Pelicans näpäytti sarjajohtajaa

LIIGA / Raportti
Hyisessä Raksilassa nähtiin heikkotasoinen kiekko-ottelu, jossa hurjaan vireeseen päässyt vierailija Lahden Pelicans kävi hakemassa maukkaan jatkoaikavoiton tehottomasta kärppälaumasta. Kotijoukkueelle tarjottiin täyttä pistepottia useaan otteeseen, mutta kahdenkaan miehen ylivoimalla oululaiset eivät onnistuneet peliä ratkaisemaan.

Kovavireisen Pelicansin odotettiin pistävän Kärpät ahtaalle, mutta harva taisi silti uskoa lahtelaisten poistuvan kaukalosta voittajina. Tiukoissa otteluissa taistelutahto nousee usein ratkaisevaan asemaan, ja niin kävi myös nyt. Pelicans-parvi halusi pisteitä isäntiään enemmän ja käytti maalipaikat hyväkseen. Kotijoukkuetta parissa viime otteluissa vaivannut tehottomuus ja velttous sen sijaan jatkui, ja pistepottiin kertyi ainoastaan yksi piste.

mielipide

Kahden kerroksen väkeä
[lue lisää]

Ottelu pysyi numeroiltaan varsin tasaisena, vaikka Kärpät hallitsikin kenttätapahtumia. Kolmannessa erässä vieraat ottivat paljon jäähyjä ja kotijoukkue pyöritteli ylivoimaansa. Lahtelaiset eivät kuitenkaan suostuneet antautumaan, vaan taistelivat pelin jatkoajalle loistavasti pelanneen maalivahti Antti Niemen johdolla. Jatkoajalla Jesse Saarinen toi kiekon maalin eteen, ja Pelicansin kultakypärä Tuomas Santavuori pääsi nostamaan limpun maalin kattoon.

Kärpät aloittaa kovalla sykkeellä

Kotijoukkue tuli pelin alkuun vauhdilla, ja painoi pelin voimakkaasti Pelicansin päätyyn. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Kärpillä oli useita hyviä maalipaikkoja, kun taas vieraiden hyökkäykset olivat hyvin harvassa. Erän puolivälissä oululaiset ottivat kuitenkin pari rangaistusta, ja lahtelaiset pääsivät peliin mukaan.

Kovasti taistellut vierasjoukkue ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan täräytti ottelun avausmaalin 20 sekunnin ylivoiman jälkeen. Erik Kakko ampui siniviivalta ja Toni Koivunen ohjasi kiekon ohi Niklas Bäckströmin.

Erän loppu oli alkua huomattavasti tasaisempi, mutta kumpikaan joukkue ei pystynyt enää ratkaisuihin ja toiseen erään siirryttiin vieraiden 0-1-johdossa.

Heikkotasoinen toinen erä

Toisessa erässä Kärpät pääsi useaan kertaan yrittämään ylivoimalla, ja tarjottiinpa isännille kahden minuutin pätkä viidellä kolmeakin vastaan. Joukkueen ylivoimapeli oli kuitenkin läpi ottelun varsin heikkoa, ja varsinkin Jari Viuhkolan kenttä oli kuvioissaan pahasti hukassa.

Kalle Sahlstedtin vitja sai aikaan paremmat kuviot kuin ykköskenttä, ja Kärpät pystyikin tasoittamaan ottelun: pitkään tehottomuudesta kärsinyt Juhamatti Aaltonen harhautti puolustajan ja laukoi maalivahdin olkapään kautta limpun verkkoon.

Myös vieraat saivat pyöritellä ylivoimapeliään, ja se olikin paljon paremman näköistä kuin isäntien yritykset. Maaleja ei kuitenkaan hyvistä yrityksistä huolimatta nähty.

Jäähyjä ja maaleja

Kolmannessa erässä hämmennystä aiheuttivat niin seonnut tulostaulu kuin Pelicansin runsas jäähyilykin. Vieraat saivat päätöserässä kuusi kaksiminuuttista sekä kolme 10 minuutin rangaistusta. Eräs käytösrangaistus aiheutti yleisössä pientä hilpeyttä ja ihmettelyä, kun Kärppien maalivahti Niklas Bäckström toimi joukkueen poliisina Olli Julkusen selkääntaklauksen jälkeen.

Pelicans meni ennen erän puoliväliä jälleen johtoon, kun Esa Saksinen roiskaisi viivasta löysästi maalia kohti. Kiekko muutti matkalla suuntaa ja painui toisen kerran ohi hölmistyneen Bäckströmin.

Pian osuman jälkeen Kärpät pääsi vieraiden jäähysuman myötä jälleen pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Ensimmäisen rangaistuksen otti Kimmo Pikkarainen, ja toisen jäähyn lahtelaisjoukkue sai pelin viivyttämisestä, kun joukkueen hyökkääjät eivät malttaneet keskittyä aloitukseen. Kärpät ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan kakkosvitja Kalle Sahlstedtin johdolla iski. Juhamatti Aaltonen syötti poikittain Sahlstedtille, joka täräytti suoraan syötöstä pelin tasoihin.

Erän loppupuolella Pelicans oli hölmöillä tärkeät vieraspisteet, mutta tällä kertaa taistelu palkittiin, ja peli siirtyi jatkoajalle. Lisäajan alussa Kärpät pelasi vielä ylivoimalla, mutta tulosta ei tullut. Kun kotijoukkue ei maalintekoon pystynyt, iski lahtelaisryhmä. Jesse Saarinen toi kiekon ylös ja pelasi sen maalin eteen. Kultakypärä Tuomas Santavuorelle oli lopulta helppo työ varmistaa vieraille makea jatkoaikavoitto.

Vieraiden päävalmentaja Hannu Aravirta oli tyytyväinen joukkueensa taisteluun, mutta jäähyjen runsaus sai miehen mietteliääksi.

- Meille tuli paljon jäähyjä. Yksi tärkeimmistä teemoistamme on jäähymäärän vähentäminen, ja toinen teema on pelin parantaminen ja ison, taistelevan sydämen mukana pitäminen.

- Kympit eivät ole hyvä juttu. Yksi tuli Aaltosen pötköttelystä. Heiskasen jäähy ottelun päätösvihellyksen jälkeen ei tietenkään ole hyvä asia. Tässä meillä pitää parantaa: pelissä pitää olla tunnetta, mutta tunteet pitää pystyä pitämään myös kurissa, Aravirta valotti loppukauden teemoja.

- Tuomarilta voisi kysyä miten räikeistä rikkeistä nämä kympit tulivat. Tuomarilla tulisi nähdä pelin tunnetaso, sillä mielestäni 10 minuutin rangaistukseen pitää olla jo räikeä rike, neljättä peliään Pelicansin peräsimessä ollut valmentaja mietiskeli.

Kärppien otteista paistoi koko ottelun ajan haluttomuus ja tehottomuus. Joukkue loi paljon maalipaikkoja, mutta viimeistely tuotti pahoja ongelmia. Varsinkin Jari Viuhkolan kenttä oli pahasti hukassa, ja erityisesti kultapotta Petr Tenkratilla on itsetutkiskelun paikka. Tsekki luistelee kentällä paljon, mutta ajatukset vaikuttavat olevan jossain aivan muualla kuin itse pelissä.

Vieraat taistelivat maalivahti Antti Niemen johdolla koko joukkueen voimin. Vaikka joukkue oli usein pahastikin alakynnessä, se ei luovuttanut. Myös Kärppien valmentaja Kari Jalonen antoi voittajille täyden tunnustuksen.

- Kaikki kunnia Pelicansille, nyt kaikki täälläkin tietävät miksi he ovat onnistuneet. Niemi oli loistava, huippupeli häneltä, Jalonen suitsutti.

Kärpät hallitsi, Pelicans voitti

Pelicansvalmentaja Aravirta oli tyytyväinen kahteen sarjapisteeseen ja kiitteli ottelun jälkeen maalivahtiaan ja joukkueen taistelua.

- Alivoimapeli oli hyvää, vastassa oli kuitenkin liigan paras ylivoimajoukkue, ja pelasimme vähillä miehillä. Yksi maali sinne meni, sekin viime sekunneilla. Tämä ja maalivahtipeli olivat voiton avaimia.

- Kärpät on todella kova joukkue, kaksinkertainen Suomen mestari ja Euroopan toiseksi paras joukkue. He eivät saaneet alussa onnistumisia, ja lopussa ehkä väsymys alkoi painaa, Aravirta näki.

Kotijoukkue loi ottelussa paljon tilanteita ja hallitsi ottelua. Kuten kulunut klisee kuitenkin kuuluu: maalit ratkaisevat. Molempien joukkueiden valmentajat olivat pelin painopisteestä varsin samaa mieltä.

- Kärpät hallitsi ja oli niskan päällä, eikä se ole mikään ihme, Pelicansin käskijä kertoi.

- Harvemmin pelejä häviää, jos tasakentällisin antaa kahdeksan maalipaikkaa. Jatkoaikatappio, olimme kylläkin selvästi parempia ja hallitsimme peliä, Jalonen analysoi.

- Loimme 50 maalipaikkaa, harvoin väsynyt joukkue pystyy tuohon määrään. Energiataso oli hyvä varsinkin alussa. Viidellä kolmea ja neljällä kolmea vastaan ylivoimilla pitää kuitenkin pystyä ratkomaan tällaisia maalin pelejä, kärppävalmentaja jatkoi.

Kärppien vaivanneeseen tehottomuuteen ei Jalosella ollut tarjolla ihmelääkkeitä, mutta ongelma on kuitenkin tiedostettu.

- Tehot ovat kateissa. Jostakin täytyy puristaa lääkettä, ja löytää taistelutahtoa ja nälkää. Sahlstedtin kenttä toi tänään pisteen meille.

Oululaisjoukkue sai pelissä pyöritellä ylivoimalla useita kertoja, mutta ainoastaan yksi kenttä pystyi luomaan hyviä maalipaikkoja.

- Kaksi ylivoimamaalia, mutta Sahlstedtin kenttä oli ainoa, joka pystyi tehoihin. Viuhkolan kenttä hakee liikaa kuviota ja syöttelyä, kärppävalmentaja analysoi.

Tehottomuudesta huolimatta Kärpissä ei olla hajottamassa Viuhkolan johtamaa ykköstrioa.

- Ei meillä ole ketään muita. A-junioreista ei löydy ketään meille, Jalonen valotti.

Kärppien ottelut jatkuvat lauantaina Porin Isomäen jäähallissa Ässien vieraana. Maukkaiden pisteiden kera Lahteen poistunut Pelicans kohtaa samana päivänä Lukon Raumalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle