HIFK:lle voitto kurinalaisella pelillä

LIIGA / Raportti
Kisapuiston kaukalosta poistui pelin jälkeen joukkueellinen tyytyväisiä punapaitaisia miehiä, sillä HIFK haki pisteet Lappeenrannasta todella tiiviillä ja eheällä esityksellä. SaiPan ongelmaksi muodostunut hyökkäyspelaaminen ei osoittanut merkkejä paremmasta.

Ottelun ratkaisuksi muodostuivat lopulta HIFK:n hyvin toiminut ylivoimapeli ja SaiPan pelaajien muutamat nukahdukset. Vierailija ei juuri virheitä ottelussa tehnyt ja kun SaiPa ei pystynyt missään vaiheessa ottelua kontrolloituun avauspeliin tai selkeään hyökkäyspelaamiseen, niin voi sanoa, että HIFK:n voitto oli täysin ansaittu.

SaiPan pelaajisto ei ollut ottelun ensimmäisessä erässä lainkaan valmiina ja vaikka torjunnat toista näyttävätkin, vieraili HIFK paljon vaarallisemmin Iiro Tarkin vartioiman SaiPa-maalin lähistöllä. Tarkki venyikin ottelussa muutamiin loistaviin pelastuksiin, eikä voinut kolmelle laskemalleen takaiskumaalille mitään.

Kotijoukkueen kenttäpelaajatkin lämpenivät otteluun toisesta erästä alkaen ja taistelu oli tyypilliseen keltamustatyyliin varsin mallikasta. Pelkällä taistelulla harvoin voitetaan pelejä, ja kun HIFK onnistui omalla pelaamisellaan estämään liki täydellisesti SaiPan avaukset vauhdissa oleville pelaajille, niin kotijoukkueen peli tukehtui usein jo ennen punaviivaa.

Jo joululomalle matkustanutta HIFK:n päävalmentajaa Paul Baxteria tuurannut Harri Rindell oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväinen joukkueensa peliin, sekä SaiPaa että tiistaina HPK:ta vastaan.

- Kaksi peliä tähän Venäjän turnauksen jälkeen ja joka joukkueella vaikea suhtautua näihin. Me yritettiin harjoitella tauon aikana mahdollisimman kovaa ja nyt onnistuttiin kummatkin pelit voittamaan. Tiukka peli ja kummallakin oli "Tamin" mainitsemat momenttuminsa.

SaiPa johtoon, HIFK rinnalle ja ohi

Ensimmäisen maalittoman ja varsin tapahtumaköyhän erän jälkeen toisessa erässä SaiPan pelaajien liikkeen terävöityminen toi hieman sähinää kaukaloon, ja kovia taklauksia jaettiin puolin ja toisin. Myös pieniä keskustelukerhoja alkoi syntyä vihellysten jälkeen. Keskustelukerhot sekoittivat HIFK:n peliä sen verran, että SaiPa pystyi käyttämään tämän hyväkseen.

Hyvän ottelun pelannut puolustaja Jarno Lippojoki nousi maalille ja ohjasi Valtteri Tenkasen syötön maaliin jalallaan. Lippojoen toimia tarkkailtiin videotuomarin toimesta, mutta kyseessä ei ollut potku ja SaiPa siirtyi johtoon. Rindell sanoi pelin jälkeen juuri tuon hetken olleen joukkueensa heikoin hetki pelissä.

- Silloin kun SaiPa teki johtomaalinsa, niin se oli meidän mustin hetki. Silloin ei oltu niin kurinalaisia, mitä me muuten olimme tässä pelissä. Ennen peliä päätettiin jo, että yritetään pelata neljällä kentällä. Kaikki kentät teki työnsä niin kuin oli sovittu ja mielestäni tämä oli meiltä tasapainoinen, mutta ei tasapaksu suoritus.

HIFK ei SaiPan maalista häkeltynyt vaan alkoi ottaa yhä selvemmin ottelua hallintaansa. Kun SaiPan Ossi-Petteri Grönholm joutui jäähylle hieman kevyesti, pyöritti HIFK ylivoimaansa tehokkaasti. Kiekko liikkui näyttävästi ja kentän ykköspelaaja Ilkka Heikkinen tykitti kiekon lopulta maaliin lähes täydellisyyttä hiponeella laukauksellaan. Maalin jälkeen HIFK hallitsi loppuerää selvästi ja vain Tarkin hyvät torjunnat pitivät pelin tasoissa.

Ottelun tahti ei muuttunut kolmannen erän alussakaan ja HIFK iski jo reilun minuutin jälkeen, kun SaiPan viisikko uinaili omassa päässä. Arttu Luttisella oli helppo työ nostaa kiekko maaliin ohi voimattoman Tarkin. Erän puolessa välissä näkyi ottelussa jo ratkaisun makua, kun Charlie Cook tykitti uransa ensimmäisen SM-liiga-maalin ja HIFK:n illan toisen ylivoimamaalin.

SaiPa jaksoi kuitenkin taistella ja tilaisuus kavennukseen tuli, kun joukkue pääsi kahden miehen ylivoimalle. Tilaisuus käytettiinkin mallikkaasti, kun Joni Tuominen nosti SaiPan takaisin peliin.

Loppukiri jäi puuttumaan

Vaikka SaiPan käskyttäjä Heikki Mälkiä hieman omiaan kehuikin hyvästä taistelusta, niin mitään todellista tasoitusmaalin uhkaa ei SaiPa pystynyt luomaan. HIFK puolusti tiiviisti ja järkevästi, eikä SaiPa saanut luotua yhtään maalipaikkaa ottelun viimeisen viiden minuutin aikana.

- Ei päästy liikkeelle sillä tavalla kuin oli tarkoitus. Loppu rutistettiin sitten hyvin ja nää on pienestä kiinni. HIFK:lla on taitava ja laadukas hyökkäyskalusto ja siinä pari nukahdusta ja kaksi ylivoimamaalia. Siinä se oli, meillä oli kaikki tarpeet voittaa tää peli. Loppua kohti hyvä taistelu meiltä, oli Heikki Mälkiän yhteenveto kamppailusta.

Mälkiä ei ole missään vaiheessa paennut SaiPaa koettelevan valtaisan loukkaantumissuman taakse, mutta kyllä se selvästi on jälkensä jättänyt keltamustien peliin. Miehet ovat vaihtuneet tiuhaan ja sitä myöten koostumuksetkin. HIFK:ta vastaan SaiPa ei montaa järjestelmällistä hyökkäystä saanut aikaiseksi. Lähes ainut keino saada kiekko HIFK:n päätyyn oli laukoa se sinne ja koittaa kovalla karvauksella saada tilanteita aikaiseksi.

Jotain hyvääkin on sentään nähtävissä SaiPan pelissä, ja ne olivat ainakin HIFK:ta vastaan SaiPan nuoriso-osasto. Anssi Löfman ja Jonne Virtanen pelasivat erinomaisesti ja maalinteossakin onnistunut Lippojoki oli puolustuksen ehdotonta eliittiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle