Jokerit SaiPalle täysi arvoitus

Pudotuspelien kotiedusta taisteleva Helsingin Jokerit otti lauantaina 1-3-vierasvoiton SaiPasta. Jokereiden tehomiehenä hääri tuttu mies, Ville Leino tehoin 1+2. Vierasjoukkueen maalia vartioi alkukauden vielä SaiPaa edustanut Joni Puurula. Narripaidat voittivat sputnikit kauden jokaisessa kohtaamisessa.
kuvakooste

Illan kuvat
[katso kuvat]

Helsingin Jokereista tuli kuluvan kauden ainut joukkue, joka pystyi voittamaan SaiPan kauden jokaisessa keskinäisessä kamppailussa. Pisteet menivät neljässä ottelussa narreille puhtaasti 12-0 ja maaliero selvästi 18-4.

SaiPan kiekollinen peli oli rikkonaista, eikä syöttöpeli toiminut lähes ollenkaan. Jokereiden voiton pohjusti henkilökohtainen taito, joka joukkueiden välillä oli nähtävissä. SM-liigan pistepörssin kärkeen noussut Ville Leino teki avausmaalin ja pohjusti loput kaksi vierasmaalia.

Yksi mielenkiinnon kohteista ottelun alla oli Jokereiden maalivahtivalinta. Tolppien väliin luisteli vielä alkukauden SaiPassa viettänyt Joni Puurula. Usein lokaa niskaansa saanut Puurula torjui tuttuun omaperäiseen tyyliinsä lähes nollapelin, jonka Jarkko Immonen onnistui kuitenkin rikkomaan ajassa 57.15. Kotijoukkue pelasi tilanteessa ilman maalivahti Iiro Tarkkia.

- Markkanen ei ole pelannut kovin hyvin viime aikoina. Halusimme antaa Puurulalle mahdollisuuden näyttää osaamistaan siltä varalta, jos ykkösvahti Markkaselle tapahtuu pudotuspeleissä jotakin, selvitti Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden maalivahtivalintansa syitä.

Jokerit ratkaisi toisessa erässä

Avauserä oli maaliton. Molemmat väänsivät tasaisesti ja loivat tilanteita. Paras paikka siunaantui Teemu Paakkariselle, mutta Joni Puurula tuli oikea-aikaisesti kiekon tielle.
Peli oli ajoittain yllättävän avointa. Pelaajien välit kasvoivat suuriksi ja tilaa oli paljon.

Jäähyt menivät ensimmäisellä kolmanneksella tasan 2-2. Tuhannen taalan paikkoja kumpaisellakaan joukkueella ei ollut, mutta Jokereista Tommi Santalan johtama ykköskenttä oli alati vaarallinen.

Toiseen erään tuli vahva narripakka. Jokerit siirtyi johtoon erän neljännellä minuutilla, kun SaiPan nuorisovitja Elmeri Kaksonen-Anssi Löfman-Jonne Virtanen sähläsi yhdessä pakkipari Jarno Lippojoen ja Joonas Rönnbergin urakalla. Kultakuuppa Leino sai kaksi maalintekomahdollisuutta, joista jälkimmäinen jo kelpasi. Tim Stapleton syötti täysin ilman vartiointia jääneen Leinon yksin Iiro Tarkkia vastaan. Leino jujutti varmasti kiekon ohi Tarkin.

SaiPa sai mahdollisuuden tasoitukseen ajassa 31.33, kun Jyrki Louhi sai kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta. Louhi hölmöili turhan jäähynsä jälkitilanteesta, kun päätuomari Timo Favorinin pilli oli jo soinut.

Sputnikkien kiekollinen pelaaminen oli kuitenkin melkoista sähellystä, ja Jokereille siunaantuikin alivoimalla oiva paikka siirtyä jo kahden maalin karkuteille. Hetkeä myöhemmin toisessa kenttäpäädyssä oli tiukka tilanne, kun Anssi Löfman löysi Jonne Virtasen Puurulan edestä. Virtasen ohjaus kohti maalin kattoa pysähtyi Puurulan pelastukseen.

Muutaman tovin kuluttua vierasjoukkue iski jälleen. Tällä kertaa maalintekijänä toimi Tim Stapleton, joka sai limpun lapoihinsa Leinolta. Osumaan toisen syötön merkkautti puolustaja Mikko Kuparinen, jolle tehopiste oli kauden viides. Varsinkin Stapletonin maalissa tuli esiin joukkueiden taitoero.

Immonen pilasi Puurulan nollapelin

Kolmannessa erässä SaiPa yritti käynnistää kiriä kahden maalin takaa. Jokerit hyydytti kuitenkin keltapaitojen yritykset toistuvasti.

Vähäisetkin toivonrippeet SaiPan noususta hävisivät, kun Sami Heleniuksen kauden ensimmäinen maali näki päivänvalonsa. Narrien kannattajajoukko repesi suunnattomaan riemuun, kun Heleniuksen roikku upposi vahvassa maskissa olleen Iiro Tarkin vartioimaan rysään.

Loppupuolella vierasjoukkue puolusti varmasti kolmen maalin johtoaan. Pitkään näytti jo siltä, että ex-SaiPa Joni Puurula jättää lappeenrantalaiset kokonaan maaleitta. Ajassa 56.44 SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin otti aikalisän, kun Jokereiden puolustaja Mikko Kalteva sai samaan aikaan jäähyn kiinnipitämisestä. Selin veti Iiro Tarkin pois maalista ja edessä oli ylivoimatilanne kuudella neljää vastaan.

