Kärpät nousi kärkeen

LIIGA / Raportti
Avainpelaajien loukkaantumisista huolimatta Oulun Kärpillä menee tuloksellisesti lujaa. Joukkueen viides perättäinen voitto tuli tiistai-illan ottelussa Helsingin IFK:ta vastaan läpi ottelun kestäneen vahvan viisikkopelin ansiosta. Loukkaantumisten jälkeen Kärpät on mennyt eteenpäin linjansa mukaisesti: nuorten pelaajien voimin. Työn tuloksena joukkue nousi SM-liigan kärkeen.

Kova työ, vahva viisikkopelaaminen ja jämäkkä puolustus; siinä aseet, joilla kotijoukkue Kärpät iski tälläkin kertaa vastustajan jäihin. Vastuuta saaneet nuoret pelaajat ovat täyttäneet tähtihyökkääjien paikat mallikkaasti, mistä osoituksena ovat muun muassa Jyri Junnilan ja Tommi Paakkolanvaaran hyvät otteet. Vaikka Kärppien peli on sekä tuloksellisesti että pelillisesti kunnossa, niin onko valtakunnassa kaikki hyvin? Kuinka kauan lentokeli kestää vai iskeekö väsyminen?

- Näyttämisen halu on kaikilla nuorilla todella kova. Meillä on nälkää ja kaikki haluavat mennä eteenpäin. Väsyminen ei varmasti iske. Tätä varten kesällä on tehty töitä, tulokkaiden pistepörssin ykkönen Juhamatti Aaltonen kertoi vastaukseksi.

Halu näkyi IFK:ta vastaan toden teolla toisessa erässä, kun Kärpät iski siinä kolme maalia. Oululaiset ovat sekä yli- että alivoimatilastoissa liigan ykkösiä, mikä näkyi illan otteissa. Kaksi ylivoimamaalia ja liikkuva alivoima olivat voittamisen elementtejä.

- Täytyy olla tyytyväinen meidän erikoistilannepelaamiseen. Käytännössä kolme ylivoimamaalia ja rohkeita ratkaisuja. Tiukoissa peleissä tämä nousee arvoonsa, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen hehkutti.

Ottelun alku oli hyvin kaksijakoinen, kun molemmilla oli omat hetkensä. Kärpät pääsi peliin kiinni heti kahdella ylivoimalla, kun Mark Murphy ja Pasi Saarinen istuivat rangaistuksiaan. Paras paikka tuli Junnilalle, jonka laukaus pysähtyi kuitenkin IFK-vahti Tom Askeyn räpylään.

IFK pääsi yrittämään myös ylivoimalla, mutta tyyli oli toinen. Kun Kärpät pelasi kiekkoa vahvasti joka tilanteessa maalille, niin IFK tyytyi hakemaan tyylikkäitä siirtoja takanurkalle. Kärppien liikkuva alivoima pystyi pitämään helsinkiläiset kurissa ja kun laukaukset puuttuivat, niin tulosta ei tullut.

Vierailija sai ylivoiman jälkeen otteen peliin ja kiekko kimpoili välillä tolpassa ja Kärppien maalilla pitkästä aikaa pelanneen Mika Pietilän suojissakin, mutta maaliin asti se ei eksynyt. IFK esitti liikkuvaa kiekkoa ja paremmalla onnella joukkue olisi voinut johtaa ensimmäisen erän jälkeen. Kärpät menetti kiekkoja keskialueella, mistä vierailija pääsi kontraamaan vastahyökkäyksiä.

Onnenpyörää

Ottelun avausmaali tuli toisen erän alkuun ylivoimalla, kun Ari Vallin laukoi b-pisteeltä suoraan syötöstä ohi Askeyn. Vallin ja hänen pakkiparinaan pelannut Jouni Loponen loivat vaarallisia tilanteita IFK-maalille nopeilla oivalluksillaan.

- Saimme siinä jäähyn pahaan paikkaan, mikä kostautuu tämän tason joukkuetta vastaan, IFK:n päävalmentaja Doug Shedden kommentoi.

Ottelu sai erikoisen käänteen toisen erän puolivälissä, kun Kärppien maalivahti Mika Pietilä sattui ”rosvosektorille”. Tony Salmelaisen nollakulmasta laukoma kiekko sujahti Pietilän selän taakse.

- Pietilä on esittänyt harjoituksissa todella hyviä otteita ja hän on ollut nälkäinen. Valmennuksen tehtävänä on antaa luottamusta, ja teimme valinnan Pietilän pelaamisesta jo perjantaina. Pelaajan itse tulee sitten voittaa pelejä. Täytyy olla hieman murheellinen Salmelaisen maalista, mutta sen jälkeen hän keskittyi olennaiseen. Mallikas esitys, Jalonen kehui kokenutta maalivahtia.

Kärpät pääsi kuitenkin hieman varkain 2-1-johtoon, kun Juha-Pekka Haataja viimeisteli kauden kuudennen maalinsa. Tällä kaudella Haataja tarvitsi kuuteen maaliin 18 ottelua, kun viime kaudella saaliiseen tuhrautui 48 peliä – eteenpäin lienee siis menty.

Oululaiset saivat maalin jälkeen vahvan otteen ja lisäsivät johtoaan Jermu Porthenin rangaistuksesta seuranneen ylivoiman jälkeen, kun Paakkolanvaara pääsi nostamaan kiekon vapaasti maalin nurkalta ohi Askeyn. Kärppä-valmentaja Jalonen antoi tunnustusta nuorille ratkaisijoille.

- Kokeneet pelaajat pitävät nuorista huolta. Olemme antaneet kaikkien toteuttaa omaa peliä ja vapauksia, mutta taktiikan mukaisesti, Jalonen sanoi.

Nousu tyrehtyi hermoiluun

Erien alut olivat oululaisilla illan ottelussa vahvoja. Toisessa ja kolmannessa erässä joukkue pystyi tekemään molemmissa maalin ylivoimalla. Kärppien neljäs osuma tuli Toni Häppölän jäähyn aikana, kun Aaltonen karkasi Ilkka Mikkolan syötöstä puolustajien välistä irti. Vahvalla itseluottamuksella pelaava tulokas laukoi kiekon vakuuttavasti IFK-maaliin.

- Maali oli ennalta suunniteltu kuvio. Sovimme Mikkolan kanssa, että hän syöttää minut vauhtiin. IFK:lla oli siinä seisovat puolustajat ja pyrimme pelaamaan nopeasti heidän taakseen, Aaltonen selvitti.

Vierailijoiden puolustus olikin kärsinyt melkoisen menetyksen, kun Jere Karalahden seuraksi sairastuvalle jalkapöydän murtuman vuoksi joutunut Hannu Pikkarainen puuttui kokoonpanosta.

- Olimme tänään paremmassa tempossa. IFK:n jalka ei ollut ihan niin herkässä kunnossa ja pyrimme luomaan juuri heidän puolustajiin painetta onnistuneesti. Viisikkopelimme oli hyvissä kantimissa, mikä oli avain voittoon, Jalonen analysoi.

IFK aloitti takaa-ajon viimeisen kymmenen minuutin aikana, kun Janne Hauhtonen hieroi kiekon ohi Kärppä-vahti Pietilän lukemiksi 4-2. Nousu kuitenkin kangistui viimeistään Askeyn rangaistukseen, kun maalivahti tuuppasi Junnilaa päähän erotuomari Jyri Rönnin silmien alla.

- Lopussa tuli paljon tunneryöppyjä, mutta meillä pysyi paremmin ajatus kasassa. Pelasimme viisaasti ja pysyimme pelin yläpuolella. Päätuomari Rönniltä tänään ”hyvä paketti”, Kärppä-valmentaja näki.

Kokonaisuutena vierailijoiden esitys ei ollut huono. Pieni hermoilu ja tuskastuminen johti kuitenkin ratkaiseviin rangaistuksiin, mikä osin verotti pelaamista. Joukkueen päävalmentaja Shedden oli tyytyväinen omiensa esiintymiseen.

- Taistelimme tänään hyvin puolustuksen loukkaantumisista huolimatta. Yritys ei ollut ollenkaan huono, kanadalaisvalmentaja huomioi.

IFK pelaa seuraavan ottelunsa torstaina sarjanelosta Jyväskylän JYPiä vastaan. Oululaiset puolestaan matkaavat torstain otteluun Lappeenrantaan, josta matka jatkuu lauantain kamppailuun Tampereelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle