Kärpille vuoden viimeiset sarjapisteet

LIIGA / Raportti
Kuluva kiekkovuosi päätettiin Oulun Raksilassa Kärppien ja Ilveksen ottelun merkeissä. Vieraat olivat avauserässä hieman yllättäen pelin hallitseva osapuoli, mutta ottelun kuluessa kotijoukkue pääsi peliin mukaan. Lopulta ottelu kääntyi Kärpille lukemin 4-0, kun kotijoukkueen yleensä vähemmän vastuuta saavat kentät iskivät tarvittavat osumat ja maalivahti Jaakko Suomalainen torjui vieraiden yritykset.

Kärppien ja Ilveksen välinen kamppailu ratkesi toisessa erässä, kun kotijoukkue väänsi väkisin kolme maalia. Kärppiä ei ole yleensä pidetty kovin vahvana vääntöjoukkueena, mutta tällä kertaa oululaiset onnistuivat aivan maalin edestä. Kolme maaleista syntyi paluukiekoista ja yksi maalinedusväännöstä.

Vieraillakin oli ottelussa useita hyviä maalipaikkoja, mutta oululaisvahti Jaakko Suomalainen torjui oivatkin yritykset välillä hieman persoonallisellakin tyylillä.

Ilves hereillä alussa

Oulussa on yleensä totuttu siihen, että Kärpät hyökkää terävästi heti ottelun alussa. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin toinen – kotijoukkue oli unessa ja Ilves painoi pelin Kärppien päätyyn. Kiekko pyöri useaan otteeseen aivan maalin edessä ja tamperelaiset pääsivät laukomaan aivan Suomalaisen edestä. Kiekko ei kuitenkaan löytänyt tietään verkkoon asti.

- Meidän ottelusuunnitelmassa oli, että Kärpillä oli takana tuskainen HPK-ottelu, joten vastaan oli tulossa valmis ja energinen joukkue. Tämän vuoksi oli yllättävää, että ensimmäinen erä meni meille. Joku päivä olisimme tehneet paikoista kaksi tai kolme maalia, mutta tänään putki oli lähin, Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä pohti ottelun jälkeen.

Kärpät otti Ilveksen pyörityksen aikana myös neljä kaksiminuuttista, mutta koko alkukauden heikosti pyörinyt tamperelaisten ylivoima ei toiminut nytkään. Kärppien avauserän ainoat paikat siunaantuivat Michal Brosin kentälle, mutta osumia ei nähty.

Kärpät ratkaisee

Kotijoukkue tuli toiseen erään uudella sykkeellä. Herääminen toi palkinnon lähes heti, kun Tommi Paakkolanvaara pääsi iskemään kiekon tyhjänä ammottaneeseen maaliin. Tilannetta edelsi Janne Pesosen väkevä nousu kohti Ilveksen maalia.

Ilvekselle tarjottiin tasoitusmahdollisuutta, kun erotuomari puhalsi joukkueelle hieman kyseenalaisen rangaistuslaukauksen. Kiekko pyöri Vesa Viitakosken jaloissa, mutta Salminen näki Kärppien pelaajan estäneen hänen yritystään ja kiekko vietiin keskiympyrään. Laukaisijaksi asettui Radek Duda, jonka harhautusyritys oli kuitenkin varsin kesy.

Ilves joutui toisessa erässä ottamaan rangaistuksia. Osa jäähyistä tuli Kärppien hyvän liikkeen myötä, mutta tamperelaisten leirissä oli havaittavissa myös turhautumisen merkkejä. Konkari Jyrki Lumpeella oli koko pelin ajan ongelmia pysyä vauhdissa mukana, ja toisessa erässä hän joutui jäähyaitioon peräti kolme kertaa.

- Turhauduimme, kun teimme töitä ja taistelimme, mutta emme saaneet siitä palkintoa. Se johti tyhmiin jäähyihin. Lumpeella oli välillä kiirekin, eivät kaikki jäähyt olleet turhautumisesta johtuvia. Joskus joutuu ottamaan jäähyjä, Pietilä harmitteli.

Kärpät sai pelata pitkään kahdenkin miehen ylivoimalla, mutta tulosta ei tullut. Lähimpänä oli Ross Lupaschuk, jonka hirmuinen kanuuna kalahti maalin ristikkoon. Oululaisten painostus palkittiin kuitenkin erän puolivälin jälkeen, kun Teemu Normio suti B-pistealoituksen jälkeisen paluukiekon verkkoon.

Kotijoukkueen kolmas osuma oli neloskentän käsialaa. Tomi Mustonen kiersi vauhdilla maalin ympäri ja syötti maalin eteen. Pienikokoinen Jyri Junnila väänsi itsensä väkisin vapaaksi ja onnistui nostamaan rystyllä kiekon maaliin. Erän loppupuolella Juhamatti Aaltonen piti pilkkanaan koko Ilves-kenttää, mutta ei onnistunut päättämään hienoa yksilösuoritustaan maaliin.

- Toisessa erässä saimme lisää kamppailuvoimaa ja aloimme voittaa taisteluja. Pääsimme peliin kiinni ja saimme myös lisää liikettä. Näiden avulla sitten vietiin peli, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen analysoi.

Päätöserässä ei enää nähty mitään ihmeellisyyksiä. Kotijoukkue iski loppulukemat 4-0, kun Jukka-Pekka Laamanen suti oman laukauksensa paluukiekon ohi Pasi Häkkisen kahden miehen ylivoimalla.

Kovat ohjelmat edessä

Ilves joutui rikkomaan peliä varsinkin toisessa ja kolmannessa erässä. Kärpät ei tehnyt ottelussa kuitenkaan kuin yhden ylivoimamaalin. Ilvekselläkin oli omat paikkansa pyörittää pakkopeliä, mutta tulosta ei tänään syntynyt.

- Emme me jäähyihin tänään kaatuneet. Kaaduimme siihen, kun emme tehneet ensimmäisessä erässä yhtä tai kahta maalia.

- Tänään emme tehneet ylivoimamaalia, viimeksi teimme. Eteenpäin ollaan menossa – Lummekin voi varmasti auttaa meitä, kunhan pääsee peliin mukaan, Sakari Pietilä mietti.

Ilves pelaa tällä hetkellä kapealla materiaalilla, sillä joukkueen nuoret tähdet viilettävät nuorten MM-kisoissa Ruotsissa. Joukkueella on edessä raskas peliohjelma, joten muutamille pelaajille on luvassa hikisiä aikoja.

- Edessä on pitkä kotimatka ja tekisipä melkein mieli jäädä Ouluun. Tiistaina meillä on vastassa Blues, jonka jälkeen lähdemme Unkariin Continental Cupiin. Siellä pelaamme kolme peliä kolmeen päivään, tulemme takaisin, ja pelaamme SM-liigaa Lukkoa vastaan. Kova paketti edessä! Varsinkin kun pelaamme kolmella kentällä. Meiltä on viisi pelaajaa nuorten MM-kisoissa – muutamat pelaajat joutuvat kantamaan isoa kuormaa, Pietilä huokasi.

Kärppien käskijä Kari Jalonen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Maalivahti Jaakko Suomalainen torjui välillä epävarmasti, mutta venyi aina kiekon tielle tavalla tai toisella. Kauden kolmas nollapeli auttoi Kärppiä nappaamaan kolme sarjapistettä ja maalivahti saikin ottelun jälkeen kehuja. Joukkue pelaa ensi viikolla kaksi vieraspeliä peräkkäisinä päivinä ja Suomalaiselle lienee luvassa vastuuta myös jatkossa.

- Hyvä joukkuepeliesitys meiltä. Avauserässä Suomalainen antoi meille mahdollisuuden huikean esityksensä avulla. Varsinkin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Ilves oli hanakka ja jäimme alle.

- On meillä ajatuksia tiistaista. Tässä on kuitenkin monta päivää välissä, ja täytyy katsoa ovatko miehet terveenä. Aika lähellä on, että Jaakko jatkaa tiistaina, Jalonen pohti.

Kärppien kolmoskenttä oli oivassa vireessä ja väänsi joukkueen kaksi ensimmäistä osumaa.

- Ottelun maalit olivat sellaisia, joita olemme harjoitelleet - ruuhkaosumia ja tahtomaaleja. Telaketjuosasto Tommi Paakkolanvaara, Antti Aarnio ja Teemu Normio onnistui hyvin ja heidän onnistumisia tarvitaan jatkossakin, Jalonen suitsutti.

SM-liigan otteluohjelma on kova, eikä juhlapyhinäkään välttämättä ehdi levätä niin kuin moni haluaisi.

- Huomenna lepäämme ja sitten aletaan mennä jo kohti tiistaita. Edessä on kova ohjelma. Haastetta riittää – kaksi kovaa vieraspeliä ja sitten HIFK lauantaina kotona. Pelaajilta toivotaan ammattimaista asennetta vuoden taitteeseen. Raketteja voi rauhassa kyllä katsella, kärppävalmentaja pohti tulevaa.

Kärpät aloittaa uuden vuoden tiistaina TPS:n vieraana. Ilves kohtaa samana päivänä Bluesin Hakametsässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle