Blues hiljensi Raksilan

Sarjajohtaja Kärpät kärsi jo toisen perättäisen kotitappionsa, kun viime aikoina piristynyt Espoon Blues kävi hakemassa maukkaan jatkoaikavoiton Oulusta. Ottelun ratkaisijaksi nousi Landon Wilson, joka survoi vieraiden voitto-osuman jatkoajan toisella minuutilla.

Kärpät ja Blues esittivät tasaisen ja jännittävän taistelun, joka monien vaiheiden jälkeen päättyi lopulta vieraiden voittoon.

Bluesille voitto oli kolmas viimeisissä neljässä ottelussa, joten synkän alkukauden jälkeen espoolaisten kurssi näyttää vihdoin lähteneen nousuun. Joukkue nousi voitollaan 17 pisteeseen.

Kärpät puolestaan jatkaa pientä tuskailuaan kotiotteluidensa kanssa, sillä joukkue on kärsinyt kauden kaikki tappionsa nimenomaan Raksilassa. Tappiostaan huolimatta Kärpät jatkaa liigakärjessä.

Vaisu avauserä

Vierailija Blues tuli otteluun varsin terävästi ja ensimmäiset pari minuuttia mentiinkin valkopaitojen hallinnassa.

kommentit

Jalonen myönsi Bluesin paremmuuden[lue lisää]

Ottelun ensimmäinen pienoinen maalipaikka avautui kuitenkin Kärpille, kun Michael Nylanderin hyvän esityön jälkeen Lasse Kukkonen pääsi laukomaan kohti Blues-vahti Mika Oksaa. Oksa sai kuitenkin pidettyä maalinsa puhtaana. Seuraavassa vaihdossa Pekka Saarenheimon johtama kentällinen sai hyvän mylläkän espoolaisten päätyyn.

Ottelun ensimmäinen jäähy nähtiin ajassa 6.38, kun ottelun päätuomari Juha Pajunen komensi Bluesin Olli Ahosen kiinnipitämisestä jäähypenkille. Ylivoimamaalia pääsivät yrittämään Sakari Palsolan ja Pekka Saarenheimon viisikot, mutta tulosta ei syntynyt.

Ylivoiman jälkeen Kärppien neloskenttä(Aarnio-Sihvonen-Haataja) esitti varsin hyvän vaihdon, mutta maaliin asti trion yritys ei kuitenkaan johtanut.

Vajaan 16 minuutin kohdalla kotijoukkueen Antti Aarnio joutui jäähylle ja Blues pääsi kokeilemaan ylivoimakuvioitaan. Krystofer Kolanosin sekä Olli Ahosen johtaman viisikot pyörittivät yv-peliä vaarallisen näköisesti, mutta kunnon maalipaikkoihin asti Blues ei päässyt.

Ottelun ensimmäinen erä oli melkoista pelailua, jossa kunnon maalitilanteita ei kumpikaan joukkue pystynyt luomaan. Erän parasta antia olivat Michael Nylanderin rakentelut ja hienot kiekontuonnit hyökkäysalueelle. Heti avauserässä nähtiin, mikä oli Nylanderin illan pelivire. Mies pelasi ehdottomasti parhaan pelinsä Kärppien paidassa tähän mennessä.

MacLean nostaa Bluesin johtoon

kommentti

Blues on heräämässä[lue lisää]

Ottelun toiseen erään molemmat joukkueet olivat kaivaneet ylimääräistä virtaa, sillä jäällä mentiin astetta avauserää terävämmin ja vauhdikkaammin.

Avausmaali näki päivänvalon ajassa 22.52. Jari Viuhkola pelasi itsensä loistavaan paikkaan maalin edessä. Viuhkolan laukauksen Blues-vahti Oksa pystyi torjumaan maalin taakse, mutta sieltä se pomppi yllättävästi takaisin maalin nurkalle. Viuhkola oli kärppänä oman laukauksensa perässä ja suti kiekon verkkoon.

Maalin jälkeen Kärppien ote selvästi herpaantui ja Blues pääsi kenttätapahtumissa niskan päälle. Tämän myönsi ottelun jälkeen myös Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen.

- Vähän lopetettiin pelaaminen siinä avausmaalin jälkeen. Se kuvastaa hyvin meidän keskittymistämme, joka ei tänään ollut ihan sellaista, mitä sen pitäisi olla, Jalonen harmitteli.

27 minuutin kohdalla nähtiin jo viitteitä siitä, mitä oli tulossa. Antti Pihlström luisteli väkevästi laidalta ja laukoi erittäin terävästi kohti Kärppien maalilla torjunutta Niklas Bäckströmiä. Hetkeä myöhemmin pääsi Jarkko Immonen laukomaan hyvästä paikasta.

Edellä mainitut tilanteet Bäckström pystyi torjumaan, mutta ajassa 27.40 koko ottelun vahvasti esiintynyt Bluesin ulkomaalaistrio pääsi tuikkaamaan kiekon maaliin. Laidasta tullut kiekko kimposi Kärppien puolustajan luistimesta hieman onnekkaasti suoraan Kolanosin lapaan. Kolanosin laukauksen Bäckström torjui vierelleen, jossa oli paikalla Donald MacLean. Miehellä oli helppo työ laittaa kiekko tyhjään maaliin.

Tasoitusmaalin jälkeen Bluesin hyvä ote jatkui. Erän puolivälin jälkeen Raksilan yleisö tulistui viheltämään omilleen, sillä espoolaiset myllyttivät Ahosen kentällisellä noin minuutin verran Kärppien päädyssä. Kärppien neloskenttä joutui todelliseen pyöritykseen ja maali oli varsin lähellä. Paras paikka avautui Kari Haakanalle, mutta Bäckströmin loistotorjunta piti lukemat vielä tasoissa.

Blues siirtyi ansaitusti johtoon ajassa 34.58. Landon Wilsonin pystysyöttö tavoitti MacLeanin, joka polki karkuun Kimmo Lotvoselta ja veivasi varsin näyttävästi kiekon ohi Bäckströmin.

Toisen erän lopulla Blues sai erinomaisen paikan karata jo kahden maalin johtoon. Ahosen syötöstä Teemu Elomo pääsi nokikkain Bäckströmin kanssa, mutta kärppävahdin paraatipelastus piti oululaisten haaveita hengissä.

Nylander pohjustaa Kärppien tasoituksen

Kolmanteen erään Kärpät tiivisti kolmeen kenttään ja myös ketjukoostumukset elivät. Nylander sai vierelleen Jokisen ja Eero Somervuoren. Toni Sihvosen kanssa hyökkäsivät puolestaan Palsola ja Janne Pesonen. Erän lopulla kokoonpanoja sekoiteltiin vielä useaan otteeseen.

- Pelasimme koko kolmannen erän kolmella kentällä ja sekoiteltiin miehiä siinä keskenään. Näiden vaihdosten ansiosta alkoi sitten tulostakin tulemaan, Kari Jalonen kertoi.

Kolmannessa erässä kentän herra ja hidalgo oli Kärppien Michael Nylander. Aina, kun mies oli kentällä, sai Kärpät painetta espoolaisten päätyyn.

Vajaan 48 minuutin kohdalla Nylander järjesteli upean tekopaikan Viktor Ujcikille, mutta viime pelissä kaksi maalia iskenyt tshekki ei tällä kertaa onnistunut. Ujcikin tilanteen yhteydessä Bluesin Mika Niskanen komennettiin rangaistusaitioon. Ylivoiman aikana Nylander pelasi Ilkka Mikkolalle loistavan tekopaikan, mutta miehen laukaus epäonnistui. Niskasen jäähyn aikana hyvän paikan sai myös Lasse Kukkonen, mutta Oksa piti vieraita pystyssä.

Kuvakooste

Illan ottelu kuvina[Katso kuvat]

53 minuutin kohdalla maali oli todella lähellä molemmissa päissä. Ensin Kärppien Pesonen ohjasi avopaikasta sentin verran maalista ohi ja sitten Bluesin Wilson karkasi läpiajoon. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt.

Ajassa 56.22 Raksilan halli oli revetä liitoksistaan, kun Kärpät nousi tasoihin. Maali oli todellinen Nylanderin taidonnäyte. Mies teki ensin tutun pyörähdyksensä keskialueella ja spurttasi sitten kohti Blues-maalia. Nylander veivasi kolmesta Blues-pelaajasta ohi ja antoi Pesoselle syötön avopaikkaan. Pesonen ei tästä erehtynyt, vaan iski Kärppien tasoitusmaalin.

Tasoitusmaali sytytti Kärpät varsinaiseen hurmokseen ja ajassa 59.12 syntyi maali, jonka uskottiin olleen illan ratkaisu. Ari Vallin laukoi viivalta ja Somervuori ohjasi laatan verkkoon.

Blues nousee rinnalle ja ohi

Kärpät siirtyi 3-2 –johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä enää 48 sekuntia. Somervuoren maalin uskottiin katkaisseen vieraiden selkärangan, mutta toisin kävi. Joukkue otti ensin aikalisän ja sitten kuudennen kenttäpelaajan laatikkoon.

Krystofer Kolanos toimitti kiekon maalin eteen ja kultakypärä Ladislav Kohn survoi laatan verkon perukoille. Pelikello pysähtyi aikaan 59.35.

Varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla Kolanos taklasi Ilkka Mikkolan rajusti laitaan. Tilanteessa ei varsinaisesti ollut mitään väärää, mutta Kärppäkapteeni Sakari Palsola poltti päreensä täysin. Päätuomari Pajunen komensikin Palsolan suihkun puolelle rauhoittumaan.

Jatkoajalla ratkaisijan viitan sai harteilleen Landon Wilson. Kärppien Somervuori menetti kiekon hyökkäyssiniviivalla ja Wilson polki väkisin karkumatkalle. Bäckström torjui miehen ensimmäisen laukauksen, mutta Wilson seurasi tilanteen loppuun asti ja suti paluukiekon maaliin. Raksila hiljeni ajassa 61.40 ja jäällä alkoivat espoolaisten villit voitonjuhlat.

Blues näytti tämän päivän otteillaan, että joukkue on vahvasti menossa kohti parempaa huomista. Uusi päävalmentaja Pekka Rautakallio on saanut ryhmään taistelevan ja innokkaan ilmeen. Joukkueen nousu Kärppien viime hetken johto-osumasta on osoitus siitä, että henkistä vahvuutta ja halua löytyy. Mikään sammakkoennustaja ei tarvitse olla, jos povaa espoolaisille kovaakin nousua sarjataulukossa.

Oulussa edukseen esiintyi erityisesti trio MacLean-Kolanos-Wilson, joka oli alati vaarallinen kentällä ollessaan. Myös Olli Ahonen ja Ladislav Kohn voivat olla tyytyväisiä iltaansa – samoin kuin maalivahti Mika Oksa.

Bluesin syyskauden viimeinen ottelu on lauantaina, kun joukkue kohtaa kotihallissaan Pelicansin.

Kärpät oli illan ottelussa jollain tavalla vaisu ja hengetön kokonaisuus. Oikeastaan vain Michael Nylander pelasi sillä tasolla, mitä on lupa odottaa. Yritystä löytyi myös Mika Pyörälältä, Eero Somervuorelta ja Janne Pesoselta, mutta kokonaisuudessaan paras terävyys oli Kärppien otteista kadoksissa.

Kärpät pelaa ennen maaottelutaukoa vielä kaksi ottelua. Joukkue matkustaa perjantaina Lappeenrantaan, jossa on lauantaina vastassa SaiPa. Sunnuntaina Kärppien vieraaksi Raksilaan saapuu jälleen Porin Ässät.