Kärppien kotiläksyt tekemättä

LIIGA / Raportti
Kärpät aloitti kamppailun Pelicansia vastaan vakuuttavalla liikkeellä ja taitavasti kiekkoa siirrellen. Liigan kärkijoukkue ei kuitenkaan ottanut opikseen historiasta vaan antoi avaimet vastustajalleen. Kotijoukkue piristyi ja nappasi hyvällä pelillä voiton numeroin 4-2.
kuvakooste

Pelicans-Kärpät värikuvina
[katso kuvat]

22.11.2005 Pelicans joutui ikävästä asetelmasta kotiotteluun Kärppiä vastaan. Joukkueen peli oli alkanut kulkea, mutta voittojen takuumies Tommi Satosaari oli sivussa flunssan takia. Häntä tuurannut kokematon Toni Rask päästi kaksi helpohkoa maalia, joiden turvin Kärpät alkoi puolustaa johtoaan.

Tuolloin ottelu päättyi lopulta 2-3. Jatkoaikakaan ei ollut kaukana, sillä kuoreen vetäytyneet oululaiset antoivat vastustajalle liikaa tilaa. Kaksi viikkoa sitten Kärpät sortui Oulussa tehottomuuteen ja lahjoitti Pelicansille jatkoaikavoiton.

Torstaina 2.2.2006 joukkueiden kohtaaminen oli hieman samanlainen kuin edellisellä kerralla Lahdessa, mutta tällä kertaa Pelicans ei antanut armoa.

Avauserän ensimmäinen puolisko oli Kärpiltä mitä tyylikkäintä kiekollista peliä. Pekka Saarenheimo ehti ohjata ylärimaan ja Juhamatti Aaltonen liruttaa tolppaan ennen kuin ansaittu johtomaali syntyi. Ari Vallin vapautti Saarenheimon läpiajoon, eikä hyökkääjä erehtynyt.

- Ensimmäiset kymmenen minuuttia oli meiltä tahmeaa. Kärpät tuli lentäen ja pelasi miltei sellaista peliä, mihin se parhaimmillaan pystyy. Oli ihan hullunmyllyä välillä. Ilman Niemen torjuntoja ja osin onneakin ottelu olisi voinut ratketa jo silloin, Pelicans-luotsi Hannu Aravirta huokaisi.

Loistavan alun jälkeen Kärppien hyökkäysinto katosi, Pelicans tuli ylivoimalla tasoihin ja toisessa erässä kahden maalin turvin ohi. Nykykuntoista lahtelaisryhmää ei tällaisesta asemasta helposti horjuteta, eikä siihen pystynyt hallitseva liigamestarikaan.

Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen ei myöntänyt, että hän olisi reagoinut pelin sisällä mitenkään poikkeuksellisesti, kun historia näytti toistavan itseään.

- Kaveri nosti tasoa ensimmäisen kympin jälkeen ja sai hyvään paikkaan ylivoimamaalin. Jääkiekko on henkimaailman peli, tässä pitää pärjätä koko ajan eikä vain lyhyillä ajanjaksoilla.

- Pelaajien kannattaa nyt miettiä ja tutkailla omaa tekemistä. Puolustimme huonosti, kamppailimme huonosti ja ennen kaikkea meiltä puuttui halu voittaa, Jalonen suomi suojattejaan.

Merkkejä fyysisyydestä

Huonon onnen merkit hiipivät oululaisleiriin vähitellen. Maalintekijä Saarenheimo sai pian osumansa jälkeen kiekon kasvoihinsa ja oli loppuerän paikattavana. Seuraavassa vaihdossa Niklas Bäckström sai huokaista helpotuksesta, kun Tommi Turunen ja Jarkko Glad hukkasivat hyvät maalipaikat.

Yleensä yksikin maalipaikka peruspuolustaja Gladille on pieni ihme, mutta niin vain kävi, että kohta hänen nimeään kuulutettiin tasoitusmaalintekijänä. Ylivoimalla pelintekijä Matias Loppi laukoi ranteella ruuhkaan, Glad sai mailansa väliin ja kiekko lensi yläkulmaan.

Kun Kärppien kiekollinen peli alkoi yskiä, joukkue paikkasi sitä toiminnalla, jonka puutteesta sitä on syytetty: fyysisellä pelillä. Kaksi kärppäpelaajaa tuli ojentamaan Tommi Turusta nopeasti tämän koputeltua Niklas Bäckströmiä.

Myös tuore paluumuuttaja Antti Aarnio antoi lupauksia tulevasta. Varomaton taklaus hyökkäyspäässä osui kuitenkin pelikaanipuolustajan päähän, mistä tuloksena oli 2+10 minuutin rangaistus.

- Aarnio on vasta tullut meille ja kaikki on tapahtunut nopeasti. Hänen ei ollut tarkoitus pelata tänään juuri yhtään, mutta Saarenheimon puuttuminen avasi paikan hetkeksi. Antilla oli selkeää ylilatausta, Jalonen tuumasi.

Tsekkihyökkääjä Vitezslav Bilek sen sijaan sai paikan kunnon pelimiesten rinnalta, mutta jälki oli vaisua. Jalonen sanoi, ettei suuria tekoja vielä odotettukaan, vaan sisäänajon pitää olla maltillinen. Olympiatauolla Bilekillä on aikaa totuttautua pelitapaan.

Niemi ja K. Sihvonen avainpelaajina

Ennen johtomaalia Pelicansilla oli parikin paikkaa sohia kiekko lähietäisyydeltä reppuun. Rumia tekopaikkoja ei kuitenkaan tarvinnut käyttää, koska joukkue osasi sommitella ja hyödyntää kauniinkin. Huolella rakennetussa hyökkäyksessä Toni Koivunen sai kiekon toiseen aaltoon, purjehti maalin eteen ja nosti rystyltä takakulmaan ajassa 22.34.

Myös 3-1-maalissa Kärppien vartiointi petti. Lasse Jämsen peitti Bäckströmin näkökentän täysin, tämä torjui eteensä, eikä kukaan hätistellyt paluukiekkoon syöksynyttä Kari Sihvosta.

Voittomaalin tekijä ja illan tehomies (1+1) Sihvonen ei usein otsikoissa paistattele. Haastatteluihin tottumaton hyökkääjä loisti kuin Naantalin aurinko, kun toimittajat kyselivät hänen kuulumisiaan pelin jälkeen.

- Tosi hyvältä tuntui tehdä kauden ensimmäinen kotipelimaali tällaisessa tilanteessa. Oma peli on ailahdellut liikaa, mutta nyt on tuntunut hyvältä, kun on saanut pelata erikoistilanteitakin, Sihvonen säteili.

- Tappiopeleissäkin meillä meni ihan hyvin. Tänään pelasimme kuten oli sovittu, mutta silti jäi paljon parannettavaa. Se kertoo meidän nykykunnosta.

Toinen Pelicansin voimahahmo oli maalivahti Antti Niemi. Maskin takaa tullut Ilkka Mikkolan viivaveto lirahti ikävästi kainalosta sisään, mutta 3-2-takaiskumaali ei saanut Niemeä hermoilemaan. Hän liimasi lähes kaikki laukaukset kuin kokenut tekijä.

Yksi syy Niemen vakuuttavan näköiseen peliin oli Pelicansin toimiva viisikkopuolustus.

- Emme päässeet lainkaan niille alueille, joilta maalit tehdään, Kari Jalonen antoi tunnustusta kotijoukkueelle.

Taktikointia

Pelicans-valmennusjohto osoitti heti päätöserän aluksi valppautensa. Kun ensimmäisessä aloituksessa oli Jari Viuhkolan sijaan Kalle Sahlstedt ja kumppanit, kotijoukkue käytti viimeistä vaihto-oikeuttaan ja vaihtoi Toni Sihvosen ketjun pois.

Pari vaihtoa myöhemmin Viuhkolan ketju tuli jäälle, eikä ketään yllättänyt, että samalla tuli puolustustyöskentelystään tunnettu Sihvonen Santeri Heiskasen ja Olli Julkusen kera.

Kärppien ykkösnyrkki pysyi melko hyvin pimennossa, ja Jalonen yritti herättää miehistöään ketjumuutoksilla. Hän nosti pirteän Juha-Pekka Haatajan Petr Tenkratin tilalle ykköseen. Joukkue heräili hiljalleen ja lähti takaa-ajoon.

Vieraat olivat päästä onnenkantamoisella peliin mukaan. Niemi luuli menevänsä pysäyttämään rännikiekkoa, kun kenttämestarin erikoinen lennätti pelivälineen tyhjän Pelicans-maalin eteen. Olli Korkeavuori veti kuitenkin pidemmän korren kiekontavoittelutilanteessa Juhamatti Aaltosta vastaan.

Lähelle tasoitusmaalia pääsivät myös Janne Pesonen ja Michal Bros. Pesosen lämäri ponnahti Niemen hartiasuojasta tämän olan yli, mutta puolustajan avustuksella Pelicans-vahti onnistui pysäyttämään kiekon ennen maaliviivaa. Bros taas veivasi kaikki kenttäpelaajat solmuun ja kiersi maalin, mutta ketterästi liikkunut Niemi sai olkapäänsä laukauksen tielle.

Pelicans sai hieman avustusta johtoasemansa puolustamiseen erotuomari Sami Partaselta. Muuten hyvin puhaltanut Partanen arkaili loppuhetkillä eikä uskaltanut viheltää jäähyä Pelicans-puolustajalle, joka repimällä esti Pekka Saarenheimon pääsyn paluukiekkoon.

Myös vieraiden takaa-ajon pysäyttänyt jäähy ajassa 58.51 herätti kummastusta oululaisleirissä. Väsynyt Tuomas Santavuori meni melko kevyesti nurin töytäisystä laidan lähellä, mistä Partanen antoi rangaistuksen Janne Pesoselle. Kärppien epätoivoinen uhkapeli kostautui, ja Karo Koivunen sai rauhassa viimeistellä tyhjiin loppunumerot 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle