Yhden erän tyrmäys

LIIGA / Raportti
Kärppien ja KalPan tiistai-illan liigavääntö ei noussut suureksi kiekkojuhlaksi. Käytännössä peli oli ohi jo avauserän jälkeen, jossa kotijoukkue latoi taululle selkeät 4-0-lukemat. Seuraavissa kahdessa erässä nähtiin enää vain yksi maali. Voittonsa ansiosta Kärpät kiihdytti liigan piikkipaikalle.

Kärppien ja KalPan kauden kolmas keskinäinen kohtaaminen muodostui pitkälti kahden aikaisemman, Kuopiossa pelattujen otteluiden, kaltaiseksi. Kärppien ei tarvinnut venyä parhaimpaansa, vaan normaali rutiinisuoritus riitti suhteellisen helppoihin pisteisiin.

Kärpillä oli alla kaksi perättäistä tappiota kotiyleisönsä edessä, joten joukkue luistelikin Raksilan jäälle viime aikoina nähtyä ilmettä terävemmällä otteella. Kalle Sahlstedtin kentällisen johtama ensimmäisen erän tehoisku tuotti isännille neljä täysosumaa.

- Valmistautumisemme meni nappiin. Joukkueen ilme ja pilke oli avauserässä sellainen, millainen sen pitääkin olla. Kotona olemme pelanneet vähän käsijarru päällä, ja etenkin rentous on ollut kateissa. Nyt näki, että pojilla oli hyvä meno päällä, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen kommentoi ryhmänsä ensimmäisen erän peliä.

Ensimmäisen 20 minuutin tehoiskun jälkeen pelin tempo laski, ja seuraavat kaksi erää menivät pelailun merkeissä. Siitä huolimatta KalPa ei päässyt missään vaiheessa uhkaamaan oululaisia.

- Lähtökohta tähän peliin oli hyvin samanlainen kuin tällä kaudella aiemmin Kärppiä vastaan. Kärpillä on ollut aina tappio alla, ja se ei tosiaankaan ole helpottanut meidän lähtöämme peliin. Kärpät tuli keskittyneenä ja huolellisena tähän iltaan. Heidän materiaalinsa näytti jälleen sen, miten ylivoimainen se voi parhaimmillaan meitä vastaan olla, KalPan valmentaja Mika Pieniniemi huokaili taiston tauottua.

- Kärpät oli parempi kaikilla osa-alueella, kiekottomina ja kiekollisina. Tuo materiaali maalivahdista viimeiseen hyökkääjään on varmaan laadukkainta tässä valtakunnassa, Pieniniemi jatkoi.

Sahlstedtin trio ylitse muiden

Jännitystä Raksilan tiistai-illassa ei kauaa koettu. Kärpät oli latautunut otteluun hyvin, ja katkaisi kuopiolaisten toiveet todella nopeasti.

Ottelu ehti vanhentua vajaat neljä minuutti, kun KalPa-vahti Kimmo Kapanen joutui ensimmäisen kerran kaivamaan kiekon verkon perukoilta. Pitkän vaihdon päätteeksi Petr Tenkrat löysi maalinedussohimisen jälkeen vapaana olleen Kalle Sahlstedtin, ja keskushyökkääjä iski varmasti kiekon sisään.

Lisää tuli viitisen minuuttia myöhemmin juuri, kun KalPa oli täyttynyt väärästä vaihdosta saamastaan alivoimasta. Ylivoimapelin jälkipyörityksessä Sahlstedt antoi loistavan syötön Tomi Mustoselle, joka pääsi takanurkalta ohjaamaan kiekon lähes tyhjiin.

Kari Jalonen antoi erän aikana poikkeuksellisen paljon peliaikaa triolle Mustonen – Sahlstedt – Juhamatti Aaltonen. Kolmikko jauhoikin lähes erän jokaisessa vaihdossaan painetta vieraiden maalille.

- He olivat kuumia, joten heille lykättiin peliaikaa. Koko joukkue oli ilmeikäs alusta lähtien, Jalonen totesi.

Peliajan antaminen kannatti, sillä trio iski ennen ensimmäistä erätaukoa kiekon vielä kaksi kertaa Kapasen selän taakse. Sekä kolmas että neljäs osuma syntyivät ylivoimalla. Etenkin 3-0-maali syntyi kauniin kuvion päätteeksi, kun Sahlstedt ja puolustaja Ilkka Mikkola namuttelivat Aaltosen avopaikkaan. Syksyn komeetalle maali oli jo kymmenes tällä kaudella.

Neljännen osuman iski jälleen maestro-Sahlstedt, joka ohjasi Mustosen viivalaukauksen verkkoon.

KalPa-luotsi Pieniniemi on aikaisemmin syksyn aikana todennut joukkueella olevan vaikeuksia silloin, kun alla on edellisestä pelistä voitto. Tämä näkyi myös Raksilassa, jossa kuopiolaisryhmä oli etenkin ensimmäisessä erässä täysin jyrän alla.

- Meidän teemoinamme oli olla huolellisia, keskittyneitä ja rohkeita. Aika huolimattomia ja pelokkaita kuitenkin olimme, enkä tiedä mistä se johtui. Jotenkin tuntui, että meillä helpotkin kiekot pomppivat lavasta karkuun, Pieniniemi ihmetteli.

- Ehkä meillä oli jopa liiallista kunnioitusta vastustajaa kohtaan. Se näkyi sitten tällaisena arkuutena ja pelokkuutena kentällä.

Avauserässä KalPan paras maalintekotilanne siunaantui ylivoimahyökkäyksestä Tomi Pölläselle, mutta laiturin ratkaisu päätyi Kärppien maalivahti Niklas Bäckströmin syliin.

Peruspelailua

Kun toiseen erään lähdettiin 4-0-lukemista, ei ottelun voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Tämä näkyi pelin tempon selkeänä laskuna. Toisessa ja kolmannessa erässä tuntui, että molemmat joukkueet odottelivat vain päätössummerin soittoa – etenkin Kärpät, jolla kolkutteli takaraivossa jo heti seuraavana päivänä pelattava ottelu Jokerien vieraana.

- Vaikea mennä pelaajien pääkoppaan, mutta ehkä vähän sellainen kiekollisen pelin nälkä meillä loppui toisessa erässä. Puolustusvalmius oli kuitenkin koko ajan hyvä, vaikka lukemat olivat selvät, Jalonen sanoi.

Ottelun toisessa erässä parhaat paikat tulivatkin vierasjoukkueelle. Jouni Loposen jäähyn aikana läpi illan pirteästi esiintynyt Kasper Kenig pääsi hyvään paikkaan, mutta kauden viidennen nollapelinsä pelannut Bäckström kesti. Heti perään avopaikkaan pääsi Tomas Kurka, mutta kultakypärän laukaus leijaili selkeästi maalin yli.

- ”Niken” nollapeli täytyy tietenkin nostaa esille. Toisessa erässä kaverilla oli omat paikkansa, mutta Nikke hoiti hommansa, Jalonen kiitteli.

Kärppien erän paras paikka avautui Michal Brosille, mutta viime aikoina hieman uinuksissa olleen tshekin laukaus kohti lähes tyhjää maalia kolahti päin heittäytynyttä kuopiolaispuolustajaa.

Päätöserässä Kärpät viimeisteli illan loppulukemiksi 5-0, kun Ilkka Mikkola laukoi pitkän ylivoimapyörityksen päätteeksi kiekon siniviivan tuntumasta ohi Kapasen.

Myös oululaisten neloskentällinen sai kolmannessa erässä muutaman myllytyksen vieraiden maalille, mutta lisäosumia ei enää nähty.

Katseet eteenpäin

Kokonaisuudessaan illan kohtaaminen ei jättänyt epäselvyyttä näiden joukkueiden tämän hetken tasoerosta. Myös joukkueiden tämän kauden kolmen kohtaamisen yhteismaaliero, 19-3, kertoo kaiken oleellisen.

KalPan iskukykyä Raksilassa heikensi kuitenkin oleellisesti joukkueen murheellinen loukkaantumistilanne. Sarjanousija joutui taistelemaan hallitsevaa mestaria vastaan ainoastaan kuuden puolustajan voimin. Tämä näkyi kaukalossa armottomalla tavalla.

Kuopiolaisten valmentaja Pieniniemi myönsikin ottelun jälkeen, että materiaali on tällä hetkellä auttamatta liian kapea.

- Pieni toivo oli Tseliosin (Nikos) saamiseksi mukaan tähän otteluun, mutta magneettikuva osoitti, että rintalastassa on edelleen murtuma. Mitään riskiä ei voi sen suhteen ottaa. Kurosen Juho tulee ensi viikolla jossain vaiheessa mukaan, mutta kyllä tietysti tässä kohtaa on harkittava jopa jotain ulkopuolista apua joulutaukoon asti. Varsinkin pakisto käy tällä hetkellä aika kapeaksi, Pieniniemi kertoi.

KalPan pirtein yhdistelmä Oulussa oli Sami Salosen johtama kentällinen, jossa laidoilla viilettivät Kasper Kenig ja Tomas Kurka. Trio sai muutaman hyvän paikan Kärppien maalille, mutta viimeistely ei tällä kertaa onnistunut. Maalivahti Kapasta ei illan takaiskuista voi syyttää.

KalPan seuraava ottelu on torstaina, jolloin Niiralan monttuun saapuu vieraaksi tiistaina Bluesille selvänumeroisesti hävinnyt Ilves.

Kärppien kirkkain yhdistelmä oli siis Sahlstedtin kentällinen, eikä tällä kaudella nyt yhdeksään maaliin nousseen sentterin kypärätemppukaan jäänyt kauas. Trio Mika Pyörälä – Jari Viuhkola – Petr Tenkrat järjesteli runsaasti hyviä tekopaikkoja, mutta varsinkin Tenkratia viime aikoina vaivannut tehottomuus maalipaikoissa jatkui.

Myös kultakypärä Bros oli hiukan viime pelejä pirteämmällä pelipäällä, mutta tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

- Tasapainoinen peli kaikilta ketjuilta, ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä tänään, Kari Jalonen näki.

Oululaisten urakka jatkuu välittömästi keskiviikkona Helsingissä Jokerien vieraana. Kaiken kaikkiaan sarjan kärkeen siirtyneellä Kärpillä on edessään hyvät mittarit, sillä Jokerien lisäksi seuraavissa otteluissa vastaan luistelevat sarjan kärkijoukkueet, HPK kahdesti ja Tappara kerran.

- Aika nopeasti tulee Jokerit-peli eteen, poikien pitää saada aloitettua valmistautuminen jo tänään. Mielenkiintoisia pelejä ennen taukoa on edessä, Jalonen pohti.

» Lähetä palautetta toimitukselle