Rankkaritrilleri vailla vertaa

JYPin ja Tapparan pelistä povattiin ennakkoon tiukkaa vääntöä. Veikkaukset pitivätkin hyvin kutinsa. Ottelu ratkesi vasta rangaistuslaukauskisan seitsemännellä kierroksella Carlo Grünnin onnistuttua yllättämään Tapparan maalissa urakoineen Tommi Nikkilän. JYPille 3-2-voitto oli elintärkeä, sillä se päätti joukkueen neljän ottelun tappioputken.
kuvakooste

Ensin pelattiin 65 minuuttia...
[katso kuvat]

...ja sitten vedettiin rangaistuslaukauksia.

Peli alkoi kotijoukkueen kannalta epäsuotuisten tähtien alla, kun puolustaja Jaako Niskavaara joutui istunnolle kampituksesta reilun neljän minuutin pelin jälkeen.

Tapparan ykkösvitja aloitti ylivoiman ryminällä. Ensimmäinen veto kolahti tolppaan ja JYP selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Hetkeä myöhemmin Tapparan Petri Kontiola purjehti läpiajoon b-pisteiden välistä ja sujautti kiekon tarkalla rannelaukauksella ohi maalivahti Tuokkolan. Taululla komeilivat vierasjoukkueen 0-1-lukemat.

Hetkeä myöhemmin Tapparan maalitili oli jälleen vähällä karttua Marko Ojasen päästyä nokikkain JYP–vahti Tuokkolan kanssa. Tällä kertaa Tuokkola veti kuitenkin pitemmän korren ja torjui Ojasen maalin edestä lähteneen vedon.

JYPkin sai rakennettua muutaman hyvän maalipaikan, mutta tilanteet päätyivät vailla sinettiä. Ensin kotijoukkue sai aikaan sekalaisen lihakasan Nikkilän maalille ja myöhemmin Miikka Männikkö läimäisi kiekon ohi maalin.

JYPin mollivoittoisesti alkanut erä sai kitkerää jatkoa Louhivaaran otettua ensin jäähyn kiinnipitämisestä ajassa 11.24 ja Koivun jouduttua jäähyaitioon samankaltaisesta erheestä kolme minuuttia myöhemmin.

Kotiyleisö ja JYPin kapteeni Tommi Kovanen eivät jäähyjä sulattaneet. Jupakan seurauksena oli ankara vihellyskonsertti ja Kovasen kymmenen minuutin käytösrangaistus. Kotijoukkueen alkukauden kestänyt hyvä alivoimavire kuitenkin kesti ja jäähyjen päätyttyä tulostaululla seisoivat edelleen 0-1 lukemat.

Erän lopulla ottelun päätuomarina häärinyt Tom Laaksonen passitti vielä kotijoukkueen kultakypärän Jyri Marttisen jäähyaitioon korkeasta mailasta. Yleisön mylvintä oli korvia huumaavaa. Laaksonen päättikin tasoittaa peliä passittamalla Tapparan Janne Ojasen jäähylle estämisestä vain neljä sekuntia Marttisen jäähyn alettua.

JYP piristyy

Toiseen erään joukkueet luistelivat tasavajaalla. JYPin valmennusjohto oli saanut erätauolla loihdittua kotijoukkueen pelaajiin uutta puhtia. JYPin hyvä luistelu tuotti tulosta ja Teemu Aalto joutui turvautumaan koukkaamiseen jäähyn arvoisesti. Tapparan alivoima kesti kuitenkin kotijoukkueen rynnistyksen.

Hieman ennen Aallon jäähyn päättymistä Tappara joutui kuitenkin taas rikkomaan. Puolustaja Burke Henry passitettiin jäähyaitioon koukkaamisesta. JYPin ylivoima pyöri hienosti ja Tommi Nikkilä joutui venymään useasti torjuntaan. Reilun minuutin ylivoimapelin jälkeen JYPin työ tuotti tulosta. Miikka Männikkö lusikoi maalin edessä pyörineen kiekon Nikkilän ohi verkon perukoille.

JYPin tehtyä tasoitusmaalin ote pelistä siirtyi vierailijoille. Vajaa kolme minuuttia kotijoukkueen maalista Tappara pääsi jälleen johtoon. Öhmanin ja Clarken syötöistä Burke Henry latasi jäännuoliaisen siniviivalta. Pahassa maskissa ollut Tuokkola oli voimaton.

JYP sai mahdollisuutensa tasoitukseen Mika Viinasen kampitusjäähyn myötä, kun ottelua oli pelattu reilut puoli tuntia. Kotijoukkueen ylivoima kuihtui kuitenkin saman tien väärästä vaihdosta otetun jäähyn myötä. Vain kymmenen sekuntia tästä Tommi Kovanen vispasi kiekon puolustusalueella kaikessa rauhassa katsomoon ja sai jäähyn pelin viivyttämisestä. Päätuomari Laaksonen intoutui tilanteesta ja antoi Kovaselle saman tien jäähyn myös väärän varusteen käytöstä. JYPin kapteenin kymppitili täyttyi ja kylmä suihku odotti pukukopissa. Kovasen pelinviivyttämisjäähyn kuittasi Carlo Grünn.

Kapteenin suihkukomennus sekoitti JYPin pasmat totaalisesti ja toisen erän loppu sujui Tapparan komennossa. Kotijoukkueen kannalta pahin tilanne syntyi Arsi Piispasen menetettyä kiekon pahasti omalla puolustusalueella. Tapparan Niko Nieminen kiitti ja yritti sivaltaa kiekon etukulmasta sisään. Tuokkola ehti kuitenkin patjoineen paikalle ja päästi kotijoukkueen erätauolle vain yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Miika Lahden kultainen kosketus

Kolmanteen erään kotijoukkue tuli jälleen voimalla. Kun vain 26 sekuntia oli pelattu Tapparan Petri Kontiola joutui ottamaan jäähyn huitomisesta. Kirvesrinnat taistelivat alivoiman hienosti. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen. Pian joukkueiden tultua tasalukuisiksi Piispasen paikalle kolmosvitjaan nostettu Miika Lahti kiitti luottamuksesta ja rusikoi kiekon Grünnin syötöstä b-pisteiden välistä maaliin.

JYP sai maalista uutta energiaa ja kotijoukkueen luistin kulki tamperelaisia liukkaammin erän loppuun. Vauhti oli vierasjoukkueelle liikaa ja se joutui turvautumaan erän lopulla vielä kolmeen jäähyyn. Ensin Nieminen joutui kaksiminuuttiselle estämisestä ja vajaan minuutin myöhemmin hän sai seurakseen jäähyaitioon Tuukka Mäntylän. Myöhemmin Tapparan pakki Dale Clarke istui kakkosen koukkaamisesta.

Tamperelaisten alivoima kesti kuitenkin JYPin prässin. Ottelun varsinainen peliaika päättyi tasanumeroissa 2-2. Tästä suuri kiitos kuuluu veräjänvartija Tommi Nikkilälle, joka torjui viimeisessä erässä peräti 12 kertaa.

Jatkoajan vaarallisin tilanne syntyi, kun Tapparan Petri Kontiola pääsi ensimmäisen erän tavoin hätyyttelemään Tuokkolan vartioimaa maalia. Kontiola ei saanut kuitenkaan otetta kiekkoon, vaan kiskaisi pikkumustan Tuokkolan yli katsomoon.

Rankkarit ratkaisevat

Rangaistuslaukauskisasta muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Molempien joukkueiden maalivahdit ylsivät loistopelastuksiin. Ensimmäinen rankkarimaali näki päivänvalon vasta kuudennessa parissa Tapparan Jonas Enlundin nostaessa kiekon Tuokkolan ohi maalin yläpesään. JYPin Miikka Männikkö teki kuitenkin saman perässä. Rangaistuslaukaustrilleri sai päätöksensä seitsemännessä parissa. Tuokkola torjui ensin polvisuojuksilla Janne Ojasen lirutuksen, minkä jälkeen Carlo Grünn kirvoitti Hippoksen huutomyrskyä laukomalla kiekon ohi Nikkilän.

Tapparan päävalmentaja Rauli Urama totesi pelin ratkenneen ennen kaikkea kotijoukkueen suurempaan voitontahtoon.

- Liikkeessä olimme JYPin tasolla, mutta syötöissä oli ongelmia. JYPin nälkäisyys näkyi uhrautuvassa puolustuksessa, hän totesi taistelun tauottua.

JYPin päävalmentaja Matti Alatalo piti voittoa joukkueelleen elintärkeänä neljän hävityn ottelun jälkeen. Tuomarilinjan suhteen Alatalo oli vaitonainen.

- Meidän täytyy keskittyä olennaiseen. Tuomarithan yrittävät vain hoitaa omaa työtään. Välillä on huonompia päiviä kuten meillä muillakin, hän totesi.