Vierastaktiikan voitto

TPS esitti tänään Hippoksella sellaisen pelin, josta jokainen valmentaja voisi ottaa oppia. Joukkue luovutti nopean avausmaalin jälkeen pelin hallinnan JYPille, mutta järjesti puolustuksensa niin tiiviiksi, ettei kotijoukkueella ollut lopulta mitään saumaa ottelussa. TPS korjasi ansaitun voiton 1-3.

Heti pelin alusta kävi selväksi, että vieraat olivat valmistautuneet otteluun hyvin. JYP aloitti kovalla liikkeellä, mutta TPS vastasi siihen samalla mitalla, ja alku mentiin tasatahtiin. Nopea avausmaali oli varmasti sitä, mitä TPS ennen peliä toivoi, ja sen se myös sai. Kahden ja puolen minuutin kohdalla entisessä kotihallissaan pelannut Mikko Kankaanperä otti kiekon keskialueella ja lähti syöksyyn pitkin oikeaa laitaa. JYPin puolustus päästi nuorukaisen nousemaan maalille ja kun ei Tommi Nikkiläkään ollut tilanteessa aivan hereillä, Kankaanperä lähestulkoon kuljetti kiekon maaliin. Jotta entisten jypiläisten juhla olisi ollut täydellinen, Marko Kauppinen sai maaliin syöttöpisteen.

JYPin ensimmäinen maalipaikka nähtiin neljän ja puolen minuutin kohdalla, kun tänään pirteästi pelannut puolustaja Kimmo Pikkarainen nousi vahvasti ja syötti maalin eteen Juha-Pekka Hytöselle. Hytönen epäonnistui kuitenkin korkean syötön vastaanotossa.

Ottelun jäähyt alkoivat hiukan ennen ensimmäisen erän puoltaväliä, kun Jari Korhosen nousu TPS-alueelle pysähtyi hiukan siniviivan alla Antti Hulkkosen nyrkkiin. JYPin ylivoima ei ollut huonoa, mutta TPS:n aktiivinen alivoimapeli vei siltä parhaan terän. Vieraiden alivoimapelaajat yrittivät viimeiseen asti estää kotijoukkueen ylivoimakuvion rauhoittumisen, ja usein siinä myös onnistuivat. Suurin osa JYPin pelaajista käsittelee kiekkoa vähintäänkin kohtuullisesti, mutta vain harvojen taidot riittävät siihen, että päin tulevat kaksi karvaajaa saadaan ohitettua.

TPS pääsi kokeilemaan ylivoimaansa pian Hulkkosen jäähyn umpeuduttua, kun JYP-kapteeni Harri Sillgren sai helpohkon estämisjäähyn. Vieraat saivat vakuuttavasti ylivoimakuvion kuntoon, mutta eivät vielä tällä kertaa onnistuneet. Paras paikka oli Marco Tuokolla, jonka ohjaus hienosta siniviivasyötöstä päätyi tolppaan.

TPS jatkaa kontrollointia ja maalaa kerran

Toisen erän alussa toista liigaotteluaan pelannut TPS-pakki Simon Backman esti Alexandre Tremblayta ja lähti jäähylle. JYPin ylivoima pyöri jälleen näyttävästi, mutta teho puuttui. TPS:n alivoimaryhmitys pystyi häiritsemään kotijoukkueen ylivoimamiehitystä niin tehokkaasti, että viimeistään laukaukset epäonnistuivat.

Vieraat sen sijaan rankaisivat yhdestä virheestä ja siirtyivät 0-2-johtoon. JYPin kolmoskenttä oli omalla alueella vaikeuksissa ja Tremblayn purkuyritys pysähtyi siniviivalle. Sieltä käynnistettiin nopea 2-1-hyökkäys, jossa Mikko Koivu syötti kiekon mallikkaasti takatolpalle lähes maaliviivan takaa. Aivan yksin maalin kulmalle liukunut Ville Vahalahti olisi ollut melkoinen fakiiri, jos olisi tästä paikasta erehtynyt, sillä hyökkääjällä oli edessään täysin tyhjä JYP-maali. Vahalahti löi varmasti kiekon maaliin ja siirsi vieraat kahden maalin johtoon.

Kahden maalin johtoon pääsy antoi TPS:lle entistä paremmat asetelmat. Loppuerä olikin melkoisen yksitoikkoista - TPS antoi hallinnan JYPille, mutta piti kuviot ja maalipaikat kurissa. Muutama jäähy sentään nähtiin, kun ensin Kai Nurminen ajoi Jari Korhosen poikittaisella mailalla laitaan ja vielä erän lopussa Mikko Eloranta kaatui Jyri Marttisen mailan kanssa niin, että Marttinen hermostui ja sai 2+10 minuuttia. Kymppitilin täytyttyä tämä hyvä mutta kuumaverinen puolustaja huilaa seuraavan ottelun.

Kolmas erä ei tuo muutosta

Päätöserässä jäähyiltiin hiukan enemmän, mutta muuten erä noudatti tuttua kaavaa. TPS jäädytti JYPin hyökkäyspelin ja varmisteli kahta pistettä. Ei kovin viihdyttävää, mutta ihailtavan maltillista ja todella tehokasta.

Vieraat olivat siirtyä kolmen maalin johtoon jo heti erän alussa, kun Antti Hulkkonen pelasi kiekon poikkisyötöllä maalin eteen Kai Nurmiselle. Tämä pelastus oli Tommi Nikkilän illan komein, sillä Nikkilän patja ehti takatolpalle sopivasti Nurmisen vedon eteen. JYPin maalivahti ei ollut yhtä häikäisevä kuin edellisissä otteluissa, mutta ei silti pelannut ollenkaan huonosti.

JYPillä oli kolmannessakin erässä hyviä maalipaikkoja. Väkevästi tänäänkin vääntäneen Pierre-Claude Drouinin näyttävin suoritus oli syöttö selän takaa Tuomas Mikkoselle, joka pääsi nousemaan vapaasti TPS-maalille, mutta Tuomo Karjalainen hoiti tilanteen varmasti. Jarkko Immonen oli erän puolivälissä läpi, mutta ampui kiekon Karjalaisen syliin. Kahdentoista minuutin kohdalla TPS-maalilla oli karmea hässäkkä, mutta vierailijoiden verkko tuntui suorastaan hyljeksivän kiekkoa.

Kaiken JYP-painostuksen keskellä TPS teki kolmannen maalin ja vei viimeisetkin toiveet kotijoukkueen mahdollisuuksista. Antti Hulkkonen laukoi ylivoimalla hiukan etukulmasta ohi, ja maalin kulmalla kytännyt Antti Aalto ampui päädystä pompanneen kiekon JYP-maaliin aivan nollakulmasta. Maali menee osittain Nikkilän piikkiin, mutta toisaalta mies oli vielä torjuntaliikkeessä Hulkkosen vedon jäljiltä, ja myös Aallon laukaus oli käsittämättömän tarkka.

Viimeisellä minuutilla TPS:n vaihtopenkin valmistautuessa onnittelemaan Tuomo Karjalaista nollapelistä ja yleisön lähtiessä hallista JYP onnistui vihdoin maalinteossa. Ilari Filppula saalisti uransa ensimmäisen syöttöpisteen liigassa vääntämällä kulmassa kiekon Antti Virtasen ulottuville. Virtanen irtautui TPS:n puolustukselta, kiersi maalin ja neppasi kiekon Karjalaisen längistä maaliin. Loppuhetkien maali vei harmittavasti liigauran ensimmäisen nollan nuorelta maalivahdilta, mutta oli JYPin näkökulmasta vähintäänkin ansaittu.

Ei paljoakaan seliteltävää

TPS:n paketti oli tänään niin tiivis, ettei JYPillä ollut eväitä sen rikkomiseen. Vieraat pelasivat ihailtavan liikkuvaa ja kurinalaista vieraskiekkoa. JYP sai jonkinverran kaksinkamppailuvoittoja ja syötönkatkoja pahoissakin paikoissa, mutta jostain ilmestyi aina toinen TPS-pelaaja paikkaamaan toisen tekemää virhettä. Vain aivan pari kertaa JYP sai pahoja paikkoja turkulaisten epäonnistumisista, ja nämä hoiti sitten Tuomo Karjalainen.

Kovin huonoa makua pelistä ei kuitenkaan jää, sillä JYP ei missään nimessä pelannut huonosti. Matti Alatalon joukkueeseen ajama pelitapa alkaa taas näkyä syksyn päästessä pidemmälle, eikä sitä voi kuin ihastella. Kaikki JYPin kentät liigatulokkaita vilisevä neloskenttä mukaanlukien tulivat kerta kerralta keskialueen yli näppärästi syötellen, eivätkä lyömällä niitä ainaisia roikkukiekkoja päätyyn. Vaikka tänään keinot loppuivat kovaan prässiin TPS:n siniviivan jälkeen, tällaista pelinrakentelua on ilo katsella ja se myös todella kehittää pelaajia.

Yksilöinä JYPistä voi nostaa esiin pirteästi esiintyneen Antti Virtasen, jonka tekemään työmäärään nähden maali oli vähintäänkin ansaittu. Puolustuksessa Jari Korhonen urakoi loukkaantuneen Tommi Kovasenkin edestä ja kantoi taakkansa kunnialla, vaikka pari maalipaikkaa hukkasikin. Paljon parjattu Mikko Mäenpää esitti hämmästyttävän kypsää ja virheetöntä peliä ja piti hermonsa hyvin kurissa. Mäenpäällä on JYPissä tällaisilla otteilla vielä paljon käyttöä. Kimmo Pikkarainen tuki erinomaisesti hyökkäyksiä, mutta puolustuspäässä yhteispeli Petri Virolaisen kanssa ei aina sujunut. Parhaana esimerkkinä Virolaisen keskialueen taklaus suoraan päin Pikkaraista kolmannessa erässä.

TPS oli enemmänkin vahva joukkue kuin vahvoja yksilöitä. Tämän allekirjoitti myös päävalmentaja Jukka Koivu.

- Tänään pojat malttoivat puolustaa. Laitureilla löytyi ensimmäisen kerran tällä kaudella nöyryyttä purkaa kiekkoja omasta päädystä. Lähdimme ottamaan ensimmäistä vierasvoittoa, ja tänään oli onnistuneen taktiikan lisäksi myös onnea.

Kultakypärä Mikko Eloranta myönsi Mikko Kankaanperän viimeistelemän avausmaalin olleen joukkueelle erittäin tärkeä.

- Alku oli hermostunut, mutta peli vapautui avausmaalista. Pisteistä täytyy olla tyytyväinen. Maalinteko on takkuillut, vaikka ollaan pelattu koko alkukausi hyvin.

JYPin päävalmentaja Matti Alatalo ei myöskään intoutunut selittelemään tappiota.

- Pienet marginaalit ratkaisivat. Tänään oli hyvä vastus jolla oli hyvä puolustus, eivätkä meidän eväämme riittäneet sen rikkomiseen. Ei voi syyttää ettei oltaisi jaksettu yrittää, mutta tilanteita oli hyvin vähän ja parista virheestä peli oli 0-2.