Kuohuviinit kaappiin

LIIGA / Raportti
Helsingin Jokerit osoitti oululaisille, että kolmannen voiton ottaminen ei ole mikään helppo nakki. Jokerien vahva viisikkopuolustus tylsytti Kärppien hyökkäykset kulmissa pyörimiseksi, sekä maalillaan torjunut Tim Thomas oli hyvässä vireessä.

Perjantain piti olla oululaisten juhlaa, mutta Jokerien vahva ja tarkka pelaaminen oli Kärpille myrkkyä. Osasyynä helsinkiläisten voittoon oli myös maalivahti Thomasin hyvä pelivire.

- Täällä järjesteltiin jo juhlia ja esiintyjät valmiina, mutta me olimme toista mieltä. Olen tyytyväinen meidän taistelevaan ilmeeseen. Tulimme sukkasillaan tähän sarjaan ja pystymme vieläkin parempaa, Jokerien päävalmentaja Hannu Jortikka näpäytti.

Lue lisää

Filppula haluaa Raksilaan
[lue]

Kolmas finaalipeli nousi kuumemmaksi kuin aikaisemmat ottelut, joka näkyi myös jäähyminuuteissa. Kärppien akilleen kantapääksi noussut ylivoimapeli ei toiminut tälläkään kertaa.

- Ylivoimassamme on reserviä onnistumisille. Meidän pitää saada nälkää siihen pelaamiseen. Ylivoimapeli on aina pienestä kiinni. Täytyy nauhojen kautta mennä sitä kentällinen kerrallaan ja keksiä uusia sotasuunnitelmia, Kärppä-valmentaja Kari Jalonen analysoi.

Ensimmäisen kerran finaalisarjassa johtoon

Jokerit siirtyi ensimmäisessä erässä ensimmäistä kertaa finaalipeleissä johtoasemaan, kun Kari Martikainen laukoi Marko Jantusen syötöstä kiekon ohi Niklas Bäckströmin. Maali syntyi ylivoimalla, kun Mika Pyörälä oli hetkeä aikaisemmin joutunut kampeamaan Glen Metropolitin jään pintaan.

- Kiekko oli vähän edessä ja jouduin laukomaan huonosta asennosta. En ehtinyt katsella, missä maalivahti oli, maalintekijä Martikainen kertasi maaliaan.

Oululaisilla oli mahdollisuutensa myös ylivoimalla, kun Arto Kuki ja Arto Koivisto passitettiin istumaan jäähypenkille. Kärppien peli oli kuitenkin avauserässä varsin hermostunutta, ja joukkueella tuntui olevan enemmän intoa kuin järkeä. Jokerien alivoima jatkoi vahvana ja aktiivisena, eikä Kärpät löytänyt lääkkeitä Thomasin ohittamiseksi.

- Lääkkeitä meillä kyllä ylivoimapeliin löytyy, mutta emme vaan ole onnistuneet, Kärppien kapteeni Sakari Palsola tokaisi.

Avauserässä molemmille tarjoiltiin paikkoja myös tasakentällisin, kun ensin Viktor Ujcikilla oli hyvä paikka ohittaa Thomas ja perään toisessa päässä Petri Varis vapautettiin yksin maalin eteen, mutta konkarin harhautus ei tällä kertaa purrut.

- Ensimmäistä erää veimme kyllä, eikä jaloissa painanut. Maalintekopaikat menivät myös tilastojen mukaan meille. Tarkkuutta ja nälkää pitää saada paljon enemmän maalintekoon, Jalonen näki.

Metropolit sytytti

Ottelun puolivälissä nähtiin mielenkiintoinen tapahtumasarja, jossa pääosassa hääri Jokeri-kultakypärä. Kärppä-pelaajien kuumentaessa Metropolit menetti hermonsa ja illan päätuomari Timo Favorin ohjasi hyökkääjän jäähylle. Minuuttinsa kärsittyään Metropolit joutui Ilkka Mikkolan huitomisen kohteeksi, ja Jokerit ylivoimalle. Hetken päästä tästä Mikko Lehtonen sai rangaistuksen korkeasta mailasta, mutta samalla tilannetta ennen poikittaisella mailalla huitonut Metropolit joutui jälleen istunnolle.

