saarinen puolestaan oli ymmärrettävästi tulokseen pettynyt ja antoi Selinin tavoin kehut vastustajan leiriin. Kysyttäessä selitystä viime aikojen hyviin vierasesityksiin Saarinen vastasi seuraavasti.

- Vieraissa on ollut helppo aloittaa nöyrästi ja ollaan saatu painetta vastustajien päähän. Tänään maalinteko vain oli heikkoa. Vastustaja puolusti erinomaisesti ja maalivahtipeli auttoi sitä. Heille onnittelut ja täysin ansaittu voitto. Ei missään nimessä heikolle vastustajalle hävitty. Päinvastoin, erinomainen vastustaja vastassa.

Lehdistötilaisuudessa puheenaiheeksi nousi loistavan pelin pelanneen Iiro Tarkin työskentely. Lauantaina Tarkki venyi kiekon tielle yli neljäkymmentä kertaa ja SaiPan ykkösmaalivahdille kirjattiin ottelun jälkeen kauden ensimmäinen nollapeli. Siihen, onko Tarkista maajoukkueeseen, oli molemmilla valmentajilla selkeä vastaus.

- Sen mitä olen hänen pelejä nähnyt ja tuloksia katsonut, niin onhan hän valtakunnan eliittiä ollut koko kauden. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, loistava nousu maalivahtieliittiin, Saarinen suitsutti.

- Kyllähän sen näkee jo tilastoistakin, mutta tästä läheltä seuranneena niin tämän suuntaisia ajatuksia tietenkin on, vaikka malttia pitää olla. Moskova-turnaus on tulossa ja Iiro tappelee varmasti tiukasti yhdestä maalivahtipaikasta turnaukseen, heitti puolestaan Selin.

Menestyksekkään juhlapelinsä jälkeen lappeenrantalaiset suuntaavat torstaina Turkuun, kun SaiPa kohtaa TPS:n. Liigassa seitsemänneltä sijalta peräpäähän huipputasaisessa keskikastissa tippunut Tappara yrittää palata voittokantaan Hakametsässä jo tiistaina. Tällöin joukkue saa vieraita Lahdesta, kun Pelicans tulee kylään.

» Lähetä palautetta toimitukselle