Raumalla huonon ylivoiman ja hyvän alivoiman ilta

LIIGA / Raportti
Äijänsuolla käydyn kuuman ja sähköisen paikalliskamppailun rikkoi jopa järjetön määrä kahden minuutin rangaistuksia. Saksalaistuomari Martin Reichert vihelsi 26 kertaa pilliin jäähyn merkiksi. Pelin pääkohdiksi nousivat Ässien loistava alivoima, Ässä-maalivahti Juuso Riksmanin varma peli sekä Pasi Peltosen yksi ylivoimamaali.

Ässien valmentaja Mika Toivolalla oli selvä näkemys pelistä.

- Tänään ei mennyt ihan käsikirjoitusten mukaan, todella sekava peli noilla minuuttimäärillä.

Lukon valmennusjohto otti myös kantaa tuomarilinjaan.

- Jos tämä kerran tähän on menossa, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan, että otetaan tarkkaan jäähyt. Tarvitsisi olla vain joku varoaika tällaisessa. Siitä ei tule mitään, että muutetaan linjaa näin paljon kesken kauden, kommentoi pelin jälkeen Jarmo Tolvanen.

Porin Ässät otti jo kauden kolmannen voittonsa länsirannikon ikuisten taistelupukareiden kohtaamisessa. Ässät on täten saamassa henkisen yliotteen pahimmasta vihollisestaan.

Rauman Lukon kotituska sai tappion myötä ikävää jatkoa. Tämäniltainen peli oli jo viides perättäinen kotona hävitty. Totutusti raumalaisyleisö on kovin kriittinen. Vielä tänään yleisöä oli yli 4100 henkeä, mutta jolleivät otteet pian parane, alkaa se näkyä myös katsomossa.

- Onko se hermostuneisuutta vai mitä se on. Jokaisella pelaajalla on eri tunnetila peliin. Vaikea vastata, mietti Jarmo Tolvanen.

Ässät näytti alusta asti mistä tämän ottelun jälkeen tultaisiin puhumaan. Lukko tuli hyvin alueelle, mutta menetti kiekon kerta toisensa jälkeen porilaisille. Lukon peli, ja ennen kaikkea viimeistelytaidot näytti todella surkeilta, mutta todellisuudessa Ässien alivoima oli vain niin loistavaa, että Lukon todelliset maalipaikat olivat harvasssa.

Ensimmäinen erä Lukon vyörytystä

haastattelu

Pasi Peltonen laukoi ratkaisuosuman.
[lisää]

Heti pelin alettua saksalaistuomari teki selväksi, että tänään vihelletään pienetkin rikkeet. Ottelua oli pelattu vain 17 sekuntia, kun pilli oli suussa ensimmäisen kerran. Lukon Markku Paukkunen komennettiin jäähylle koukkaamisesta.

Lukko pelasi röyhkeästi estäen Ässiä edes suunnittelemasta maalia. Näin vältyttiin tällä kaudella tutuksi tulleelta alkusekuntien takaiskulta. Alivoimaa tosin Lukko joutui pelaamaan vain minuutin, kunnes Ässien jäähyaition oven saranoita kulutettiin illan ensimmäistä kertaa.

Alkuminuuttien jäähyjen jälkeen peli alkoi asettua uomiinsa. Lukko rynnisti kohti Ässien päätyä aina uudestaan ja uudestaan, vain todetakseen puolustuksen sekä Riksmanin olevan pelivireessä tänä iltana.

Ässien ainut todellinen maalintekopaikka syntyi, kun ottelua oli käyty viitisen minuuttia. Illan selkeästi paras parivaljakko Marko Kivenmäki ja Kristian Kuusela pääsi kahdestaan haastamaan Lukko-puolustuksen. Lukon ainoa paikalla ollut puolustaja peitti hienosti syöttömahdollisuudet, ja Kuusela oli pakotettu laukomaan. Kettujen maalissa hyvän pelin pelannut Scott Langkow koppasi vedon varmasti.

Ensimmäisessä erässä parhaat kotijoukkueen maalipaikat siunaantuivat nuorille huippulupauksille. Ensin Miikka Tuomainen runnoi omalta alueelta asti hyökkäyspäätyyn asti päättäen hienon nousunsa kovaan vetoon. Heti tilanteen jälkeen Petri Lammassaaren kädet eksyttivät Ässä-puolustajat. Molemmilla kerroilla kotiyleisön harmiksi Juuso Riksman torjui varmasti maalintekoyritykset.

Avauserässä Ässille vihellettiin kuusi jäähyä ja Lukolle vain kolme. Maaottelutauolla Lukon harjoituksissa pääpaino oli nimenomaan ylivoimapelissä. Lukko sai siis loistavan tilaisuuden kokeilla tosipaikassa kuvioitaan. Kuviot pyörivät hyvin, mutta vedot jäivät vähiin.

Saksalaistuomarin linja repeilee toisessa erässä

Ottelun toinen erä oli Ässiltä selkeästi parempi kuin ensimmäinen. Maalintekopaikkoja riitti tuhlattavaksi asti. Ehdottomasti paras tuhlattu paikka nähtiin Pasi Nielikäisen pyyhkäistyä kiekosta ohi metrin etäisyydellä tyhjästä maalista.

Paljon puhuttanut tiukka tuomarilinja sai kovia kolauksia heti alussa. Lukon Teemu Normio pääsi yksin läpi ja perässä roikkui ainoastaan Ässien puolustaja Pasi Peltonen. Normio oli liian nopea Peltoselle, joten hän näki ainoaksi keinokseen koukata hyökkääjä takaapäin. Päätuomari näki rikkeen, mutta vihelsi pienen rangaistuksen Peltoselle selvän rangaistuslaukauksen sijaan.

Johtaneen ylivoiman Lukko pelasi huomattavasti paremmin, kuin avauserän yhtäkään vastaavaa. Nyt uskallettiin jo laukoakin, viitisen hyvää laukausta kohti maalia, mistä syntyi heti pientä paniikkia maalin suulle.

Erän puolivälissä Riksman meni maalinsa taakse pysäyttämään kiekkoa. Paikalle saapui Ässä-puolustaja sekä Lukko-hyökkäyksestä Juhamatti Yli-Junnila. Tuomari seisoi vieressä, kun Yli-Junnila pysähtyi ennen kontaktia vastustajan maalivahtiin. Useampi sekunti tämän jälkeen Riksman pakitti askeleen ja hyppäsi naamalleen jäähän. Lieneekö saksalainen ollut huonossa kulmassa tapahtumapaikkaan, vai miten kaikki 4000 raumalaista näkivät filmauksen mutta pilliä pitelevä raitapaita ei? Tapahtunutta seurasi Yli-Junnilan kahden minuutin jäähy sekä noin viiden minuutin vihellyskonsertti. Ainakin kotiyleisö heräsi.

Erän puolivälin jälkeen molempien joukkueiden fanit saivat ihmetellä äkkinäistä mielentilan muutosta, sillä enää ei selviäkään jäähyjä vihelletty.

Ottelun ainut maali syntyi toisen erän loppupuolella Ässien hyvän ylivoimapyörityksen jälkeen. Kiekko siirrettiin kulmasta keskelle nousseelle Pasi Peltoselle. Hän sai rauhassa katsoa ja laukoi terävästi ranteella aivan yläkulmaan. Tilanteessa Scott Langkow oli voimaton.

Takaiskumaalin koettuaan Lukko piristyi ja näytti vielä taistelevansa ottelun voitosta. Kovan rynnistyksen jälkeen kiekko toimitettiin maalinedustalle. Aikansa nahisteltua kentällä olleet kettupaidat nostivat kädet hallin kattoa kohti. Päätuomari näytti empimättä, että tilanne tarkastetaan videolta. Linjatuomarit näkivät ilmeisesti tilanteen paremmin ja kertoivat Lukon pelaajien olleen maalivahdin alueella, täten maali hylättiin.

Ottelun ainoa suurempi torikokous nähtiin, kun Ässien Juha Kiilholma nousi haastamaan Langkow’n. Kiilholma harmistui kanadalaismaalivahdin hyvästä torjunnasta ja koppasi tätä mailalla pillin vihellyksen jälkeen. Langkow ei pitänyt ajatuksesta ja löi Kiilholmaa empimättä päähän. Samassa hetkessä kaikki kenttäpelaajat olivat päällekäin maalin viereen syntyneessä kasassa. Kiilholmalle tuomittiin 2+2 minuuttia sekä Langkow’lle 2 minuuttia rangaistusta.

Kolmannessa erässä Lukko löi päätään seinään

Vain Scott Langkow piti Lukon toiveita elossa loppuun asti. Jo erän viiden ensimmäisen minuutin aikana Ässien loistavien maalipaikkojen laskemiseen tarvittiin kahden käden sormia. Ensin Pasi Peltonen pääsi toistamiseen haastamaan Langkow’n samasta paikasta, mistä edellinen rannelaukaus upposi yläkulmaan. Tällä kertaa Langkow esitti parastaan venyen hienosti kiekon eteen.

Seuraavista vedoista yksi lirui kiekon verran takatolpan ohi, ja yksi osui maalin kehikkoon sekä muutama kilpistyi Langkow’n patjoihin.

Ottelun hienoimman yksilösuorituksen esitti Lukon Petri ”Lapijoen Lemieux” Lammassaari. Ehkä liigan huikeimmilla käsillä hän veivasi kolme patapaitaa kahville, jonka jälkeen tarjoili Ilkka Heikkiselle vetopaikan. Riksman oli sitä mieltä, että tämä suoritus jätetään kruunaamatta ja torjui viimeistely-yrityksen.

Lukolla oli päätöserässä todellisia maalipaikkoja ainoastaan edellä mainittu yksi. Muissa tilanteissa toistui sama kaava, joka nähtiin läpi koko ottelun. Lukko nostaa hyökkäyksen ja jäätyy viimeistelyssä.

Valmentajista Mika Toivola kehui molempien joukkueiden otteita sekä pelin tunnelmaa.

- Kova taistelu tänään molemmilta joukkueilta.

Myös hieman parannettavan varaa Ässien päävalmentaja näki omiensa pelissä.

- Meidän täytyy saada erikoistilannepelaaminen kuntoon, valotti Toivola lähipäivien harjoittelun painopistettä.

Pelissä ei ollut selkeää linjaa oikeastaan ollenkaan ottelun aikana, tämä harmitti Lukon vastuuvalmentajaa.

- Tänään ei pelattu täysin kentällisin oikeastaan ollenkaan ja me oltiin huonompia ylivoimalla sekä alivoimalla, kommentoi Jarmo Tolvanen.

Tilastojen mukaan Lukon ylivoima tuottaa maalin keskimäärin 12 minuutin pelaamisen jälkeen. Suuren jäähymäärän ansiosta ylivoimaa oli tarjolla rutkasti enemmän, mutta tuloksetta.

- Jossain vaiheessa me saatiin ylivoima kuntoon, ja joku rytmi siihen. Tänään meiltä puuttui pelaajat, jotka olisivat ottaneet vastuuta maalintekotilanteissa, harmitteli Tolvanen.

Porin Ässät kohtaa seuraavaksi kotonaan Tampereen Ilveksen lauantaina. Rauman Lukko puolestaan pelaa vasta sunnuntaina illan ainoassa ottelussa Espoo Bluesin vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle