JYP avasi harjoituskautensa niukalla voitolla HIFK:sta

LIIGA / Raportti
Kesän ensimmäisille harjoitusotteluille ominaisesti JYPin ja HIFK:n kohtaaminen ei tarjonnut suuria pelillisiä hienouksia. Lopulta kotijoukkueen onnistui kääntää hienoinen kiekollinen hallintansa voitoksi ottelun päätöserässä.

JYP ja HIFK palasivat kesän harjoituksista pelillisiin toimiin perjantaina Jyväskylässä. Vähäinen jäätuntuma näkyi molempien otteissa, ja näin kiekolliset sommitelmat jäivät kohtuullisen vähiin. Ottelun ratkaisu tehtiin yksilötasolla. Näkyvään osaan nousi isäntien molemmissa maaleissa mukana ollut Vili Sopanen.

– Eka erä oli hyvä, mutta toisessa unohdimme pelin koppiin. On arvokasta, että pystymme voittamaan ja paransimme peliä kolmanteen. Oli hyvä, että pelissä oli jonkinlainen kaari ja jouduimme tsemppaamaan. Ettei harjoituspelejä vaan pelata pois., JYP-valmentaja Risto Dufva mietti.

Itse peli oli tuttua heinäkuun kiekkoa. Syötöistä oli paras terä poissa ja muutamat orastavatkin tilanteet kuivuivat kokoon heikon osumatarkkuuden vuoksi. Ylivoimaa oli tarjolla molemmille aivan riittävästi useammankin maalin tekoon, mutta ainoastaan helsinkiläisten ainokaisen viimeistellyt Evan Barlow onnistui käyttämään miesedun hyväkseen. Tuokin osuma syntyi kahden miehen ylivoimalla, kun kanadalainen sohi toisessa erässä Joni Töykkälän laukauksen reboundin ohi JYP-maalia muutoin varmasti vartioineen Joni Myllykosken.

Kotijoukkueen avausosuman vajaan kuuden minuutin pelin jälkeen iski Antti Pihlström nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Avopaikan petasi takatolpalle Sopanen. Voittomaali oli puolestaan liki toisinto ensimmäisestä, mutta tällä kertaa Sopanen päätti vasemmalta tulleen hyökkäyksen Jani Tuppuraisen tarjoilusta ohi Juuso Riksmanin.

Uudet ja vähän vanhatkin miehet syynissä

Itse pelillisen annin sijaan huomio keskittyi enemmän joukkuiden uusiin nimiin. Kotijoukkueen puolelta sekä Sopanen että Myllykoski antoivat vahvoja näyttöjä osaamisestaan. Myös D Teamista kokeella ollut joukkio onnistui varsin hyvin. Erityisesti Turo Asplund sekä Lauri Taipalus olivat hyvällä jalalla liikenteessä.

– Uudet pelaajat, Sopanen ja Myllykoski, olivat hyviä. Kokoonpanopuolella oli uutta yritystä. Asplund pysyi hyvin kiekossa. Tarvitsemme sentteripuoleen vahvistusta alkuun, kun Miika Lahti ja Juha-Pekka Hytönen ovat pois, Dufva arvioi.

Vierailijalta puolestaan maalin tehnyt Barlow väläytteli muutaman kerran kiekollista osaamistaan. Vaikka nikkarihyökkääjä on varsin pieni kooltaan ja joutuu antamaan hieman periksi kaksinkamppailuissa, vaikuttaisi miehen pelisilmä kohtuullisen hyvältä. Toinen pohjoisamerikkalainen, Eddie Del Grosso oli ajoittain ongelmissa omassa päässä, mutta nousi pariin kertaan hyvin hyökkäyksiin mukaan.

Ari Vallinin esitys oli varsin kaksijakoinen. Avauserässä kokenut puolustaja esitti pari hyvää avausta ja nousua, mutta toisaalta hän saa ottaa myös ison miinuksen JYPin voittomaalista menetettyään kiekon hyökkäysalueella. Riksman ei maalillaan mitään takaiskuille voinut, joten hänen suorituksiinsa HIFK ei kaatunut.

Kunniamaininnat hyvästä asenteesta ottelussa menevät vieraiden Lennart Petrellille sekä kotijoukkueen Antti Pihlströmille. HIFK-hyökkääjä haki tekopaikkoja röyhkeästi ja paremmalla onnella maaliverkkokin olisi saattanut heilua. Maalin tehnyt JYP-kollega puolestaan taklasi muutaman kerran mallikkaasti. Kohokohtana avauserän niitti, jonka seurauksena Del Grosso joutui keräilemään kamppeitaan oman maalin nurkalla.

Ei ajettu ulos, ajettiin ulos

Jonkin verran dramatiikkaa otteluun kuitenkin sisältyi. Toisessa erässä nähtiin parikin episodia, joita voi spekuloida enemmänkin. JYPin Ossi Louhivaara talutettiin pukukoppiin, kun hän sai jalkaansa osuman Martti Järventien taklauksesta. Tilanne oli sikäli epäselvä, että kontakti oli leikkaamisen rajamailla.

Hetkeä myöhemmin Kalle Kaijomaa puolestaan sai osuman toisena päätuomarina toimineen Jyri Rönnin arvontapallosta, kun hänet ajettiin yhtälailla tulkinnanvaraisesta taklauksesta suihkuun. Dufva ei sen kummemmin lähtenyt kuitenkaan spekuloimaan kumpaakaan tilannetta.

– Joku polvivamma siinä varmaan on. Ei pelaa huomenna. Kausi ei toivottavasti mennyt. Ei se leikkaaminen ollut kun ei niin tuomittu. Kaijomaa ajoi vähän myöhään. Tuomio oli mikä oli.

Voiton myötä JYP kohtaa turnauksen loppuottelussa KalPan lauantaina klo 18.30. HIFK puolestaan pelaa kazakstanilaista HC Saryarkaa vastaan pronssiottelussa alkaen klo 15.00.

» Lähetä palautetta toimitukselle