- Toisen erän tuomaritoiminta oli aivan käsittämätöntä. Uskomatonta, että linjatuomari voi antaa kaksiminuuttisen, jota ei voi edes teknillisesti että sääntöjen mukaan mahdollista, Jortikka jyrisi ja viittasi Metropolitin toiseen rangaistukseen.

Kokonaisuutena erän alku oli Kärppien vahvaa painostusta. Oululaisille tarjottiin jälleen ylivoimaa, mutta joukkueen pelaaminen ja etenkin ratkaisut olivat aneemisia. Jokerien ylivoima oli puolestaan valovuoden Kärppiä edellä niin dominoinnin kuin etenkin viivapelaamisen osalta. Varsinkin puolustaja Brian Campbellin kiekkovarmuus viivassa oli ihailtavan hallittua. Tähän päälle lisättiin vielä Kärppien surkeat alivoimapurut, niin joukkue joutui ajoittain pahoihin vaikeuksiin etenkin Metropolitin kentän kanssa.

- Alivoimapelissä meiltä oli huolimatonta purkamista. Laatu puuttui siitäkin tekemisestä, Jalonen pohti.

Vaikka Kärpät erää näennäisesti hallitsikin, niin joukkue ei päässyt todellisiin maalipaikkoihin ja pelaajat osin tuhlasivat energiaansa kulmissa pörräykseen. Jokerien vahva maalineduspelaaminen tarjosi vain niitä legendaarisia makuupaikkoja.

Huikea loppu

Jännitysnäytelmästä kolmannen erän alussa ei ollut vielä tietoakaan, kun Valtteri Filppula hiljensi maalillaan ajoittain valtaisaa ääntä pitäneen yleisön. Martti Järventien oivaltava syöttö oli muuten finaalisarjassa hetkittäin heikosti esiintyneeltä puolustajalta hieno suoritus.

Pelin loppua kohden Kärpät näytti puskevan hyökkäyksiään kuin seinään, ja Thomas maalillaan venyi huikeisiin torjuntoihin. Painostus tuotti kuitenkin tulosta, kun ajassa 55.24 viime kevään ratkaisija Ari Vallin huudatti yleisöä. Jari Viuhkola voitti hyökkäyspään aloituksen 100-0 ja Josef Boumedienne ruokki maalille noussutta pakkipariaan.

- Maalissa meidän kokeneilta pelaajilta käsittämätöntä pelaamista. Pakki kävelee viivalta sisään ja tekee maalin. Siinä ei tarvitse paljon videoita katsella, Jortikka kuittaili.

Filppulan voittomaaliin esityön tehnyt Järventien rangaistus kolme minuuttia ennen loppua tarjosi Kärpille vielä paikan tasoittaa peli, mutta ylivoiman aikana Petr Tenkratin typerä kyynärpäätaklaus pilasi ylivoimalla mahdollisuudet. Kotijoukkue pelasi ottelun loppuajat vielä ilman maalivahtia, mutta ratkaisut pysähtyivät joko Thomasiin tai nousivat kalaverkkoihin.

- Jortikkaa on kritisoitu, että se ei vaihda maalivahtia ja niin edelleen. Thomas on pelannut hyvin ja kiekko voi aina pomppia sinne ja tänne. Helppohan se on aina maalivahdin syyksi laittaa, Jortikka puolusti illan onnistujaa.

Seuraavan kerran joukkueet ottavat yhteen sunnuntaina Helsingissä, johon etenkin Kärpät joutuu etsimään uusia lääkkeitä.

- Täytyy nyt analysoida peliä. Meillä on reservissä esimerkiksi (Juha-Pekka) Haataja, joka varmaan otetaan nyt mukaan kuvioihin, kun saa tähän alle vielä pari jääharjoitusta, Jalonen kommentoi.

Puolustaja Ari Vallinilla oli myös selkeä näkemys etenkin ratkaisevaan ylivoimapelaamiseen.

- Meidän pitää saada lisää nälkää ylivoimapeliin. Siinä on tällä hetkellä aivan liikaa siirtelyä, Vallin kritisoi ja suuntasi katseensa jo sunnuntaihin, jossa Kärpillä on jälleen mahdollisuus ratkaista mestaruus.

» Lähetä palautetta toimitukselle