Pelicans jännitti pisteet SaiPalle

LIIGA / Raportti
SaiPan ja Pelicansin välisestä tiistai-illan kiekko-ottelusta ei muodostunut varsinaista spektaakkelia, mutta kotijoukkue hyödynsi näyttävästi lahtelaispuolustajien karkeat virheet.

Harvalukuisen kotiyleisön edessä pelannut SaiPa velttoili avauserän, hallitsi toista ja puolusti kolmannen erän lopun pääosin kurinalaisesti. Keltapaitojen Miikka Jouhkimaisen kiekonmenetys ja tästä seurannut alivoima päätösminuuteilla kuitenkin antoi vielä vierailijoille mahdollisuuden tasoitukseen, mutta SaiPa piti pintansa.

- Sekava ja monivaiheinen peli, mutta meidän kannalta asiallinen lopputulos. Oltiin ensimmäisessä erässä erittäin löysiä, pari tolppaa ja niin edelleen. Onneksi selvittiin siitä. Toiseen erään tultiin eri rytkeellä, saatiin sitä meidän karvauspeliä kohdilleen ja tärkeitä maaleja. 4-2-tilanteessa tuli seisomista ja jopa panikointia, mutta onneksi selvittiin kunnialla loppuun asti, huokaisi SaiPan valmentaja Ari-Pekka Selin.

Sekavaa pelaamista ja Havaiji-kiekkoa

Ottelun avauserä ei ihmeitä tarjonnut, mutta selvästi enemmän pelaaminen kiinnosti tärkeitä pisteitä kaivannutta Pelicansia. SaiPa otti kolme jäähyä, mutta näiden aikana vierailija ei päässyt tolppaa lähemmäksi. Lopulta ansaittu johtomaali syntyi onnekkaalla tavalla.

Jari Kauppilan punaviivan takaa lähtenyt avaus epäonnistui ja kiekko karkasi pitkäksi. Pitkää ei koskaan kuitenkaan vihelletty ja Henri Heino sai rauhassa lyödä päädystä maalineteen kimmonneen pelivälineen ohi hölmistyneen Iiro Tarkin. Näin Pelicans pääsi lähtemään erätauolle hyvistä asemista.

- Ensimmäinen erä oli meiltä vielä ihan hyvä vieraskaukaloon ja tähän tilanteeseen, jossa ollaan. 1-0 oli eka erä ja olikohan kolme tolppaa vielä siihen, oli mahdollisuudet päästä jopa pienelle karkumatkalle siinä. Sanotaan, että jos oltaisiin edes yksi maali tehty vielä niin se olisi ollut iso lisä, totesi vierailijoiden käskijä Hannu Aravirta.

Toiseen erään luisteli aivan erinäköinen SaiPa. Tasoitus syntyi joukkueen ensimmäisellä miesylivoimalla ajassa 24.23, kun loistavan ottelun pelannut Jarkko Immonen voitti kiekon kulmassa ja pelasi Dmitri Nabokoville paikan maalinedustalle. Nabokov pääsi yrittämään kahdesti ja toisella yrittämällä kiekko nousi yli Tommi Nikkilän patjan. Joonas Jalvanti ei ollut tilanteessa ajan tasalla ja venäläishyökkääjä sai huseerata rauhassa.

Sputnikit eivät antaneet Pelicansin toipua kauaa tasoituksesta ja kotijoukkue siirtyi hetken kuluttua jo ottelussa johtoon. Samuli Suhonen töhersi kiekon kanssa omassa päädyssä ja Kisapuiston yleisö koki häivähdyksen alkukaudelta tutusta Nabokovista. Hyvin esiintynyt venäläläistaituri odotti, pelasi Nikkilän jäihin ja tarjoili Miikka Jouhkimaiselle tyhjän maalin, josta Jouhkimainen ei erehtynyt.

Pelicansin Aravirta ei pystynyt sulattamaan suojattiensa sekoilua.

- Toisessa erässä muutama todella paha kiekonmenetys omassa päässä, jotka SaiPa pääsi siinä hyödyntämään. Todellakin sellaisia epätavallisia menetyksiä, kun ei mitään kovaa prässiäkään ollut vastassa. Oltiin todella löysiä. En tiedä, kuviteltiinko liikoja kun ensimmäinen erä oli niin helppo.

Maali-ilottelun jälkeen päästä päähän mentiin hurlumhei-asenteella. Kiekko poltti pelaajien lavoissa ja kiekonmenetykset harhasyöttöineen astuivat kuvaan. Parhaat tekopaikat siunaantuivat SaiPalle, joka käytti parin minuutin sisään kiekon kolme kertaa Nikkilän selän takana. Tässä vaiheessa Pelicansin puolustus oli kuitenkin hereillä ja lähes maaliviivalla pyörineet kiekot siivottiin väljemmille vesille.

