Hietön Hyvönen ratkaisi Kuopiossa

LIIGA / Raportti
Kärppien puhdas 0-5-voitto KalPasta on kovin tutunoloinen tulos, mutta aivan oikeaa kuvaa voittoluvut eivät Kuopion vauhdikkaasta kiekkoillasta anna. Kotijoukkue KalPa kunnostautui tuhlailemaan maalinpaikkansa, kun vierailija Kärpät oli maalinedustalla suorastaan murhaava Hannes Hyvösen johdolla. Lisäksi kuopiolaisten leirissä oltiin erittäin pettyneitä tapaan, jolla Hannu Henriksson hoiteli päätuomarin tehtäviä.

Ottelun sankari oli kuitenkin eittämättä pitkän loukkaantumisen jälkeen vasta toista otteluaan pelannut Hannes Hyvönen. Kaksi maalia ja yhden syöttöpisteen merkkauttanut tehomies oli taiston tauottua sen näköinen, että olisi voinut vaikka pelata heti toisen pelin putkeen.

- No nyt ei tullut hiki. Pitkän loukkaantumisen jälkeen olen koettanut hakea samanlaista pitkää liukua kuin mitä oli Otakar Janeckylla aikoinaan, Hyvönen sanoi.

Hyvösellä oli selkeä näkemys siihen, miksi peli kulki jo niin hyvin ja tehokkaasti.

- Lepo tekee aina hyvää.

Ottelu pian ohi

KalPan ja Kärppien välinen kohtaaminen oli käytännössä ohi jo kahdeksan minuutin jälkeen, kun Hyvönen iski vierailijat 0-2-johtoon. Kotijoukkue oli tätä ennen tullut ottelun alkuun voitontahtoa uhkuen, mutta jo toisella peliminuutilla alkoi tapahtua.

Nimittäin ajassa 01.29 KalPan Jani Tuppurainen sai kahden minuutin rangaistuksen Kärppien puolustusalueella. Viidennellä peliminuutilla sama mies istui uudemman kerran jäähyaitiossa. KalPan valmentaja Pekka Virta oli erittäin pettynyt Henrikssonin vihellyksiin.

- Valmistauduttiin viikko tähän peliin, ja sitten kaikki on viidessä minuutissa ohi, kun Napoleon ratsastaa paikalle. Varsinkin Tuppuraisen toinen jäähy oli ihan käsittämätön, sanoi Virta ja sai erotuomaritarkkailijan sympatiat puolelleen.

KalPa onnistui taistelemaan alun neljän minuutin alivoiman, mutta henkisesti raskas 0-1-maali syntyi 17 sekuntia sen jälkeen, kun Tuppurainen oli kärsinyt toisen jäähynsä. Maalitekijäksi merkittiin Oskari Korpikari, kun ylivoimahyökkäyksen jälkeen maalivahti Tuomas Nissinen sai kaivaa kiekkoa selkänsä takaa.

Vain puolisentoista minuuttia myöhemmin sai Hannes Hyvönen lätkäistä kiekon aivan läheltä maalin kattoon Jari Viuhkolan syötöstä. Pitkän loukkaantumisen jälkeen myös Viukolan peli kulki, josta osoituksena kolme syöttöpinnaa.

- Jokainen ymmärtää, mikä on merkitys henkisesti, kun Kärppien tasoinen porukka pääsee 0-2-johtoon tuollaisten vaiheiden jälkeen, Virta puhisi.

Kärppien valmentaja Kari Jalonen oli iloinen avainpelaajiensa panoksesta.

- Nuo tehopinnat ovat oikeastaan pelkkää plussaa. Tärkeintä on, että Hyvönen ja Viuhkola saavat peliminuutteja kevättä kohti mentäessä, että toipuvat täyteen pelikuntoon. Toki tuollaiset onnistumiset lämmittävät valmentajan mieltä.

Myös koko joukkueen ilme tyydytti Jalosta.

- Oikeastaan meillä liikkui jalat ja kiekko mieheltä miehelle paremmin kuin pitkään aikaan. KalPan ei kyllä tarvitse myöskään panna päätään pensaaseen, sen verran ahtaalla oltiin varsinkin toisessa erässä, Jalonen sanoi.

- Ja täytyy sanoa, että tämä kotiyleisö täällä on huikea. Se panee KalPan taistelemaan, oululaisten valmentaja suitsutti, mutta myös kiitti hyvästä kannustuksesta Kärppien faneja.

Toinen erä pelillisesti KalPan

Kuuden bussin voimin liikkeellä olleista Kärppien kannattajista moni oli toisen erän jälkeen sitä mieltä, että joukkue pelaa materiaaliinsa nähden liian passiivisesti. Kärpät toki voitti toisenkin erän yhdellä ylivoimamaalillaan, mutta pelin painopiste oli lähes yksin omaan oululaisten päädyssä.

Tuon ylivoimamaalin laukoi Jukka-Pekka Laamanen komean kuvion päätteeksi. Viuhkola löysi Hyvösen vapaana, ja tämä ampuikin tulisesti. KalPan maalilla Nissinen torjui, mutta paluukiekossa puolustaja Laamanen oli auttamatta ensimmäisenä.

Toisessa erässä astui kuvaan Kärppien maalivahti Tuomas Tarkki. Hän tylsytti lähietäisyydeltä muiden muassa Matti Kuusiston, Timo Koskelan kuin Matt Davidsoninkin laukaukset.

Vaikka tuomaritoiminta kismitti valmentaja Pekka Virtaa, ei hän kuitenkaan väittänyt, että peli olisi muussa tapauksessa ilman muuta kääntynyt KalPalle.

- Se on taas ihan toinen juttu. Kärpät oli hyvä, ja on kieltämättä sellainen mikkihiirimäinen olo. Maalintekopaikoissa ei ollut sitä uskoa mitä on ollut esimerkiksi HPK:ta, HIFK:iä tai Jokereita vastaan. En tiedä mikä siinä on, kun Kärppiä vastaan ei rohjeta tarpeeksi, Virta sanoi.

Kevättä kohti hyvää vauhtia kunnostautuva Hannes Hyvönen puolestaan ei allekirjoita, että Kärpät pelaisi yhtään sen passiivisemmin kuin aikaisemmin.

- Luulen, että peli on ollut tahmeaa sen vuoksi, että jätkät ovat hiukan väsähtäneet kovassa pelirytmissä, Hyvönen sanoi.

Jäähyjä jäähyjen perään

Kaiken kaikkiaan Kärpät teki jälleen onnistuneen vierailun Kuopioon, vaikka tämänkertainen visiitti oli enemmän ryöstöretki kuin aikaisemmin. Yleensä Kärpät on vienyt kenttätapahtumia melko suvereenisti, kun nyt vierailija kuittasi tylysti kotijoukkueen virheistä ja iski ylivoimalla antaen KalPan hallita viidellä viittä vastaan peliä.

Ottelun kolmannessa erässä Kärpät tehtaili vielä kaksi maalia. Kalle Sahlstedt löysi Teemu Normion läheltä maalia, ja Normio löi ranteensa lukkoon tyylillä, jolla kuopiolaisten ei nähty ampuvan ottelussa kertaakaan. Laukausten laatu ja terävyys maalikoissa ovatkin kenties ne suurimmat seikat, joissa Kärpät on KalPaa edellä.

Hannes Hyvönen kaunisteli lukemat jo 0-5:een ylivoimalla taiston toiseksi viimeisellä minuutilla, kun KalPa oli ottanut yhdennentoista kahden minuutin jäähyn ottelussa. Kärpät selvisi seitsemällä jäähykomennolla. Hyvösen maali oli osoitus, että pitkän tauon aikana ei ainakaan maalijyvä ole kadonnut. Hän nimittäin kiersi maalin, odotti ja laukoi pienestä kulmasta etunurkasta ylös, kun huomasi, että maalivahti Nissinen ei ollut sulkenut nurkkaa.

- Oikeastaan katsoin pitkään syöttöä, mutta kun tuntui tilaa olevan niin ammuin sitten, Hyvönen kommentoi.

Hyvönen oli ihan tyytyväinen omaan peliinsä.

- Kaksi viikkoa olen vasta harjoitellut, joten ihan hyvin liikkuu luistin siihen nähden.

» Lähetä palautetta toimitukselle