Louhivaara kaatoi SaiPan

Jyväskylän JYP nosti hetkeksi päätään alkukevään sarjapeleissä, kun se voitti Lappeenrannan SaiPan 4-2. Loukkaantumissuman keskellä pelannut hurrikaanipaitaryhmä onnistui kaivamaan tarvittavat osumat, kun Ossi Louhivaara oli mukana kolmessa jyväskyläläisten tekemässä maalissa.
style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">kuvakooste

Jyväskylän värikäs kuvamateriaali

Surkeaa ylivoimapeliä koko kauden esittänyt JYP käänsi joulukuussa kelkkansa. Edellisen erikoistilanteiden ulkopuolella tehdyn maalin se teki joulukuun puolella TPS-ottelussa. Sen jälkeen hurrikaanipaidat ovat merkkauttaneet maaleja joko ylivoimalla tai kuten viime tiistaina Ilvestä vastaan - ei ollenkaan.

SaiPa-ottelussa JYP kuitenkin katkaisi putkensa ja latoi normaalikokoonpanoilla neljä maalia. Aikaa tasakentällisin tehtyyn maaliin JYP tarvitsi lopulta 399 minuuttia ja 40 sekuntia, ja korjasi sillä voiton SaiPasta maalein 4-2.

- Tämä ottelu oli oikeastaan juuri sellainen, mitä saattoi odottaakin: vastassa oli kaksi tasavahvaa ja materiaaliltaan samantyyppistä joukkuetta vastakkain, JYP-valmentaja Matti Alatalo analysoi.

- Kahdessa viimeisessä erässä tehtiin työt ja JYP teki maalit. Meillä oli kaksi voittoa alla ja joukkue ei ilmeisesti ollut pystynyt käsittelemään sitä näin nopeasti. Se tappamisen meininki puuttui, SaiPa-käskijä Heikki Mälkiä murahteli.

Louhivaara tuplasi pistesaldonsa

Ottelun ehdoton hahmo oli JYPin Ossi Louhivaara. Kolmatta kautta Jyväskylässä pelaavalla Louhivaaralla oli tältä kaudelta kerättynä tehot 1+2. Torstai-illan kaksi maalia ja yksi syöttö korottivat saldoa kuuteen pisteeseen.

- Ollaan nyt Jääskeläisen ja Hytösen kanssa saatu hyvin painetta vastustajan päätyyn ja samalla vihdoin ja viimein niitä pisteitä, mikä taas kasvattaa itseluottamusta, Louhivaara hymyili.

JYP kärsi tiistaina Ilvekselle rökäletappion, SaiPa puolestaan voitti kotonaan HIFK:n. Ottelu alkoi kuitenkin lähtökohtiin nähden päinvastaisesti JYPin painostuksella. Muutaman minuutin tunnustelun jälkeen suurin into oli kaikonnut ja yritys muuttui enemmänkin koheltamiseksi kuin kahden SM-liigajoukkueen pelinrakenteluksi. Jäähyjä vihellettiin molemmille joukkueille tasaisesti muutamia kappaleita, mutta kummankaan ylivoimapelistä ei ollut juuri vaaraksi.

Toisen erän alussa SaiPan Jarkko Immonen toi kiekon JYP-maalilla vainuneelle Sami Ryhäselle, mutta maaliin asti kiekko ei koskaan päätynyt. Toisessa päässä maalia kuitenkin juhlittiin hetken päästä, kun JYPin Juha Salmu syötti Ossi Louhivaaralle eikä tämä erehtynyt.

Avauserässä nähty melko löysähkö tuomarilinja muutti hiukan olemustaan toiseen erään ja muutamasta viattomammastakin tilanteesta lähti miestä jäähylle. SaiPakin sai joitakin hyviä ylivoimapyörityksiä aikaiseksi, mutta niistä vaarallisin katkesi purkukiekkoon, mistä Hytönen ja Louhivaara pääsivät hyökkäykseen, mutta Mikko Strömberg lappeenrantalaisten maalilla piti pintansa.

Hetken päästä Louhivaara karkasi jälleen, ehti jo harhauttaa Strömberginkin, muttei onnistunut pitämään kiekkoa mailansa lavassa ja näin jo varmalta maalilta näyttänyt tilanne lipui Louhivaaran silmien edestä ohi. Hän kuitenkin onnistui syöttämään kiekon taaempana väijyneelle Juha-Pekka Hytöselle, joka hoiti homman loppuun ja JYPille illan toisen osuman.

Toisessa erässä SaiPa sai myös jobinpostia, kun Henrik Petré joutui jättämään kaukalon.

- Pitää myöhemmin katsoa se tilanne videolta, miten Rahikainen rusikoi olkapään. Itse nähnyt tilannetta eivätkä nähneet tuomaritkaan. Tällä hetkellä kuitenkin epäillään murtumavammaa, Mälkiä selvitti Petrén tilannetta.

SaiPan yllätys

Kolmannen erän alussa JYP lisäsi johtoa jo 3-0:een. Tällä kertaa asialla oli Ilari Filppula, joka laukoi kiekon suoraan Männikön voittamasta aloituksesta maaliin.

Seuraavassa vaihdossa SaiPa saattoi iloita jo hetken kavennusmaalista, mutta pettymyksekseen päätuomari Markku Kruus tuomitsi maalin hylätyksi videotarkastuksen jälkeen. Lappeenrannan sputnikpaidat saivat tilanteesta kuitenkin lisää virtaa ja ajassa 46.58 Petri Koskisen 3-1-kavennus oli tosiasia.

Lisää oli tulossa alle minuutin päästä, kun Joni Tuominen kavensi JYPin johtoa enää yhteen maaliin. Tuo musta minuutti sekoitti jyväskyläläisten pelin aivan täysin, mikä pakotti Matti Alatalon ottamaan aikalisän ja rauhoittelemaan joukkojaan.

SaiPa yritti tasoitusmaalia vielä ottelun lopussa ilman maalivahtia, mutta yritykset jäivät toiveiksi. Ajassa 58.26 SaiPa otti vielä aikalisän, mutta ei jaksanut punnertaa itselleen pistettä kotimatkalle. Sen sijaan Louhivaara viimeisteli ottelun toisen maalinsa tyhjään SaiPa-maaliin puoli minuuttia ennen loppusummeria.

- Henkinen paine oli meillä kovempi kuin SaiPalla. Meillä oli peli hanskassa ihan hyvin, mutta sitten tuli yksi musta minuutti. Kyllä tuossa lopussa Wallinheimo auttoi meitä tosi paljon, Matti Alatalo kiitteli maalivahtiaan.

Tällä kaudella JYPin Missio 2007-projektista on puhuttu jo sen verran joka paikassa, että heikompaa oksettaa. Alatalon mukaan toivo ei kuitenkaan ole vielä mennyttä.

- Oppimisen tie on ollut meillä kova ja siitä tietysti aina opitaan. Me pelataan tällä hetkellä yhden ottelun missiota ja jokainen ottelu on meille missio.

Torstai-illan SaiPa-otteluun vaivautui paikalle alle 3000 katsojaa. JYPin toimitusjohtaja Jukka Seppänen myönsi olleensa hieman yllättynyt.

- Olisin kuvitellut, että näistä kahdesta tämän viikon kotiottelusta SaiPa olisi ollut se mielenkiintoisempi. Mutta ehkä tuo sään vaikutus on yllättävän kova, Seppänen pohti.