Blues katkaisi Pelicansin lennon

Pelicansin ja Bluesin välinen torstai-illan kamppailu tarjosi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lähes täyteen ahdetussa Lahden jäähallissa yleisölle tarjoiltiin vanhan ajan lätkää koko rahan edestä. Lopulta vierailijat Espoosta veivät välillä varsin tunteikkaaksikin paisuneen kiekko-oopperan ansaitusti lukemin 2-3 (1-0, 1-2, 0-1).
kuvakooste

Valokuvaajakin todisti Bluesin paremmuuden
[lue lisää]

Ennakkoasetelmat illan otteluun olivat selvät. Pelicans oli vienyt joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista, ja Blues himoitsi tuon sarjan katkaisemista. Vieraiden nälkää lisäsi ennestään se seikka, että espoolaiset olivat aiemmissa otteluissaan mailanmitan edellä lahtelaisia kilpakumppaneitaan mutta pelikaaniparven oli tästä huolimatta onnistunut molemmilla kerroilla napata pisteet mukaansa.

Espoossa pelatuiden edellisvääntöjen suurin sankari löytyi Pelicansin maalinsuulta. Tällä kertaa Antti Niemi sai kuitenkin todeta Bluesin maalissa loistoillan pelanneen Bernd Brücklerin piirun verran paremmakseen, jos kohta itävaltalaismaalivahti saikin enemmän apuja puolustajilta.

Brücklerin haamutorjunnat yhdistettynä Stefan Öhmanin kentällisen onnistuneeseen iltapuhteeseen takasi vieraille voiton, jota Blues halusi silminnähden enemmän kuin vastaan pyristellyt lintuparvi.

- Loistava taistelu joukkueelta, Bluesilla oli iso sininen sydän kehissä. Jätkät halusivat tätä (voittoa) aivan mielettömästi, iloinen valmentaja Petri Matikainen jutteli ottelun jälkeen.

Pelicans-leirissä tunnustettiin rehdisti vastustajan paremmuus.

- Kyllä Blues oli tänään hyvällä asenteella liikkeellä, samoin kuin meidän aiemmissakin kohtaamisissa. Blues hallitsi niitä, mutta ne ovat pomppineet meille. Kun ajattelee kolmen pelin saldoa, niin on ihan kohtuullista ajatella, että tänään pomppi heille, rauhallinen Hannu Aravirta aprikoi.

Vieraat aloittavat räväkästi

Blues jatkoi joukkueiden edellisistä kohtaamisista tuttua teemaa ensiminuuteista lähtien vauhdilla ja kovaa taklaten. Niemi hoiti Pelicans-maalilla kovalla rutiinilla pahimmat tilanteet, ja vieraiden alun kovan painostuksen jälkeen kiekkoja alkoi paukkua myös Brücklerin päätyyn.

Henri Laurilan hirmupyssylle avautui hieman ennen erän puoliväliä aloituksen jälkeen suora väylä espoolaismaalia kohti, mutta Blues-vahdin räpylä kimalsi pimenevässä illassa. Hetkeä myöhemmin Pelicans-puolustus sekoili omassa päädyssään ja kultakypärä Öhmanille avautui maukas tekopaikka. Hieman maalin sivustaan lirunut kiekko lähti voimalla ruotsalaisen lavasta, mutta Niemi peitti kulman hyvin.

Bluesin ylivoima erän puolivälissä jäi tyngäksi, kun Jesse Saarinen kirmasi hyvällä syötönkatkollaan läpiajoon. Dale Clarke koukki kuitenkin piskuisen spurttikoneen kumoon, josta kanadalainen passitettiin jäähyboksiin yleisön rankkarianeluista huolimatta. Seuranneella tasavajaalla turkoosipaitojen Ville Uusitalo tarjoili maalin kulmalta namupassin Matias Lopille, mutta Brückler venyi yleisöä kohahduttaneeseen pelastukseen.

Jäähyn jälkeen jo ennestään hyvävauhtinen kamppailu sai entisestään tuulta purjeisiinsa. Kumpikin joukkue taklasi ahkerasti ja yleisö sai viihdyttävää kiekkoa katsellakseen. Pienen jäähysuman päätteeksi Pelicans pääsi hieromaan puoli minuuttia ylivoimaa, minkä jälkipuoliskolla sumutorvi oli lähellä pärähtää soimaan. Maalin edessä päivystänyt Tuomas Santavuori haistoi Brücklerin poispotkiman reboundkiekon, mutta Clarke pilasi tuhannen taalan paikan pelaamalla Santavuoren mailan pois viime hetkellä.

Avausmaalia saatiin odottaa aina erän viimeisille minuuteille saakka. Punalampun syttyminen oli kokoonpanon ulkopuolelle usein jääneen Karo Koivusen todellinen taidonnäyte. Mies vatkasi kiekkoa espoolaismaalin takana siihen malliin, että hämmentynyt Brückler pyllähti jään pintaan. Aikansa riplailtuaan Koivunen siirsi nopeasti kiekon maalin kulmalle liukuneelle Olli Julkuselle, joka lukitsi ranteensa ja pamautti pikkumustan aivan etuyläkulmaan. Puoliksi maalinsa sisällä istuskellut Brückler ei voinut kuin levitellä hämmentyneenä käsiään lahtelaisyleisön hurratessa taustalla.

- Aikamoinen lätty Karolta, eihän sellaisesta paikasta voi erehtyä. Pääsin ampumaan ihan maalin kattoon, kauden toisen maalinsa viimeistellyt Julkunen iloitsi.

Saarinen kahdesti jäähyaitiosta karkuun!

Bluesin isokokoinen tutkapari Ville Viitaluoma – Oskar Osala aiheutti toisen erän alkuun melkoisen mylläkän pelikaanipäätyyn, ja onnistui hankkimaan Jesse Saariselle jäähyn. Hyvännäköisestä pyörittelystä huolimatta vieraiden todelliset maalipaikat jäivät vähiin, ja ne vähät Antti Niemi selvitti. Joukkueiden tultua täysilukuisiksi Evan Schwabe vapautti jäähyaitiosta pongahtaneen Saarisen läpiajoon. Tilanne kuihtui tyngäksi kiekon ajauduttua Brücklerin patjoihin, mutta sitten alkoi tapahtua.

Ensin Saarinen liukui maalivahdin syliin ja kaupan päälle vielä tuuppasi tätä hieman. Bluesin puolustus säntäsi dramaattisen näköisesti jään pintaan lennähtäneen Brücklerin luo, ja niin ryntäsi myös Pelicansin räksyrakki Leo Komarov. Tunteet kävivät hetkittäin todella kuumina, mutta lopulta tilanteesta tuomittiin jäähy vain Saariselle. Bluesin ylivoima pyöri tehottomasti, ja kuin toisinnoksi edellisestä Jesse Saarinen karkasi jälleen boksista päästyään läpiajoon. Silläkin kertaa mies maskin takana vei voiton.

SM-liiga timeoutin jälkeen oli yleisön vuoro kuumentua, kun Oskar Osala taklasi Ville Uusitalon voimakkaasti laitaan. Tuomari näki hurjannäköisen tilanteen kuitenkin puhtaana, mutta täpötäysi areena buuasi voimakkaasti oikeudenjakajille Uusitalon hoiperrellessa hedelmäpeli silmissään takaisin vaihtoaitioon.

Sekavaksi meni myös peli, joka aaltoili villisti päädystä päätyyn. Välillä osansa sai myös linjatuomari, joka jäi nakiksi kahden pelaajasämpylän väliin. Joukkueiden maalien suulla nähtiin tuon tuosta nujakoita, ja raitapaidoilla riitti setvittävää. Kypärää ja hanskaa lensi jäähän samaa tahtia kuin pelaajia vaelsi jäähyaitioon.

Pelicansin ykkösketju ei saanut torstaina itsestään läheskään parastaan irti. Matias Lopin johtama vitja taisikin hakea otteluun tuntumaa alkulämmittelyn sijaan pakastinarkusta, sen verran jäissä miehet pelasivat. Kerran kolmikko sentään väläytti osaamistaan, ja sen tuloksena oli 2-0-maali.

Marko Jantunen sivalsi kiekon tolppaan, mistä se kimposi onnekkaasti Brücklerin selän kautta maaliin. Kunnia maalista kuuluu mainion esityön tehneelle Vili Sopaselle, joka nousi röyhkeästi hyökkäysalueelle ja siirsi kiekon pienessä tilassa Jantuselle lauottavaksi.

Bluesin ratkaisee ylivoimalla

Vierailijat eivät kuitenkaan jääneet ihmettelemään tappioasemaansa. Erän lopulla Blues pääsi kahden miehen ylivoimalle, ja hyödynsi tilaisuutensa. Arto Laatikainen pamautti Ryan Kellerin poikittaissyötöstä siniviivalta terävän kudin alakulmaan, ja peli oli 2-1.

Montaa kymmentä sekuntia ei edellisestä ehtinyt kulua, kun Blues iski jo toistamiseen. Kavennusosumaa seuranneella 5-4-ylivoimalla tuore maalintekijä Laatikainen sai pysäytettyä Ville Viitaluoman syöttämän kiekon aivan siniviivan päällä – olkoonkin, että tunteikas lahtelaisyleisö oli asiasta voimakkaasti toista mieltä. Carlo Grünn sai mailansa Laatikaisen kudin väliin ja lätty pujahti Niemen längistä tasoitukseksi 2-2:een.

Aravirta herätteli omiaan kolmannen erän alkuun Stefan Öhmanin kentällisen luoman hurjan mylläkän jälkeen. Pieni hapenotto ei kuitenkaan auttanut, sillä Blues painoi päälle entistä kovemmin. Lopulta kotijoukkueen pitkän kiekon roiskiminenkaan ei enää auttanut. Pelicans oli pakotettu rikkomaan, ja pian vieraat jo pyörittelivätkin tuloksekkaasti kahden miehen ylivoimaa. Niemi teki kaiken voitavansa, mutta maestro Öhman painoi lätyn väkisin häkkiin Niemen tuplatorjuntojen jälkeen.

Maalin jälkeen Pelicansin peli sekosi, ja espoolaiset veivät turkoosipaitoja kuin pässejä narussa. Yleisö sai kuitenkin vielä lopussa aihetta kynsienpureskeluun Bluesin narisuttaessa urakalla jäähyaition ovea. Tasoitus olikin enemmän kuin lähellä Osalan ottaman jäähyn aikana, mutta kumilaatta pysähtyi hirvittävän lihamuurin läpäistyään vain maaliviivan tuntumaan.

Vierailijat ottivat viimeisillä minuuteilla vielä pari jäähyä lisää, ja isännille kannettiin hopeatarjottimella mahdollisuus tasoitukseen. Pelicans loi suuremman määrän maalintekopaikkoja kuin mikä on lakolla uhkaavien hoitajien yhteenlaskettu summa, mutta kiekko ei koskaan löytänyt tietään maaliin. Kiitos tästä kuuluu paitsi kumiukko Brücklerille, myös pelikaanien kädettömälle viimeistelylle.

Koutsit juttelivat mukavia

Bluesin leirissä oltiin ottelun jälkeen syystäkin iloisia. Onnistujia oli monella rintamalla: illan tehomies Laatikaisen lisäksi silmään pistivät orkesteria johtanut Öhman, läpi ottelun hanakasti vääntänyt Osala sekä tietysti kiekkomagneettina häärinyt Brückler. Myös Camilo Miettisen esitys oli kiitettävä. Vastaavanlaisella esityksellä miehen ei enää jatkossa tarvitse pelätä passitusta takaisin Mestikseen.

Illan soundina oli siis blues, vaikka voittajien suoritus muistuttikin enemmän koven luokan rock-repäisyä. Tyytyväisyys paistoi valmentaja Petri Matikaisen kasvoilta.

- Nämä kaikki ottelut Pelicansin kanssa ovat olleet taistelupelejä, hyvin vähämaalisia ja tiukkoja. Meillä oli vaikea paikka, kun oli paljon loukkaantumisia. Pitää nostaa nuorille hattua. Paljon kokemattomia pelaajia kokoonpanossa, mutta tänään tultiin taistelemaan, ja mun mielestä se näkyi jäällä loppuun asti.

Hannu Aravirta kävi ottelun aikana penkin takana välillä hyvinkin kuumana. Pelicans-käskyttäjä sai toisen erän lopulla jopa kahden minuutin rangaistuksen arvosteltuaan tuomarin toimintaa.

- Schwabe sai kiekollisena pelaajana poikittaista kulmassa. Kysyin sitten päätuomarilta ilman yhtään kirosanaa − vaikka olihan se mun reaktio aika äänekäs − että miksei vihelletty jäähyjä, selkeitä kakkosia olisi koko ajan. Sen vielä jotenkin ymmärtäisin, jos olisi ollut varoitus alla, mutta nyt ei ollut. Keräsen kommentti oli, että ”joskus pitää tehdä kovia ratkaisuja”, Aravirta mutristeli.

Tähän asti liigan murhaavinta ylivoimapeliä esittänyt Pelicans jäi Bluesia vastaan nuolemaan näppejään. Tehottomuutta harmitteli myös Aravirta.

- Tänäänkin oli niitä paikkoja. Joskus pomppii, joskus ei. Santavuorella taisi olla kaksikin kertaa metristä tyhjä maali, mutta jostain se vaan tulee, ettei mene edes avopaikoista sisään, Aravirta totesi päätään pyöritellen.

Seuraavaksi Pelicans pääsee yrittämään toimivampia ylivoimakuvioita lauantaina, jolloin se matkaa Kuopioon KalPan vieraaksi. Bluesin bussi puolestaan köröttelee takaisin Espooseen, jossa joukkue vastaanottaa maanantain mittelössä sarjakärkeen nousseet Kärpät.