Jokerit Pelicansin seuraksi Marski Cupin finaaliin

Jokeriammattilaisten rutiini riitti 0-5 (0-1, 0-1, 0-3) voittoon KooKoosta Marski cupin ensimmäisenä päivänä. Jos paremmasta joukkuesta ei jäänyt epäselvyyttä, niin ei myöskään ottelun parhaasta pelaajasta: KooKoon NHL-varattu Carl Grahn oli kiekon tiellä peräti 55 kertaa. Lukemista ja jo etukäteenkin selvästä tasoerosta huolimatta isäntäjoukkue antoi oivan vastuksen hallitsevalle Suomen Mestareille.

Ottelu alkaa varovaisella tunnustelulla. Runsaasti työllistetty KooKoo-vahti Carl Grahn joutuu ensimmäisen kerran tositoimiin kahden minuutin pelin jälkeen, kun Frank Banham testaa miehen kyvyt. Ilman maskimiehiä Banhamin laukaus ei kuitenkaan Grahnia yllätä. Toisessa päässä Markus Helanen puuttuu peliin nelisen minuuttia myöhemmin, pysäyttäen ensimmäisenä purkukiekon perään rynnineen Tatu Katteluksen voimattoman tökkäisyn.

Ensimmäiset todelliset maalipaikat aukeavat joukkueille lyhyessä ajassa hieman ennen erän puoliväliä. Ensin Toni Sihvonen vetää avopaikasta yli KooKoo-maalin ja vastahyökkäyksestä nuori Ossi Louhivaara pääsee etenemään aina Jokerimaalin kulmalle asti. Seuraavaksi läpiajoon pääsee viime kaudella Kiekko-Vantaata edustanut Ilari Filppula, mutta Grahn venyy loistavaan pelastukseen.

Ottelun avausmaalin rakentaa kokenut kaksikko. Antti Aalto saa pitää kiekkoa kouvolalaismaalin takana kaikessa rauhassa, ja hän malttaakin odotella maalin eteen lipuvaa Ville Peltosta. Peltonen iskee maalintekijänä kiekon tarkasti ylänurkkaan, ja taululle syttyvät lukemat 0-1 ajassa 12.09. Kolmisen minuuttia on kulunut maalista ja Aalto on jälleen pahanteossa. Hän hassuttaa KooKoo-pakit upeasti, mutta Grahn estää toisen maalin syntymisen. Ensimmäisen erän loppupuolella saa vielä Tomek Valtonenkin paikan, mutta hän ohjaa lätyn ohi tyhjän maalin.

Myös toisen erän ensimmäisen tilanteen rakentaa Banham, joka tällä kertaa laukoo kuitenkin ohi maalin. Kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen pääsee vuorostaan Teemu Laine läpiajoon, mutta KooKoon veräjänvartija vetää jälleen pitemmän korren. Heti Laineen tilanteen jälkeen Tomi Lindfors saa samanlaisen paikan, mutta myös Helanen on tilanteen tasalla, eikä maalia synny. Myös Timo Vertala kokeilee onneaan, mutta hehtaaripyssy suuntautuu yli maalin.

Seuraavassa vaihdossaan Vertala koukkii itsensä rangaistusaitioon hölmöiltyään aivan turhaan hyökkäysalueella. Kouvolalaiset eivät kuitenkaan ehdi saada ylivoimakuvioitaan kuntoon, kun päätuomarina toiminut entinen liigakiekkoilija Tom Laaksonen viheltää jäähylle kotijoukkueen Tony Grönroosin korkeasta mailasta. Jos tuomio ei ollut tasoittava, niin ainakin narripelaajan heittäytyminen oli hyvin turkkalainen. Jokerit pyörittää ylivoimaansa hurjalla tempolla, ja lopulta kokenut kehäkettu Ville Peltonen siirtää maalin edustalla kuljeksineen kiekon verkon perukoille toistamiseen ajassa 29.29.

Keskialoituksen jälkeen Ahmoista KooKooseen siirtynyt Lindfors väläyttää jälleen nopeuttaan. Antti-Jussi Niemi ja Terran Sandwith jäävät miehelle jälkeen, eikä Sandwithillä ole muuta mahdollisuutta kuin torpata mies tylysti nurin. Hätäisimmät ehtivät jo toivoa näkevänsä illan kahdeksannen rangaistuslaukauksen, mutta Laaksonen tyytyy antamaan miehelle kakkosen, jota Mestis-miehistö ei pysty hyväkseen käyttämään. Loppuerässä ei enää nähty kuin yksi maalintekopaikka: Timo Vertalalla oli aikaa vaikka kuinka ohittaa maassa makaava Grahn, mutta tällä kertaa miehen taidot eivät siihen riittäneet.

Väsy alkaa iskeä KooKoo-leiriin

Kouvolalaiset tulevat vielä viimeisen erän alussa rajusti. Ensimmäisessä vaihdossa nuori Petri Anttila ajaa ennakkoluulottomasti narripakkien välistä maalille, muttei saa tulosta aikaan. Lähempänä kavennusmaalin tekoa on Tatu Kattelus muutamaa minuuttia myöhemmin. Katteluksen vanhanaikaisen estää vain maaliviivalla sijainnut AJ Niemen reisi.

Ottelun komeimmasta yksilösuorituksesta vastaa Jokerien Teemu Laine. Hän purjehtii koko kentän läpi ja nostaa kiekon hallitusti ylänurkkaan ajassa 46.04. Hyökkäys on mestarien ensimmäinen kolmannessa erässä. Pian erän puolenvälin jälkeen Grahnille sattuu ottelun ainoa virhe. “Omat koirat purevat“, kun Toni Sihvosen siniviivaveto uppoaa sisään ajassa 50.15. Veto on tarkka, mutta maskiakaan ei ole.

Loppulukemat 0-5 viimeistelee Tomek Valtonen ajassa 55.20, vieden pahasti väsynyttä kouvolalaiskentällistä ja sijoittaen kiekon lopulta maalin kattoon. Minuuttia myöhemmin KooKoon Mikko Sipola saa vielä mahdollisuuden kuparisen rikkomiseen, kun kiekko ajautuu hänen lapaansa maalin edessä kuin varkain. Helasen räpylä heilahtaa kuitenkin oikea-aikaisesti.

Kuka vei, kuka vikisi?

Jokerit hallitsi ottelua, mutta KooKoo pysyi ottelussa yllättävänkin hyvin mukana. Tosin kolmannessa erässä ottelun kovahko tempo näytti jo jättäneen jälkensä mestisläisiin, jotka eivät enää kiekon perään jaksaneet rynniä. Liigajoukkueen pelityyli tosin oli enemmän Mestistä seuraanneelle toimittajallemme pienoinen yllätys, sillä siksi paljon narripaidat voimiaan varsinkin ensimmäisessä erässä repimiseen, kiinnipitämiseen ja mailalla koukkimiseen käyttivät.

Maalivahdeista Markus Helanen pääsi suhteellisen helpolla, torjuntoja yhteensä 21, joista “todellisia“ vain viitisen kappaletta. Sen sijaan Carl Grahnilla oli hikinen, mutta onnistunut, iltapuhde. Mies torjui kiekon peräti 55 kertaa.

Vaikka kyseinen ottelu olikin Jokerien ensimmäinen tällä kaudella, niin mukavaa yhteispeliäkin nähtiin. Aallon ja Peltosen (2+1) ollessa kentällä oli vaara KooKoon maalilla koko ajan päällä. Tomek Valtonen vei kiekkoa taidokkaasti ylöspäin ja Vertala sekä Banham yrittivät ankarasti, mutta sihti oli kummallakin vielä kesäterässä. Parasta osaamista joukkueessa näytti Teemu Laine, jonka moottori ei hiipunut viimeisessä erässäkään. Ainoa Jokeri-pelaaja jolla oli vaikeuksia kouvolalaisten kanssa oli tuore “vahvistus“ Terran Sandwith. Liekö syynä iso kaukalo vai mikä, mutta miehen nopeus ja liike ei tahtonut riittää millään.

Kuten jo mainittua KooKoon paras pelaaja oli Carl Grahn. Tony Grönroos pelasi puolustuksessa varman pelin katkoen monta pahaa syöttöä oikea-aikaisesti. Hyökkääjistä tekopaikkoihin hakuetui parhaiten Tomi Lindfors, ja armottomin tsemppaaja oli Antti Huuhka joka jakeli pusuja nimimiehille ennakkoluulottomasti. Paikalle saapuneet Jokeri-fanit pitivät tunnelmaa hyvin yllä, tosin tarjoilu useimmille lopetettiin jo ensimmäisellä erätauolla, ja hallissa näkyi myös KooKoo-kannattajien heiluttama lakana jossa luki “Missä Upi #41?“

Molemmat valmentajat olivat tyytyväisiä ottelun jälkeen:

-Peli oli sitkeää taistelua meiltä ja tarjosi hyvää oppia. Paketti pysyi kasassa ihan hyvin ja omaakin hommaa pystyttiin ajoittain toteuttamaan, siihen pitää olla tyytyväinen. Peli oli hyvä ja tarjosi valmentajalle arvokkaita työkaluja jatkoa ajatellen, mutta olihan se alusta asti ihan selvää, että kumpi vie ja kumpi vikisee, KooKoo-käskijä Reijo Mansikka ynnäsi.

-KooKoolle kiitos, aloitti Raimo Summanen herrasmiehenä. Peli oli meidän ensimmäisemme, ja kiekko liikkui jo ihan hyvin. Ottelun alussa ei sarjaeroa huomannut, hän lisäsi. Näissä ensimmäisissä peleissä ei koskaan oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle, jonka johdosta tälläiset turnaukset ovat hyviä, “Raato“ päätti.