Tärkeät pisteet matkasivat Turkuun

Turun Palloseura näytti Lahdessa, että henkilöstömuutokset seuran organisaatiossa pukukoppia myöten eivät ole vaikuttaneet ainakaan joukkueen taistelutahtoon. Kovalla draivilla peliin tullut Palloseura rokotti kotijoukkuetta kahdesti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Se riitti virheiden täyteisessä ottelussa kolmeen pisteeseen.
Kuvakooste

Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

Oli Joni Puurulasta SM-liigan ykkösmaalivahdiksi tai ei, niin ainakin allekirjoittanut joutuu syömään sanansa. Venäjältä liigaan palannut maalivahti torjui kaiken mahdollisen pelaten joukkueelleen äärimmäisen makean nollapelin. Puurulan huikeaan otteluun mahtui muun muasssa Karo Koivusen rankkarin, sekä usean ylivoimahyökkäyksen pysäyttäminen. Huonosti ei pelannut Pelicans-vahti Tommi Satosaarikaan. Hänelle meni kuitenkin yksi helppo maali, mikä oli tänään liikaa.

Hyvää kiekkoa

Ottelun ensimmäinen erä oli yleisöä ajatellen ylivoimaisesti parasta antia. Kumpikaan ei peruutellut, taklauksia viljeltiin ja hyvät maalintekotilanteet seurasivat toisiaan. Maalihanat aukesivatkin jo ottelun kolmannella minuutilla. Ikitaistelija Mika Alatalo löysi pisteiden välistä Joni Liuksen. Tämä lätkäkaukaloiden luisteleva tietokone lähetti ovelan rystylaukauksen maalille ja kuinka ollakaan kiekko löysi tiensä ohi hölmistyneen Satosaaren. Liuksen laukaus olisi ollut torjuttavissa ja tänäänkin ensimmäinen maali nousi arvoon arvaamattomaan.

Ennakolta ajatellen yksi illan kuumimmista kysymyksistä oli, millainen pelimies on TPS:än uusin vahvistus Ivan Huml. Mies näytti alusta asti olevansa epätyypillinen tsekki. Neljän minuutin kohdalla hän lunasti joukkuetoveriensa luottamuksen puolelleen heittäytymällä kuolemaa halveksuen lujan lyöntilaukauksen eteen. Olisikohan edes ikitaistelijana tunnettu TPS-valmentaja Hannu Virta uhrannut kroppaansa kyseisessä tilanteessa?

- Hyvin Huml pärjäsi, iso kaveri, joka suojaa kiekkoa erinomaisesti. Kaverin otteista näkee sen, että koko viime kausi jäi väliin polvivamman vuoksi. Laitetaan poika olympiatauolla kuntoon, niin hän tuo kaivattua syvyyttä materiaaliimme, suunnitteli päävalmentaja Hannu Jortikka.

Juuri kun kotijoukkue alkoi päästä peliin mukaan iski tepsi uudemman kerran. Anssi Salmelan harhasyöttöä seurasi maalinedustaruuhka, jonka päätteeksi sekä Salmela että kiekko löytyivät verkosta. Maalintekijäksi merkattiin Jussi Makkonen ja syöttäjäksi tepsin viime pelien paras pelaaja Lius.

Vasta 0-2 tappioasemassa alkoi kotijoukkueen kone käymään. Samaa harmitteli päävalmentaja Hannu Aravirta.

- Kyllä puolustuspelaamisen pitäisi olla alussa kassakaapin varmaa. Tänään se ei sitä ollut. Liikaa virheitä ja 0-2 taululle, se oli hyvin pitkälti siinä. Kyllä kuuden mestaruuden Jortikka tietää miten 0-2-tilanteessa peliä johdetaan. Paikkoja oli ja maalille mentiin niin kuin piti, mutta tänään ei osunut.

Aravirta oli oikeassa. Maalilla riitti trafiikkia, mutta laukauksia säästeltiin turhaan, etenkin ylivoimalla. 37 torjuntaa esittänyttä Puurulaa olisi voinut testata vieläkin enemmän.

Erän viimeisellä minuutilla tepsin puolustus joutui kaatamaan läpiajoon karanneen Karo Koivusen. Salamoista tullut Koivunen asettui itse ampumaan rankkaria. Hieno harhautus päättyi kuin tyhjästä tulleeseen Puurulan mailaan. Ilman kyseistä torjuntaa pelin kuva olisi muodostunut täysin toisenlaiseksi.

Hasardeja hasardien perään

Viimeistä kahta erää leimasivat puolustajien karmeat harhasyötöt. Jarkko Glad, Anssi Salmela, Simon Backman ja kumppanit ottivat tavaramerkikseen polvenkorkuisen syötön vauhdissa oleville hyökkääjille. Kun hyökkäysalueelle päästiin, olivat kuviot hyviä, mutta omista lähteminen tuotti molemmille joukkueille suuria vaikeuksia. Tosin tepsillä ei ollut johtoasemassa tarvetta turhiin hötkyilyihin.

Toisen erän paras maalitilanne usui Kai Nurmiselle, joka ohjasi Humlin syötön tolppaan. Vaikkei Nurminen saanut tänään pistetiliään karttumaan oli hän kuitenkin TPS:än paras kenttäpelaaja. Puheet laiskasti pelaavasta ”kultaranteesta” voidaan heittää romukoppaan. Mikäli sentteri Huml parantaa otteitaan tulee Nurminen olemaan yksi kevään kuumimmista pelaajista.

Kolmannen erän alkuun Pelicans tuli, kuten odottaa sopi, kovalla ryminällä. Pääsipä Marcus Paulsson yrittämään haastetta vuoden maalille eli ilmaveiviä, mutta Puurula veti tälläkin kertaa pidemmän korren.

Yrityksen puutteesta Pelicansia ei voi syyttää. Joukkue sai luotua tilanteita, mutta kuten arvata saattoi, yltiöpäisiä hyökkäyksiä seurasivat lukuisat vastaiskut. Näissä tilanteissa hieman yllättäen maalilla aloittanut Satosaari osoitti olevansa mies paikallaan.

- Satosaari on kärsinyt viime viikot selkäkivuista. Nyt kun kivut ovat hellittäneet päätimme keventää paljon urakoineen Antti Niemen taakkaa, selvitti Aravirta maalivahtivalintaansa.

Ottelun viimeiset minuutit tepsi tyytyi vain purkamaan kiekkoa. Sitä ei suuremmin kiinnostanut edes numeroiden kasvattaminen Pelicansin hakiessa kavennusta kuudella kenttäpelaajalla.

Taistelu jatkuu

Pelicans pelaa kaksi seuraavaa otteluaan vieraskentällä. Lauantaina joukkue matkustaa Espooseen ja tiistaina on edessä Lappeenrannassa vierailu. Kymmenennen sijan metsästys vaatisi vähintään viittä pistettä. Aravirran laatimien laskelmien mukaan joukkue on aikataulussa.

- Meillä päättyi nyt kuuden pelin jakso, jossa tavoitteena oli 10 pistettä. Se ylitettiin yhdellä, sillä saimme kasaan 11 pistettä. Nyt alkaa uusi kuuden pelin jakso, jonka jälkeen nähdään, missä mennään.

TPS puolestaan mittaa seuraavaksi länsirannikon herruuden. Torstaina pudotuspelipaikoista taistellaan Äijänsuolla ja lauantaina Turkuun saapuu vieraaksi Porin Ässät. Helppo urakka ei Jortikan joukoilla ole edessä, sillä paine omien fanien suunnalta on valtava. Seuraavassa lyhyt keskustelu, joka käytiin Hannun ja fanilauman välillä ottelun jälkeen: