SaiPalle Ilveksen päänahka

SaiPa otti kauden kolmannen kotivoittonsa yhtä monessa ottelussa. Samalla voitto oli joukkueelle kauden ensimmäinen varsinaisella peliajalla. Vierailija Ilves kaatui lopulta selvin 5-1-numeroin.

Päivän surullisten tapahtumien vuoksi minuutin hiljaisella hetkellä alkanut ottelu käynnistyi vauhdikkaalla tamperelaisten hallinnalla. SaiPan jalat tuntuivat jääneen pahasti pukukoppiin, ja Ilveksen ykkösketju rakenteli pari maukasta maalipaikkaa. Iiro Tarkki SaiPan maalilla oli kuitenkin avauserässä mies paikallaan ja nollasi Jarkko Kauvosaaren ja Dan Hackerin paikat.

Anssi Löfmanin johtama SaiPan ykkösketju alkoi saada erän puolen välin jälkeen juonesta kiinni ja etenkin try-out -sopimuksella pelaava venäläishyökkääjä Dmitri Nabokov väläytteli syöttötaitoaan pariin otteeseen. Illan ensimmäinen ja samalla upein maali syntyi nimenomaan Nabokovin loistavasta tarjoilusta, kun kotijoukkue pääsi kolmannen kerran avauserässä ylivoimalle.

Nabokov rakenteli peliä ylivoimalla, katsoi hetken ja heitti mallikelpoisen lättysyötön Ilves-puolustajien mailojen yli maalinkulmalla kytänneelle Shayne Toporowskille. Toporowski laukoi ensimmäisen maalinsa SaiPa-paidassa maalin kattoon ohi Ilveksen maalia vartioineen Hannu Toivosen.

Avauserässä peliä vienyt Ilves ei avausmaalista lamaantunut ja vierasjoukkue saikin tuuletella maalia jo seuraavassa vaihdossa. Muutoin vaisun pelin pelannut Marko Anttila pelasi vahvasti kulmassa ja syötti kiekon laukaisupaikkaan ketjukaveri Kauvosaarelle.

Hienon ottelun pelannut Tarkki pystyi Kauvosaaren laukauksen vielä torjumaan, mutta b-pisteen ulkokaarelle lipuneeseen kiekkoon ehtineen Arto Tukion rannelaukaukseen Tarkilla ei ollut vastausta. Tukion tarkka laukaus lävähti SaiPan maalin kattoon ja erätauolle mentiin tasatilanteessa 1-1.

SaiPa lisäsi löylyä

Toinen erä alkoi avauserästä poiketen tarkasti ja kunnon maalipaikkoja saatiin odotella aina ottelun puolivälin tienoille. Pääosin varjojen mailla läpi ottelun pelaillut Ilveksen kultakypärä Colby Genoway näytti syöttötaitoaan, kun kanadalaissentteri löysi oivaltavalla syötöllä vaihdosta maalin eteen liukuneen Ville Korhosen. Nuorukaisen suora kuti kimmahti kuitenkin tolpasta ulos ja tämä jäikin tamperelaisten viimeiseksi todelliseksi maalipaikaksi koko ottelussa.

SaiPa sen sijaan alkoi vasta päästä vauhtiin ja voittomaaliksi jäänyt osuma rakenneltiin jälleen ylivoimalla ajassa 35.53. Pirteästi ottelussa esiintynyt Jussi Tarvainen sohi kiekon siniviivalle Joni Tuomiselle, joka lähti vahvaan nousuun ohi Ilves-hyökkääjän. Tuominen laukoi nousunsa päätteeksi heppoisen rystykudin b-pisteiden välistä ja maalivahti Toivonen haroi hanskallaan tyhjää.

Ilves haki tasoitusmaalia toisen erän loppuun hieman riskilläkin ja tämä kostautui takaiskun muodossa. Harjoitusotteluissa kasaan lyöty ketju, jossa Ville Kohon laidoilla pelasivat Petri Koskinen ja Tero Koskiranta palautettiin tuttuun muotoon. Viekas Koskiranta pääsi tekemään kauden toisen maalinsa vastahyökkäyksestä. Petri Koskinen ei vielä maalinedustalla onnistunut, mutta takaa tilanteeseen tullut Koskiranta pääsi iskemään kiekon puolityhjään Ilves-maaliin.

Luu kurkkuun

SaiPa pääsi heti kolmannen erän alkuun kahden miehen ylivoimalle puolustaja Troy Milamin jouduttua rangaistujen penkille Miikka Männikön seuraksi. Lappeenrantalaiset ratkaisivat ottelun nopeasti, sillä toisen syöttöpisteensä ottelussa merkkauttanut Jussi Tarvainen vapautti puolustaja Antti Nyrhisen läpiajoon. Nyrhinen purjehti Ilves-puolustajien välistä vauhdilla yli siniviivan ja läväytti kiekon voimalla takakulmaan.

SaiPan ratkaistua ottelu varhaisessa vaiheessa ei kolmannessa erässä suuria tunnekuohuja tai intensiteettiä näkynyt. Yksi komea, joskin pelin kannalta merkityksetön maali kuitenkin vielä nähtiin. Turhautunut ja viimeisen ottelunsa Ilveksessä pelannut Genoway menetti kiekon omalla alueella Jonne Virtaselle, joka sai kiekon toimitettua ottelun ylimääräisenä hyökkääjänä aloittaneelle Valtteri Tenkaselle. Tenkanen nousi laukaisusektorille ja napakka rannelaukaus upposi Toivosen vartioimaan maaliin ristikon kautta.

Ottelu pelailtiin loppuun hyvässä hengessä ja kotiluolassaan toistaiseksi voittamaton SaiPa korjasi makean voiton 5-1-luvuin.

Valmentajien mietteitä

SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin oli ottelun jälkeen täysin tyytyväinen vain joukkueensa maalivahtipeliin. Keltapaitojen veräjän suulle paluun tehnyt Iiro Tarkki oli todellakin tiistaina mies paikallaan ottelun alun vaikeina hetkinä. Selin antoi arvoa Ilveksen ensimmäiselle erälle ja hieman kritisoi omiaan huonosta peliin lähdöstä.

- Numeroisesti olen tyytyväinen esitykseen. Tosiasia on, että Ilves oli ensimmäisessä erässä hallitsevampi joukkue mielestäni. Ensimmäinen vitonen oli aikamoista taaperrusta ja joukkueen herättelyä. Onneksi selvittiin siitä ekasta erästä ja Iiro (Tarkki) otti muutaman hyvän kopin siihen. Toisessakin erässä vielä oltiin ahdingossa ennen erän puolta väliä. Siihen jos Ilves olisi saanut maalin, niin tilanne olisi voinut olla ihan toinen. Selvittiin siitä ja saatiin rivit kuntoon.

SaiPa pelasi johtoasemassa kypsästi ja nuorelle joukkueelle tyypillistä paniikkia ei missään vaiheessa tullut.

- Saatiin hyvää painostusta aikaan ja 2-1-maali. 3-1-maali oli myös meille tärkeä, sillä päästiin kolmanteen erään hyvin liikkeelle. Joukkueelle siitä kiitos ja hatunnosto, että pystyttiin pelin aikana kehittymään ja parantamaan meidän peliä. Pystyttiin vaikeasta alusta nousemaan ja saatiin tehtyä sopivaan kohtaan maalit. Johtoasemassa pystyttiin pelaamaan fiksusti ja vältettiin suurempi härdelli kolmanteen erään, Selin kiitteli.

Vierailija Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilän pettymys oli helposti luettavissa kasvoilta. Tupsukorvat olivat tänään todella heikkoja ensimmäistä erää lukuun ottamatta.

- Onnittelut SaiPalle voitosta. Muutama peli ollaan aloitettu heikosti, tänään kuitenkin päästiin hyvin otteluun sisään. 1-1 avauserä, en nyt sanoisi että olin tyytyväinen siihen, mutta tuntui että ollaan menossa pelisuunnitelman mukaan. Toinen maali, voittomaaliksi jäänyt osuma vähän kirpaisi meikäläistä, kun joukkueena nöyrryttiin siihen. Yritin siinä ennen kolmatta maalia vähän kikkailla ja saada lisää hyökkäysvoimaa, että saataisiin maali toisen erän loppuun. SaiPan kolmas maali sitten vei vähän happea. Ajatus karkasi siitä tapahtumasta, Ilves-luotsi harmitteli ja jatkoi:

- Kolmanteen erään heille vielä tuollainen karjalainen hurmos. Kyllä me ahtaalla oltiin.

Osansa Pietilän kriitikistä sai myös ottelun tuomaristo. Päätuomaripari Teemu Salminen-Tatu Savolainen vihelsi tarkasti, mutta hieman heittelevällä linjalla. Lehtereille myös näytti, että tuomarikaksikko hieman suosi kotijoukkuetta vihellyksissään.

- Tuomareita en nyt tässä ala syyttelemään, mutta kyllä sieltä meidän virheet löydettiin ja kavereilta ei mitään. Tämän verran kuitenkin selitän, hän totesi.

Lehdistötilaisuuden lopuksi puhe kääntyi joukkueiden ulkomaalaispelaajiin. Ilveksen laina-apu Colby Genoway oli tänään todella vaisu ja kanukin asenteessa ei ollut liiemmin kehumista.

- Genoway ei ainakaan tänään ollut mikään johtava pelaaja. Mutta hän lähtee nyt ja toivottavasti saadaan parempi mies tilalle, Pietilä viittasi tulevaan hyökkääjään Geoff Plattiin.

SaiPassa koeajalla pelaava Dmitri Nabokov pelasi tänään parhaan pelinsä Sputnikien riveissä ja saikin tunnustusta SaiPa-käskijä Seliniltä. Jatkosuunnitelmia Selin ei kuitenkaan tässä vaiheessa lähtenyt spekuloimaan.

- Nabokovin meno on ollut plusmerkkistä päivä päivältä enemmän. Kolme peliä vielä jäljellä try-outia ja tehdään sitten ratkaisut.

Seuraavan kerran Nabokov ja joukkueensa SaiPa on liekeissä torstaina, jolloin se kohtaa Kuopiossa paikallisen KalPan. Ilves puolestaan yrittää saada pelinsä uomiin torstaina kotihallissaan JYP:iä vastaan.