Pussinokat tulivat peliin mukaan ottelun puolenvälin jälkeen, kun isännille ei maalinteko maistunut. Kultakypärä Marko Jantunen toi kiekon ylivoimalla näyttävästi alueelle ja tarjoili siniviivan tuntumassa kiekon Jesse Saariselle. Saarinen otti pari potkua ja latasi ranteella tasoituksen ohi maskissa olleen Tarkin.

Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut. Tero Koskirannan johtama kakkosketju veti näyttävän vaihdon ja karvaus tuotti tulosta. Päädystä kimmonneeseen kiekkoon ehtinyt Mikko Pukka näki Shayne Toporowskin mailan vapaana ja kultakypärä jatkoi Pukan oikea-aikaisen syötön maaliin. Päätöserään lähdettiin näin isäntien johtoasemassa.

Backman-show

Päätöserässä esiin nousi jälleen hienon ottelun pelannut SaiPa-pakki Simon Backman. Ennen erän puoltaväliä huimalla itseluottamuksella pelaava TPS-kasvatti ajoi avojäällä Tuomas Santavuoren pystyyn upealla taklauksella. Seuraavassa vaihdossaan Backman nappasi kiekon hyökkäyssiniviivalla ja ampui tulisella lämärillä limpun etukulmasta sisään. Ottelun voittomaali oli syntynyt, vaikka vierailija pääsikin vielä mukaan Henri Heinon illan toisella osumalla.

Tasoitusta ei muutamasta hyvästä paikasta huolimatta syntynyt. Tarkki ryösti kahdesti Jakub Sindelin maalintekoaikeet ja kerran kotijoukkueen pelasti päätuomari Tero Toivola. Leo Komarov ryntäsi Tarkin jalkojenvälissä pelattavana olleeseen irtokiekkoon, mutta kiekon näköpiiristään kadottanut Toivola ehti puhaltaa pilliin. Tuloksena Komaroville vahvasti kyseenalainen jäähy huitomisesta.

- Totuus on, että vaikka ehdin tuossa Komarovia jo haukkua jäähystä, niin kiekko oli täysin pelattavissa Tarkin haarojen välissä, josta Komarov iski sen sisään ja samalla soi pilli. Dramaattinen, yksittäinen käänne pelin lopputuloksen kannalta, harmitteli vierailijoiden Aravirta ottelun jälkeen.

Myös otteluvalvoja totesi, että kiekko oli pelattavissa ja peliä ei olisi kuulunut keskeyttää.

- Kiekko oli maalivahdin jalkojen välissä pelattavissa. Toivola oli siinä sivulla ja hän ei pystynyt kiekkoa näkemään, joten vihelsi pelin poikki. Takatuomari Leppäseltä kova tuomio viheltää rangaistus.

SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin jakoi ottelun jälkeen tunnustusta suojateilleen. Puolustajana tiistaina pelannut Pentti Nöyränen sai erikoiskehut.

- Meillä oli kokoonpanossa viisi ammattipuolustajaa ja kysyttiin eilen aamujäillä, kuka hyökkääjä haluaisi pelata pakkia. Nöyräsen Pentti nosti käden ylös heti, kun on pelannut a-junioreissakin puolustajana. Pelasi hyvin, pitää nostaa hattua. Ei ole yksinkertaista nousta tuohon rooliin puskista. (Eetu) Holma pelasi yhden varmasti kauden parhaimmista peleistä, ilmoittautui joukkueeseen taas pitkästä aikaa. Dmitri Nabokov tuli ja teki pari tehopistettä. Näitä me tarvitaan.

Pelicansin Aravirta käänsi ajatuksia jo tärkeään torstaiseen Ässät-otteluun, eikä lähtenyt selittelemään tappiota tuomareilla.

- Ottelun lopputulosta pitää kunnioittaa, hävittiin 4-3 ja nyt pitää katseet kääntää jo tulevaan Ässät-otteluun. Siinä onkin sitten meille yhdeksän pisteen peli, jos normaalisti on kuuden pisteen pelejä. Onnittelut SaiPalle voitosta. Tämä oli meidän välillä viides peli ja me oltiin neljä ensimmäistä voitettu. Ei nämä aikaisemmat pelit niin selviä olleet, joten ehkä se SaiPan voitto tänään oli oikeus ja kohtuus.

Siinä missä Pelicans jahtaa pudotuspelipaikkaa, valmistautuu SaiPa alkaviin playout-otteluihin torstaina Hämeenlinnassa, jossa vastaan asettuu HPK.

» Lähetä palautetta toimitukselle