Pelicans ja Leksand tarjosivat maaleja

Pelicansin harjoitusottelut päättyivät tasapeliin ruotsalaista Leksandia vastaan lukemin 6-6. Etukäteen otteluun toi lisää mielenkiintoa Joonas Jääskeläisen paluu Lahden jäähalliin vastustajan riveissä. Kamppailu olikin todella värikäs, mutta Jääskeläisestä se ei johtunut.

Pelicans pääsi viimeinkin esittelemään ykkösnyrkkinsä kotihallissaan, kun Jari Kauppila saatiin terveenä Oliver Setzingerin ja Shayne Toporowskin rinnalle. Toisessa vaihdossaan se saikin hyvän pyörityksen aikaan Kauppilan johdolla. Sen hiivuttua Leksand iski nopeasti vastaan, mutta kun tilanne raukesi, kiekko oli taas yhtäkkiä matkalla toiseen päätyyn. Toni Mäkiaho teki laidalta hyvän nousun, ja terävä rannelaukaus yläkulmaan yllätti maalivahti Mike Balesin.

Pelicansin päästyä ylivoimalle erän puolivälin jälkeen ykkösketjukin onnistui. Kauppila löysi poikittaissyötöllä keskialueella Toporowskin, joka nousi vapaata laitaa aina b-pisteen tuntumaan ja ampui kiekon alakulmaan.

Leksand kavensi pian. Niklas Persson toi kiekon ylös, antoi nappisyötön maalille, josta Johan Witehallin oli helppo työ siirtää kiekko maaliin. Kotijoukkue oli lähellä vielä lisätä johtoaan erän lopussa, kun Toporowskin laukaus kimposi päädystä Oliver Setzingerille, mutta tämän ohjaus pomppi niukasti ohi maalin.

Lämpö nousee

Toisen erän alku oli kamalaa roiskimista. Ensimmäinen kunnon paikka siunaantui Pelicansin Ossi Grönholmille, jonka laukaus Setzingerin loistosyötöstä meni suoraan päin maalivahti Balesia. Hetkeä myöhemmin Leksandin Jens Nielsen sai hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen tähtäillä kauan, ja lämäri löysi tiensä ruuhkan läpi maaliin.

Grönholmin jouduttua jäähylle vieraat saivat alkuun hyvän pyörityksen, mutta Pelicansin purun jälkeen ylivoimakentällisen vaihtaminen toimi hyvin laiskasti. Jussi-Antti Reimari meni hyökkäysalueelle kuin punaista mattoa pitkin ja laukoi siniviivan jälkeen melko epätoivoisesti päin maalia. Torjunnasta kiekko tuli takaisin Reimarille, jolla ei ollut vaikeuksia pistää sitä reppuun. Lisää Leksandin huonoa puolustushalua nähtiin Pelicansin neljännessä maalissa, asialla jo toista kertaa Toni Mäkiaho.

Göran Hermanssonin kavennuksen jälkeen tunteet alkoivat kuumeta. Radek Philipp kävi oikeutetusti ojentamassa vihellyksen jälkeen laukonutta vastustajaa, mutta mitättömästä nokkapokasta ei annettu jäähyjä. Hetkeä myöhemmin Toni Saarinen keihästi itsensä suihkuun, ja jälleen oli pieni torikokous pystyssä.

Erän viimeisellä minuutilla Joonas Jääskeläinen toi vieraat tasoihin, mutta vähän sen jälkeen alkoi astetta suurempi torikokous, jonka paikka oli kaikkea muuta kuin Taivaallisen rauhan aukio. Pelicansin hyökätessä maalin edessä alkoi hirveä töniminen. Päätuomari Tero Toivola katsoi tätä pitkään läpi sormien, vaikka esimerkiksi Grönholmia huitaistiin mailalla törkeästi selkään. Juuri kun peli vihellettiin poikki, Leksandin Niklas Eriksson tönäisi Toporowskin päin ylärimaa, jolloin kanadalainen veri kuohahti. Ensimmäiseksi tuli kova mailanisku sääreen, jonka jälkeen Toporowski yritti käydä Erikssonin kimppuun. Väliin tulleella linjatuomarilla oli täysi työ pitää kanukki aisoissa, joka saatiin pitkän väännön jälkeen passitettua suihkuun.

Kuumuus ei haihdu

Myös kolmannessa erässä nähtiin paljon nahistelua. Jussi-Mikko Makkonen sai 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta ja rauhallisena tunnettu Tero Paappanen oli yllättäen useamman kerran tukkanuottasilla, kun taas äkkipikaiset Jari Kauppila ja Oliver Setzinger pitivät päänsä kylmänä. Ottelun loppupuolella oli lähellä syntyä suurempikin tappelu. Toni Mäkiaho ehti jo pudottaa hanskatkin Henrik Nordfeltin härnäyksen jälkeen, mutta tuomarit ehtivät väliin.

Joukkueet eivät unohtaneet maalintekoa jäähyilynkään lomassa. Göran Hermansson vei Leksandin johtoon ylivoimalla, mutta Daniel Widing toi pelikaanit tasoihin vahvan nousunsa päätteeksi. Viisi minuuttia ennen loppua Olli Julkusen lämäri pomppi maaliin kahden miehen ylivoimalla, ja voitto alkoi kiiltää lahtelaisten silmissä.

Mutta viimeisellä minuutillakaan puolustaminen ei ollut riittävän aktiivista. Leksand otti maalivahdin pois ja sai hyvän paineen hyökkäyspäätyyn. Kotijoukkueen ei olisi tarvinnut järjettömästi ponnistella johtoaseman pitämiseksi, mutta purkuyritykset olivat luokattomia. Jens Nielsen onnistui tasoittamaan 12 sekuntia ennen päätössummeria.

Vähän liiankin kovaa peliä

"Kova peli on Pelicansin valtti". Näinköhän, kun istutaan tolkuttomasti jäähyaitiossa ja hankitaan pelikieltoja? Shayne Toporowski ei monien harmiksi pelaa liiga-avauksessa tämäniltaisen tempauksensa vuoksi. Yleisö varmasti haluaa nähdä värikkäitä otteluita, mutta yhtäkkiä se väri katoaakin kentältä kurinpitoryhmän käsittelyn jälkeen. Pitää muistaa, että rajansa kaikella.

Ilahduttaviakin asioita kotijoukkueesta löytyi. Jari Kauppila vaikuttaa olevan loistavassa kunnossa loukkaantumisensa jälkeen. Toni Mäkiaho jatkoi vahvoja esityksiään tehden kaksi maalia. Puolustus sen sijaan oli ajoittain tuuliajolla. Osasyyksi voidaan laskea tärkeän Martin Cechin poissaolo, mutta kuusi maalia omiin on aina liikaa.

Joonas Jääskeläinen teki maalin vanhaa seuraansa vastaan, mutta ei muuten juuri erottunut kentällä. Toivon Joonakselle menestystä Elitserienissä, mutta ennen kaikkea ehjää kautta.