Pelicans taisteli avausvoiton

Lahden Pelicans onnistui viimein kauden kuudennessa ottelussaan ottamaan avausvoiton. Vaikka Jyp oli koko ottelun lievänä altavastaajana, ei voitto tullut todellakaan helpolla.

Pelicansin lähtötilanne otteluun oli lähinnä pakkovoitto. Yleisö alkaa vähitellen tappioiden myötä kaikkomaan ja muutenkin joukkueen itseluottamus horjuu. Pelicansin onneksi Joonas Jääskeläinen ja Jani Keinänen olivat molemmat pelikunnossa, Keinänen tosin hiukan toipilaana. Joukkueen ongelmana ovat olleet alkukaudesta erityisesti heikot toiset erät ja niihin kaivattiin terävyyttä Jypiä vastaan. Ensimmäisen erän jälkeen joukkue on usein ollut johtoasemassa, mutta toisen erän alussa vastustaja on tullut rinnalle ja mennyt ohi nopeaan tahtiin.

Jypin kausi oli sujunut mollivoittoisesti sen jälkeen, kun se oli voittanut kaksi ensimmäistä liigapeliään. Alla oli niukat tappiot sekä Ässille että Tapparalle. Pelicansia vastaan joukkue pääsi lähes parhaalla miehistöllään liikkeelle ja hakemaan uutta tuulta purjeisiin. Kannatuksen puutteeseen Jypin voitto Lahdessa ei ainakaan kaatuisi, sillä Jyväskylästä oli tulossa kaksi bussilastillista kannattajia.

Pelicans aloittaa terävästi

Pelicans tuli ensimmäiseen erään huomattavasti valmiimpana kuin Jyp. Jo vajaan minuutin kohdalla kotijoukkueen Veli-Pekka Nutikka oli puoliksi läpiajossa, mutta hänet kaadettiin ja Pelicans pääsi ylivoimalle. Ylivoima ei tuonut ihmeempää tulosta, mutta Pelicansin ote jatkui. Jani Keinänen pääsi myös lähes läpi, mutta ei kunnon vetopaikkaan puolustajan ahdistellessa.

Jypin etsikkoaika tuli, kun Pelicansin Jarkko Väänänen otti 2+2 minuttia korkeasta mailasta. Ylivoima oli kuitenkin huonoa ja Pelicans kesti helposti. Peli jatkui jäähynkin jälkeen kotijoukkueen kontrollissa ja erän loppupuolella Lasse Jämsen pääsi aivan yksin Jypin maalivahti Juha Pitkämäkeä vastaan, mutta laukaus meni yli maalin.

Noin minuutia myöhemmin oli vierasjoukkueen erän paras tilanne. Eric Perrin pääsi läpiajoon, mutta hänenkään sihtinsä ei ollut kohdallaan. Pian tämän jälkeen syntyi sitten ottelun avausmaali. Pelicansin ylivoima toimi ja Jari Kauppila syötti oikeasta laidasta keskellä odottaneelle Lasse Jämsenille, joka sai vihdoin laukauksen kohdalleen ja kiekko painui Jypin maaliin.

Ensimmäisessä erässä Pelicans vei selvästi peliä ja oli joka osa-alueella vastustajaansa edellä. Sekä ylivoima että alivoima toimivat ja Jyp oli muutamaa tilannetta lukuunottamatta altavastaajana.

Jyp tasoihin ja ohi

Ottelun toinen 20-minuuttinen alkoi juuri sillä tavalla kotijoukkueen kannalta, miten se ei missään nimessä olisi saanut alkaa. Ensin Pelicansin puolustaja Henri Laurila hätääntyi muiden mennessä vaihtoon, laittoi kiekon ränniin suoraan Jypin Jarkko Immoselle, joka käänsi maalin eteen. Siitä Pavel Vostrakilla oli helppo työ pistää kiekko suoraan syötöstä Pelicans-maaliin.

Jypin johtomaali tuli ennen kuin Pelicans ehti toipua edellisestäkään. Sama mies, Pavel Vostrak, tuli ja harhautti Pelicans-puolustuksen aivan täysin ja syötti takatolpalla kytänneelle Tuomas Pihlmanille, joka jatkoi kiekon maaliin. Tämän jälkeen ote siirtyi takaisin Pelicansille. Kuuden minuutin kohdalla Jari Kauppila pääsi kovan mylläkän päätteeksi laukomaan läheltä, mutta pitkämäki torjui kiekon yli. Heti jatkosta Pelicans kuitenkin iski. Lasse Jämsen syötti maalin eteen Jari Kauppilalle, joka jatkoi viereen Jermu Pistolle. Tämä muutenkin hyvin pelannut puolustaja laukoi kiekon varmasti ohi Pitkämäen lähietäisyydeltä.

Pelicansin tasoituksen jälkeen oli ottelussa tapahtua todellinen käännekohta. Martin Cech sai 5+20 minuutin rangaistuksen huitomisesta ja joutui automaattisesti pihalle ottelusta. Samassa tilanteessa Jypin Tuomas Pihlman sai kahden minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä. Jyp pääsi taas pelaamaan siis kolme minuuttia ylivoimaa, mutta Pelicansin alivoima toimi moitteettomasti, eivätkä jyväskyläläiset päässeet kunnon tilanteisiinkaan.

Erän lopun paras paikka siunaantui Pelicansille kun nyt Olli Julkunen pääsi aivan yksin läpi. Harhautus oli kuitenkin vähän vaikea ja lopulta kiekko lirui ohi Jypin maalin. Pelicans oli kuitenkin erässä jälleen vieraitaan edellä, ainoastaan erän alku oli Jypin hallintaa. Erityisesti Pelicansin hieno alivoima oli hienoa katseltavaa.

Pelicans menee menojaan

Kolmas erä tarjosi kolme Pelicansin maalia, mutta muuten erä oli aika lailla tapahtumaköyhä. Oikeastaan ensimmäisestä hyvästä tilanteesta Pelicans teki 3-2 johtomaalin, jälleen ylivoimalla. Joonas Jääskeläinen syötti maalin takaa viivalta nouseelle Jari Kauppilalle, joka ampui suoraan syötöstä kiekon Jyp-maaliin Juha Pitkämäen suojuksien kautta. Lähes heti perään tuli myös Pelicansin seuraava maali. Jan Latvala löysi loistavasti Joonas Jääskeläisen takatolpalta, Joonas liukui poikittain Pitkämäen ohi ja pisti kiekon hallitusti tyhjään maaliin.

Jatkossakin kiekko liikkui lähinnä Pelicansin tahtiin. Oliver Setzinger ja Toni Saarinen pääsivät hyökkäämään yhtä Jypin puolustajaa vastaan, mutta Saarisen veto tilanteessa ei ollut täysin onnistunut. Jypin nostettua yhä enemmän hyökkäystään avautui kotijoukkueeelle muutama maukas paikka, mutta edes aivan maalin edestä ei kiekkoa saatu sisään.

Jyp yritti ilman maalivahtiakin, mutta yritys tyrehtyi, kun Jarkko Immonen joutui jäähypenkille koukattuaan Jari Kauppilan, joka rynnisti tekemään Pelicansille maalia tyhjiin. Ylivoimalla Pelicans teki sitten lopullisen niitin. Illan todellinen tähti, Jari Kauppila, sooloili hyökkäysalueella ja pisti lopulta kiekon maalin kulmalta rystyltä maaliin.

Ansaittu voitto

Pelicansin 5-2 voittoa voidaan pitää täsyin ansaittuna. Heikkoa toisen erän alkua lukuunottamatta joukkue oli selvästi vastustajaansa edelle. Erityisesti ykkösketju innostui, kun se sai Joonas Jääskeläisen takaisin laidalle. Ketju tekikin joukkueen kaikki maalit, päätähtenä tehot 2+3 kerännyt Jari Kauppila. Myös Jämsen sai ilahduttavasti maalitilinsä auki.

Jyp oli kauttaaltaan heikko tänään. Ylivoima ei kulkenut, eikä alivoimassakaan kehumista ollut. Tasakentällisin joukkue oli vastaanottava osapuoli, eikä oikeastaan mikään ketju pystynyt luomaan painetta Pelicans-päätyyn. Jypillä on nyt hienon alkukauden jälkeen alla kolme tappiota, joten kurssi pitäisi saada kääntymään.

Hirvonen helpottunut

Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen oli ottelun jälkeen selvästi helpottunut. Hän oli tyytyväinen lähes koko otteluun omiensa osalta.

- Ensimmäinen erä lähti hyvin käyntiin. Haettiin aktiivista peliä ja laukauksia. Toisessa erässä lahjoitettiin kaksi maalia vastustajalle. Onneksi saatiin saatiin tasoitus nopeasti. Kolmannen erän alku toi taas mieleen ensimmäisen erän.

Jypin valmentaja Matti Alatalo oli pettynyt ja totesikin, ettei Jypin peli ollut toivotun näköistä.

- Peli oli sen luonteinen kuin odotettiinkin. Ei päästy omaan peliin sisään. Erikoinen peli kaikkine jäähyineen. Neljä aikaisempaa peliämme olivat ehjempiä kokonaisuuksia kuin tämä.