Hyvää hokia

LIIGA / Raportti
JYP ja HIFK tarjosivat viihdyttävän kuusikymmenminuuttisen television katsojille. Molemmat joukkueet tappelivat kynsin hampain pisteistä, mutta vain toinen ne sai – kotijoukkue. JYP:n maalivahti Juha Pitkämäki pelasi jälleen hyvän pelin IFK:ta vastaan.

Ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikas. Vierailija HIFK oli hiukan terävämpi, mutta Juha Pitkämäki JYP:n maalilla sai pari hyvää koppia heti alussa ja pääsi näin hyvin peliin mukaan. Seitsemän minuutin kohdalla pääsivät taitojaan ylivoimahyökkäyksissä kokeilemaan ensin HIFK:n Toni Häppölä ja Robert Kantor sekä heti perään JYP:n Eric Perrin ja Tomas Chlubna. Molemmat yritykset olivat tuloksettomia.

Erän ainoa maali nähtiin ajassa 16.52. JYP:n Jouni Kulonen sai kiekon omalla alueella laidan lähellä IFK:n painostuksen jälkeen ja pääsi avaamaan keskialueelle, jossa syntyi selkeä 2-1-ylivoimahyökkäys. Kiekkoa kuljettanut Tuomas Mikkonen antoi hyökkäyssiniviivan jälkeen syötön mukana olleelle Jari Korhoselle, joka ampui kiekon HIFK:n maalin yläpesään. Napakka rannelaukaus ei jättänyt HIFK:n maalivahdille Dave Stathosille mahdollisuuksia. IFK:n pelaajista suurimman miinuksen voi tilanteessa antaa puolustaja Riku-Petteri Lehtoselle, joka jostain syystä jäi hyökkäyssiniviivalle seisomaan Kulosen saatua kiekon eikä lähtenyt ollenkaan peruuttamaan. Näin JYP pääsi hyökkäämään aivan vapaasti.

IFK:n etsikkoaika toisessa erässä

JYP liikkui toisen erän alussa huonosti ja IFK pääsi myllyttämään. Laukaukset suuntautuivat kuitenkin liikaa maalin ohi, ja vähät maalia kohti osuneet vedot Juha Pitkämäki torjui. Pitkämäen komein torjunta tuli Timo Pärssisen läpiajosta hiukan erän puolenvälin jälkeen.

Vauhdin pudotessa ottelussa alkoi esiintyä myös ikävää jälkipeliä. Tästä vastasi lähinnä HIFK:n Ilkka Pikkarainen. Hannu Henriksson ei kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi puuttua nyrkiniskuihin, joita vaihdettiin laitaväännöissä molemmin puolin.

Ylivoimaharjoituksia kolmannessa erässä

Erittäin vähän jäähyjä kahdessa ensimmäisessä erässä viheltänyt Henriksson antoi kaksi lähes päällekkäistä jäähyä HIFK:lle kolmannen erän alussa. JYP pääsi myllyttämään 5-3-ylivoimaa yli puolitoista minuuttia ja alkuvaikeuksien jälkeen saikin monta hyvää maalipaikkaa, mutta viimeistely ei tällä kertaa onnistunut. Kiekko kävi kyllä tolpassa ja pomppi parikin kertaa maaliviivalla, mutta ei mennyt yli sen.

IFK teki ainoan maalinsa ajassa 48.10. Helsinkiläisten ykkösnyrkki hyökkäsi JYP:n Janne Hauhtosen kenttää vastaan ja Timo Pärssinen toi kiekon yli siniviivan. Kimmo Kuhta antoi oikealta loistavan syötön maalin eteen Jari Kauppilalle, joka veivasi rauhassa Juha Pitkämäen jäihin ja nosti kiekon JYP-verkkoon.

Vain puolisen minuuttia edellisestä IFK:n Ilkka Pikkarainen joutui jäähylle koukkaamisesta. JYP:n ylivoima pyöri jälleen hyvin ja palkintokin tuli ajassa 49.38, kun Tomas Chlubna lämäsi Janne Hauhtosen hienosta syötöstä kiekon IFK:n maaliin. Hauhtonen käänsi kiekon maalin kulmalta b-pisteiden väliin, jossa Chlubnalla oli paljon tilaa IFK:n alivoimanelikon valuttua maalinedustalle.

HIFK haki loppuun asti tasoitusta, mutta ei onnistunut. Pitkämäki otti JYP:n maalissa tarvittavat torjunnat, eikä vieraiden viimeistely ollut vieläkään terävimmillään. Aikalisä ja maalivahdin poisvetäminenkään eivät tuoneet apua IFK:lle, joten JYP nappasi molemmat pisteet ottelusta.

Pohdintaa

Ottelu kuului tämän kauden viihdyttävimpiin tv-peleihin. Vaikka maaleja tuli vähän, paikkoja oli paljon ja jäällä nähtiin monia hienoja suorituksia molempien joukkueiden pelaajilta.

JYP:n taistelutahto ei horju edelleenkään. Asenne ilmenee parhaiten puolustuksessa, jossa jälleen pystyttiin hyvän maalivahtipelin avustuksella pitämään vastustaja ahtaalla. Viidessä viimeisimmässä ottelussa JYP on päästänyt neljä maalia, mikä on varsin kunnioitettava suoritus.

Pavel Vostrakin lähdön jälkeen joukkueessa ei ole enää selkeitä alisuorittajia. Alkukauden otteillaan toivomisen varaa jättäneet Angel Nikolov, Pekka Poikolainen, Janne Hauhtonen ja Jouni Kulonen ovat yksi kerrallaan palanneet omalle tasolleen ja ovat tällä hetkellä tärkeitä joukkueelle. Erityisesti Nikolovin peliä oli tänään hieno katsoa.

HIFK laukoi paljon ja vaarallisesti, mutta todella huonolla osumaprosentilla. Kovat vedot viuhuivat monesti vain kymmenkunta senttiä ohi takatolpan, mutta se ei auta. Hyökkäyspäässä nähtiin oivaltavia syöttöjä, mutta yhteispeli ontui. Usein hienot passit menivät tyhjiin paikkoihin, joissa ei joukkuetovereita ollut.

Kommentit

Liigan tammikuun pelaajaksi ennen peliä valittu Jari Korhonen oli yllättynyt valinnastaan.

- En olisi odottanut että se minulle tulee. Hyvältähän tämä tuntuu kun tulokaskautta pelaa. Voi ainakin lapsille joskus kertoa, että oli peliuran aikana ainakin kuukauden auto.

Kysyttäessä, onko Korhonen koskaan ajanut palkintona olevaa urheiluautoa, hän vastasi hiukan yllättäen:

- En ole ikinä omistanut autoa, koska asun muutaman minuutin kävelymatkan päässä hallilta. Ajokortti sentään on.

Korhonen kiitteli IFK:n kaadosta joukkueensa onnistunutta puolustuspeliä.

- IFK:lla on aina samanlainen pelityyli, ne tulevat tosi ahnaasti päälle, taklaavat kovaa ja karvaavat. Pari kaveria siellä tykkää vähän ajaa kovaa meidän maalille ja tänään ajoivat Pitkämäen päälle parikin kertaa. Tänään pelattiin uhrautuvaa puolustusta, mistä kiitos koko joukkueelle. Kun hyökkääjät puolustavat, puolustajat puolustavat ja maalivahti pelaa hyvin, se on sen merkki ettei mene kuin yksi maali omiin.

IFK:n valmentaja Alpo Suhonen kehui ensin joukkuettaan ja kritisoi sen jälkeen tuomarityöskentelyä.

- Hyvä ja tasapainoinen peli oli meidän joukkueelta. Viimeistely oli kuitenkin huonoa – 70 laukausta, yksi maali. Oli meillä avopaikkoja, varsinkin toisessa erässä.

- JYP saa painia. Siellä pidetään kaksin käsin äijää joka puolella kenttää, jostain syystä se sallitaan. Sitten me saamme jäähyjä kummallisista tilanteista, mutta nähtävästi se on jossain hyväksytty, että nämä tietyt joukkueet saa painia kentällä. Minusta se on aika kamalan näköstä. (Timo) Pärssistä pidettiin minuuttitolkulla kiinni joka erässä tuolla pitkin nurkkia, Suhonen vuodatti ottelun jälkeen.

JYP-käskijä Matti Alatalo oli tyytyväinen joukkueensa taisteluun, jälleen kerran.

- Peli oli varmasti hyvä tv-peli. Hyvältä tuntui kun voitettiin. Ensimmäinen erä oli vauhdikasta jääkiekkoa, jossa mentiin päästä päähän. Toisessa erässä IFK oli niskan päällä selvästi, meillä oli vähän vaikeuksia liikkeessä ja omassa pelaamisessa. Viimeiseen erään pystyimme taas hyvin kasaamaan paketin ja nousimme hyvin peliin mukaan. Joukkueelle iso juttu, että pystyttiin kääntämään lopussa tiukka peli. Se antaa uskoa omaan tekemiseen.

Yleensä rauhallinen Alatalo hermostui hiukan Suhosen syyttelyistä sekä IFK:n valmennuksen suorittamasta psyykkaamisesta Eric Perriniä kohtaan.

- Mitä sieltä vastustajan vaihtoaitiosta tullaan huutelemaan? Minusta se on ihan typerää. Ape pitäköön suunsa kiinni ja antaa pelaajien pelata. Tämä on ihan naurettavaa. Ihan hyvä kun Perrin huusi takaisin, minusta pelaaja osoittaa siinä oikeata temperamenttia. Tämä on tuttua - kun ne (IFK) häviävät, ne kritisoivat että me pelataan jotenkin huonoa jääkiekkoa.

Ottelun jälkeen saatiin vielä lisätietoa loukkaantuneen JYP-puolustajan Jyri Marttisen tämän hetken tilanteesta. Marttinen kärsii selkänikaman kaaren murtumasta ja menee kolmen viikon päästä kuvauksiin, joissa katsotaan paranemisen edistymistä. Ainakaan kolmeen viikkoon ei siis tätä nuorta ja taistelutahtoista pelaajaa JYP:n takalinjoilla nähdä.

» Lähetä palautetta toimitukselle