Jantunen syötteli SaiPan nurin

LIIGA / Raportti
Edellisen maaottelutauon jälkeen Pelicans oli tarjonnut kotiyleisölleen vain tappioita, mutta korjausliike tapahtui ratkaisevalla hetkellä juuri ennen taukoa. Kolme maalisyöttöä tarjonneen Marko Jantusen johdolla pussinokat kukistivat SaiPan lukemin 5−2.

Jantunen teki syöttelystä taidetta ottelun viimeisellä minuutilla, kun hänellä oli tilaisuus iskeä ratkaiseva osuma tyhjiin, mutta sen sijaan hän jäi odottelemaan toista aaltoa ja riskeerasi maalin syntymisen. Syöttö kuitenkin löysi tiensä Jan Latvalan lapaan ja puolustaja viimeisteli 4−2-osuman.

− Jarna [Jantunen] on keskenkuntoinen. Hänen selkänsä kuntoa on tarkkailtu päivittäin, ja välillä aamujäällä on tuumittu, että hän pelaisi, muttei hän sittenkään ole pystynyt. Mutta se on pelimiehen silmä, se on pelimiehen silmä, päävalmentaja Hannu Aravirta hymyili.

Jantunen pääsee kuntouttamaan selkäänsä kuten koko pelikaaniparvi pääsee lataamaan akkuja. Vaikka SaiPa-ottelu tarjosi tunteikasta peliä ja hienoja maaleja, Aravirta myönsi, että Pelicansin esitys oli vuoristoratamainen.

− Pieni pakkovoiton paikka tämä oli, sitä ei kukaan kiellä, hän viittasi takana olleeseen kuuden kotiottelun tappioputkeen.

− Nyt ei ole sopiva hetki summata koko syksyä tarkasti, sillä pikkujoulut ja pieni tauko odottavat, on parempi nyt hetki levätä. Pistemäärään ja sijoitukseen emme ole tyytyväisiä, ja siitä minä kannan tietysti vastuun, Aravirta summasi.

Yläkulmat paukkuivat

Pelicans pääsi otteluun SaiPaa suotuisammista lähtökohdista, sillä vierailta oli sivussa peräti yhdeksän vakiokokoonpanon miestä. Lisäksi pelaavista miehistä kolme oli edellisenä päivänä ollut kuumeessa.

− [Tero] Koskiranta, [Petri] Koskinen ja [Marlo] Koponen ilmoittautuivat aamulla töihin, eikä heillä ollut enää kuumetta, päävalmentaja Ari-Pekka Selin selvitti.

Pelicans siirtyi johtoon jo ottelun kuudennella minuutilla. Vastahyökkäyksessä Jantunen osoitti erinomaista pelisilmää ja antoi nappisyötön toiseen aaltoon Joonas Jalvannille, joka latasi ranteella näyttävästi yläkulmaan.

Myös seuraavassa osumassa SaiPan maalin yläkulma pullisteli tyylikkäästi. SaiPan epäonnistunut alivoimapurku päätyi b-pisteen taakse Jari Kauppilalle, joka pamautti yllättävän kääntölaukauksen aivan yläputken alle. Kauppilalta kului hetki ennen kuin hän päästi vapautuneen tuuletuksen, niin yllättynyt hän itsekin taisi olla unelmakudin onnistumisesta.

SaiPan kavennusmaalille nopea kuitti

Toisen erän ensimmäinen kunnon maalipaikka aukesi alivoimalla läpiajoon karanneelle Pelicansin Michal Birnerille. Hänen rystyujutuksensa kolahti kuitenkin tolppaan. Tilanteen jälkeen SaiPa käänsi pelin suunnan nopeasti ja Eetu Holma loi harhauttelulla itselleen tekopaikan, mutta Tommi Nikkilän hanskatorjunta pelasti Pelicansin.

Hieman ennen pelin puoliväliä Nikkilä nukahti. SaiPan kultakypärä Tero Koskiranta vetäisi laidalta puolihuolimattomasti kohti maalia, ja Nikkilä imuroi kiekon sisään.

SaiPan lupaavalta näyttänyt nousu sai kuitenkin kovan kolahduksen kaksi minuuttia kavennusosuman jälkeen, kun Karo Koivunen vei Pelicansin takaisin kahden maalin johtoon. Erinomaisen syötön maaliin tarjosi Arsi Piispanen.

Koskirannalle ja Sindelille kiitosta

SaiPan miehistövajeen merkitys korostui kolmannessa erässä, kun joukkue sortui jäähyihin kerta toisensa perään. Pelicansin ylivoimapelistä oli kuitenkin juoni kadonnut, joten takaiskuja ei tullut.

Rikkonainen ottelu näytti etenevän vääjäämättömästi kohti Pelicansin helppoa voittoa, kunnes ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla tapahtui nukahdus. SaiPalla oli vahva miesylivoima Pelicansin maalin edessä, ja kultakypärä Koskiranta sai vapaasti tehdä illan toisen osumansa. Koskirannan syyskauden tehot 12+12 ovat ylittäneet kaikki odotukset.

− Koskiranta oli tänäänkin ehkä kentän paras hyökkääjä. Hän on huippukunnossa. Alla on raskas syksy, sillä peliajat ovat illasta toiseen olleet aikamoisia, mutta hän jaksaa silti tehdä töitä molempiin suuntiin, Selin suitsutti.

Pian kavennusmaalin jälkeen Pelicans tukahdutti SaiPan takaa-ajon Latvalan osumalla tyhjiin. Sen jälkeen Pelicansin tuore tshekkivahvistus Jakub Sindel pääsi vielä herkuttelemaan tekemällä kamppailun viimeisen osuman läpiajon päätteeksi.

− Tämä oli syksyn Pelicans-peleistämme kuitenkin selvästi paras. Pelicans oli parempi lähinnä maalinteko- ja ylivoimapelissä. Joukkueen ilmeestä ja taistelusta olen kuitenkin ylpeä, Selin sanoi.

Ensiesiintymisensä perusteella Sindel tuo Pelicansiin kiekollista juonikkuutta sekä laukaus- ja taklausintoa. Tyypilliseen tshekkityyliin hän tuntuu mieltyneen myös pikkunäppäriin syöttöihin ja rytminvaihdoksiin perustuvaan harhautteluun.

− Sindel esitti sitä mitä harjoitusten perusteella saatoimme odottaa. Hänellä on hyvä liuku luistimissa ja hyvä tekniikka. Tämä peli osoitti, että hän pärjää myös SM-otteluiden vaatimalla fyysisellä tasolla, Aravirta luonnehti.

Tappion myötä SaiPa suistui sarjan jumboksi, mutta takaa-ajettavat ovat lähellä: tauon jälkeen yhdellä voitolla on mahdollisuus parantaa sijoitusta monta pykälää kerralla ja jopa nousta pudotuspeliviivan yläpuolelle. Pelicans on SaiPaa pisteen edellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle