Terävämpi HPK vei pisteet

LIIGA / Raportti
Loppuunmyyty Hippos sai todistaa kurinalaisen HPK:n paremmuuden JYPiä vastaan. Maalintekopaikkansa huomattavasti tehokkaammin käyttäneet ritaripaidat kiikuttivat täyden pistepotin mukanaan Hämeenlinnaan.

JYPin ja HPK:n kohtaaminen ei täydelle tuvalle tarjonnut missään nimessä elämän kiekkoiltaa. Tästä pitivät huolen kotijoukkueen kohtuullisen nihkeä esitys ja vierailijan erittäin onnistunut puolustuspelaaminen. Taitokiekkoa ei nähty, mutta kulmapaineja senkin edestä. Osansa tähän oli myös varsin vapaamielisesti estämispeliin suhtautuneella tuomarikaksikolla Markku Kruus-Jukka Hakkarainen. Kovalla taisteluilmeellä varustetun HPK:n voiton takuumiehiksi nousivat maalivahti Teemu Lassila sekä tehot 1+1 kirjannut Jussi Makkonen.

- En tiedä mistä syystä, mutta ottelu ratkesi faktisesti jo ennen kuin se alkoi. Emme olleet valmiina ottelun alkuun ja HPK vei selvästi ensimmäisen erän. Jouduimme hakemaan peliotetta kesken ottelun, JYPin Risto Dufva mietiskeli.

Alussa jäällä näkyi käytännössä yksi joukkue

Vierailija tuli otteluun huomattavan paljon valmistautuneempana. Hämeenlinnalaiset karvasivat ahkerasti sekä hakivat terävästi vastahyökkäyksiä. JYPin pelaamisesta ei tahtonut tulla mitään, ja tuloksena oli läpi erän hirvittävä määrä pitkiä kiekkoja tai muutoin luokattomia avauksia. Pelkästään Jarkko Immosen kentällinen aiheutti yksinään käsittämättömän määrän oman pään aloituksia.

HPK otti pelin ohjat käsiinsä heti alussa. Ville Mäntymaa kiskaisi kiekon vaihtoaitioon jo reilun minuutin pelin jälkeen, eivätkä hämeenlinnalaiset jättäneet tilaisuutta käyttämättä. Ylivoimalla syntyneen maalin viimeisteli Makkonen, joka ohjasi Mikko Mäenpään laukauksen verkkoon maalin edustalta.

Kokonaisuutena melkoisen mitäänsanomattoman avauserän koko kuva kotijoukkueen osalta tuli Kai Syväsalmen jäähyn aikana. Ylivoima oli hidasta ja mielikuvituksetonta. Ainoastaan nuorisokaksikko Pekka Jormakka-Harri Pesonen sai edes hieman painetta aikaan.

Avauskolmanneksen loppuminuuteilla HPK oli lähellä karata jo kahden maalin johtoon, kun Roni Andersson karkasi läpiajoon Jarno Lippojoen nukahduksen seurauksena. Sinuhe Wallinheimo JYP-maalilla kuitenkin pelasti joukkueensa takaiskulta.

Jari Jääskeläinen sytytti kotijoukkueen

Jos oli ottelun alku HPK:lle suotuinen, niin JYP sai puolestaan toiseen erään parhaan mahdollisen alun. Pelikello ehti käydä ainoastaan 13 sekuntia, kun kotijoukkueen ylivoimaisesti paras pelaaja Jari Jääskeläinen teki todellisen tahtomaalin. Hyökkääjä taklasi päädyssä kovaa ja voitti kaksinkamppailun Mäenpäätä vastaan. Röyhkeä ajo maalille tuotti tulosta, ja kovan rusikoinnin jälkeen kiekko löytyi Lassilan selän takaa.

- J-P (Hytönen) pelasi hyvin syvään ja pääsin heti pakkiin kiinni taklaamaan. Sain irtokiekon ja ajattelin vaan kääntää nopeasti maalille. Veskari ei ollut aivan hereillä ja tällä kertaa upposi, Jääskeläinen kertasi.

Erän puoleen väliin asti peli oli täydellistä hallintaa. Varsinkin HPK:n puolustajapari Syväsalmi-Tuukka Mäkelä oli alituiseen ongelmissa hyvin liikkuneiden jyväskyläläisten kanssa. Kerho sai kuitenkin kovan ja uhrautuvan oman pään pelinsä kautta pidettyä kotijoukkueen maaleitta.

SM-liigan tekninen aikalisä kuitenkin voi kaiken muuttaa. Pakollinen tauko katkaisi JYPin rynnistyksen ja heti heilahti omissa. Ville Mäntymaan illan toisen jäähyn tulos oli sama kuin ensimmäisenkin, sillä Mäenpää ampui viivasta kiekon rannelaukauksella ohi Wallinheimon.

- Toisen erän ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen SM-liigan timeout auttoi meitä. Nukuttiin erän alku, mutta jälkipuolisko oli selkeästi parempi. Joskus näitä tulee vieraskentällä, ja kotijoukkue parantaa varmasti tuollaisen erän jälkeen, Jukka Rautakorpi viittasi ottelun alkuhetkiin.

Paikkoja kavennukseen kotijoukkueella oli, mutta tarkkuus ei ollut missään nimessä huippuluokkaa. Lähimpänä onnistumista oli Pesonen, mutta hänenkin liigauransa avausmaali jäi odottamaan parempaa päivää miehen sutiessa kiekon avopaikasta ohi maalin.

Tehokkaampi voitti

Päätöserä noudatteli hienokseltaan toisen erän kaavaa. JYP hallitsi näennäisesti, mutta tasoitusmaalia ei syntynyt. Parhaat paikat olivat Immosella ja Jääskeläisellä, mutta epätarkkuus viimeistelyssä ja Lassilan mainiot otteet pitivät HPK:n maalin johdossa.

Vierailijalle maalinteko sen sijaan maistui. Juuri ennen kolmannen erän puolta väliä Pasi Salonen jäi Mikko Hakkaraisen merkkausvirheen seurauksena yksin b-pisteen sisäkaarelle, eikä Wallinheimo voinut mitään terävälle rannelaukaukselle.

Jos tuli aikaisemmin pelissä jäähyjä vähän silloin, joskus tällöin, niin viimeisen kymmenen minuutin aikana HPK:n jäähyportti kävi isolla kädellä. Syväsalmen ja Tony Virran muutaman sekunnin välein tuomitut rangaistukset tarjosivat JYPille mahdollisuuden nousta peliin mukaan, mutta ylivoima jäi suorastaan surkeaksi. Immosen ketju pyöri kentällä puolitoista minuuttia, ja seurauksena oli kaksi Kalle Kaijomaan laukausta. Toinen osui heittäytyvään HPK-pelaajaan ja toinen meni Lassilan syliin ilman maskia.

Maalin kotijoukkue sentään sai ylivoimalla ottelun loppuhetkillä. Jyrki Välivaara sai Juha-Pekka Hytösen tolppalaukauksesta kimmahtaneen kiekon suoraan lapaansa ja avasi kauden maalitilinsä. Pari viimeistä minuuttia HPK pelasi loistavaa puolustustaistelua ja hyydytti JYPin kirin lopullisesti. Näin pisteet ansaitusti Hämeenlinnaan.

Tappiosta huolimatta Dufva ei ollut hirvittävän pettynyt ja löysi omiensa otteista positiivisiakin asioita.

- Hyvää oli, että saimme otteen alun jälkeen. Kaksi erää pelasimme kelpo taistelupeliä, niin kuin kuuluukin. Maalin päähän pääsimme, eli se ero mikä ensimmäisessä erässä tuli säilyi loppuun asti. Kovaa taistelua oli puolin ja toisin. Meidän pitää miettiä keskenämme, että mikä siinä on kun joukkue ei ole valmis. Onneksi se on meillä aika harvinaista, Dufva totesi.

Rautakorpi puolestaan oli syystäkin tyytyväinen. HPK puolusti JYPin melkolailla pimentoon ja piti pakettinsa kasassa lähes koko pelin ajan.

- Tampereella, Lappeenrannassa ja täällä tulimme taisteluilmeellä ja puolustusaktiivisuudella peliin mukaan. Seitsemästä vieraspelistä neljässä olemme saaneet pisteitä.

- Kaiken kaikkiaan alivoimapelaaminen, kropan likoon laittaminen ja yritykseen liityvät perusasiat lajissa olivat hyvää luokkaa. Hyökkäyspelaamisessa ja suorissa hyökkäyksissä pitäisi pystyä pelaamaan vielä maltillisemmin loppuun asti. Niistä pitäisi pystyä maali tekemään. Vähän muutimme ylivoimaa ja saimme kaksi maalia tehtyä, jotka eivät olleet mitään onnenkantamoisia. Taisteluvoitto, Rautakorpi summasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle