Jokerit kaatui Metropolitin ulosajoon

Oulun Kärppien ja Helsingin Jokereiden välillä pelattiin yksi kauden kuumimmista otteluista, kun kotijoukkue pystyi vääntämään voiton Glen Metropolitin ulosajosta aiheutuneen jäähyn aikana.

Huh, huh! Raksilan ensimmäisestä Kärppien ja Jokereiden välisestä playoff-sarjan ottelusta ei tunnetta puuttunut. Välillä sitä oli liikaakin ja ottelussa nähtiin tekoja, jotka eivät kuulu huippukiekkoiluun.

Kuumia tunteita

Kovaa peliä Raksilassa
[lue lisää]

- Tuntuu, että tämä on joillekin elämää suurempaa. Täytyisi muistaa, että tämä on vain jääkiekkoa – oli panokset mitkä tahansa, Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä muistutti.

Kuuma alku

Ottelun alku tarjosi 5984 katsojalle playoff-viihdettä parhaasta päästä: vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tunteet kuohahtivat jo ajassa 1:19, kun Glen Metropolit aloitti ensimmäisen törttöilynsä. Syytön ei ollut Kärppien maalille paluun tehnyt Niklas Bäckströmkään. Bäckström kuumensi Metropolitin niin, että Jokeri-hyökkääjä huitaisi miestä. Ensimmäinen kahakka oli valmis. Tilanteen jälkeen Jokerit sai yleisön ihmetykseksi ylivoiman.

- Jokerit yritti ajaa Bäckströmin päälle joka tilanteessa. Ilmeisesti heidän taktiikkaansa kuuluu tällainen pelaaminen, Heikkilä kritisoi.

Jokerien ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja erä eteni pitkälti Kärppien painostuksella. Seuraava ikävä tilanne tapahtui neljän minuutin kohdalla, kun Sean Bergenheim loukkasi polvensa taklaustilanteessa. Bergenheim yritti ajaa Kärppien Pekka Saarenheimoa, joka kaatui taklauksen seurauksena Bergenheimin jalan päälle. Jokeri-valmentaja Hannu Jortikan mukaan edessä on kolmen kuukauden sairasloma.

- Saarenheimo joko väisti tai kaatui, en tiedä. Sivuside on hajalla - ei tämä kyllä hyvältä tunnu, Bergenheim totesi ottelun jälkeen ja ”kinkkasi” keppien kanssa kohti bussia.

Tästä hetken päästä toinen Jokeri-pelaaja joutui telakalle, kun Mika Pyörälä taklasi puhtaan näköisessä tilanteessa puolustaja Samuli Jalkasen. Diagnoosi oli tyly: poskiluu murtunut, suoraan leikkaukseen ja metallilevy sisään.

- Pyörälä ei pelaa enää tässä sarjassa, Jortikka huusi ottelun jälkeen lehdistölle.

Tilanteesta lähtee video liigalle, mutta yleinen mielipide oli, että taklaus oli täysin puhdas. Otteluvalvojan mukaan Pyörälän tilanteesta saadaan päätös huomenna.

Niin, nähtiin erässä maalikin. P-C Drounin jäähyn aikana Brad Smyth viimeisteli maalin edestä pelin lukemiin 1-0. Ilkka Mikkola pisti pakkiparinsa Mikko Lehtosen vauhtiin, joka syötti kiekon vauhdissa olleelle Petr Tenkratille. Tsekkihyökkääjä tarjoili nätin neppikiekon Smythille, jolla oli helppo työ ohjata kiekko ohi Pasi Häkkisen.

Erän loppukin meni jäähyjen merkeissä, mutta molempien ylivoima oli luokatonta. Kärppien Vladimir Machulda joutui jättämään leikin kesken erän jälkeen nivusvaivojen vuoksi.

Asemasotaa

Toinen erä oli ottelun heikkotasoisin ja vauhti putosi melkoisesti ensimmäiseen erään verrattuna. Erässä nähtiin kuitenkin kaksi maalia, kun ajassa 25:31 Juha-Pekka Haataja toimitti kiekon sähellyksen jälkeen verkon perukoille. Tilanteen alullepanija oli Pekka Saarenheimo, joka ajoi päättäväisesti maalille. Maali merkittiin loppujen lopuksi Haatajan tilille. Tällä kertaa maaliin ei tarvittu edes Jumalan kättä.

Jokereiden tasoitus tuli erän puolivälissä Petr Tenkratin todella tyhmän jäähyn aikana. Tenkrat kuumentui Timo Vertalan jatkuvaan naputteluun ja iski miestä päähän. Ylivoiman aikana Glen Metropolitille jätettiin tarvittava tila ja kiekko nätillä laukaisulla ohi Bäckströmin - laukaus muutti suuntaa Kärppä-puolustajan mailasta.

Metropolit ratkaisee ottelun

Kolmanteen erään lähdettiin siis Kärppien maalin johtoasemassa, ja Jokerit aloittivat jo heti alussa vimmatun takaa-ajon. Kärppävahti Bäckström sai jälleen alituisesti olla hätistelemässä maalille kuumentamaan tulleita Jokeri-pelaajia.

- Säännöt ovat onneksi olemassa ja tuomarit pitävät huolen siitä, että maalivahti pysyy koskemattomana. Minun tehtävänäni on torjua kiekot. Niskaan hyppääminen lopussa oli käsittämätön – puhutaan jo vastustajan kunnioittamisesta, Bäckström totesi tyynesti.

Ennen Metropolitin ulosajoa Jokerit pääsi tasoittamaan ottelun Janne Pesosen jäähyn aikana. PC Drouin nousi ylivoimahyökkäyksessä laidasta Kärppä-alueelle ja hänen laukauksen paluukiekosta Timo Vertalalla oli helppo työ laukoa kiekko ohi Bäckströmin. Maalin jälkeen Kärpät otti aikalisän ja peli rauhoittuikin tämän jälkeen, kunnes rysähti.

Glen Metropolit teki tempun, joka oli pitkiin aikoihin yksi törkeimmistä Raksilassa tapahtuneista ylilyönneistä. Janne Pesonen sai Metropolitin käsittämättömän poikittaisen mailan, nyrkkien kera, kasvoihinsa ja tuupertui jäähän. Tilanteesta tuomittiin Metropolitille ottelurangaistus. Jokereiden tähtihyökkääjä ei siis pelaa varmuudella ainakaan seuraavassa ottelussa.

- Metropolitin vastapalloon tullut päähän kohdistunut taklaus ei ollut kivaa katseltavaa, Heikkilä kritisoi.

Kärppien ylivoima ei ollut millään pyörähtää käyntiin, kunnes Timo Vertala peitti kiekon jäähyn arvoisesti ja Kärpät sai 5-3 –ylivoiman. Raksilan yleisö räjähti ajassa 54.17, kun kotijoukkue onnistui. Jussi Jokinen toimitti Brad Smythin syötön maaliin ja ottelu oli ratkennut.

Jokerit ei päässyt ottelun lopussa luomaan todellista tasoituspaikkaa, ja Kärpät kesti Sakari Palsolan korkeasta mailasta saadun rangaistuksenkin.

Loppusummerin pärähdettyä kuumeni Jokeri-pelaajien tunteet lopullisesti. PC Drouin tökki Bäckströmiä, josta maalivahti tulistui jäähyn arvoisesti. Tilanteesta seurasi valtaisa ”kalapaliikki”, kun lähes koko Jokeri-aitio hyökkäsi Kärppä-pelaajien kimppuun. Läpi ottelun kuumana käynyt ja turhia jäähyjä koukkinut Tenkrat tulistui ensin Jussi Pesoselle ja heitti hanskat lopulta tiskiin Todd Warrinerin kanssa. Molemmille pelirangaistukset: 5+20. Molemmat ovat mukana seuraavassa ottelussa, joka pelataan maanantaina.

Jortikka käy kuumana

Ottelun jälkeen tunteet kävivät vähintään yhtä kuumina myös kulissien puolella kuin kentällä. Etenkin Jokeri-valmentaja Hannu Jortikka oli tuttuun tyyliinsä ”puhetuulella”.

-Hyvin taisteltiin, mutta Kärpät sai tuomareilta ratkaisevaa apua. Metropolitin tilannetta en tosin pysty millään puolustelemaan. Tämä paikka vaan on tällainen. Mestaruus ei kyllä tule tällä tavalla pelaamalla. Mahtaako Heikkilä edes koskaan voittaa mestaruutta, Jortikka nokitteli.

- Pitkä matka on Heikkilällä mestaruuteen, Jortikka mölysi poistuessaan pukukoppiin.

Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä oli tutun tyyni, vaikka sisällä velloi varmasti eri tuntemukset.

- Tärkeintä tästä on voitto. Helsingissä jatkamme taistelua, johon kuuluu myös fyysinen pelaaminen. Kokonaisuutena toiseen erään en ole tyytyväinen: löysäilimme ja otimme tyhmiä jäähyjä. Ketjutkin menivät hieman sekaisin Machuldan ja Pesosen loukkaannuttua, Heikkilä päätti.

Kärppien ja Jokereiden sarja alkoi siis todella värikkäissä merkeissä. Jäällä ja katsomossa oli aistittavissa heti todellista playoff-huumaa. Kunhan törkeydet jätetään pois, niin luvassa on huikeita kiekkovääntöjä. Mutta hei, ”tää on pleijjoffia”.