Viihdyttävä ja tapahtumarikas kiekkoilta huipentui jatkoerään

Oulun Kärpät kukisti sarjataulukossa samoissa pisteissä pyörivän Helsingin IFK:n jatkoerässä. Jari Viuhkolan komeaa jatkoaikamaalia edelsi huikea Kimmo Kuhdan järjestämä tilanne Kärppien päädyssä. Kuuden pisteen ottelu vaihtui jatkoerän myötä kahden pisteen otteluksi.

Kärpät karkasivat ottelun avauserässä jo 2-0 johtoon, mutta vahvaa kiekollista peliä esittänyt HIFK ei hätkähtänyt numeroita. HIFK punnersi pelin toisen erän alkajaisiksi jo tasoihin, kunnes punanutut aloittivat kurittoman jäähyrumban. Neljän minuutin pyörityksen päätteeksi ykkösvitjaan nostettu Veikko Karppinen latasi kiekon Jonas Anderssonin syötöstä yläkulmaan.

Kolmannessa erässä HIFK hyökkäsi yksipuolisesti Kärppien kilpikonnapuolustusta vastaan. Yritys palkittiinkin Kimmo Kuhdan ylivoimamaalilla, joka siirsi ottelun vielä jatkoajalle.

Kuhta oli pysäyttää jatkoerässä pelikellot vierasvoittoon loistavalla yksilösuorituksellaan, mutta Kärpät iski vastaan. Kristian Kuuselan ja Toni Koiviston vahvasta esityöstä Viuhkola pamautti kiekon Juha Pitkämäen vartioiman maalin ylänurkkaan.

- Viisi viittä vastaan pelaamisessa oltiin tänään vahvoja ja pystyttiin estämään Kärppien vahva viisi viittä vastaan peli, entinen Kärppäkäskyttäjä Kari Jalonen totesi.

- Tässä hallissa kahdesti tasoihin punnertaminen on aina kova suoritus. Tänään nähtiin vahva HIFK, Jalonen kehui omiaan.

Kärpät vahva hyökkäyspäässä

Ottelun ensimmäinessä erässä erikoistilannepelaaminen nousi suureen arvoon. Ottelun avausjäähyn otti Teemu Normio ollessaan hyökkäyspäässä liian innokas. Kärpät kuitenkin tappoi jäähynsä melko vaivattomasti. Tämän jälkeen pikkupedot käänsivät peliä hyökkäyspäähän kerta toisensa jälkeen ja Kim Hirschovits joutuikin estämään Tommi Paakkolanvaaran maalintekoaikeet maalin edessä.

Jäähylle seurasi pian perässä Markus Kankaanperä, joka käytti mailaansa kaikkeen muuhun kuin kiekon pelaamiseen. Kärpät ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan avausmaalin jysäytti Kristian Kuusela painavalla laukauksella Viuhkolan ja Koiviston syötöistä kahden miehen ylivoimalla.

Ottelu tasoittui tasaviisikoin ja HIFK pääsi hyökkäämään yhä useammin. Tämän jälkeen olikin Kärppien vuoro jäähyillä. Helsinkiläiset pyörittivät kiekkoa hyvin ja saivat rakennettua maalipaikkoja. Paras siunaantui kultakuuppa Hirschovitsille, joka pääsi vastakiekkoon kiskaisemaan sydämensä kyllyydestä. Vakuuttavasti torjunut Tuomas Tarkki selvitti kuitenkin tilanteen kahmaisemalla kiekon takakulmasta räpyläänsä.

Ajan edetessä HIFK alkoi suoraviivaisen pelaamisen sijasta pyöritellä kiekkoa enemmän. Tämä kostautuikin joukkueen ollessa vielä ylivoimalla, kun Atte Ohtamaa riisti kiekon Shawn Batesilta Paakkolanvaaralle. Paakkolanvaara vapautti nopealla syötöllä Anderssonin, joka tälläsi kiekon läpiajon päätteeksi verkon perukoille.

HIFK tasoitti, mutta jäähyili itsensä tappiolle

Toinen erä alkoi Raksilassa kuten niin moni ottelu aiemminkin tällä kaudella. Paineettomassa tilanteessa Atte Ohtamaa menetti kiekon omissaan ja Arttu Luttinen pomputti sen Jussi Pesosen kautta Batesille. Bates huomasi vapaan väylän maalin eteen, kiitti ja nosti kiekon rystyllä ohi Tarkin. Maali oli Batesille kauden neljäs.

Vieraat saivat osumastaan lisää virtaa ja lisää vettä myllyyn lisäsi puolustaja Jani Honkanen. Honkanen täräytti hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon kovalla lyöntilaukauksella siniviivalta yläputken kautta maaliin.

Molemmat joukkueet pyrkivät kiekollisina pelaamaan hyökkäävästi. Joukkueiden erot ja vahvuudet näkyivätkin erän jälkimmäisellä puoliskolla varsin tutulla tavalla. Punaiset pedot pyrkivät pitkin erää nostamaan tunnetilaansa vihellysten jälkeen kalastelemalla jäähyjä ja taklaamalla kovaa. Tämä kuitenkin kostautui veren kiehahtaessa yli, joka johti turhiin jäähyihin ja oman pelin sekoamiseen. Ulkomaalaisvahvistus Kip Brennan pyrki käyttämään useampaan kertaan avujaan hyväkseen, mutta välttyi kuin ihmeen kaupalla rangaistuksilta.

Kärpät pyörittivät loppuerän HIFK päädyssä ylivoimalla vahvasti, mutta hyvästä pyörityksestä huolimatta laukaukset puuttuivat. Lopulta liki neljän minuutin hyökkäyspään pyöritys puudutti punaisten jalat ja Karppinen pääsi täysin vapaasti maalin edestä laittamaan kiekon erän lopuksi maaliin. Maaliin merkittiin syöttäjiksi Toni Dahlman ja Andersson. Erän loppuun jäähytilastot hieman tasoittuivat, kun kapteeni Ilkka Mikkola sai heppoisen jäähyn kiinni pitämisestä.

- Miinus tulee kurinalaisuudesta tai sen puutteesta, jäähykurista. Siinä meillä on oppimista vielä, Jalonen näki.

Hyökkäys vastaan puolustus

Kolmanteen erään lähdettiin numeroista 3-2. Vieraat tiivistivät peluutusta ja saivat ottelun virtauksen omiin käsiinsä. HIFK esitti lähes kaikki tavat hyökätä, mitä jääkiekosta löytyy. Punaiset hyökkäsivät selkeästi ja varmasti luoden laukaisupaikan melkin jokaiseen hyökkäykseen. Kotijoukkue esitti kypsää alivoimaa, mutta ei päässyt jäähyn loputtuakaan omista pois.

HIFK painoi päälle hyökkäys toisensa jälkeen ja Juho Keränen joutui lopulta ottamaan koukkaamisesta jäähyn. Helsinkiläiset pitivät ylivoimalla kiekkoa vakuuttavasti hyökkäyspäässä ja järjestivät paikkoja. Tuhrittuihin paikkoihin kyllästyi lopulta Kuhta, joka nousi hienosti kulmasta aloituspisteen kaarelle ja pisti rannelaukauksella verkot tötterölle ohi maskissa olleen Tarkin. Peli oli tasan 3-3.

Kolmas erä eteni alusta loppuun täysin vieraiden hyökätessä kotijoukkueen puolustusta vastaan. Kärppien ainoa maalipaikka syntyi Juhamatti Aaltosen erinomaisesta yksilösuorituksesta. Aaltonen nousi röyhkeästi keskialueelta hyökkäykseen, kieputti puolustajan solmuun ja ampui maalin edestä. Kiekko kolahti Pitkämäen takana kuitenkin maaliristikkoon eikä Aaltosesta tullut ottelun sankaria. Kärpät puolusti kolmannen erän erittäin kurinalaisesti, mutta ei pystynyt enää kääntämään peliään hyökkääväksi HIFK:n tultua tasoihin. Edessä oli jatkoaika.

Dramaattinen ratkaisu

Jatkoaikaan HIFK lähti raivokkaasti ja hyvällä jalalla. Ensimmäinen minuutti pelattiin täysin kärppäpäädyssä HIFK:n kyetessä luomaan pari hienoa maalipaikkaa. Parempi näistä oli Kuhdan hieno yksilösuoritus, jossa hän vei pakkien lisäksi maalivahdinkin kioskille. Kuhta ei kuitenkaan saanut kiepautettua vanhanaikaisesta maalia, joten vieraat lähtivät vastahyökkäykseen. Kuusela toi kiekon alueelle ja toimitti sen Koivistolle. Koivisto huomasi Viuhkolan nousevan maalin eteen ja tarjoili syötön suoraan lapaan. Kärppäkapteeni kiskaisi kiekon yläpeltiin ja pysäytti pelikellot aikaan 61.13.

- Jännittävä kiekkoilta, vaikka pelillisesti emme pystyneet esittämään parastamme. Meillä on ollut paljon vahvempia pelejä, Matti Alatalo summasi.

- Yleisölle kuitenkin hieno ilta ja yleisö olikin tänään mukana voimakkaasti. Sitä tarvitaan jatkossakin.

Kärppien sairaslistaa vahvisti ottelun aikana Oskari Korpikari, joka loukkasi polvensa ristisiteet kiekontavoittelutilantessa. Vamman vakavuus selviää myöhemmin.