Kärpät leikitteli sputnikeilla

LIIGA / Raportti
Ennen kauden alkua on puhuttu paljon ennätystasaisesta SM-liigasta. Oulun sarja-avauksessa tuosta ei kuitenkaan ollut tietoakaan, kun Kärpät nuiji vierailija SaiPan täysin.

Oulun Kärppien ja Lappeenrannan SaiPan välinen tasoero sarja-avauksessa oli valtava. Vierailija ei saanut käytännössä kertaakaan kunnon painetta kotijoukkueen päätyyn. Isännät puolestaan pitivät varsinkin kahden ensimmäisen kenttänsä voimin vieraita lähes pilkkanaan.

Joukkueiden välillä oli armoton kuilu varsinkin luistelu- ja pelinopeudessa. Kärppien vikkelät laiturit painelivat keltapaitojen ohi ja vieraat joutuivat rikkomaan varsin paljon.

- Karmea ja luokaton esitys. Kärpät kyllä piti huolta siitä, että me huomasimme sarjan alkaneen. Vastustajan luistelu- ja pelinopeus olivat ihan eri luokkaa kuin meillä. Se sitten näkyi sekä taululla että kentällä, huokasi SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

Oululaisten leirissä oltiin luonnollisesti tyytyväisiä sarja-avaukseen.

- Jämäkkä esitys. Kolme pistettä on parasta, mitä voi saavuttaa. Toteutimme pelisuunnitelmaa hyvin. Joukkue taisteli ja viisikkopeli oli hyvää. Lisäksi saimme onnistumisia erikoistilannepelissä, päävalmentaja Matti Alatalo suitsutti.

Ensimmäinen erä näytti suunnan

Kärpät paineli heti pelin alussa reippaasti kohti vieraiden päätyä. Maalipaikkoja syntyi tasaisella tahdilla, mutta tässä vaiheessa isäntien tehokkuus ei ollut murhaavalla tasolla. Avausmaali syntyi kuitenkin jo reilun kolmen minuutin jälkeen, kun Juho Jokinen tälläsi viivasta pyörivän kiekon verkkoon.

Sama mies oli asialla myös toisessa osumassa. Puolustaja ampui viivasta ja paljon kritiikkiä Oulussa saanut Vesa Viitakoski tökkäsi mailansa väliin. Täten Kärpät karkasi erän puolivälissä kahden maalin johtoon.

Toisessa erässä jatkui sama komento, kun Kärpät pyöritteli peliä miten halusi. Maalejakin syntyi kolme kappaletta. 3-0-osumassa Daniel Corso ohjasi maalin läheltä kiekon verkkoon. Neljän maalin karkumatkalle Kärpät johdatti puolestaan Oskari Korpikari, jonka siniviivakuti painui helposti Iiro Tarkin ohi. Erän viimeisen osuman viimeisteli puolestaan paluukiekosta Toni Koivisto.

Rumat lukemat

Kärpät ei tuntenut torstaina sääliä vieraitaan kohtaan, vaan jatkoi myllytystään myös päätöserässä. Kenties illan komein osuma syntyi, kun Juhamatti Aaltonen antoi nurkasta namusyötön maalin eteen ja Korpikari tälläsi ranteella ylänurkkaan. Loppulukemat 7-0 viimeisteli puolestaan Kristian Kuusela aivan maalin edestä.

Illan peli ei juurikaan jättänyt varaa selittelyille. Kärppien pelistä ei voi vetää isoja johtopäätöksiä, sillä torstai-illan SaiPa ei tarjonnut juurikaan vastusta. Lappeenrantalaisille voi puolestaan povata todella vaikeaa kautta, mikäli joukkue ei löydä peliinsä jalkoja ja nopeutta.

- Pelaajat käyttivät resursseja ja näin pitääkin tehdä viisikkotasolla. SaiPa ei ollut vaisu - ehkä vain pelasimme hyvin ja se näytti siltä, kärppävalmentaja totesi.

Kärppien parasta antia esittivät joukkueen kaksi ensimmäistä kenttää, jotka pystyivät painamaan jatkuvasti pelin vieraiden päätyyn. Selkäleikkauksesta toipuva ykkössentteri Jari Viuhkola oli hyvässä iskussa, vaikka kuntohuippu on vielä kaukana tulevaisuudessa.

- Viuhkolan rooli on iso. Hän on taistelijaluonne. Myös kolmos- ja neloskentät pelasivat hyvin, samoin Corson kenttä. Kolmonen ja nelonen taistelivat kovasti ja karvasivat sekä riistivät, Alatalo sanoi.

Oululaisten illan tehomies oli Koivisto, joka merkkautti tehot 1+3. Ylitorniolta maailmalle lähtenyt mies sai heti maalitilinsä auki ja rooli Viuhkolan kentän laidassa on jatkossakin iso.

- Emme lopettaneet hommia, sama mitä oli taululla. Hyvä fiilis on, ensimmäinen peli ja heti maali. Tärkeä onnistuminen henkilökohtaisella tasolla, Koivisto mietti.

- Pelasimme hyvän pelin. Kyllä Viuhkolan mukaantulo helpottaa peliäni, hän on loistava pelintekijä, joka osaa tehdä myös maaleja.

SaiPan ilonaiheet vähissä

Vieraista on mahdotonta nostaa esille onnistujia. Profiilipelaajatkaan eivät pystyneet erottumaan massasta ja varsinkin puolustajat olivat pahasti myöhässä tilanteista. Myöskään maalivahti Tarkki ei pystynyt pelastamaan joukkuettaan, vaikka tappiota ei hänen piikkiinsä voikaan pistää. Venäläishyökkääjä Dmitri Nabokovin pelinopeus oli puolestaan pahasti hukassa ja mies saa tehdä roiman parannuksen, mikäli mielii jatkaa Lappeenrannassa.

- Iiro on pelannut paremminkin. Hän ehkä vajosi joukkueen mukana. Ennen tätä hän on pelannut loistavasti. Saattoi hän kyllä pelastaa meidät kaksinumeroisilta luvuilta, Selin päivitteli.

- Krhm, olen aika sanaton Nabokovista. Hän on keskenkuntoinen ja pelinopeus on iso haaste. Hänellä on tämän kuun loppuun asti aikaa antaa näyttöjä, SaiPa-luotsi ryki.

SaiPan seuraava ottelu on lauantaina Lappeenrannassa HIFK:ta vastaan. Kärpät puolestaan kohtaa samana päivänä KalPan Kuopiossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle