JYPin kotitaika murtui

LIIGA / Raportti
Voitosta voittoon kotiotteluissaan kulkenut JYP kohtasi voittajansa myös Hippoksella. Uhrautuvasti taistellut TPS pelasi nöyrää vieraskiekkoa ja vei ansaitusti kolme pistettä lukemin 2-4 (0-2, 0-0, 2-2).

Jo tiistaina Jyväskylään saapunut TPS näytti, että hyvällä ja nöyrällä pelaamisella JYP on mahdollista kaataa myös Hippoksen kotihurmoksessa. Huolellisesti otteluun valmistautunut turkulaisryhmä taisteli, luisteli ja raatoi täydet kuusikymmentä minuuttia. Nuori TPS-joukkue sai ansaitusti taistelustaan vierasvoiton ja kolme sarjapistettä.

Kuvakooste

JYPin ja TPS:n kohtaaminen väreissä
[katso kuvat]

- Me valmistauduttiin tähän otteluun todella huolellisesti. Kävimme etukäteen JYPin pelaamista läpi ja lähdimme pelaamaan nöyrää taistelukiekkoa. Me ei voida tulla yhteenkään otteluun takki auki, eikä tehty sitä tänäänkään. Haalarihommat jatkuvat nytkin, kun aletaan käydä tätä ottelua läpi, TPS-valmentaja Kalle Kaskinen kommentoi.

Kotijoukkueen asennevamman sijaan suurin tekijä yllätysvoiton takana olikin TPS:n fiksu pelitapa. Aktiivisella luistelullaan ja keskialueen häirinnällä vierasjoukkue peitti hurrikaaniryhmän syöttötilan ja hyökkäyksien rakentelun. Hyökkäyspäässä turkulaiset pelasivat toistuvasti kiekkoa JYPin kulmaukseen.

Kulmapelaaminen ratkaisikin ottelun. Fyysisesti vahvempi TPS voitti toistuvasti kaksinkamppailut ja kulmaväännöt JYP-päädyssä. Näiden kaksinkamppailuvoittojen seurauksena syntyi myös kolme vierasjoukkueen neljästä maalista.

- Kieltämättä makea voitto. On pakko olla joukkueesta ylpeä. Pelasimme vahvasti, pelasimme väkevästi. Saimme kovasta työstä ansaitut kolme pistettä. Olemme todella tyytyväisiä tuohon ilmeeseen ja koko joukkueen taisteluun, Kaskinen suitsutti.

TPS aloittaa vahvasti

Ottelu alkoi TPS:n kannalta suotuisasti, kun kiekko oli JYP-maalissa jo kahden peliminuutin jälkeen. Heikon ylivoimapelin jälkeen Antti Halonen heitti kiekon maalille ja Antti Erkinjuntti sai vapaasti ohjata kiekon ohi Sinuhe Wallinheimon.

Jatkoa seurasi vain muutama minuutti myöhemmin. Veteraanipuolustaja Marko Kiprusoff pääsi vapaasti nousemaan maalin kulmalle. Kiprusoffin syöttö tavoitti maalin eteen parkkeeranneen David Lundbohmin, joka lapioi kiekon maalinedusruuhkasta JYP-maaliin.

- Meidän peli alkoi eri aikaan kuin ottelumainoksissa kerrottiin. Vastustaja kyllä aloitti pelin mainoksissa kerrottuun aikaan, mutta meidän peli alkoi vasta paljon myöhemmin. Se peli, mihin me lopulta tulimme, meni ihan hyvin. Harmi vain, että vastustaja oli pelannut silloin jo 45 minuuttia.

- Peli lähti aivan erilaisella käsikirjoituksella liikkeelle kuin suunnittelimme. Meidän piti välttää tänään jäähyjä. Ensimmäistä vaihdosta tuli jäähy ja heti jäähyn jälkeen vastustajalle maali. Seuraavana meille taas turha jäähy ja peli oli 2-0. Vastaavasti meidän avausmaali tuli aivan liian myöhään, JYPin päävalmentaja Risto Dufva kertoi.

TPS hölmöilee JYPin mukaan voittotaistoon

Toiseen erään kotijoukkue sai lisävirtaa ja otti pelin näennäishallinnan itselleen. Lähimpänä kavennusmaalia oli Jari Jääskeläinen, joka pääsi nokikkain TPS-vahti Juha Kuokkasen kanssa. Upean ottelun pelannut Kuokkanen kuitenkin venyi paraatipelastukseen. Hetkeä aiemmin JYP oli tuhlannut 5-3-ylivoiman ilman merkittäviä maalipaikkoja

Kolmannen erän alussa JYP nousi kuitenkin mukaan voittotaistoon. Dwight Helmisen tilalle ykkösketjuun nostettu Antti Virtanen sai luotua toistuvasti paineen TPS-alueelle. Tuomas Pihlman runnoi ylivoiman aikana väkisin kotijoukkueen avausmaalin ja lukemiksi 1-2.

Maalia edelsi kolme aivan peräkkäistä TPS:n huonoa purkukiekkoa, joista ensimmäinen aiheutti JYP-pyörityksen, toinen jäähyn ja kolmas hurrikaaniryhmän avausosuman. Huonojen purkukiekkojen seurauksena JYP sai lopulta maalin ja kaivatun hurmoksen.

Suominen nousee ratkaisijaksi

Pian JYPin maalin jälkeen punalamppu paloi kuitenkin jo toisessa päässä. Kesken JYP-painostuksen TPS pääsi vastahyökkäykseen. Tilanteen väärin lukenut Juha Salmu ei pelannut kiekkoa, eikä pelannut miestä. Hyvän ottelun pelannut Tuomas Suominen kiitti ja viimeisteli läpiajon päätteeksi turkulaisten kolmannen maalin.

JYP nousi vielä kertaalleen maalin päähän Tommi Hannuksen maalilla. Kotijoukkueella oli Hannuksen maalin jälkeen useita vaarallisia maalipaikkoja myös tasoitukseen, mutta Kuokkanen piti turkulaisjoukkuetta tärkeillä hetkillä pystyssä. Mitä pidemmälle erä kuitenkin eteni, sitä kypsempää ja varmempaa oli TPS:n johtoasemapelaaminen.

Ottelun lopullisesti ratkaissut 2-4-maali kuvasi ottelun tapahtumia hyvin. Kiekon riiston jälkeen TPS pelasi pelivälineen nopeasti JYP-alueelle, missä Teemu Laine voitti peräperää kaksi kaksinkamppailua ja pääsi syöttämään kiekon Tuomas Suomiselle avopaikkaan, josta Suominen ei tälläkään kertaa erehtynyt.

- Loistavasti koottiin itsemme kolmanteen erään. Tehtiin kaksi maalia, mutta oli paikkoja ainakin kuuteen maalin. Näinhän siinä usein kuitenkin käy. On oltava paikalla, kun ottelua ratkaistaan. Jälkikäteen ja myöhässä voi esitellä vaikka minkälaisia kikkoja, mutta ei niistä apua ole.

- Meille olisi ollut tarjolla sarjan kolmas sija. Tähän JYP ei ole tottunut, tämä on prosessi, joka meidän pitäisi oppia. Ei ole sattumaa, että vuodesta toiseen kärjessä ovat ne samat joukkueet. Ne joukkueet, jotka siellä kärjessä pysyvät, niillä on viisautta, jota meiltä puuttuu, Dufva jatkoi.

JYP pelaa seuraavan kerran jo perjantaina, kun jyväskyläläiset matkustavat KalPan vieraaksi Kuopioon. TPS:n seuraava ottelu on lauantaina Porissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle