HIFK sinetöi Tolvasen kohtalon

LIIGA / Raportti
HIFK oli tänään askeleen Lukkoa edellä etenkin viimeistelytehokkuudessa, ja pääkaupunkiseutulaiset veivätkin kaikki pisteet kotiin selvällä 5-2-voitolla. HIFK:n ratkaisumiehenä toimi kaksi maalia viimeistellyt Janne Hauhtonen. Lukon tappio jäi lopulta päävalmentaja Jarmo Tolvasen viimeiseksi joukkueen vastuuvalmentajana.
potkut!

Tolvaselle kenkää Lukosta
[lue lisää]



Kuvia ottelusta
[katso kuvat]

Hauhtosen toinen osuma jäi lopulta voittomaaliksi, ja käytännössä tämä toisen erän puolivälissä syntynyt 0-3-osuma katkaisi Lukon ohuen selkärangan. Itse osuma kuvasti Lukon nykytilaa varsin täydellisesti. Puolustajat seilailivat ties missä, ja Hauhtonen sai nousta maalille aivan vapaasti. Taidokas viimeistely ei lopulta jättänyt Scott Langkow’lle mahdollisuuksia.

HIFK:n päävalmentaja Doug Shedden oli tyytyväinen paluuseen voittojen tielle.

- Tiesimme, että oli tärkeää saada ottelun avausosuma aikaan, ja siinä onnistuttiinkin tänään. Kaiken kaikkiaan pelasimme tasapainoisen ja hyvän ottelun.

Jarmo Tolvanen kehui vierailijoiden maalintekotaitoa.

- HIFK oli maalipaikoissa todella tehokas. Me ei jääty paikkojen määrässä juuri HIFK:n jälkeen, mutta maalinteko oli vaikeaa.

HIFK opasti maalinteossa

Ensimmäiseen erään kotijoukkue saapui selvästi sisuuntuneena Ässä-tappiosta. Lukolla olikin ottelun alkuun muutama mukava maalitilanne, mutta Jarkko Kauvosaari ja Petri Lammassaari epäonnistuivat laukauksissaan.

Vierailijat eivät sitten paikkojaan tuhlanneet. Janne Laakkonen tuli, näki ja teki maalin. Siinä ei auttanut Lukon puolustajan Antti Bruunin epätoivoiset estelyt. Laakkosen kädet kävivät vikkelään, ja kiekko oli verkossa.

HIFK:n päästessä pelaamaan ylivoimaa, nähtiin ottelun toinen osuma. Siirretyn rangaistuksen aikana Janne Hauhtoselle tehtiin kunniakuja maalille, eikä mies jättänyt tilaisuuttaan hyödyntämättä. Maalivahti Langkow’n sekä puolustaja Erik Hämäläisen näennäinen maalin suojelu ei pystynyt estämään osuman syntymistä.

Ei ole ihme, että helsinkiläiset löytyvät sarjan kärkipäästä, sillä sen verran terävää joukkueen maalineduspelaaminen on. Tänään Lukon avauspelaaminen näytti jopa hieman paremmalta aiempiin peleihin verrattuna, mutta silti HIFK:n terävät hyökkäykseen lähdöt olivat kuin suoraan jääkiekon oppikirjasta.

Mitä loppuerän tapahtumiin tulee, niin niitä ei juuri ollut. Lähinnä ihmetystä herätti päätuomari Hannu Henrikssonin erikoinen, joskin tasapuolinen linja.

HIFK ei jätä Lukolle mahdollisuuksia

Toisen erän alkuun HIFK:n Ville Varakas kolisutteli maaliputkea. Myös Toni Häppölällä oli loistotilaisuus, mutta tällä kertaa viimeistelytehokkuudessa oli parantamisen varaa. Nopean vastaiskun päätteeksi Häppölän laukaus suuntautui vapaasta paikasta ohi maalin.

Erän puolivälissä Hauhtonen siis siirsi vieraat kolmen maalin johtoon. HIFK kaunisteli lukemia vielä ylivoimalla erän päätteeksi. Hyvän kuvion päätteeksi Pasi Saarinen ampui tarkan laukauksen aivan maalin yläkulmaan.

Kolmas erä näytti jo pelkältä muodollisuudelta, mutta Lukko antoi kotiyleisölle sentään pientä aihetta iloon. Kahden miehen ylivoimalla Tommi Hannus onnistui sutimaan 1-4-osuman verkkoon. Tomas Kucharcikin kavennettua lukemat tarkalla rannevedollaan 2-4:ään, saattoi joillain katsomossa syntyä pieni toivonkipinä mahdollisesta ihmenoususta.

HIFK kuitenkin heräsi pelaamaan Lukon toisen maalin jälkeen, eikä voittajasta enää ollut epäselvyyttä. Aivan ottelun lopussa Peter White vielä kaunisteli ylivoimalla vierailijoiden voittolukemia.

Tolvasen aika ohi

HIFK-tappio synkensi Lukon tilannetta entisestään. Optimistisimmat katsojat olivat ajoittain havaitsevinaan Lukon pelissä pieniä kehittymisen merkkejä. Avauspeli oli pätkittäin tarpeeksi ripeää, ja ylivoimapelikin oli jokseenkin katsottavaa. Pienistä positiivisista merkeistä huolimatta Lukon pelissä oli silti suuria puutteita.

Ottelun voiton kannalta tärkeitä tekijöitä ovat puolustuspelaaminen ja maalinteko. Nämä molemmat seikat olivat tänäänkin varsin sekaisin, ja voi vaan ihmetellä mitä joukkueessa on esimerkiksi joulutauolla harjoiteltu. Yksistään valmentajan harteille ei heikkoja esityksiä voi laittaa. Pelaajistossa oli tänään vain harvoja valopilkkuja. Heistä mainittakoon yritteliäät Petri Lammassaari sekä Mikko Luovi.

Ottelun jälkeen ex-valmentaja Jarmo Tolvanen ei häviötä juurikaan selitellyt, ja totesi että ainoa tie parempaan olisi tullut työnteon kautta. Seurajohdosta asiaa vielä kommentoitiin painottamalla pitkäjänteisen työn merkitystä. Pitkäjänteisyys tosin tarkoitti tässä tilanteessa muutamaa tuntia.

» Lähetä palautetta toimitukselle