Viimein hanakan pyörityksen päätteeksi SaiPa onnistui rikkomaan kuparisensa, kun Dan Hacker syötti laatan Jarkko Immoselle maalin eteen. Immonen laukoi ylänurkkaan kauden 17. maalinsa. Samalla Joni Puurulan haaveet nollapelistä kaatuivat. SaiPa jatkoi vielä loppuhetkillä kavennuksen yrittämistä ilman maalivahtia, mutta lisämaaleja ei enää nähty. Näin Jokerit otti kauden neljännen kolmen pisteen voittonsa sputnikeista.

Ville Leino rikkoi 70 pisteen rajan

SaiPan kiekollinen peli ei ottanut toimiakseen. Harvat huippupaikat siunaantuivat Teemu Paakkariselle, Janne Kolehmaiselle sekä Jonne Virtaselle, mutta maalinteko ei miehille maistunut.

Jokereiden tehokkuus vastaavissa paikoissa oli kuitenkin aivan toista. SM-liigan pistepörssin kärkeen noussut Ville Leino teki avausmaalin ja pohjusti loput kaksi vierasmaalia.

Jokereista erottui selvästi ykkösvitja. Leino näytti taituruutensa maalin- ja pelintekijänä. Leinon kolme tehopistettä nostivat miehen liigan pistepörssin kärkipaikalle. Taitavalla hyökkääjällä on koossa nyt jo peräti 71 pistettä. Tim Stapletonin toinen maali oli nikkarihyökkääjälle jo kauden 27. täysosuma. Tehoketjun täydentää 53 tehopisteen Tommi Santala. Kolmikolla pisteitä on koossa yhteensä 79 maalin ja 102 maaliin johtaneen syötön verran.

SaiPan kotiyleisön edessä nähtiin pitkästä aikaa hyökkääjä Joni Yli-Torkko, joka tosin pelasi jo Espoossa. Vasta kauden seitsemännen pelinsä SaiPan paidassa pelannut Yli-Torkko sai vuolaasti kehuja Ari-Pekka Seliniltä.

- Omista pelaajista selkeästi näyttää, että kuntoon päästessään Yli-Torkko vahvistaa joukkuettamme selkeästi. Hän antaa sitä aggressiivisuutta ja itseluottamusta, mitä kaivataan.

Helsinkiläiset tiesivät tarkalleen ennen ottelua SaiPan tiukan tilanteen. Myös sputnikkien hyvä ilme varsinkin kotipeleissä oli tiedossa. Doug Shedden sai joukkueensa hyvään taisteluvalmiuteen joukkueiden viimeiseen kohtaamiseen.

- Tiedostimme SaiPan tilanteen ja taistelun pudotuspelipaikasta. He ovat esiintyneet viime aikoina hyvin, etenkin kotipeleissään. Odotimme kovaa peliä lujasti illasta toiseen tekevän SaiPan kanssa.

Jokerit ei ole joukkueena esiintynyt kovin vakuuttavasti viime aikoina. SaiPaa vastaan narripakka suoritti kuitenkin varsin ehyen kokonaisuuden. Jokereiden pääkäskijä Doug Shedden piti joukkueen ykkösnyrkkiä tärkeänä osana voitossa.

- Ensimmäisessä maalissa Stapleton teki hienon työn ryöstäessään kiekon SaiPan pelaajalta. Toisessa maalissa Leino pohjusti nopeakätiselle Stapletonille paikan. Kaksi avausmaalia olivat meille isoja maaleja.

Jokerit sai näyttämään SaiPan avauserässä avuttomalta. Kova liike ja tehokas puolustaminen estivät omalta osaltaan kotijoukkueen yritystä aloittaa peli ryminällä.

- Yritimme pitää painetta yllä ja estää ylivoimahyökkäyksien syntymistä. Emme halunneet antaa helppoa avausmaalia vastustajalle. Pelasimme kovemmin tänään, kiteytti Shedden joukkueensa voiton avaimen.

SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin näki toisen erän SaiPalle vaikeimpana. Kolmannessa erässä kotijoukkue nousi kuitenkin taistoon mukaan.

- Ensimmäinen erä oli ihan asiallinen, vaikkei se ollut sitä mitä lähdimme hakemaan. Toisesta erässä meille tuli varsinainen välierä. Etäisyydet hajosivat, eivätkä kaikki olleet ihan kartalla. Kolmannessa erässä näytettiin kuitenkin, että voitosta halutaan pelata. Saatiin Jokereille hyvä paine ja pystyttiin pelamaan positiivinen viimeinen erä, mistä saadaan itseluottamusta jatkoon.

- Meillä oli alussa kyllä ihan ykköspaikkoja. Mielestäni Puurula pelasi hyvin tänään ottaen muutaman ihan kunnon torjunnan, antoi Selin kehunsa entiselle joukkuetoverilleen.

Savonlinnasta lähtöisin olevilla Selinillä ja Jokereiden pistehailla Ville Leinolla on mielenkiintoinen yhteys menneisyydestä.

- Leinon Villen vanhana luokanvalvojana voin mainita, että ei ole reilua, että tällä tavalla nöyryytetään vanhaa opettajaa.

SaiPa jatkaa tärkeiden pisteiden metsästystä seuraavan kerran tiistaina, kun Kisapuistoon saapuu liigan hännänhuippu Porin Ässät. Jokerit yrittää samana iltana jatkaa nöyryytystä Leinon johdolla kotiottelussaan KalPaa vastaan.