Tappara jälleen Lukkoa vahvempi

LIIGA / Raportti
Tampereen Tappara otti Rauman Lukosta jo kauden neljännen voittonsa tiistaina Äijänsuolla. Ottelun ratkaisumaaliksi jäänyt osuma syntyi vain reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Teemu Nurmi pääsi siirtämään irtokiekon sisään.

Suurin hämmästyksen hetki ottelussa koettiin varmasti jo ennen aloitusvihellystä, kun kotijoukkueen maalivahtikaksikoksi kuulutettiin A-juniorit Antti Raanta ja Atte Engren.
Torjuntavastuun ottelussa kantoi armeijan harmaista hätiin hälytetty Engren.

kuvakooste

Virka-apua Säkylästä
[katso kuvat]

Ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä, mutta hieman enemmän peli pyöri vierasjoukkueen päädyssä. Tapparan Teemu Aalto joutuikin ottelun kahdeksannella minuutilla turvautumaan laittomiin keinoihin ja niinpä ottelun päätuomarikaksikko Aleksi Rantala-Teemu Salminen passitti puolustajan kahden minuutin istunnolle koukkaamisesta.

Kotijoukkue ei kuitenkaan kauaa ehtinyt olla ylivoimalla, sillä Petri Lammassaari ja Juha Alén ottivat peräjälkeen hölmöt jäähyt ja hetken päästä Lukko olikin kahden miehen alivoimalla.

Tappara aloittaa maalinteon

Lammassaaren rangaistus oli juuri ehtinyt päättymään, kun vierasjoukkueen ylivoimapyörityksen keskellä kiekko ajautui Aallolle Lukko-maalin vasemmalle b-pisteelle. Ajassa 10.13 kovasta laukauksestaan tunnettu Tappara-pakki lähetti tarkan kudin, joka sujahti Engrenin selän taakse. Syöttöpisteet osumaan saivat Andre Benoit ja Timo Koskela.

Ottelussa paljon rangaistuksia jaellut tuomarikaksikko ei laittanut ylivoimamaalin jälkeen pillejään taskuun, vaan kahta minuuttia myöhemmin oli kirvesrintojen vuoro kärsiä kahden miehen alivoimaa. Isäntäjoukkue saikin näyttävän näköistä pyöritystä Tapparan päätyyn, mutta laukaukset jäivät puuttumaan, eikä tasoitusmaalia syntynyt.

Kotijoukkueen vuoro oli jälleen erän viidennellätoista minuutilla pelata alivoimaa, kun Matti Kuusisto lähetettiin hieman kyseenalaisesta taklauksesta istunnolle. Tällä kertaa Tapparan ylivoima kuitenkin yskähteli, ja Lukko pääsikin kuin varkain 2-1-hyökkäykseen Pekka Saarenheimon ja Justin Morrisonin voimin.

Tilanteessa kiekkoa pitänyt Saarenheimo päätyi tekemään oman ratkaisun ja lähetti tarkan rannelaukauksen, joka viuhui ohi Lehdon ajassa 16.14. Tasoitusmaaliin syöttöpisteen sai puolustaja Mike Siklenka.

Tasainen toinen erä

Toinen erä alkoi kotijoukkueen ylivoimalla, kun vierasjoukkueen Teemu Nurmi istui vielä puolitoista minuuttia ensimmäisen erän lopulla saamaansa rangaistusta. Lukko oli kuitenkin ylivoimalla erittäin vaisu, eikä pystynyt juuri minkäänlaisiin ratkaisuihin.

Tappara pääsi Nurmen rangaistuksen jälkeen hyvin peliin mukaan ja saikin pelin pyörimään entistä enemmän kettupaitojen kenttäpäädyssä. Vieraiden hätyyttelyt näyttivät kuitenkin menevän usein kulmapainiksi, mutta sieltäkin saa rakennettua maalipaikkoja, kuten nyt nähtiin.

Kiekon pyöriessä kulmassa lähti Lukko-puolustus jostain syystä molempien miesten voimin sitä selvittämään. Lopulta kumilätkä päätyi Nurmen kautta Jori Lehterälle, joka syötti ovelasti aivan yksin maalille unohtuneelle Jonas Enlundille. Enlund veti suoraan syötöstä, eikä Engren voinut mitään. Ajassa 24.10 kiekko oli maalin alanurkassa ja vierasjoukkue jälleen johdossa.

Hieman maalin jälkeen alkoi taas tuomarikaksikon linja tiukentua. Toisen erän ensimmäisen yhdeksän minuutin aikana rangaistuksia ei vielä oltu jaettu, mutta tämän jälkeen miehiä alettiin lähettää rangaistusaitioon vuorotellen molemmilta joukkueilta.

Rangaistusten jälkeen ote siirtyi selvästi Lukolle ja hieman ennen erän loppua nähtiinkin todellinen tahtomaali. Lähinnä puolustavan sentterin roolista tunnettu Tero Koponen nousi hyvin laitaa pitkin ja ajoi röyhkeästi maalille.

Lopulta Koposen onnistui yllättämään myös Lehdon, kun hän nosti kiekon aivan lähietäisyydeltä maalin kattoon. Päätuomari Salminen kävi kilauttamassa vielä yläkertaan, mutta näytti keskiympyrää maalin merkiksi. Syöttöpisteet ajassa 38.54 syntyneeseen osumaan saivat Semir Ben-Amor, sekä Petri Tähtisalo.

Tappara ratkaisee ottelun lopussa

Kolmas erä alkoi jälleen Lukon ylivoimalla, kun Janne Grönvall otti toisen erän lopussa rangaistuksen estämisestä. Tällä kertaa yritystä oli enemmän, mutta maalit jäivät silti puuttumaan. Rangaistuksen päätyttyä peli muuttui tasaiseksi ja pyöri erittäin paljon keskialueella.

Kolmannen erän kuluessa näytti siltä, että tuomareiden tiukka linja oli muuttunut erittäin paljon sallivampaan suuntaan. Rangaistuksia ei tuntunut tulevan mistään, vaikka molemmilla olisi siihen ollut aihetta. Kolmannen erän ensimmäinen kymmenminuuttinen olikin melko tuskaisen näköistä miekkailua, jossa nähtiin myös paljon pitkiä kiekkoja.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla nähtiin jo yksi rangaistuskin, kun Grönvall käytti puolustusalueella mailaa turhan korkealla ja lähti kahden minuutin istunnolle. Ylivoimalla Lukko sai aikaan näennäistä pyöritystä, mutta kuvioiden loppuun saattaminen tuntui edelleen olevan tuskaa.

Juuri kun alkoi näyttää siltä, että ottelu menee jatkoajalle. Ratkaisi illan hahmo Teemu Nurmi ottelun vieraiden iloksi. Tapparan nuorisoketju värkkäsi hyökkäyksen, jonka seurauksena kiekko jäi pyörimään Engrenin maalin eteen. Lukon puolustus ei kiekkoa huomannut pois siivota, ja juuri kun Engren oli pääsemässä siihen käsiksi, tuikkasi Nurmi sen maaliin ajassa 58.42. Syöttöpisteet Lehterälle ja Enlundille.

Reilua minuuttia myöhemmin vieraiden puolustaja Jussi Halme kaunisteli lukemat vielä 2-4:ään iskemällä Janne Ojasen aloitusvoiton jälkeen kiekon tyhjään Lukko-maaliin. Näin Tappara voitti Lukon neljännen kerran tällä kaudella.

Lehdistötilaisuuden löpinöitä

Lehdistötilaisuudessa ensimmäisen puheenvuoron käytti vierasjoukkueen luotsi Rauli Urama.

- Onnekas voitto. Kaksi erää oltiin todella hermostuneita. Lukko tuli päälle ja Lehto piti meitä välillä pystyssä, Urama näki.

- Kolmannessa erässä sitten rauhoituttiin ja pystyttiin pelaamaan omaa peliä. Voittomaali tuli hieman onnekkaasti myös. Lehto ja onni olivat tänään meidän avaintekijöitä.

Kotijoukkueen valmentaja Mika Toivola näki asiat pitkälti samoin kuin virkaveljensä.

- Ralen kanssa samoilla linjoilla pelistä. Kyllä meidän olisi siinä toisessa erässä pitänyt pystyä maaleja tekemään. Siinä oli jo muutama tilanne, että kädet meinasi nousta pystyyn, mutta ei se vaan mennyt maaliin asti, Toivola tuumasi.

- Ylivoima meillä on edelleen haussa, nyt kun on uusia kavereitakin tullut sinne. Toisaalta ihan sama ollaanko ylivoimalla, alivoimalla vai viidellä viittä vastaan, mutta paikoista pitää silti saada sisään.

Kysyttäessä mielipidettä nuoren Atte Engrenin liigadebyytistä, totesi Toivola lyhyesti.

- Maalivahdit olivat tänään hyviä molemmissa päissä. Ei moittimista kummankaan esityksissä.

Lukko kohtaa seuraavaksi lauantaina 2.2. kotonaan rakkaan vihollisensa Porin Ässät. Tappara puolestaan saa torstaina 31.1. vieraita Jyväskylästä, kun JYP saapuu Hakametsään.

» Lähetä palautetta toimitukselle