JYP ei vain riittänyt

Kotijoukkue johti jo 3-0, kunnes paukut loppuivat. Materiaali alkaa olla aivan äärirajoilla, mutta lisää ei kuitenkaan siirtorajan umpeutumisen lähestyessäkään luvattu. Ilveksen Perttu Lindgren ja Jussi Pesonen pelasivat jälleen loistavasti.

Matti Alatalo oli ottelun jälken kovin pettyneen oloinen mies. Kun rajat tulevat vastaan, sille ei valmentajavelhokaan enää mitään mahda.

kuvakooste

Ottelu värikuvina
[katso]

- Meidän resurssit eivät yksinkertaisesti riitäneet. Ei pystytty pitämään hyvän alun jälkeen enää ollenkaan sovittua pelisuunnitelmaa kasassa. Jouduttiin pelaamaan loppu viidellä pakilla, kun Koivu sai vielä olkapäävamman. Ei hyvältä näytä seuraavaa peliä ajatellen.

JYP sai mahtavan alun

Viime aikoina Hippoksella on tuskailtu maalinteon vaikeutta, mutta nyt räjähti ensimmäisessä erässä oikein kunnolla. Ilotulituksen aloitti Jari Jääskeläinen ylivoimalla, kun hänen maalin edustalta ampuma veto muutti pelaajamassassa suuntaa ja päätyi lopulta yläpesään ohi Raskin. Ottelua oli pelattu vasta 3.19.

Joitakin minuutteja myöhemmin soi jälleen. Tuomas Mikkonen karvasi keskialueella kiekon itselleen syöttäen pelivälineen Arsi Piispaselle. Piispanen suoritti valelaukauksen, mutta syöttikin vielä Jyri Marttiselle, joka sivalsi laatan varmasti verkkoon.

Kotijoukkue hallitsi tässä vaiheessa tapahtumia mielin määrin, eikä kolmatta osumaa tarvinnutkaan kauan odottaa. Tero Koposen aloitusvoiton jälkeen Jääskeläinen osui jo toistamiseen. Tuukka Rask sai tarpeekseen ja luisteli maalin suulta pois välittömästi osuman jälkeen sen enempää valmennusjohdonkaan käskemättä. JYP loi painetta vielä 3-0-tilanteen jälkeenkin maalille luistelleen Juha Pitkämäen edustalle, mutta pikku hiljaa ote alkoi siirtyä Ilvekselle.

- 10-15 minuuttia ekasta erästä me ei oltu paikalla. Pitkämäen tulo maalille oli iso asia, pian sen jälkeen me alettiin hallita ottelua ja tehtiin sitä oikeastaan loput 40-45 minuuttia, kommentoi Ilveksen luotsi Kari Eloranta illan peliä.

Ilveksen ensimmäisen erän kavennus syntyi alivoimalla, kun Jyrki Lumme istui kakkosta kiinnipitämisestä. JYPin Erkka Leppänen ei saanut pidettyä laitaa kiinni, minkä johdosta Ilves pääsi kahdella yhtä vastaan ylivoimahyökkäykseen. Marko Luomala pääsi kaventamaan maestro Helmisen syötöstä avauserän loppulukemiksi 3-1.

Kotijoukkueen liike loppui kokonaan

Ilves vei toista erää miten tahtoi. Toisen maalinsa se onnistui värkkäämään jo vajaan kolmen peliminuutin jälkeen, kun Toni Koivisto katkaisi JYPin hyökkäykseenlähdön ja syötti mahtavassa vireessä pelanneelle Perttu Lindgrenille. Hänen kova vetonsa keskeltä upposi ohi Wallinheimon.

Suotta ei Eloranta vuonna 1987 syntynyttä nuorukaista kehunut.

- Perttu pelasi jo torstaina loistavasti. Hänessä on kapasiteettia vaikka mihin. Uskon, että hänestä saadaan vielä kuulla enemmän koko Suomessa.

Vaikka JYPin liike loppuikin hyökkäyspäässä miltei tyystin, puolustuspelaaminen toimi edelleen. Ilves pääsi jauhamaan jopa kahden miehen ylivoimaa, mutta uhrautuva kotijoukkueen puolustus pelasti takaiskuilta. Hauska yksityiskohta alivoimapelaamisessa oli, kun showmiehenäkin tunnettu mustapaitojen maalivahti psyykkasi tupsukorvia huutamalla "rauha, rauha" ja heilutteli hanskakättään, vaikka Ilves pyöritteli kuviotaan hyvinkin mallikkaasti.

Vierailijat tasoihin ja lopulta ohi

Kolmannenkin erän Ilves aloitti hyvällä liikkeellä. Lopulta yritys toi tuloksen, kun tänään pitkästä aikaa pirteämmin pelannut Jason Guerriero ampui miltei nollakulmasta maalivahdista katsottuna oikealta puolelta kiekon pömpeliin. Tämä maali meni osittain Wallinheimon piikkiin, vaikka hän jälleen kerran muuten pelasikin kelpo ottelun ottaen useita pahoja vetoja kiinni.

Ilves oli maalin jälkeen täysin dominoiva osapuoli. Jussi Pesosella oli paikka ratkaista ottelu jo varsinaisella peliajalla, mutta ehkä hän sääli avopaikassa kasvattajaseuraansa. Tahti hieman muuttui, kun lopultakin päävalmentaja Alatalo laittoi Antti Virtasen ja Jesse Niinimäen samaan ketjuun. Nämä taitelijat saivat heti kuvioita aikaiseksi ja varsinkin Niinimäki osoitti muutoinkin pitkin ottelua pilkkaajilleen, että pelimies hän on ilman muuta. Kädet käyvät erittäin pehmeästi ja iso koko antaa tilaa, jota Virtanen ei niin helposti saa. Etenkin Niinimäen asenne on tällä hetkellä aivan eri luokkaa kuin Virtasella.

Alatalo olikin ilmeisen kiukkuinen joukkueensa kultakypärää kohtaan.

- Ei pelaa mies kultakypärän edellyttämällä tavalla. Olisi syytä todellakin herätä, ei hän auta meitä noilla otteilla. Ilmeisesti Antti on turhautunut itseensä, kun ei tule onnistumisia. Ei hän tuolla mieltänsä osoita muita kohtaan millään tavalla.

Ottelussa mentiin lopulta jatkoajalle, jossa Lindgrenillä oli paras paikka ratkaista ottelu. JYP pääsi pelaamaan viimeiset puoli minuuttia vielä ylivoimalla, mutta rangaistuslaukaukset odottivat. Siinä arvonnassa ensimmäinen pari ratkaisi, kun kotijoukkueen Miikka Männikkö ei onnistunut hyvästä yrityksestä huolimatta, mutta Ilveksen Pesonen täräytti kovan rannelaukauksen ohi Wallinheimon. "Pessi" itse kommentoi osumaansa seuraavasti.

- Oli se suunniteltu jo ennen kuin lähdin kuljettamaan. Jää oli jo sen verran kehno, että päätin ampua suoraan.

Murheita loukkaantumisrintamalla molemmille

Kokenut Jyrki Lumme ei pelannut kolmannen erän alkua lainkaan, mutta luisteli jäällä kuitenkin ratkaisuhetkillä. Eloranta kertoi pelin jälkeen, että Lumpeen vanha lonkkavamma oireili jälleen ja hänen pelaamisensa seuraavassa ottelussa on hyvin epävarmaa.

JYP joutuu jatkamaan otteitaan vajaalla pakistolla jatkossakin, sillä Miika Huczkowskin ja Jaako Niskavaaran kylkivammat estävät toistaiseksi kontaktipelaamisen, vaikka he jäällä jo harjoituksissa käyvätkin. Eerikki Koivun tilanne selviää maanantaina, mutta on syytä varautua pahimpaan hänenkin kohdallaan. Kun Wallinheimokin sai käydyssä kamppailussa tällin, on puolustuksessa pahimmillaan kammottavia aukkoja tulevissa koitoksissa. Sentään Ilkka Vaarasuo palaa kehiin. Hänen Ilves-pelin poissaolonsa selittyi henkilökohtaisilla syillä.