KalPa yllätti Pelicansin

KalPan kuuden ottelun tappioputki katkesi komealla tavalla, kun se nujersi kuumassa kamppailussa Pelicansin maalein 1-4 (0-1, 0-0, 1-3). Ottelu ratkesi lopullisesti isäntien karkeisiin virheisiin, joista vieraat kiittivät ja rankaisivat kovalla kädellä.
kuvakooste

KalPan juhlat kuvitettuna
[katso kuvat]

Pelicans oli ottelussa niskan päällä, muttei onnistunut käyttämään omaa etsikkoaikaansa hyväksi. Selvissä maalintekopaikoissa kiekko poltti lavassa, eikä KalPan maalilla loistavasti torjunutta Kimmo Kapasta pystytty ohittamaan. Pelin edetessä tuskaisuus korostui harhasyöttöinä ja liian vaikeina kiemuroina, jotka tyrehtyivät KalPan keskialueen sumppuun.

- Aloitettiin mielestäni hyvin, muttei saatu paikoista onnistumisia. KalPa taas käytti omat paikkansa hienosti hyväkseen ja teki meidän virheistä kaksi komeaa maalia, tiivisti pelin kulun Pelicans-valmentaja Hannu Aravirta.

Kapanen mies paikallaan

Ottelu alkoi vauhdikkaasti ja varsinkin KalPa tuli ennakkoluulottomasti Pelicansin alueelle eikä antanut tuumaakaan periksi. Hyvän alun seurauksena KalPa pääsi ylivoimalle Toni Sihvosen heppoisen koukkausjäähyn seurauksena, muttei saanut kunnolla pakkopeliä pyörimään.

Lahtelaisten ensimmäisen paikan rakenteli juuri jäähyaitiosta vapautunut Sihvonen, mutta Kapanen ei ollut yllätettävissä. Myös Henri Heino sai hyvän tilanteen, mutta laukaus suuntautui suoraan päin Kapasta.

Ensimmäisen erän alkupuoliskolla Pelicans vyörytti pelin jatkuvasti vieraspäätyyn. Maalirautoja kolistelivat ensin suoraan aloituksesta Sami Helenius ja sen jälkeen vahvan pyörityksen päätteeksi Jani Forrström. Karo Koivusen tilanteen Kapanen torjui patjallaan.

Erän puolivälin jälkeen Eetu Qvist hiljensi Lahden jäähallin. Toni Sihvonen joutui toistamiseen jäähylle ja vain muutama sekunti ennen sen päättymistä kiekko löytyi Antti Niemen selän takaa. Tilannetta edelsi kova pyöritys maalinedustalla, josta singonneeseen paluukiekkoon Qvist ennätti ensimmäisenä. Totuuden nimissä Niemen olisi pitänyt laukaus kopata.

Takaiskumaalista Pelicans sai lisää virtaa ja pian oman tilaisuutensa KalPan jäähyillessä, mutta Kapanen piti joukkuettaan pystyssä. Markus Nordlundin ja Kyle Peton istuntojen aikana Kapanen nollasi sekä Leo Komarovin että Olli Julkusen avopaikat.

Nordlundin rangaistuksen jo päätyttyä Mikko Purontakanen otti tyhmän estämisjäähyn ja Pelicans pääsi jälleen 5-3-ylivoimalle, mutta ratkaisupaikoissa kiekko pomppi lahtelaislavoissa.

Kuuma toinen erä

Ottelun toisesta erästä muodostui päätuomari Aleksi Rantalalle vaikea, eikä mies pystynytkään tuomitsemaan järkevästi. Rantalan ja huonon onnen avustuksella Pelicans menetti erässä kolme pelaajaansa pukukopin puolelle.

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. Pelicans-hyökkäykset seurasivat toinen toistaan, eikä KalPa pystynyt vastaamaan. Ainoat paikkansa vierasjoukkue sai Pelicansin kiekonmenetyksistä sekä satunnaisista hyökkäyspään aloitusvoitoista.

Erän alussa läpi ottelun pirteästi esiintynyt Komarov pääsi useaan paikkaan, mutta kauden avausmaali antoi odottaa itseään. Komarov oli hieman yllättäenkin nostettu Pelicansin ykkösylivoimaan ja varsinkin Kapasen maalinedustalla mies oli kuin kotonaan iskuja vastaanottamassa ja peliä hämmentämässä.

Ennen erän puoliväliä Pelicansin kokemuksen ruumiillistuma Toni Koivunen linkkasi vaihtoaitioon hannuvirtamainen irvistys naamallaan, eikä miestä kaukalossa sen koommin nähty.

- Sen verran osaan sanoa, että kyseessä on vakavamman tason loukkaantuminen. Tarkemmin en osaa sanoa kun ei kuvauksia ole vielä tehty, mutta sataprosenttisesti voin luvata, ettei Koivusta torstain pelissä nähdä, Aravirta analysoi.

Tämän jälkeen kuvioon astui päätuomari Rantala. Ajassa 29.16 Kari Sihvonen törmäsi harmittoman näköisesti Kyle Peton kanssa. Tuomiona päähän kohdistuva taklaus, ulosajo ja KalPa viiden minuutin ylivoimalle.

KalPan nuhjatessa tehotonta ylivoimaansa ojensi Olli Korkeavuori voiton avaimet kuopiolaisten ulottuville. Käsittämätön polvitaklaus omalla alueella, mutta vielä käsittämättömämpi oli Rantalan antama pelirangaistus. Jäähyn arvoinen tempaus oli, muttei sentään ulosajon arvoinen.

KalPan ylivoima ei ottanut vieläkään toimiakseen, eikä Tuppuraisen laukausta lukuunottamatta paikkoja juurikaan ollut. Tilanne vaihtui nopeasti päälaelleen kun Pelicansin vastahyökkäyksen seurauksena Rantala komensi kaksi kilpipaitaa jäähyaitioon ja Pelicans pääsi yllättäen 4-3-ylivoimalle.

Ylivoiman saldona oli kuitenkin vain yksi Salmelan laukaus viivasta sekä Komarovin ja Kapasen pieni iskujen vaihto, josta molemmille kaksiminuuttiset väkivaltaisuudesta.

Kylmää vettä niskaan

Kolmatta erää ehdittiin pelata vajaa minuutti, kun KalPa kaatoi kylmää vettä Pelicansin niskaan. Karo Koivusen surkean syötön katkoi Ville Hämäläinen ja Timo Koskela pääsi laukomaan sydämensä kyllyydestä kiekon yläkulmaan. Niemen olisi tämäkin laukaus pitänyt pysäyttää, mutta pisimmät miinukset maalista keräsi silti Karo Koivunen.

Heti maalin perään KalPa hölmöili ja otti kaksi jäähyä peräkkäin, mutta pelasi loistavaa alivoimaa, eikä Pelicans saanut mitään aikaiseksi.

Kahden maalin johdossa KalPa pelasi varmasti ja löi kiekkoa Pelicansin päätyyn. Loput hoiti Kapanen varmoilla otteillaan, ja vuorollaan Jantunen ja Heino saivat todeta maalivahdin paremmakseen.

Ajassa 51.45 Komarov otti puolustualueella turhan estämisjäähyn. Aloituksessa KalPa ei kuitenkaan ollut valmiina ja kuin varkain Jussi Saarinen pelattiin läpiajoon, eikä mies erehtynyt. Videotarkistuksenkin kautta maali hyväksyttiin ja Pelicans oli pelissä mukana.

Tämän jälkeen ottelu näytti vääjäämättä kääntyvän Pelicansille. Lopun alivoimaa se rakenteli näyttäviä kuvioita ja tasoitusmaali roikkui ilmassa, eikä savolaisjoukkue pysynyt perässä.

KalPalle helpotuksen toi kuitenkin kultakypärä Tuppurainen, joka luki hienosti peliä ja katkaisi katastrofaalisen syötön Pelicansin puolustussiniviivalla. Suorasta luistelusta varmaakin varmempi viimeistely ja peli oli ratkennut.

Pelicans-valmennus yritti vielä ilman maalivahtia saada kavennusta aikaiseksi, mutta viimeisen naulan pussinokkien arkkuun löi Tuomas Kiiskinen tyhjään maalin.

- Ei lähdetty otteluun mitenkään huonolla asenteella. Tiedettiin, että vastustaja tulee kovaa ja on pelannut hyviä pelejä tappioista huolimatta, Aravirta tuumi.

- Tyytyväinen täytyy olla. Koko ajan ollaan pelattu hyvin, vaikkei sitä kukaan muu olekaan nähnyt. Toivottavasti tämän voiton myötä saadaan työrauha tuolla omankin kylän puolella, KalPa-luotsi Pekka Virta sanaili silminnähden huojentuneena.

- Meillä oli hyvä liike ja itseluottamus. Ennenkaikkea uskallettiin pelata varsinkin Pelicansin päädyssä. Siitä olen tyytyväinen, Virta jatkoi.

- Kyllä peli ratkesi siihen, että KalPalla oli parempi taisteluilme tänään, Aravirta päätti.